Alles wat je moet weten over de Amalfikust

Voor veel mensen klinkt de Amalfikust allang niet meer onbekend in de oren. Over deze wereldberoemde kustlijn wordt veel gezegd en geschreven. Deze bestemming staat hoog op het lijstje bij vakantiegangers, maar ook onder reisbloggers is het een razend populaire bestemming. Groot gelijk, de kust biedt veel mogelijkheden voor het schieten van mooie plaatjes en biedt ook nog eens genoeg inspiratie voor het schrijven van artikelen. Wanneer je op zoek bent naar het perfecte plaatje en bijzondere verhalen, dan zit je hier dan ook helemaal goed!

positano amalfikust

De Amalfikust is echter meer dan enkel een perfect plaatje. Er zijn daarom enkele zaken die belangrijk zijn om te weten wanneer je een reis richting dit gebied organiseert.

Het is mijn doel om mensen zo goed mogelijk te informeren over de regio Campania, waaronder de Amalfikust. Omdat ik een eerlijk en goed beeld wil schetsen van het gebied, zet ik een aantal zaken over de Amalfikust op een rij waar vaak wat verwarring of onduidelijkheid over lijkt te bestaan. Zo kun je er zeker van zijn dat je met de correcte informatie op zak richting dit schitterende stukje Italië gaat!

amalfikust

Sorrento is niet de Amalfikust

Ik trap af met een stukje informatie dat zelfs door grote reisorganisaties wordt gedeeld maar toch echt niet waar is, namelijk dat Sorrento tot de Amalfikust behoort. Dit is dus niet het geval. De badplaats Sorrento ligt in de provincie Napels, de Amalfikust bestaat uit dertien kleine gemeentes in de provincie Salerno.

sorrento napels
Sorrento – Een stad die vaak onterecht tot de Amalfikust wordt gerekend

De Amalfikust begint ten zuiden van het Sorrentijns schiereiland en strekt zich uit over zo’n vijfenvijftig kilometer, van het dorp Positano in het westen tot Vietri sul Mare in het oosten. Dat betekent dus ook dat je vanuit Napels of vanaf de Vesuvius niet op de Amalfikust uitkijkt, wat echter wel vaak genoeg wordt beweerd. Je kijkt namelijk uit op de noordkant van het penisola sorrentina en dat stukje kust wordt de costiera sorrentina genoemd. De Amalfikust ligt aan de andere kant van het schiereiland en dus met geen mogelijkheid te spotten vanaf bijvoorbeeld de Vesuvius (of je doelt op de bergtoppen van de gemeente Tramonti die je vanaf hier net kunt zien, wat vaak echter niet het geval is).

Het klinkt als een onbelangrijk detail en ik kan me voorstellen dat het voor de gemiddelde vakantieganger niet heel erg interessant is. Toch vind ik het belangrijk om dit onder de aandacht te brengen, juist omdat ik me inzet om niet alleen nuttige maar ook correcte informatie te delen voor mensen die interesse hebben in de regio Campania. Door onjuiste informatie zonder research over te nemen, doe je – naar mijn mening – de lezer tekort. 

Smalle wegen, veel bochten en ander rijgedrag

De plaatsen aan de Amalfikust zijn met elkaar verbonden middels de Strada Statale 163, een route waar veel over is geschreven. Toch kan ik niet vaak genoeg benadrukken dat, hoe sprookjesachtig deze route langs de kust ook mag lijken, je rekening dient te houden met een aantal zaken.

praiano amalfikust positano

Wanneer je zelf achter het stuur wilt kruipen, is het belangrijk om te weten dat het gaat om een weg die uit een enkele rijstrook bestaat, vele (scherpe) bochten kent en op sommige stukken aanzienlijk smal is. Het vergt enige concentratie om je door de bochten te manoeuvreren en kan het goed zijn dat je zo nu en dan voor een tegenligger stil moet staan, aan de kant moet gaan of een stuk achteruit moet.

Of je nu met de auto gaat of een Vespa huurt, is het goed om in gedachten te houden dat locals aan de kust het niet zo nauw nemen met de regels. Mensen die dagelijks deze route afleggen kennen de weg als hun broekzak en rijden daarom een stuk zelfverzekerder dan de gemiddelde vakantieganger. Om die reden geven ze zo nu en dan graag wat extra gas en zoeven met hoge snelheid door de vele bochten. Als tegenligger is dat niet altijd even prettig omdat ze soms rakelings langs een ander voertuig bewegen.  

