Geheimen van Campania voor op je bucketlist

De regio Campania beslaat een aardig oppervlakte (maar liefst 13.595 km²)  waar ontzettend veel moois te zien en te ontdekken is. De pracht van deze regio is iets wat ik dagelijks met plezier onder de aandacht breng en ik voorzie bezoekers graag van de beste en mooiste tips. Zo mag een bezoek aan het prachtige Napels zeker niet ontbreken – ik tip ook in dit artikel een bijzondere plek in deze fascinerende stad – maar wanneer je meer tijd hebt om de regio te verkennen, zet de volgende plekken dan zeker op je bucketlist!

campania procida napels
Felicia – Salerno Travel

De catacomben van San Gennaro

Een bezoek aan de catacomben van San Gennaro is een absolute aanrader wanneer je in Napels bent. Deze catacomben zijn niet te vergelijken met andere catacomben in Europa. Verdeeld over twee verdiepingen, worden deze gekenmerkt door grote ruimtes en goed bewaarde fresco’s. Ook krijg je een kijkje in de ondergrondse basiliek die is opgedragen aan de eerste beschermheilige van Napels, Sant’Agrippino.

Het graf van een andere beschermheilige is hier ook terug te vinden, namelijk die van San Gennaro, waar deze ruimte zijn naam aan te danken heeft. Voordat zijn overblijfselen een definitieve rustplaats kregen toegekend in de Dom van Napels, zijn deze diverse malen verplaats en hebben ze onder andere een periode in deze catacomben gelegen.

Een bezoek aan deze bijzondere ruimte is enorm interessant, helemaal omdat dit onder begeleiding van een gids is. Geen vraag lijkt hen te veel, beschikken zij duidelijk over zeer veel kennis en weten zij de bezoekers op de kleinste details te wijzen.

catacomben san gennaro napels

Het leuke is: met het kaartje dat je aanschaft, heb je eveneens toegang tot de catacomben van San Gaudioso, die zich onder de kerk in de wijk Sanità bevinden. Ook dit is een boeiende plek die duidelijk het verband weergeeft tussen leven in dood, die in deze wijk misschien wel nog meer aanwezig is dan elders in de stad

catacomben napels san gaudioso

Procida

Door de bekendheid en schoonheid van Capri en Ischia, wordt het kleine eilandje Procida in de Golf van Napels vaak overgeslagen. Enorm zonde want het eiland is een waar pareltje. Met haar vrolijk pastelkleurige huisjes is dit visserseiland zeker het bezoeken waard. Je kunt op je gemak de hele dag door de nauwe straatjes rondstruinen, die zijn gevuld met eeuwenoude palazzi, wapperend wasgoed, kerken, altaartjes en schitterende doorkijkjes. Je kijkt daadwerkelijk je ogen uit en merkt dat de meest simpele details in hun eenvoud schitterend zijn. Met de benenwagen kom je op veel verschillende plekken en het stelt je in staat om de magie van Procida zelf te ervaren. Het wandelen kan worden afgewisseld met een verfrissend drankje op een terras met uitzicht op de haven of een lunch met een lokale specialiteit.

procida, eiland, napels

Daarnaast is het eiland meerdere malen gebruikt als decor voor films, zoals Il Postino – The Postman, met Phillipe Noiret en Massimo Troisi. Ook de Britse chef-kok Jamie Oliver koos voor de opnames voor zijn tv-show voor dit eiland. Samen met de vissers van het eiland heeft hij onder de warme voorjaarszon vers gevangen vis klaargemaakt. Deze vissers houden vast aan eeuwenoude tradities die tot op de dag van vandaag van generatie op generatie worden overgedragen.

procida haven eiland napels

Agerola

De gemeente Agerola ligt op zo’n zeshonderd meter boven zeeniveau, ingeklemd tussen groene bergwanden en behoort tot de provincie Napels. Hoewel de zes frazioni waar Agerola uit bestaat geografisch gezien dus niet tot de Amalfikust worden gerekend, wordt dit stukje Campania vaak in één adem met het kustgebied genoemd omdat hier het beroemde il Sentiero degli Dei (het Pad van de Goden) begint.

