9 must-do’s in Napels

Napels is hot en wordt alleen maar hotter! De Zuid-Italiaanse stad stond vorig jaar in de spotlights in verband met de Champions League wedstrijd Napoli-Feyenoord en dan met name omdat er geen kaarten verkocht mogen worden aan supporters van de Rotterdamse club. Maar gelukkig heeft deze stad veel meer te bieden! Hier een aantal must-do’s op een rijtje om Napels op en top te kunnen beleven.
De markt in Napels
De markt is de ideale plek om het échte Napels te kunnen ervaren. Omringd door locals kun je de geuren en kleuren van het dagelijks leven goed in je opnemen.

Hier een lijstje met een aantal verschillende markten in Napels:

  • Mercato Antignano in Vomero (Piazza Antignano, op doordeweekse dagen)
  • Iedere donderdag in de wijk Posillipo (Viale della Rimembranza)
  • Mercato di Poggioreale (Via Nuova Poggioreale)
  • Mercato di Forcella, Piazza Garibaldi
markt napels napoli salerno travel campania

Markt in Napels

Spaccanapoli
Spaccanapoli is een lange, rechte straat die het centrum van Napels in tweeën verdeelt. De naam ‘Spaccanapoli’ verwijst letterlijk naar het verdelen van deze stad. Vanaf het hoger gelegen Vomero kun je duidelijk zien hoe deze lange straat door het historisch centrum van de stad loopt en noord van zuid scheidt.
De straat begon officieel bij Piazza Gesù Nuovo en gaat over in het huidige Via Benedetto Croce, vervolgens Piazza San Domenico Maggiore, Piazzetta Nilo, en Largo Corpo di Napoli. In het midden bevindt zich de Via San Biagio dei Librai en het laatste stuk wordt gevormd door de Via Giudecca Vecchia.

spaccanapoli naples salerno napoli salerno travel campania

Spaccanapoli – Photo credit Edua Vagi

Het huidige Spaccanapoli begint in de Quartieri Spagnoli, om precies te zijn bij Via Pasquale Scura. Direct daarna volgt de kruising met Via Toledo en de straten Via Maddaloni, Domenico Capitelli, Benedetto Croce en San Biagio dei Librai. Het gedeelte van de wijk Forcella vormt het laatste gedeelte.
Pizza Portafoglio
De Pizza Portafoglio is een populaire soort streetfood. De pizza wordt hierbij op een bepaalde manier gevouwen waardoor het veel weg heeft van een portefeuille (= portafoglio). Op deze manier is de pizza gemakkelijk te eten door hem vast te houden. Voordeel van de Pizza Portafoglio is dat deze goedkoop is. Gemiddeld kost deze tussen de €1 en €2. De Portafoglio wordt op dezelfde manier gemaakt als een gewone pizza; met dezelfde ingrediënten en in een houtoven. De Pizza Portafoglio heeft een lange geschiedenis: Pizzeria Dante claimt het concept te hebben bedacht en deze pizzeria bestaat al sinds 1738.

Samengevat: een ideale snack tijdens je wandeling door Napels!

pizza portafoglio napoli naples napels salerno travel

Pizza Portafoglio – photo credit Pizzaportafoglio & Fessarie

San Gregorio Armeno
Via San Gregorio Armeno is één van de bekendste straten in het historische centrum van Napels. Deze straat is wereldberoemd om haar vele winkeltjes en werkplaatsen waar het hele jaar door figuurtjes worden vervaardigd en verkocht voor in de kerststal. Van traditionele personages zoals Jozef e Maria, tot aan Obama en Berlusconi. Niet alleen bekende personen, maar ook complete pizzeria’s, marktkraampjes, huishoudelijke voorwerpen, exotische dieren en nog veel meer zul je hier tegenkomen voor in de kerststal.

De straat is het hele jaar door te bezoeken maar vooral rond de kerstperiode is San Gregorio Armeno enorm populair. Om de drukte te vermijden, is het aan te raden buiten deze periode een bezoekje te brengen. De beste periode om deze straat te bezoeken is in de periode september – november, wanneer de vakmannen beginnen aan de voorbereidingen voor het komende winterseizoen.

san gregorio armeno, napels, naples, napoli, salerno, salerno travel

Een kleine selectie van de figuurtjes

Babà
Babà is een gebakje in de vorm van een paddenstoel, doordrenkt met rum en wordt beschouwd als een typisch Napolitaanse lekkernij. Er bestaan verschillende varianten. Zo heb je de simpele versie of de versie dat de babà in twee helften is verdeeld met daartussen chocola of room.

babà napoli napels naples salerno travel campania

Babà – Photo credit Gina

Hoewel de babà wordt beschouwd als een typisch Napolitaans gebakje, is de oorsprong echter Pools. Het verhaal gaat terug naar de tijd van koning Stanislaus Leszczyński die in een boze bui de ‘Gugelhupf’ (tulband, typisch gebak van de streek) door de kamer gooide en daarbij per ongeluk een fles rum raakte. De rum werd opgenomen door het droge gebak waardoor het zachter en soepeler werd. De koning zou er direct verzot op zijn geweest en de babà was geboren. Al snel werd het gebakje razend populair in Frankrijk en via professionele chef-koks die werkzaam waren voor Napolitaanse families van adel, kwam het vervolgens in de regio Campania terecht.