Ook moet je rekening houden dat je over de afstanden langer doet dan je zou denken. Zo is het van Salerno naar Amalfi een kleine vijfentwintig kilometer maar je doet er, door de vele bochten, dik een uur over om er te komen.

vespa amalfikust

Parkeren aan de Amalfikust is een ander punt dat vaak voor stress en problemen zorgt. Het vinden van een parkeerplek is lastig en je betaalt bovendien de hoofdprijs. Ik geef mensen daarom vaak het advies om de auto te laten staan en gebruik te maken van het openbaar vervoer of een Vespa of e-bike te huren.

e-bike amalfikust atrani fietsen

Camper- en caravanverbod

Wil je met de camper of caravan dit gedeelte van Campania verkennen, dan is het goed om te weten dat er op sommige plekken een camper- en caravanverbod geldt. De Strada Statale 163 is een van de zones waar dit verbod van kracht is. Na wat ik net over de kustweg heb geschreven, klinkt dit verbod ook niet meer dan logisch. De smalle bochten zijn voor de doorsnee automobilist soms al een uitdaging, laat staan wanneer je plots oog in oog komt te staan met de lokale Sita-bus en de wagen in z’n achteruit moet zetten. Met een groter voertuig en een chauffeur die geen ervaring in dit gebied heeft, zal het nog pittiger zijn om dit voor elkaar te krijgen, met verkeersopstoppingen en een hoop frustratie tot gevolg. Het is daarom enkel tussen bepaalde (nachtelijke) uren voor grotere voertuigen toegestaan om over de kustweg te rijden.

caravan camper amalfikust

Targhe alterne – verbod op basis van kenteken

Naast het camper- en caravanverbod is er jaarlijks een verordening van kracht waar je ook als vakantieganger met een eigen of gehuurd auto rekening mee dient te houden. Hierbij bepaalt het laatste nummer van je kentekenplaat of je die dag (tussen bepaalde tijden) wel of niet de kustweg op mag. Eindigt het kenteken op een ONEVEN nummer? Dan mag je op dagen met een ONEVEN datum tussen 10:00 en 18:00 uur de kustweg NIET op. Op even dagen met een EVEN datum moeten voertuigen met als laatste nummer een EVEN getal zich aan deze regel houden.

Deze verordening is dit jaar (2024) van 15 juni tot 30 september van kracht. In de maanden augustus en september is deze regel dagelijks van kracht tussen 10:00 – 18:00 uur. Van 15 juni tot 31 juli en in de maand september geldt de kenteken-regel alleen in het weekend. Met deze maatregel hoopt men de drukte en chaos die er momenteel aan de kust is enigszins terug te dringen en het voor een ieder die de kust bezoekt wat aangenamer te maken.

amalfikust praiano

Heb je een reservering bij een accommodatie in een van de dorpen aan de Amalfikust? Dan mag je, ongeacht het kenteken, wel de kustweg op om bij je accommodatie te kunnen komen. Hetzelfde geldt voor de dag vertrek in het geval de datum van vertrekt niet correspondeert met het kentekennummer.

Hoogteverschillen

De beroemdste plaatsen van de Amalfikust liggen vrijwel direct aan zee. Dat is echter niet voor alle stadjes het geval. Zo ligt de gehele gemeente Tramonti niet aan zee maar in de bergen achter de badplaats Maiori en liggen plaatsen als Ravello en Scala ruim driehonderd meter boven zeeniveau. Furore, bekend om het schilderachtige fjord, spreidt zich uit over verschillende niveaus en tikt het hoogste bijna zeshonderd meter boven zeeniveau aan. Houdt dit in gedachten wanneer je een accommodatie boekt aan de Amalfikust, met name wanneer je het liefst dichtbij zee zit. Wanneer je bijvoorbeeld hoog in Furore een b&b boekt, is het ruim veertig minuten om af te dalen naar bijvoorbeeld Amalfi.

