Het wonder van Sant’Andrea in Amalfi

Bij een bezoek aan Amalfi valt de schitterende Dom direct op. De Moorse klokkentoren van de Cattedrale di Sant’Andrea trekt meteen de aandacht, met daarvoor de lange trap die naar de ingang van de kathedraal leidt. Dit geheel is een geliefd object voor vakantiefoto’s en wordt met een foto op de trap voor de Dom het bezoek aan Amalfi vereeuwigd.

amalfi amalfikust kerk dom

Waar de voorgevel en klokkentoren al een indrukwekkend tafereel zijn, liggen er achter de deuren van deze kerk een hoop schatten en verhalen verborgen. Een bijzonder verhaal is dat van de heilige Andrea, aan wie de kathedraal is gewijd en wiens relieken in de crypte worden bewaard. Meerdere keren per jaar vindt in deze crypte het wonder van de manna plaats, waarin de heilige zelf een rol speelt. Duik met mij de crypte in om meer over dit bijzondere verschijnsel te weten te komen!

Voorspellende substantie

Het wonder van de manna is een bijzonder fenomeen waarbij de crypte zich vult met een mysterieuze vloeistof die uit het graf van de heilige Andrea vloeit. De hoeveelheid van deze vloeistof is van groot belang, omdat het onder meer de oogst van het volgende jaar voorspelt. Als er weinig of geen vloeistof verschijnt, is dat een slecht voorteken en zal de oogst gering zijn. Maar wanneer de manna overvloedig aanwezig is, betekent dit dat de oogst rijk zal zijn.

crypte dom amalfi amalfikust

De aanwezigheid van manna symboliseert ook bescherming, terwijl het ontbreken ervan juist wordt gezien als een slecht voorteken voor rampspoed. In sommige jaren was er zo veel manna dat de vloeistof tot halverwege de basiliek reikte, tot grote vreugde van de Amalfitanen.

Van Patras tot Constantinopel en Amalfi

Het wonder van de manna gebeurt niet op een specifieke locatie, maar op plaatsen waar de relieken van Sant’Andrea worden bewaard. De eerste keer dat dit wonder plaatsvond, was bij zijn graf in Patras, de plek waar de apostel werd gedood. Later werden zijn overblijfselen overgebracht naar Constantinopel, waar het mirakel zich herhaaldelijk voordeed.

Op 29 november 1304, honderd jaar nadat het lichaam van Sant’Andrea naar Amalfi werd gebracht, gebeurde het wonder voor het eerst. Tijdens de mis in de crypte kwam een oude pelgrim naar het hek onder het altaar en wees de priester op iets vreemds. Er bleek een mysterieuze vloeistof uit de steen te sijpelen die eerder op het zilveren schrijn met de heilige relieken was geplaatst.

crypte dom amalfi amalfikust wonder manna

Wat is dat?

De term manna is afgeleid van het Hebreeuws en betekent waarschijnlijk “Wat is dat?” Deze term werd ook gebruikt voor het voedsel dat God aan de Israëlieten gaf terwijl ze door de Sinaïwoestijn trokken op weg naar het Beloofde Land.

Viering van Sant’Andrea’s manna

De manna van Sant’Andrea wordt verzameld tijdens de belangrijkste religieuze vieringen. Op 26 juni en 29 november, de dag voor het feest van Sant’Andrea, op 7 december, de dag voor het feest van de Onbevlekte Ontvangenis, en op 28 januari, de dag waarop de schedel van de apostel werd ontdekt.

crypte dom amalfi amalfikust wonder manna

Deze viering is een belangrijk moment voor de Amalfitanen, en vaak wordt er met spanning afgewacht of de manna aanwezig zal zijn. Wanneer de pastoor de woorden “Abbiamo la manna!” uitspreekt en de glazen ampul en het zilveren bord met de vloeistof laat zien, kunnen de inwoners opgelucht ademhalen. De dag na het wonder trekken de Amalfitanen de volgende dag naar de sacristie om een stukje watten met een druppel van de mysterieuze vloeistof op te halen. Dit wordt thuis in een lade bewaard, zodat Sant’Andrea het huis en de bewoners kan beschermen.

Deze eeuwenoude traditie verbindt de gemeenschap van Amalfi met hun patroonheilige op een intieme en spirituele manier. Het is een viering waar geloof, hoop en bescherming samenkomen in de mysterieuze vloeistof die uit zijn heilige relieken vloeit, waardoor de band tussen de Amalfitanen en Sant’Andrea wordt versterkt en hun verbondenheid met hun erfgoed wordt gevierd.

amalfi amalfikust tips

Nederlandstalige tour Amalfi en Atrani

Ervaar Amalfi en Atrani als een local en ontdek juweeltjes waar de meeste bezoekers aan voorbij gaan. Tijdens de Amalfi & Atrani Tour word je meegenomen op een lokale ontdekkingsreis, waarbij je de verborgen schatten van deze prachtige kustplaatsen kunt verkennen en een dieper inzicht krijgt in de rijke geschiedenis en cultuur van de regio.

amalfi amalfikust atrani tour wandeling

Reisgids Amalfikust

De beste tips en bijzondere verhalen heb ik gebundeld in de digitale reisgids 100 tips voor de Amalfikust. Hierin neem ik je mee naar de schitterende Amalfikust en deel ik mijn persoonlijke tips zodat ook jij de magie van dit gebied kunt ervaren. Van leuke adressen voor een heerlijke koffie tot verhalen waar je de ziel van de Amalfikust daadwerkelijk leert kennen. Daarnaast vind je een hoop extra informatie die goed van pas kan komen. Opties voor het openbaar vervoer, de mooiste stranden en tip ik een aantal heerlijke accommodaties.  

Meer handige tips en informatie over de Amalfikust vind je in onderstaande artikelen:

felicia salerno travel

Booking.com