Hoewel de oorsprong dan niet echt Napolitaans is, wordt het wel beschouwd als een typische lekkernij van de regio Campania.

Napoli Sotterranea
Onder het huidige Napels tref je nog een hele andere wereld aan: Napoli Sotterranea. Dit is een heel netwerk aan straatjes, grotten, catacomben en tunnels die ooit door de Grieken en Romeinen zijn aangelegd. De bodem onder de stad bestaat uit tufsteen, vulkanisch materiaal, dat eenvoudig te bewerken is. De Grieken maakten hier gebruik van om de stad op die manier uit te breiden. Die ruimtes zijn in de loop der eeuwen gaan dienen als waterwegen, schuilplaatsen, offerplekken en catacomben. Een bezoek aan dit gedeelte van de stad betekent een reis door de tijd op 40 meter diepte.
De ingang om af te dalen naar dit gedeelte van de stad, bevindt zich op Piazza San Gaetano n.68

napoli, naples, napels, salerno, salerno travel

De ingang van Napoli Sotterranea

Cuòppo Napoletano
Il cuòppo napoletano is een typische Napolitaans gerecht (en eeuwenoude traditie) dat erg geliefd is bij zowel Napolitanen als toeristen. Er bestaan drie verschillende soorten van de ‘cuòppo’:

Cuòppo di mare – vis
Cuòppo di terra – vlees
Cuòppo dolce – zoetigheden

Deze gefrituurde hapjes worden in een van stropapier gemaakte puntzak geschept en kun je op deze manier al etend door de straten van Napels wandelen.

cuoppo, napels, naples, napoli, salerno, salerno travel, italian food

Cuòppo Napoletano

Een lekkere traditie die nog steeds erg populair is!

Piazza del Plebiscito geblinddoekt oversteken
Piazza del Plebiscito is één van de bekendste pleinen van Napels. Er is een trend ontstaan onder toeristen die een bezoek brengen aan dit plein: geblinddoekt het plein oversteken.

Je begint voor de ingang van het Koninklijk Paleis en het is de bedoeling dat je precies tussen de twee ruiterstandbeelden terecht komt. Het gaat om een afstand van 170 meter in een rechte lijn. Op de één of andere manier slaagt niemand erin om uiteindelijk tussen de twee standbeelden tot stilstand te komen.

Voor de bouw van de basiliek had het plein een onregelmatige vorm en zorgt de lichte helling er vandaag de dag voor dat mensen die geblinddoekt het plein over willen steken, van richting veranderen.

piazza plebiscito napels napoli naples salerno travel

Piazza del Plebiscito

Het spel is inmiddels populair geworden onder toeristen maar ook Napolitanen zelf proberen regelmatig op deze manier het plein over te steken.
Pizza Fritta van Zia Esterina Sorbillo
Tijdens een bezoek aan Napels moet je zeker de pizza fritta van Zia Esterina Sorbillo geprobeerd hebben! In deze kleine zaak hang een televisiescherm waar je mee kunt kijken hoe jouw pizza gemaakt wordt. De pizza wordt gemaakt op de manier zoals je gewend bent, maar wordt vervolgens dubbel gevouwen en gaat dan even in de kokendhete frituur. Daarna is je pizza fritta klaar om gegeten te worden! Met het gebruik van slechts zes ingrediënten (ricotta van buffelmelk, provola, ham, tomaten, zwarte peper en salami) maken deze gefrituurde pizza enorm populair en toch wel één van de beste van Napels. Hou er daarom rekening mee dat je hier eventjes zult moeten wachten. Maar het het wachten is zeker de moeite waard!

pizza fritta morbillo salerno travel napels naples napoli campania

Pizza Fritta

 

Meer tips voor jouw trip naar Napels? Zie onderstaande artikelen! 
Ontdek het schitterende Napels
6 gratis dingen om te doen in Napels 
5 dingen die je moet proeven in Napels
Terug in de tijd in Rione Sanità

Reisgids
Ontdek de stad met de handige reisgids van Salerno Travel! Routes, bezienswaardigheden en leuke adressen vind je terug in deze handige gids.

reisgids, napels, naples, napoli, salerno, salerno travel, amalfi, amalfikust

Napels, Salerno & de AmalfikustBooking.com