Recept: Zeppole di San Giuseppe

In Italië wordt op 19 maart La Festa del Papà gevierd, Vaderdag. Het is de dag van San Giuseppe, een heilige die door de kerk wordt beschouwd als beschermheer van vaders en een voorbeeld is voor velen.

Natuurlijk kan lekkers niet ontbreken op deze feestelijke dag! Een traditionele lekkernij die je rond deze periode in de regio Campania overal zult tegenkomen, is de zeppola di San Giuseppe. Het heeft veel weg van een donut: rond met in het midden een gat. Deze worden versierd met banketbakkersroom met daarbovenop een kers. Om het helemaal af te maken worden ze bestrooid met wat poedersuiker. Er zijn ook steeds meer zaken waar je zeppole kunt vinden waarvan ook de binnenkant is opgevuld met room of soms zelfs Nutella.

Foto Salvatore Aceto

De zeppola kan worden gefrituurd of in de oven worden gebakken. Michelle van Taste Guide Naples laat jou zien hoe jij zelf deze traditionele lekkernij thuis kunt bereiden, zowel de gebakken als de gefrituurde variant.

Boodschappenlijst voor acht grote zeppole

Voor de room

 • 500 ml volle melk
 • 1 vanillestokje
 • schil van een citroen
 • 125 gram eigeel (ongeveer 6 dooiers)
 • 130 gram suiker
 • 45 gram maïzena

Voor het soezendeeg

 • 250 ml water
 • 60 gram ongezouten boter
 • 150 gram bloem
 • 4 eieren
 • 1 eigeel
 • Flinke snuf zout

Overige benodigdheden

 • Amarena kersen of rood fruit naar keuze
 • Een of twee spuitzakken

Bereidingswijze

Voor de room: Verwarm de melk in een klein steelpannetje. Voeg de schil van een citroen toe (de schil haal je het gemakkelijkst met een dunschiller af), snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap met een mesje de zwarte zaadjes uit een van de helften. De andere helft kun je voor een andere bereiding bewaren. Voeg de zaadjes en het halve (lege) vanillestokje ook toe aan de melk.

Klop in een kom de eierdooiers en suiker samen tot het geheel iets lichter van kleur wordt. Vervolgens klop je de maïzena erdoorheen. Zorg ervoor dat er geen klontjes ontstaan. Wanneer de melk bijna het kookpunt heeft bereikt, schep je met een schuimspaan de citroenschil en het vanillestokje uit de pan en giet je de helft bij het eimengsel terwijl je voortdurend blijft roeren. Dit mengsel voeg je weer toe aan de pan met melk. Blijf roeren op een laag vuurtje tot er een mooie, dikke room ontstaat. Giet het over in een kom en bedek de room met een stuk huishoudfolie (dus direct over de room, niet over de kom) om te voorkomen dat er een dik velletje op de bovenkant gevormd wordt.

zeppole san giuseppe napels vaderdag

Voor het soezendeeg: Verwarm het water en de boter in een pan tot het begint te koken. Voeg de bloem en het zout toe, zet het vuur uit en roer stevig om alles te combineren tot er een egaal en stevig mengsel ontstaat. Schep het over in een kom en laat het op kamertemperatuur volledig afkoelen, het beste is om hierna de room nog een uur in de koelkast te zetten. Klop vervolgens de eieren en de dooier erdoorheen, één voor één. Voeg het volgende ei er pas aan toe nadat je het vorige ei volledig hebt verwerkt.

Bereid een spuitzak met een stervormige spuitmond en giet het deeg in de spuitzak. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit het deeg in een donutvorm met een gat in het midden. Om een mooi hoog gebakje te krijgen, kun je enkele lagen op elkaar spuiten.

Om de zeppole te vormen, kun je het deeg frituren of bakken in de oven. Om ze te frituren, verwarm je frituurolie tot 160 graden Celcius en knip je het bakpapier met het deeg erop in afzonderlijke vierkantjes zodat je de deegringen één voor één kunt oppakken. Houd het deeg ondersteboven vast bij het bakpapier en laat het voorzichtig in de olie zakken. Na ongeveer 20 tot 30 seconden zou je het papier moeten kunnen verwijderen. Draai de zeppola na ongeveer 3 minuten om en bak hem nog eens 3 minuten aan de andere kant. Laat ze uitlekken en afkoelen op een rooster.

Buon appetito e buona festa del Papà!

Kookboek Italiaans koken met Felicia

Nog veel meer heerlijke, authentieke recepten uit de Italiaanse keuken heb ik verzameld in het digitale kookboek Italiaans koken met Felicia. Met deze authentieke recepten in de hand kun je moeiteloos de meest traditionele gerechten bereiden en jezelf verwennen met de smaken van Napels en omgeving.

felicia salerno travel

Booking.com