Agerola – Een onvervalst stukje Campania boven de Amalfikust

De gemeente Agerola ligt op zo’n zeshonderd meter boven zeeniveau, direct boven Furore aan de Amalfikust. Deze berggemeente ligt ingeklemd tussen groene bergwanden en behoort officieel tot de provincie Napels. Hoewel de zes frazioni waar Agerola uit bestaat geografisch gezien dus niet tot de Amalfikust worden gerekend, wordt dit stukje Campania vaak in één adem met het kustgebied genoemd. In het verleden vormde Agerola onderdeel van de republiek Amalfi en voorzag de arsenalen van hout voor de bouw van schepen. Tegenwoordig wordt de gemeente als een stukje Amalfikust beschouwd aangezien in deze gemeente het startpunt ligt van de populairste wandeling in de omgeving, il Sentiero degli Dei (het Pad van de Goden).

agerola amalfikust pad van de goden

Het toerisme in Agerola is in de afgelopen jaren flink toegenomen, al gaat het vaak om dagjesmensen. Veel toeristen trekken naar de frazione Bomerano om aan de beroemde wandeling te beginnen en laten deze groene gemeente al snel achter zich. Een enkeling besluit om hier ook een nacht (of meerdere nachten) door te brengen. Agerola is dan ook een uitstekende plek voor de vakantieganger die op zoek is naar rust, natuur en – niet geheel onbelangrijk – lekker eten. 

Wanneer je op zoek bent naar een onvervalst stukje Campania dat ook nog eens op een steenworp afstand van de Amalfikust ligt, overweeg dan een verblijf in Agerola. Ik breng graag in beeld wat deze gemeente zo aantrekkelijk maakt, wat je kunt verwachten, de bereikbaarheid, waar je aan kunt schuiven voor een goede maaltijd en waar je fijn kunt overnachten.

agerola amalfikust pad van de goden

Specialiteiten van Agerola

Inwoners van de dorpen richtten zich in het verleden voornamelijk op de landbouw, veeteelt en zuivelproductie, iets wat tegenwoordig nog steeds gebeurt. De groene omgeving van het Lattari-gebergte bleek ideaal te zijn om het vee te laten grazen waardoor de heerlijkste zuivelproducten geproduceerd konden worden. Al snel werden deze producten enorm gewild in de wijde omgeving en staat Agerola vandaag de dag nog steeds bekend om smaakvolle kazen zoals caciocavallo, ricotta en fiordilatte die dagelijks in de zuivelfabrieken in dit gebied worden geproduceerd. Naast de zuivelproducten zijn ook de vleeswaren erg geliefd. Denk aan salami, pancetta, ham, worst, guanciale (wangspek) en capocollo (varkensnek).

Andere producten die tot de specialiteiten van Agerola worden gerekend, zijn onder andere pane biscotto, brood dat twee keer wordt gebakken. Met wat water wordt het brood zacht gemaakt en vormt met de toevoeging van wat tomaatjes, olie en tonijn een frisse zomerse salade.

pane brood agerola amalfikust

Proeven van de rijke smaken die Agerola te bieden heeft kan door aan te schuiven in een van eetgelegenheden die de gemeente rijk is. Ook wanneer je bijvoorbeeld bij de salumeria een broodje met lekkers laat beleggen voor onderweg kom je in aanraking met de lokale specialiteiten aangezien alle winkels gebruikmaken van verse lokale producten.

Gastvrijheid en pure rust

Waar het rondom het centrale plein in Bomerano vaak een komen en gaan van toeristen is en ook de frazione San Lazzaro onder vakantiegangers geliefd is, zijn andere delen van de gemeente een stuk rustiger. In Agerola zijn er inmiddels veel b&b’s en vakantiehuizen te vinden, toch krioelt het hier niet van de toeristen. Gevestigd in gebouwen die verspreid tussen landerijen zijn opgetrokken, baad je hier in complete rust. De meeste accommodaties worden beheerd door inwoners van Agerola zelf, die een tweede woning tot vakantiehuis of b&b hebben omgetoverd. Met vogels die vrolijk hun lied zingen, een loeiende koe in de verte en een kudde geiten die over de weg voorbij trekt, krijg je hier een heel andere kant van Agerola te zien. Je krijgt een kijkje in het leven van deze berggemeente waar de inwoners bovendien enorm gastvrij en vriendelijk zijn.

