6 geheimen van Campania voor op je bucketlist

De regio Campania beslaat een aardig oppervlak en er is veel moois te zien en te ontdekken. Uiteraard kan en mag het prachtige Napels niet ontbreken, maar heb je meer tijd om de regio te verkennen dan kun je deze volgende zes plekken zeker op je bucketlist zetten!

Procida

Door de bekendheid en schoonheid van Capri en Ischia, wordt het kleine eilandje Procida, in de Golf van Napels, vaak overgeslagen. Enorm zonde! Met haar vrolijk, pastelkleurige huisjes is dit visserseiland zeker het bezoeken waard. Geen hotelketens of discotheken zoals op de andere eilanden maar vooral rust en veel verse vis. Daarnaast is het eiland meerdere malen gebruikt als decor voor films, zoals Il Postino – The Postman, met Phillipe Noiret en Massimo Troisi. Ook de Britse chef-kok Jamie Oliver koos onlangs voor de opnames voor zijn nieuwe tv-show voor dit eiland. Samen met de vissers van het eiland heeft hij onder de warme voorjaarszon vers gevangen vis klaargemaakt. Deze vissers houden vast aan eeuwenoude tradities die tot op de dag van vandaag van generatie op generatie worden overgedragen.

procida salerno travel napels naples napoli italia italy
Procida

Sentiero degli Dei

Il Sentiero degli Dei, Het pad van de Goden, is een wandelroute die zijn naam eer aandoet en is één van de bekendste en populairste wandelroutes in dit gebied. De wandeling start op het centrale plein van het dorpje Bomerano en eindigt in Positano, met een totale afstand van ongeveer 9 km. Op een hoogte van 578 meter boven zeeniveau kun je ver onder je verschillende dorpjes van de Amalfikust zien liggen en op heldere dagen zelfs het eiland Capri in de verte. De route bestaat uit zowel goed onderhouden paden als uit lastige, steile stukken met rotsen waar enigszins wat geklommen moet worden.
Of je nu wel of niet van wandelen houdt: deze wandeling moet je gewoon gedaan hebben!

Sentiero degli Dei Pad van de Goden Positano Amalfi kust Salerno Italy
Sentiero degli Dei – Het pad van de Goden

Certosa di Padula

De naam Padula zal niet bekend in de oren klinken en dat is ook niet zo vreemd. Het is dan ook maar een klein plaatsje in de provincie van Salerno. De reden waarom Padula op dit lijstje staat is omdat je hier de Certosa di Padula kunt bezoeken, het grootste kartuizerklooster in Italië. Dit barokke complex dat ongeveer 51.500 vierkante meter beslaat, werd in 1998 door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed en behoort tot één van de grootste culturele bezienswaardigheden in de regio Campania.

Cetara

Uiteraard zal de gehele Amalfikust op je lijstje moeten staan bij een bezoek aan deze regio. De plaatsen Positano, Amalfi en Ravello zijn wereldberoemd en behoeven dan ook geen introductie. Maar daarnaast zijn er (veel) minder bekende plaatsen langs de kust die zeker niet overgeslagen mogen worden. Cetara is daar een voorbeeld van. Het is een klein vissersdorpje op zo’n 10 km afstand van Salerno. De naam Cetara komt waarschijnlijk van het Latijnse woord Cetaria dat vertaald kan worden als ‘tonijn vissen’. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in dit kleine dorpje het dagelijks leven nog steeds om vissen en het eten van vis draait. Wandelend door de kleine, karakteristiek straatjes kom je dan ook overal winkeltjes tegen die de plaatselijke producten verkopen. Ook ontbreekt het hier niet aan restaurants die allerlei specialiteiten aanbieden.

cetara amalfikust amalfi coast salerno tour

Castellabate

Cilento is bij veel toeristen nog onbekend maar eigenlijk is dit hele gebied het ontdekken waard. Met een prachtige natuur is dit gebied één van de meest ongerepte delen van de regio Campania. Castellabate is één van de plaatsen in Cilento die je bezocht moet hebben. Deze plaats ligt in het Parco Nazionale del Cilento, Vallo di Diano e Alburni en ligt op zo’n 65 kilometer afstand van Salerno. De zee en de kust van Castellabate zijn sinds 1972 een beschermd natuurgebied om op die manier het natuurlijke en ecologische karakter te kunnen behouden.

Castellabate is een gebied dat bewoond is sinds de prehistorie en waar verschillende volkeren zich hebben gesetteld. Dit is terug te vinden in diverse bouwwerken en monumenten uit verschillende tijdperken die je al wandelend door de straten van deze plaats kunt bewonderen. Door de film Benvenuti al sud, verwierf het plaatsje landelijke bekendheid en werd het een populaire bestemming onder Italianen.

Castellabate Salerno Cilento
Castellabate

Marina di Camerota

Marina di Camerota ligt in het Parco Nazionale del Cilento, Vallo di Diano e Alburni en valt onder het cultureel beschermd erfgoed. Deze omgeving staat bekend om haar prachtige baaien. De kwaliteit van het zeewater en het feit dat ze zijn omgeven door natuur, maken deze stranden populair. Denk aan Spiaggia del Pozzallo, Cala Bianca en Baia degli Infreschi. Een mooie manier om verschillende van deze stranden te ontdekken, is middels een wandeling waarbij je prachtige panorama’s (op heldere dagen zie je Calabria liggen) af kunt wisselen met een duik in het helder blauwe water. Door de heerlijke temperaturen het gehele jaar door, is het dan ook mogelijk om zelfs in het (late) najaar te genieten van het prachtige zeewater.

Baia degli Infreschi Marina di Camerota Salerno Cilento Italy
Marina di Camerota – Baia degli Infreschi
felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli
Booking.com