Paestum

Paestum temple Amalfi Coast Cilento

Paestum

In Paestum begint officieel het Cilento gebied. In de tijd van het oude Magna Graecia was het een zeer belangrijke stad met toen nog de naam Poseidonia, genoemd naar de god van de zee. Tegenwoordig is de stad één van de waardevolste archeologische vindplaatsen in Italië, rijk aan overblijfselen en kunstwerken uit verschillende periodes.

De stad werd in de zevende eeuw v.Chr. gesticht door de verdreven inwoners van Sybaris (tegenwoordig Sibari, Calabria), een andere belangrijke stad uit het Magna Graecia. Met hun bezittingen en ervaringen hebben ze de economie een goede impuls weten te geven. De drie Griekse tempels die hier te vinden zijn, dateren uit deze bloeiperiode.

In 273 v. Chr. werd Poseidonia door de Romeinen bezet en de naam werd veranderd in het huidige Paestum.

De drie eerder genoemde tempels zijn gebouwd in Dorische stijl. Twee hiervan zijn gewijd aan de Griekse godin Hera en de derde aan de godin Athena.

Pas in 1752 kwamen de ruïnes van Paestum weer onder de aandacht toen er in opdracht van Koning Karel IV van Bourbon een weg naar het zuiden werd aangelegd en kwamen de overgebleven schatten van het verleden aan het licht.

Daarnaast kun je ook een bezoek brengen aan het archeologisch museum van Paestum, waar veel van de vondsten uit de Griekse periode tentoongesteld zijn. La Tomba del Tuffatore, de Tombe van de Duiker, is een zeldzaam voorbeeld van een stukje Griekse schilderkunst dat zeer goed bewaard is gebleven. Deze tombe werd in 1986 in de buurt van Paestum gevonden en dankt zijn naam aan de duiker die op de afdekplaat van de tombe te vinden is. Het beeld van de duiker is inmiddels kenmerkend en schittert op vele souvenirs en ansichtkaarten die je in de omgeving kunt kopen. 

Naast al deze historie staat Paestum ook bekend om de heerlijke buffel mozzarella die hier gemaakt wordt. Er zijn in de omgeving verschillende buffelboerderijen te vinden waar je gegarandeerd de beste mozzarella kunt vinden.

Volgende

Terug naar overzicht