Bereikbaarheid van de eilanden in de Golf van Napels

Voor de kust van Napels liggen drie prachtige eilanden die al eeuwenlang een enorme aantrekkingskracht op mensen uitoefenen. Een stedentrip naar Napels wordt dan ook vaak gecombineerd met een bezoek aan Capri, Ischia of Procida. In de afgelopen jaren zijn deze eilanden steeds bekender geworden, waardoor steeds meer mensen nieuwsgierig de boot nemen om de bijzondere charme van deze plekken zelf te ervaren.

Hoe je het beste vanuit Napels of omgeving de verschillende eilanden kunt bereiken en waar je rekening mee moet houden, zet ik in dit artikel op een rij.

boten napels eilanden

Bereikbaarheid vanuit Napels

Napels heeft twee havens van waaruit je een boot naar een van de eilanden kunt nemen. Vanuit Calata Porta di Massa (locatie) vertrekken de veerboten (traghetti), die er ongeveer een tot anderhalf uur over doen om bij een van de eilanden te komen. Vanuit Molo Beverello (locatie) vertrekken de draagvleugelboten (aliscafi) van verschillende rederijen, die wat sneller zijn. Binnen ongeveer een halfuur kom je aan op Procida, en binnen een uur bereik je de havens van Ischia of Capri.

traghetto napels ischia

Bereikbaarheid vanuit Sorrento

Als je in Sorrento verblijft en een uitstapje naar Capri wilt maken, zijn er de hele dag door boten die vanuit de haven van Marina Piccola (locatie) naar het eiland varen. Binnen een klein half uur leg je aan in de haven en heb je volop tijd om het eiland te verkennen.

Voor de eilanden Ischia en Procida zijn de opties beperkter. Naar Ischia vertrekt er slechts eenmaal per dag een boot, die er iets meer dan een uur over doet om vanuit Sorrento het groene eiland te bereiken. Voor Procida, een boottocht van drie kwartier, zijn er tweemaal per dag vertrekken. Deze boten varen bovendien alleen in het hoogseizoen.

sorrento capri boot

Bereikbaarheid vanuit Pozzuoli

Verblijf je in Pozzuoli, dan vertrekken er vanuit de haven (locatie) boten naar Ischia en Procida. De overtocht naar Procida duurt minder dan veertig minuten, en naar Ischia ongeveer een uur. Voor een bezoek aan Capri moet je naar Napels reizen om daar op een van de boten te stappen.

pozzuoli veerboot eilanden

Bereikbaarheid vanuit Salerno

In het hoogseizoen varen er ook boten vanuit Salerno naar de eilanden. Vanuit de haven Molo Manfredi (locatie), bij de cruiseterminal, vertrekt dagelijks een boot naar Ischia en Procida. De overtocht naar Ischia duurt ruim drie uur, en naar Procida bijna drieënhalf uur.

Voor een bezoek aan Capri zijn er meer opties vanuit beide havens. Vroeg in de ochtend vertrekt er een boot vanuit Molo Manfredi, die er een uur en drie kwartier over doet om Capri te bereiken. Later in de ochtend vertrekken er nog twee boten vanuit dezelfde haven naar het eiland.

Vanuit de haven Molo Masuccio (locatie), bij Piazza della Concordia, vertrekt in het hoogseizoen dagelijks om acht uur ’s ochtends een boot naar Capri, met een reistijd van ruim twee uur.

haven, salerno, salerno travel, ferry, napels, amalfikust

Raadpleeg deze website voor de vertrektijden van zowel veerboten als draagvleugelboten vanuit de verschillende locaties.

Reizen naar de eilanden met auto of ander voertuig

Als je van plan bent met een (huur)auto, motor, of scooter naar een van de eilanden te reizen, is dat niet altijd mogelijk. Voor sommige eilanden geldt in bepaalde periodes een algeheel verbod, terwijl voor andere eilanden eigen vervoer geen probleem is. Hieronder volgt een duidelijk overzicht.

ISCHIA: Voor Ischia is het toegestaan om een scooter, motor of auto mee te nemen, zolang het voertuig niet geregistreerd is in de regio Campania. Als je met een huurauto komt die je in Napels of de omgeving hebt gehuurd, mag je deze niet meenemen aan boord. Dit verbod, die dus enkel geldig is voor voertuigen en bestuurders die in Campania zijn geregistreerd, is van kracht van 29 maart 2024 tot 31 oktober 2024.

PROCIDA: Van 23 maart 2024 tot 27 oktober 2024 is het niet toegestaan om met een voertuig aan boord van de veerboten naar Procida te gaan, tenzij je een vaste inwoner van het eiland bent.

CAPRI: Tijdens het hoogseizoen is het niet toegestaan om een voertuig mee te nemen naar Capri, of het nu gaat om een huurvoertuig of een voertuig met een buitenlands kenteken. Deze regel geldt van 30 maart 2024 tot 3 november 2024 en van 18 december 2024 tot 7 januari 2025.

napels veerboot

Tips voor de eilanden

Ben je van plan een van de eilanden in de Golf van Napels te bezoeken? Neem dan een kijkje in onderstaande artikelen voor meer tips, informatie en de nodige inspiratie!

Reisgidsen Capri, Ischia en Procida

Om nog meer unieke tips binnen handbereik te hebben, kun je een van de digitale reisgidsen bestellen. In deze gidsen deel ik mijn persoonlijke tips voor zowel Capri, Ischia als Procida. Van heerlijke plekken waar je kunt genieten van de eilandspecialiteiten tot verborgen pareltjes en unieke uitkijkpunten, alles is verzameld in deze prachtige reisgidsen.

felicia salerno travel

Booking.com