agerola amalfikust

Inmiddels zijn ze in dit gebied wel gewend aan toeristen. Ze hebben er plezier in om mensen van buitenaf goed op weg te helpen en ervoor te zorgen dat zij zich hier welkom voelen. Kijk niet vreemd op wanneer je spontaan door een vreemdeling een lift krijgt aangeboden of wanneer de accommodatie-eigenaar dagelijks huisgemaakt lekkers of producten van eigen land komt brengen. Ook in de winkeltjes zijn ze altijd in voor een praatje en geven ze je bijna altijd het gevoel alsof ze je al jaren kennen. Je wordt voorzien van een lading tips van zaken die je zeker moet zien, doen en proeven in Agerola en het is niet ongebruikelijk om een kopje koffie aangeboden te krijgen. Deze vorm van oprechte gastvrijheid en vriendelijkheid is voor de meeste Agerolesi heel normaal en zonder bijbedoelingen.

agerola amalfikust

Tips voor Agerola

Wanneer je van plan om je onder te dompelen in het moois dat Agerola te bieden heeft, tip ik een aantal fijne plekken en adressen waar je kennismaakt met de onvervalste sfeer en pure smaken van deze berggemeente hoog boven de Amalfikust.

Il Sentiero degli Dei

De trekpleister van Agerola mag natuurlijk niet ontbreken bij de tips voor deze gemeente. De wandelroute il Sentiero degli Dei mag tot de populairste wandelroute van het gebied worden gerekend en is zonder meer de moeite waard. De wandeling begint in het Bomerano en eindigt in Positano, met een totale afstand van ongeveer negen kilometer. Op een hoogte van bijna zeshonderd meter boven zeeniveau kun je ver onder je verschillende dorpjes van de Amalfikust zien liggen en op heldere dagen het eiland Capri. De route bestaat uit zowel goed onderhouden paden als uit lastige, steile stukken met rotsen waar enigszins wat geklommen moet worden. Wanneer je last hebt van hoogtevrees of duizeligheid, is deze route dan ook niet aan te raden.

sentiero degli dei pad van de goden amalfikust

Punto Ristoro Sentiero degli Dei

Wanneer je naar Agerola trekt voor il Sentiero degli Dei, maak dan een stop bij Caffè degli Dei. Deze bar bevindt zich aan het begin van de wandelroute en is niet te missen. Je kunt neerstrijken op het terras om de dag te beginnen met een schuimige cappuccino en een warme cornetto of vraag naar de mogelijkheden voor een hartig ontbijt. Met eieren, pancetta en geroosterd brood kun je met een goed gevulde maag op stap. Start en eindig je de wandeling in Bomerano of verblijf je in de omgeving, dan is dit een geschikte plek om later op de dag aan te schuiven voor een smakelijke pasta of een aperitivo met borrelplank gevuld met heerlijke lokale producten.   

caffe degli dei sentiero degli dei agerola amalfikust

La Fattoria del Castello

Bij La Fattoria del Castello (Via Antonio Coppola, 84) in frazione San Lazzaro strijk je neer om een goed gevuld plankje met lokaal lekkers te bestellen. De geserveerde kazen worden bereid met koemelk die door het bedrijf zelf wordt geproduceerd en ook de andere producten komen van ondernemers uit de eigen gemeente. De smaken van de producten zijn puur en intens. Ook maak je kennis met verrassende combinaties. Zo wordt er bij de kaas een jam van pere pennate gepresenteerd, een perenjam wat een typisch product is voor Agerola. Bij de borrelplank kan een drankje niet ontbreken en heb je keuze uit diverse wijnen en ambachtelijk bereide bieren.

agerola amalfikust

Pizzeria ai Galli

Waneer je trek hebt in een pizza, schuif dan aan bij Pizzeria ai Galli (Via Galli, 45) waar ze zonder twijfel de beste pizza van Agerola bakken. Bij Pizzeria ai Galli bereiden ze authentieke Napolitaanse pizza’s met dunne bodem en hoge maar luchtige rand. Op de menukaart vind je naast de klassieke varianten ook seizoenspizza’s waar enkel de omschrijving je al het water in de mond doet lopen. Het deeg wordt belegd met producten van lokale ondernemers, wat in combinatie met het perfect bereide deeg een goddelijke traktatie oplevert.

pizza napels agerola

Bij locals is de pizzeria ook enorm geliefd en zit het er elke avond zo goed als vol. Het is daarom aan te raden om te reserveren.

