Street Art in Salerno

Neem een duik in de wereld van poëzie gemengd met kunst. In een van de wijken van het historisch centrum van Salerno is er in 2015 namelijk een street art project gestart onder de naam Muri D’Autore, muren van de schrijver.

Rione Fornelle

Rione Fornelle is één van de oudste wijken van Salerno en is de plek waar dit project begon. De beschilderingen die hier te zien zijn, zijn het werk van vooral artiesten uit Salerno. Er zijn ook werken van kunstenaars afkomstig uit andere delen van het land en zelfs Mexico en Peru zijn vertegenwoordigd.

Een bijzondere plek waar je geruime tijd kunt ronddwalen om de verschillende kunstwerken te bewonderen. Het is mooi om de verschillende stijlen van de vele kunstenaars door elkaar te zien maar die toch zo perfect op elkaar aan lijken te sluiten. Soms lijkt het alsof je van de ene wereld in een andere stapt.

Verandering

Door dit street art project heeft de wijk een enorme verandering doorgemaakt. De bewoners zijn trots dat hun wijk in de belangstelling staat. De vele verzen uit Napolitaanse liederen en gedichten, zorgt voor een magische sfeer. Dagelijks zijn de inwoners omgeven door poëzie en is het alsof ze de woorden bijna ademen. Dit heeft als gevolg dat mensen spontaan beginnen te zingen wanneer ze in het voorbijgaan een regel lezen.

Street Art Salerno

Tijdens werkzaamheden aan een van de schilderingen werd er spontaan een piano midden op het plein gezet. Terwijl de artiesten bezig waren met hun werk, er live muziek werd gespeeld, vonden nieuwsgierige voorbijgangers de weg naar het steegje en namen plaats op de treden van de trappen om dit bijzondere tafereel te aanschouwen.

Subsidie

Achter dit project schuilt een enorme passie. Een passie voor poëzie, geschiedenis, kunst en cultuur. En dat moet ook wel. Terwijl de stad volhangt met lichtjes ter waarde van 2,4 miljoen euro, ontvangt deze stichting geen enkele subsidie van de gemeente. Al het werk hebben ze kunnen verrichten door donaties van derden. Door de aandacht die dit project heeft gekregen, zijn ze in staat de werkzaamheden weer op te pakken en staan er een hoop nieuwe werken op de planning.

felicia salerno travel