Toch heeft dit stukje van de regio Campania meer te bieden dan enkel het startpunt van een schitterende wandelroute. Je vindt hier een onvervalst stukje Campania dat ook nog eens op een steenworp afstand van de Amalfikust ligt, wat een verblijf in Agerola ideaal maakt. Door wat tijd in Agerola door te brengen, krijg je een kijkje in het leven van deze berggemeente waar de inwoners enorm gastvrij en vriendelijk zijn en kun je smullen van de heerlijkste lokale specialiteiten. Meer over Agerola kun je lezen in het artikel Agerola: een onvervalst stukje Campania boven de Amalfikust.

agerola amalfikust

Sentiero degli Dei

Il Sentiero degli Dei, Het pad van de Goden, is een wandeling die zijn naam eer aandoet en is een van de bekendste en populairste wandelroutes in dit gebied. De wandeling start op het centrale plein van het dorpje Bomerano in Agerola en eindigt in Positano, met een totale afstand van ongeveer negen kilometer. Op een hoogte van 578 meter boven zeeniveau kun je ver onder je verschillende dorpjes van de Amalfikust zien liggen en zie je op heldere dagen het eiland Capri in zee schitteren. De route bestaat uit zowel goed onderhouden paden als uit lastige, steile stukken met rotsen waar enigszins wat geklommen moet worden. Of je nu wel of niet van wandelen houdt: deze wandeling moet je gewoon gedaan hebben!

Sentiero degli Dei Pad van de Goden Positano Amalfi kust Salerno Italy
Sentiero degli Dei – Het pad van de Goden

Hou je wel van een uitdaging en ben je niet vies van wat extra inspanning, kies dan voor de Sentiero alto degli Dei. Deze route loopt vrijwel parallel aan het ‘gewone’ Pad van de Goden, alleen op grotere hoogte. Ruim vijfhonderd meter hoger dan de eerder genoemde route 327 word je hier getrakteerd op een panorama dat misschien wel nóg mooier is. Je leest er alles over in dit artikel.

pad van de goden amalfikust wandeling

La Cantina del Vesuvio

Italië staat bekend als het land waar de wijn bij maaltijden rijkelijk vloeit. In de regio Campania is dat niet anders en levert de vruchtbare grond een keur aan kwaliteitswijnen op waar men graag een glas van inschenkt. Tijdens een stedentrip Napels is deelnemen aan een wijnproeverij de ideale activiteit om meer over de regionale wijnen te weten te komen. Aan de voet van de imposante Vesuvius stelt het wijnhuis La Cantina del Vesuvio haar deuren open voor wijnliefhebbers, waar je een kijkje achter de schermen krijgt en proeft van de exclusieve wijnen die hier worden geproduceerd.

wijnproeverij napels

De wijnboerderij is inmiddels tot ver over de landgrenzen bekend. Dit betekent echter niet dat je hier als een nummertje wordt behandeld. Bij Cantina del Vesuvio is alles tot in de puntjes op professionele wijze geregeld. Door het personeel wordt er onderling uitstekend gecommuniceerd en zorgen zij ervoor dat elke bezoeker de persoonlijke aandacht krijgt die het verdient. Een bezoek aan Cantina del Vesuvio is een unieke ervaring waar je wordt ondergedompeld in (wijn)tradities en de gastvrijheid waar dit stukje Italië om bekendstaat. Je leest alles over deze geweldige ervaring in dit artikel en heb je de mogelijkheid om direct jouw plekje voor een wijnproeverij te boeken.

wijnproeverij vesuvius napels

Furore

Furore ligt aan de Amalfikust en kan worden beschouwd als een van de best bewaarde geheimen die dit gebied kent. Het centrum van Furore ligt op ongeveer driehonderd meter boven zeeniveau. Het uiterste puntje van de gemeente ligt op bijna zeshonderd meter boven zeeniveau, op de grens met de gemeente Agerola. Vanaf de SS163 is het dus nog een stuk bergopwaarts voordat je het echte centrum van Furore bereikt. Verwacht geen bruisend dorpsplein met gezellige barretjes en restaurantjes. Furore bestaat uit verschillende niveaus die middels trappen met elkaar zijn verbonden en waar de hoofdweg zich al zigzaggend een weg door naar boven baant.

furore amalfikust

Van een echt centrum is dus geen sprake. Niet voor niets is de bijnaam van Furore il paese che non c’è, het dorpje dat er niet is. Althans, niet in de zin zoals wij ons een dorpje voorstellen. Toch kijk je hier je ogen uit. In dit artikel dat ik schreef voor Ciao tutti neem ik je mee naar dit bijzondere stukje Amalfikust.