Castello Lauritano

Op een panoramisch puntje zijn de ruïnes van het Castello Lauritano te vinden. De overblijfselen van het voormalige woonhuis van de rijke familie Lauritano zijn zelf niet te bezoeken, maar het uitkijkpunt dat zich aan de voet van het huis bevindt is de klim meer dan waard. Aan je voeten strekken zich de groene terrassen van de kust zich uit tot aan zee, is de kleurrijke haven van Amalfi vanaf hier goed te zien en is recht tegenover je het Santuario di Maria Santissima Avvocata boven Maiori te herkennen. Het groen van de omgeving dat wordt afgewisseld met witte huisjes en wordt aangetikt door de blauwe zee, maken dit tot een spectaculair uitkijkpunt dat vooral tegen zonsondergang een nóg kleurrijker plaatje oplevert.

castello lauritano agerola amalfikust panorama

Parco Colonia Montana

Het Parco Colonia Montana bevindt zich in de frazione San Lazzaro en is een geliefde plek bij bruidsparen voor het schieten van foto’s. In het verleden was dit gebied eigendom van generaal Avitabile die hier graag ter ontspanning kwam paardrijden. Op de ruïnes van zijn palazzo werd gedurende de fascistische periode een gebouw uit de grond gestampt waar jongeren onder het fascistische regime tijdens de zomermaanden verbleven. Van het oorspronkelijke gebouw zijn enkel nog de ruïnes overgebleven, wel zijn er twee reliëfs uit die tijd bewaard gebleven waarop de Regia Aereonautica Militare en de Corpo degli Alpini staan afgebeeld, te zien op de gevel van het huidige gebouw.

agerola amalfikust park

Het park is verder vrij eenvoudig, het is vooral het uitzicht dat aan verschillende kanten de show steelt. Enerzijds kijk je uit op huizen en het groen van Agerola, op andere punten ontvouwt zich het  panorama op de kust met ver onder je plaatsen als Conca dei Marini, Furore en schittert het eiland Capri verderop in zee.

Belvedere di Paipo

In località Paipo vind je onder de bergkam Monte Tre Calli een geweldig uitkijkpunt waar je even stil van wordt. Het uitkijkpunt wordt gekenmerkt door een altaar van de Madonna del Riposo en openbaart zich daarachter een weids en adembenemend uitzicht op de kust. De op elkaar gestapelde huizen van Positano zijn nog net te zien waarna het heuvel- en rotsachtige landschap zich verder uitstrekt tot het uiterste puntje van het Sorrentijns schiereiland, Punta Campanella. Achter dit puntje verschijnt het eiland Capri in beeld terwijl anderzijds het kleine Procida te herkennen is. Een sprookjesachtig en betoverend uitkijkpunt dat tijdens zonsondergang nog net even iets magischer is.

uitkijkpunt paipo, agerola, amalfikust, capri, sorrento

Klik hier voor de locatie van het uitkijkpunt op Google Maps of zie onderstaande kaart.

Fior d’Agerola

Bij Fior d’Agerola worden de heerlijkste kazen geproduceerd. Gennaro Fusco begon in 1840 met het maken van kazen die al snel zeer gewild waren in de hele omgeving. De kennis van het kaasmaken werd van vader op zoon (of in dit geval: zonen) overgedragen. Met een vleugje moderne techniek worden hier nog steeds volgens authentiek methoden producten als fior di latte, ricotta, gerookte provola en boter gemaakt. Voorzien van een intense smaak laten ze je bij Fior d’Agerola middels deze producten kennis maken met de rijkdom van dit gebied.

Waar slapen in Agerola

Wanneer je je volledig wilt onderdompelen in de geuren, kleuren en sferen van deze gemeente hoog boven de Amalfikust, is het aan te raden om een overnachting te boeken. Ingeklemd tussen het groen van de bergen baad je hier in complete rust. Ik tip een aantal accommodaties waar je van een fijn verblijf geniet en bovendien proeft van de gastvrijheid van de Agerolesi.

agerola accommodatie amalfikust

Terramia

In het hoger gelegen gedeelte Pianillo kun je overnachten bij Terramia. De woning is recent volledig gerestaureerd. Ze beschikken over verschillende kamers, waarvan de meeste zijn uitgerust met een keuken. Daarnaast is er een ruim terras waar je op een zonnebedje naar de groene bergen en de zee kunt turen en volledig tot rust kunt komen. Gastvrouw Anna woont op een steenworp afstand van de accommodatie en komt gasten geregeld verblijden met huisgemaakte limoncello of producten die rechtstreeks uit eigen tuin komen.

De dichtstbijzijnde bushalte ligt op een kleine tien minuten lopen. Het plein van Bomerano, waar het startpunt van het Pad van de Goden zich bevindt, ligt op ongeveer twintig minuten wandelen.

Voor meer informatie over de accommodatie en de beschikbaarheid, neem een kijkje op Booking.com of stuur een mail naar Anna’s dochter Maria: mariastaiano90@gmail.com.

Residence Eden

Residence Eden is een klein paradijs en ligt eigenlijk nét in Furore, maar je wandelt vanaf hier in twintig minuten naar het centrum van Bomerano. Gezien de ligging is het dus een prima uitvalsbasis om zowel Agerola beter te leren kennen als van de schoonheid van de Amalfikust te genieten. De accommodatie wordt gerund door de gastvrije Rosa en haar man, die samen elke ochtend met een grote glimlach het uitgebreide ontbijt op het schitterende terras serveren. Het terras biedt een prachtig uitzicht op de kust en schittert in de verte het eiland Capri. Met vrolijk gekleurde bloemen die de rand van het terras sieren, zorgt deze setting er ongetwijfeld voor dat je net even iets meer tijd neemt om je ontbijt te nuttigen.

De accommodatie heeft twee kamers en twee appartementen, daarnaast is er nog een lager terras met zonnebedjes. Hier kun je rust alle pracht in je opnemen en heerlijk ontspannen. Daarnaast is er een zwembad waar je het zonnen af kunt wisselen met een verfrissende duik.

amalfikust furore accommodatie agerola

Kijk voor meer informatie over de accommodatie en de beschikbaarheid op Booking.com of op de website

Astra Rooms

Astra Rooms is een vrij nieuwe accommodatie en wordt beheerd door dezelfde eigenaren als Residence Eden, dat op een steenworp afstand ligt. De kamers hebben een frisse inrichting en allemaal een eigen terras waar je aan een tafeltje met een aperitief van de rust van de groene omgeving kunt genieten. Het centrum van Bomerano ligt op ongeveer vijftien minuten lopen en stap je hier op de bus om bijvoorbeeld de Amalfikust te verkennen.

amalfikust furore accommodatie agerola

Voor meer informatie over de accommodatie en de beschikbaarheid kun je een kijkje nemen op Booking.com.

Agriturismo Nonno Tobia

Wanneer je de lokale gezelligheid echt goed wilt ervaren, verblijf dan bij Agriturismo Nonno Tobia. Met kamers die in een landelijke en rustieke stijl zijn ingericht, logeer je bij Tobia en Maria daadwerkelijk in het huis van locals. De accommodatie heeft een mooie buitenruimte met veel schaduwrijke plekken,  een terras, zonnebedjes en een zwembadje voor wat verkoeling. In de ochtend wordt er een uitgebreid ontbijt geserveerd met huisgemaakt lekkers, in de avond ben je meer dan welkom om aan te schuiven voor het diner dat wordt bereid met producten van eigen land. Deze locatie is ideaal om de kust en de rest van de omgeving te verkennen, maar ook om een dagje in rust in de tuin te relaxen.

Camping Beata Solitudo

Liefhebbers van kamperen kunnen terecht bij Beata Solitudo. De camping bevindt zich tussen het groen van de bergen in de frazione San Lazzaro waar je je tentje op kunt zetten of de camper kunt parkeren. Daarnaast zijn er bungalows beschikbaar en er is een jeugdhostel. Het hostel bevindt zich op de tweede verdieping van het gebouw dat voorheen fungeerde als paardenstal voor de eerder genoemde generaal Avitabile. Beata Solitudo is een van de weinige campings in de omgeving van de Amalfikust en hiermee dus de ideale oplossing voor kampeerders.

Zie Booking.com voor meer informatie over de tarieven of neem een kijkje op de website.

Bereikbaarheid

De gemeente Agerola is vanuit verschillende plaatsen te bereiken. Met de auto ben je er het snelst. Het hebben van een auto is erg prettig wanneer je besluit in Agerola te verblijven, maar niet per se noodzakelijk. Met het openbaar vervoer kom je ook in Agerola terecht, al is het zo nu en dan even puzzelen. Ik zet hieronder op een rij hoe je het makkelijks vanuit verschillende plaatsen Agerola met het openbaar vervoer bereikt.

camping agerola amalfikust

Vanuit Napels

Vanuit Napels vertrekken er dagelijks meerdere Sita-bussen richting Agerola. Vanaf Varco Immacolatella, gelegen tussen de twee havens in Napels, vertrekt er een directe bus die verschillende stops maakt in diverse frazioni. Een andere optie is om vanaf dezelfde locatie de bus richting Gragnano te nemen, uit te stappen bij de eerste halte in Gragnano op de Via Castellammare en daar wachten op de bus naar Agerola.

Zoals aangegeven is het af en toe puzzelen om uit te vogelen welke bus je het beste kunt nemen zodat bij een overstap de bussen op elkaar aansluiten. De tijden van de bus kun je terugvinden via deze link. Heb je moeite om het schema goed uit te lezen voor het plannen van je reis? Stuur mij dan gerust een mailtje, ik kijk graag met je mee.

belvedere san martino vomero napels

Vanuit Salerno en Amalfikust

Vertrek je vanuit Salerno, dan kun je de bus of veerboot naar Amalfi nemen waar de Sita-bus naar Agerola vertrekt. De Sita-bus vanuit Amalfi gaat onregelmatig en sluit niet altijd aan op de aankomsttijden van de boten en bussen. Een alternatief is de dienst die veerbootmaatschappij Travelmar aanbiedt van april tot eind oktober. Je betaalt iets meer voor je bootticket zodat je in Amalfi in de shuttlebus kunt stappen die je naar Bomerano brengt. Je vindt het ticket op de website van Travelmar door bij de bestemming ‘Agerola Sentiero‘ te selecteren. Deze zelfde dienst is overigens ook te gebruiken om de verschillende frazioni van de gemeente Tramonti te bereiken.

molo manfredi, salerno, haven, salerno travel, amalfikust, naples, napels

Vanuit Sorrento

Besluit je om vanuit Sorrento naar Agerola te gaan, dan heb je drie opties.

De eerste optie is om vanaf het station van de Circumvesuviana in Sorrento op de Sita-bus naar Amalfi te stappen. Wanneer je een dagkaart hebt, kun je uitstappen bij Bivio Lone, net voor Amalfi. Aan de andere kant van de weg kun je wachten op de bus naar Agerola. Controleer hiervoor wel eerst dienstregeling om te voorkomen dat je lang moet wachten. Uitstappen bij deze splitsing is iets wat ik overigens in het hoogseizoen afraad. De bus vertrekt namelijk vaak al vol vanuit Amalfi en de kans bestaat dat deze dan niet bij de halte stopt.  Ik adviseer om te blijven zitten tot het eindpunt in Amalfi waar vervolgens ook weer de bus naar Agerola vertrekt.

De tweede optie is om in Sorrento op de Circumvesuviana te stappen en uit te stappen bij de halte Via Nocera in Castellammare di Stabia. Vanaf hier is het een kleine tien minuten lopen naar de halte op de Viale Europa waar de Sita-bus naar Agerola stopt.

De derde optie is om vanuit de haven van Sorrento de boot naar Amalfi te nemen. In het hoogseizoen vertrekken er dagelijks meerdere boten van de maatschappijen NLG en Alilauro die naar Amalfi varen. In Amalfi stap je vervolgens op de Sita-bus naar Agerola.

sorrento napels

Reisgids Amalfikust

De beste tips en bijzondere verhalen heb ik gebundeld in de digitale reisgids 100 tips voor de Amalfikust. Hierin neem ik je mee naar de schitterende Amalfikust en deel ik mijn persoonlijke tips zodat ook jij de magie van dit gebied kunt ervaren. Van leuke adressen voor een heerlijke koffie tot verhalen waar je de ziel van de Amalfikust daadwerkelijk leert kennen. Daarnaast vind je een hoop extra informatie die goed van pas kan komen. Opties voor het openbaar vervoer, de mooiste stranden en tip ik een aantal heerlijke accommodaties.  

reisgids amalfikust

felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli

Booking.com