Het openbaar vervoer in Napels

Wanneer je voor een stedentrip naar Napels gaat, is het handig om meer te weten over hoe het openbaar vervoer in elkaar zit. De stad beschikt namelijk over een uitgebreid netwerk van bussen, metro’s en treinen, waarmee je je gemakkelijk door Napels en omgeving kunt verplaatsen.

In dit artikel breng ik het openbaar vervoer van Napels op een overzichtelijke manier in beeld. Voor informatie over reizen vanaf de luchthaven naar het centrum en omgeving, raadpleeg dan het artikel Van Napels Airport naar het centrum en omgeving.

Lees ook: Hoe gevaarlijk is Napels?

metro napels openbaar vervoer

Azienda Napoletana Mobilità (ANM)

Het grootste deel van het netwerk aan openbaar vervoer in de stad, is onderdeel van de Azienda Napoletana Mobilità (ANM). Zowel bussen als verschillende metrolijnen vallen onder het beheer van deze maatschappij. Voor de diensten van ANM bestaan er verschillende kaartjes die verderop in het artikel in beeld worden gebracht. Allereerst zal ik de verschillende lijnen benoemen die onder het beheer van de ANM vallen.

Metrolijn 1

Onder het centraal station van Napels, Piazza Garibaldi, vind je het beginpunt van metrolijn 1, onderdeel van Azienda Napoletana Mobilità (ANM). Deze lijn loopt van Garibaldi tot Piscinola en kun je het beste gebruik van maken wanneer je in de buurt van het historisch centrum moet zijn. Op deze lijn vind je onder andere de beroemde metrohalte Toledo, waarvan het station is uitgeroepen tot een van de mooiste van Europa. 

Metrolijn 6

Momenteel wordt er door metrolijn 6 slechts een klein gebied gedekt. Het gaat om het stuk tussen Mergellina en de wijk Fuorigrotta, net buiten het centrum van de stad. Er zijn volop werkzaamheden aan de gang om deze lijn uit te breiden en te verbinden met onder andere Piazza Municipio (lijn 1) en de wijk Chiaia.

Tram 1

Eind januari 2020 werd de oude tramlijn 1 weer in gebruik genomen. Deze lijn verbindt de wijk Poggioreale met het Piazza Municipio in het centrum van de stad. De tram vertrekt om de 9 minuten (doordeweeks) en rijdt tussen 05:45 en 23:20. Voor de exacte stops, neem een kijkje op de website van ANM.

Funicolare

Om de hoger gelegen delen van de stad met het centrum te kunnen verbinden, is er de funicolare – kabeltrein – aangelegd. De funicolare heeft in totaal 4 verschillende lijnen die allemaal onderdeel vormen van de ANM.

#1 Funicolare Centrale

De beginhalte van de Funicolare Centrale bevindt zich in het centrum van de stad. Bij halte Augusteo, gelegen op een pleintje aan de hoofdstraat Via Toledo, vertrekt iedere 10 minuten een trein. De lijn heeft slechts 4 haltes, met als eindpunt Piazza Fuga in de hoger gelegen wijk Vomero.

#2 Funicolare di Chiaia

Deze lijn verbindt de chique wijk Chiaia met het hoger gelegen Vomero. De Funicolare di Chiaia was de eerste van de 4 lijnen in de stad die in gebruik werd genomen, om precies te zijn op 15 oktober 1889. In Chiaia kun je opstappen bij de halte Parco Margherita om binnen enkele minuten uit te stappen bij de eindhalte Cimarosa. Vanaf hier wandel je zo de gezellige wijk Vomero binnen.

De Funicolare di Chiaia is momenteel gesloten in verband met onderhoudswerkzaamheden. Eind 2023/begin 2024 zal deze lijn weer in gebruik worden genomen.

#3 Funicolare di Montesanto

Ook deze lijn brengt je vanuit het centrum naar de hoger gelegen wijk Vomero. Iedere tien minuten vertrekt er een kabeltrein vanaf Montesanto naar de eindhalte Morghen. Deze verbinding is ideaal wanneer je bijvoorbeeld een bezoek wilt brengen aan het Castel Sant’Elmo of wilt genieten van het schitterende uitzicht over de stad vanaf het Belvedere San Martino.

Het station van Montesanto

#4 Funicolare di Mergellina

In de omgeving van de vissershaven Mergellina vind je een andere lijn van de funicolare. In tegenstelling tot de andere lijnen, is deze verbinding bedoeld om de elegante wijken op de Posillipo heuvel te verbinden met het stadscentrum. Tijdens de rit vanaf de beginhalte Mergellina naar de eindhalte Manzoni, kun je genieten van een schitterend uitzicht over de stad.

Bussen

Er zijn een groot aantal bussen die de hele stad doorkruisen. De busverbindingen zijn, net als bovengenoemde lijnen, onderdeel van de ANM. De Alibus, de bus die vertrekt vanaf de luchthaven, behoort ook tot dit netwerk.

alibus vliegveld napels openbaar vervoer
De Alibus

Voor alle buslijnen en actuele vertrektijden, neem dan een kijkje op de website van de Azienda Napoletana Mobilità.