Certosa di Padula

De naam Padula zal niet bekend in de oren klinken en dat is ook niet zo vreemd. Het is dan ook maar een klein plaatsje in de provincie van Salerno. De reden waarom Padula op dit lijstje staat is omdat je hier de Certosa di Padula kunt bezoeken, het grootste kartuizerklooster in Italië. Dit barokke complex dat ongeveer 51.500 vierkante meter beslaat, werd in 1998 door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed en behoort tot één van de grootste culturele bezienswaardigheden in de regio Campania.

Cetara

Uiteraard zal de gehele Amalfikust op je lijstje moeten staan bij een bezoek aan deze regio. De plaatsen Positano, Amalfi en Ravello zijn wereldberoemd en behoeven dan ook geen introductie. Maar daarnaast zijn er (veel) minder bekende plaatsen langs de kust die zeker niet overgeslagen mogen worden. Cetara is daar een voorbeeld van. Het is een klein vissersdorpje op zo’n 10 km afstand van Salerno. De naam Cetara komt waarschijnlijk van het Latijnse woord Cetaria dat vertaald kan worden als ‘tonijn vissen’. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in dit kleine dorpje het dagelijks leven nog steeds om vissen en het eten van vis draait. Wandelend door de kleine, karakteristiek straatjes kom je dan ook overal winkeltjes tegen die de plaatselijke producten verkopen. Ook ontbreekt het hier niet aan restaurants die allerlei specialiteiten aanbieden.

cetara amalfikust amalfi coast salerno tour

Castellabate

De Cilento is bij veel toeristen nog onbekend maar eigenlijk is dit hele gebied het ontdekken waard. Met een prachtige natuur is dit gebied één van de meest ongerepte delen van de regio Campania. Castellabate is één van de plaatsen in Cilento die je bezocht moet hebben. Deze plaats ligt in het Parco Nazionale del Cilento, Vallo di Diano e Alburni en ligt op zo’n 65 kilometer afstand van Salerno. De zee en de kust van Castellabate zijn sinds 1972 een beschermd natuurgebied om op die manier het natuurlijke en ecologische karakter te kunnen behouden.

Castellabate is een gebied dat bewoond is sinds de prehistorie en waar verschillende volkeren zich hebben gesetteld. Dit is terug te vinden in diverse bouwwerken en monumenten uit verschillende tijdperken die je al wandelend door de straten van deze plaats kunt bewonderen. Door de film Benvenuti al sud, verwierf het plaatsje landelijke bekendheid en werd het een populaire bestemming onder Italianen.

Castellabate Salerno Cilento
Castellabate

Marina di Camerota

Marina di Camerota ligt in het Parco Nazionale del Cilento, Vallo di Diano e Alburni en valt onder het cultureel beschermd erfgoed. Deze omgeving staat bekend om haar prachtige baaien. De kwaliteit van het zeewater en het feit dat ze zijn omgeven door natuur, maken deze stranden populair. Denk aan Spiaggia del Pozzallo, Cala Bianca en Baia degli Infreschi. Een mooie manier om verschillende van deze stranden te ontdekken, is middels een wandeling waarbij je prachtige panorama’s (op heldere dagen zie je Calabria liggen) af kunt wisselen met een duik in het helder blauwe water. Door de heerlijke temperaturen het gehele jaar door, is het dan ook mogelijk om zelfs in het (late) najaar te genieten van het prachtige zeewater.

Baia degli Infreschi Marina di Camerota Salerno Cilento Italy
Marina di Camerota – Baia degli Infreschi

felicia salerno travel

Booking.com