Tip: op Google Maps kun je de hoogte van de verschillende plaatsen controleren door de terreinfunctie in te schakelen.  

amalfikust auto

Betaalbaar Amalfikust

Wanneer je je volledig onder wilt dompelen in de pracht van de Amalfikust betekent dat niet dat je hiervoor de hoofdprijs hoeft te betalen. Je kunt net als de grote filmsterren genieten een verblijf in een vijfsterrenhotel in hartje Positano, maar het is zeker niet nodig om al je spaargeld in een tripje naar de Amalfikust te stoppen. Mijn tip is om juist buiten de meest bekende plaatsen een accommodatie te boeken. Zo kun je in Praiano, op een steenworp afstand van Positano, al tegen een lager tarief een hotelkamer boeken maar ook de hoger gelegen plaatsen zijn een goed alternatief. Denk aan de gemeente Agerola die zich direct boven de Amalfikust uitstrekt. Vanuit hier kun je prima op pad om de verschillende plaatsen aan de kust te verkennen en proef je bovendien ook nog eens op een mooie manier van de lokale sfeer.

agerola accommodatie amalfikust

Salerno is een andere prima uitvalsbasis van waaruit je de Amalfikust kunt bezoeken. De prijs voor een overnachting is in Salerno over het algemeen een stuk lager, je bereikt binnen een handomdraai de Amalfikust en daarnaast is de gezellige stad gevuld met fijne barretjes en restaurants waar je voornamelijk wordt omringd door locals.

salerno tour nederlands

Heel veel trappen

Het is goed om in gedachten te houden dat veel van de gemeentes aan de Amalfikust zich uitstrekken over verschillende niveaus. Deze verschillende lagen zijn via vele trappen met elkaar verbonden. Waar op sommige plekken er ook een autoweg door de verschillende niveaus slingert, is dat niet overal het geval en is de enige optie om de trap te nemen. Er zal zo nu en dan ook geklommen moeten worden wanneer je bepaalde bezienswaardigheden of plaatsen wilt bezoeken die enkel te voet bereikbaar zijn.

Wanneer je de Amalfikust optimaal wilt ervaren en je afhankelijk bent van het openbaar vervoer, is het belangrijk dat je goed ter beent bent en voorbereid bent op wat klim- en daalpartijen over vele traptreden.

trappen amalfikust furore

Authentiek Amalfikust

De Amalfikust is wereldwijd bekend en het valt niet te ontkennen dat je hier in het hoogseizoen vaak over de hoofden kunt lopen. Vooral plaatsen als Positano en Amalfi trekken veel volk, iedereen wil deze beroemde badplaatsen met eigen ogen bekijken. Toch betekent dit niet dat het helemaal niet mogelijk is om in het hoogseizoen een authentiek stukje Amalfikust te ervaren. Waar de nauwe straatjes van Positano zijn gevuld met bezoekers, baad je in andere plaatsen aan de Amalfikust in volledige rust. Juist op die plekken leer je het ware gezicht van het gebied kennen, maak je kennis met locals, de gebruiken, tradities en hun ongekende gastvrijheid en krijg je een kijkje in hoe het leven aan de Amalfikust er daadwerkelijk uitziet. Je hoeft Positano en Amalfi zeker niet over te slaan, maar duik ook in de sfeer van de andere plaatsen. Door dit te doen zul je concluderen dat de Amalfikust meer is dan enkel op elkaar gestapelde gekleurde huizen en er, zelfs midden in het hoogseizoen, plekken zijn die de moeite waard zijn maar door de meesten mensen worden overgeslagen.

Tip: In mijn e-book 100 tips voor de Amalfikust breng ik de verborgen plekken onder de aandacht waar je de authentieke ziel van het kustgebied leert kennen.

Het openbaar vervoer aan de Amalfikust

Met het openbaar vervoer de Amalfikust verkennen is vaak een goed idee. In het hoogseizoen doe je er verstandig aan om de auto te laten staan en gebruik te maken van de bussen en boten die je naar de verschillende plaatsen aan de kust brengen. Het is handig om te weten wat je kunt verwachten wanneer je in dit gebied de auto of scooter laat staan en bent aangewezen op het openbaar vervoer. Alles wat je moet weten over het openbaar vervoer aan de Amalfikust heb ik in dit artikel op een rij gezet.

Reisgids

De beste tips en bijzondere verhalen heb ik gebundeld in de digitale reisgids 100 tips voor de Amalfikust. Hierin neem ik je mee naar de schitterende Amalfikust en deel ik mijn persoonlijke tips zodat ook jij de magie van dit gebied kunt ervaren. Van leuke adressen voor een heerlijke koffie tot verhalen waar je de ziel van de Amalfikust daadwerkelijk leert kennen. Daarnaast vind je een hoop extra informatie die goed van pas kan komen. Opties voor het openbaar vervoer, de mooiste stranden en tip ik een aantal heerlijke accommodaties.  

reisgids amalfikust

Meer tips voor de Amalfikust vind je in onderstaande artikelen:

felicia salerno travel

Booking.com