Kaartjes ANM

Om gebruik te maken van bovengenoemde verbindingen, zijn er verschillende kaartjes die je aan kunt schaffen. Zo kun je voor €1,10 een kaartje voor een enkel ritje aanschaffen, heb je voor €3,50 een dagkaart en kun je voor €12,50 maar liefst 7 dagen lang gebruik maken van het gehele ANM-netwerk.

Voor een rit met de Alibus, is er een apart kaartje nodig. Deze kun je in de bus zelf kopen of van te voren online op de website van de luchthaven.

Wanneer je van plan bent om tijdens je reis meerdere vervoersmiddelen te gebruiken – zowel binnen als buiten de stad, of misschien zelfs buiten de provincie – schaf dan een TIC-kaartje (Ticket Integrato Campania) aan. Met dit kaartje kun je gebruik maken van alle openbaarvervoerbedrijven in de regio Campania en deze met elkaar combineren. Er bestaan verschillende TIC-tickets, dus laat je voor aankoop hiervan, adviseren welke voor jou het handigst is.

Verkooppunten

Kaartjes zijn te koop in de bus zelf, bij het metrostation aan het loket of uit de automaat en bij andere officiële verkooppunten, zoals de meeste tabakszaken (Tabaccheria, te herkennen aan de grote witte ‘T’ aan de gevel).

Metrolijn 2

Vanaf Piazza Garibaldi kun je ook gebruik maken van metrolijn 2. Deze is lijn is onderdeel van Trenitalia en heb je dus een ander kaartje nodig dan voor eerder genoemde lijnen.

garibaldi napels openbaar vervoer
Station Garibaldi

Deze trein maakt stops op verschillende plekken in het centrum en heeft als eindpunt Pozzuoli enerzijds en Salerno anderzijds. Zo kun je van deze lijn handig gebruik maken om naar het Stadio San Paolo te gaan voor een wedstrijd van de voetbalclub Napoli. Je stapt uit bij de halte Campi Flegrei en loopt binnen enkele minuten naar het stadion.

Circumvesuviana

Hoewel de beginhalte van deze lijn bij Porta Nolana ligt, kun je ook bij Piazza Garibaldi (onder centraal station) op de Circumvesuviana stappen. Deze lijn verbindt een groot gebied rondom de stad en heeft dan ook meerdere treinen met verschillende bestemmingen. Zo kun je van deze verbinding gebruik maken om een bezoek te brengen aan Ercolano en Pompei, maar ook om de beroemde plaats Sorrento te bereiken. 

De Circumvesuviana vertrekt iedere 30 minuten en brengt je in een uur en 10 minuten naar Sorrento.

Cumana

De Cumana is de lijn die het centrum van Napels verbindt met de Campi Flegrei. De trein vertrekt vanaf het station Montesanto, in het centrum van de stad, en gaat langs de verschillende plaatsen langs de kust, inclusief de stad Pozzuoli. De eindhalte is Torregaveta, in de frazione Bacoli. Ook kun je deze lijn gebruiken wanneer je een voetbalwedstrijd van Napoli bij wilt wonen, door uit te stappen bij de halte Mostra.

torregaveta napels openbaar vervoer
Torregaveta

Circumflegrea

Vanaf het station Montesanto vertrekt ook de Circumflegrea, die eveneens als eindhalte Torregaveta heeft. De route van de Circumflegrea is echter langer, omdat met deze lijn de dorpjes in het binnenland van de Campi Flegrei met de stad zijn verbonden. Via een route binnendoor, met 15 haltes, eindigt de verbinding bij Torregaveta langs de kust.

Voor zowel de Cumana als de Circumflegrea heb je een kaartje van de maatschappij EAV nodig.

openbaar vervoer napels

Treinen

Vanaf het centraal station van Napels kun je op de trein stappen om andere plekken in de regio te bezoeken. Zo zit je binnen 40 minuten in Salerno, gelegen aan het begin van de Amalfikust, of bereik je gemakkelijk Caserta voor een bezoek aan het koninklijk paleis.

Er zijn verschillende treinen, met verschillende tarieven. Voor de ene trein is het verplicht om het kaartje van te voren af te stempelen bij een apparaat op het perron, voor de andere trein is dit overbodig. In dit artikel geef ik meer uitleg over de verschillende treinen en bijbehorende tarieven.

salerno, napels, naples, napoli, trein

Ook kun je de website van Trenitalia raadplegen voor actuele vertrektijden en prijzen.

Ferry

Vanuit de haven, bij zowel Molo Beverello als Calata Porta di Massa, vertrekken er dagelijks ferry’s met verschillende bestemmingen. Zo zijn er verschillende maatschappijen die richting de eilanden Capri, Ischia en Procida vertrekken. Ook zijn er veerboten om in Sorrento te komen, een snellere optie dan met de Circumvesuviana. In Sorrento is het mogelijk om eventueel over te stappen op een ferry richting de Amalfikust.

Tip: Campania Artecard

Ben jij van plan om tijdens jouw verblijf in Napels ook een aantal musea te bezoeken, dan is de Campania Artecard een goed idee. Met deze kaart kun je drie dagen lang onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer dat valt onder Unico Campania. De Campania Artecard kun je ook aanschaffen in combinatie met een handige app voor tips, tours en kortingen in Napels: The Naples Pass.

Meer tips nodig voor jouw trip naar Napels? Zie onderstaande artikelen:

felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli