Castellabate

Castellabate Salerno Cilento

Castellabate

Castellabate is een gemeente die valt in het gebied van het Parco Nazionale del Cilento, Vallo di Diano e Alburni en ligt op zo’n 65 kilometer afstand van de stad Salerno.

De zee en de kust van Castellabate zijn sinds 1972 een beschermd natuurgebied om op die manier het natuurlijke en ecologische karakter te kunnen behouden. Hiermee vertegenwoordigt Castellabate één van de eerste maritieme parken in Italië. In 2009 werd het beschermd maritieme gebied van Santa Maria di Castellabate opgericht. Dit gebied loopt van Baia del Saucò tot Punta di Ogliastro en is verdeeld in zones met verschillende regels ter bescherming van het milieu.

Zone A is het natuurgebied tussen Punta Tresino en Vallone Maroccia, waar het verboden is om te baden.
Zone B: hieronder valt een gedeelte van de zee van zone A en het gebied tussen Punta Torricella en Punta Ogliastro. In dit gebied is zwemmen en varen toegestaan, tot aan een maximum snelheid van vijf knopen binnen 300 meter van de kust.
Zone C omvat het resterende stukje zee dat valt in het beschermde maritieme gebied en heeft strikte beperktheden.

Flora en Fauna
Het gebied heeft een rijke natuur waar verschillende ongebruikelijk plant- en diersoorten voorkomen. Dat is dan ook één van de redenen waarom dit gebied dusdanig beschermd wordt.

Op de zeebodem leven verschillende vissoorten en schaaldieren, waarvan sommige zeldzaam zijn zoals de Papegaaivis en de Siriella Castallabatensis (garnaalsoort). Verder leven er ook zee-egels, koralen, gorgonen, mos- en sponsdieren. De Licosa rif is vergelijkbaar met tropische koraalriffen.

Op het land, en dan hoofdzakelijk op het eiland van Licosa, leeft de Podarcis sicula klemmeri hagedis, die alleen in dit gebied voorkomt. Dit dier is te herkennen aan zijn bijzondere blauwe en groene kleuren.
De rotsachtige kust van Licosa is met haar zee vol vis, de plek waar zeemeeuwen zich in het voorjaar nestelen.
In het gebied van Tresino leven dieren als de visarend en de cervone slang.

De natuur wordt gekenmerkt door vele plantsoorten zoals jeneverbesbomen, aardbeienbomen, maar ook de olijf- en vijgenbomen.

Historie
Castellabate is een gebied dat bewoond is sinds de prehistorie en waar verschillende volkeren zich hebben gesetteld. Dit is terug te vinden in diverse bouwwerken en monumenten uit verschillende tijdperken die je al wandelend door de straten van deze plaats kunt bewonderen.

De naam van de stad is afgeleid van het Kasteel Sant’Angelo. Dit kasteel werd gebouwd door de abt Costabile Gentilcore. Na zijn dood, werd het kasteel door de bevolking vernoemd naar zijn maker (Castrum abbatis > Castello de lo abbate > Castello dell’abbate), wat vervolgens aanleiding gaf tot de naam van dit plaatsje.

Door de film Benvenuti al sud, verwierf het plaatsje landelijke bekendheid en werd het een populaire bestemming onder Italianen.

Vorige                Volgende

Terug naar overzicht