Cannelloni uit Sorrento

Giulia’s kookhoek: cannelloni uit sorrento

Giulia: ‘Vandaag bereid ik een recept dat uit de zogenoemde Italiaanse kookbijbel, de Zilveren Lepel, komt en mij erg nieuwsgierig maakte. Sorrento ligt in de regio Campania dus daar was mijn nieuwsgierigheid al mee gewekt maar daarnaast gaat het ook om een vegetarisch gerecht. Tegenwoordig hebben mensen veel eisen wanneer het op eten aankomt en zo ook mijn vrienden. Een vegetarisch gerecht toe kunnen voegen aan mijn lijstje met recepten voor wanneer vrienden komen eten, leek mij daarom niet overbodig. Ik ging ermee aan de slag en laat jullie stap voor stap zien hoe ik dit gerecht heb bereid.

Bekijk je liever de video? Dat kan natuurlijk ook!

Boodschappenlijst

Met de volgende ingrediënten kun je in totaal 12 cannelloni maken.

  • 1 aubergine
  • 250 gram mozzarella/fior di latte
  • 2 rode paprika’s
  • Lasagnebladen (totaal 12 bladen)
  • Olie
  • Basilicumblaadjes
  • 50 gram geraspte parmigiano
  • 200 ml gepureerde tomaten
  • Zwarte peper

Totale bereidingstijd: 120 minuten

Wanneer je bovenstaande benodigdheden in huis hebt, kun je aan de slag! Voor de fanatiekelingen: de lasagnebladeren kun je natuurlijk ook helemaal zelf maken en het gerecht bereiden met verse pasta. Ik heb er bewust voor gekozen dit niet te doen, omdat het gerecht zelf al aardig wat tijd in beslag neemt.

Stap 1: De aubergine

We beginnen met het onder handen nemen van de aubergine. Snij de aubergine in de lengte in 6 plakken (ongeveer 5mm per plak). Leg vervolgens je de plakken in een kom en bestrooi ze met zout. Zet er iets zwaars op en laat de bak een uur zo staan.

aubergine, koken, italiaans koken, italiaanse keuken, sorrento, naples, napels, napoli, salerno, salerno travel
Stap 1: de aubergine snijden
Stap 2: Paprika’s roosteren

Zet de oven op 220 °C om deze voor te verwarmen. Ondertussen halveer je de paprika door ze doormidden te snijden. Verwijder de pitjes, besprenkel de helften met olijfolie en leg ze op de ovenplaat. De paprika’s gaan een half uur in de oven op 220 °C. Na dit half uur haal je de paprika’s uit de oven en verlaag je de temperatuur tot 180 °C.

koken, italiaans koken, italiaanse keuken, sorrento, naples, napels, napoli, salerno, salerno travel
Stap 2: het roosteren van de paprika’s

Bereid ondertussen de saus. Verwarm twee eetlepels olijfolie in de pan, een teentje knoflook (fijngesneden), voeg de gepureerde tomaten (passata) toe en zout en peper naar wens. Laat dit even op het vuur pruttelen en zet het daarna uit.

Laat de paprika’s eerst afkoelen om ze daarna te ontvellen. Wanneer je dit gedaan hebt, snijd je de paprika’s in reepjes. Je kunt ze uit laten lekken op keukenpapier of in een vergiet.

Stap 3: Water koken en mozzarella snijden

Wanneer de paprika’s in de oven staan, zet je een pan water met zout op om de lasagnevellen kort te kunnen koken. Dit doe je enkel om ze beetgaar te maken. Hierna leg je de vellen kort in koud water, waarna je ze afgiet en ze 15 minuten laat rusten. Snijd de mozzarella in plakjes en laat deze uitlekken in een zeef of vergiet.

Stap 4: Weer verder met de aubergine

Na een uur in de bak te hebben gelegen, spoel je de plakken aubergine af met water. Dep ze hierna goed droog. Pak een ovenschaal en besprenkel de bodem met olijfolie. Vervolgens leg je de plakken aubergine in de ovenschaal en besprenkel je ook deze met nog een beetje olie. Zet de schaal in de oven, tot ze bruin zijn (ongeveer 15 minuten).

Stap 5: Lasagnebladen vullen

De bladen snij je door de helft zodat je in totaal 12 vierkantjes hebt. Vervolgens ga je de pastabladen vullen met alles wat je hebt bereid, maak het af door er wat kaas, peper en zout overheen te strooien. Rol het pastablad op en leg deze in een ovenschaal. Bedek het geheel met een laagje saus (de gepureerde tomaten) en strooi er naar smaak nog wat kaas overheen. Zet de schaal in de oven en 20 minuten is je gerecht klaar! Wel eerst af laten koelen.

koken, italiaans koken, italiaanse keuken, sorrento, naples, napels, napoli, salerno, salerno travel
Stap 5: het vullen van de lasagnebladen

Samengevat: Een vrij gemakkelijk gerecht om te maken, je moet er alleen wel de tijd en het geduld voor hebben om alles te bereiden.

koken, italiaans koken, italiaanse keuken, sorrento, naples, napels, napoli, salerno, salerno travel
Het eindresultaat

Succes en eet smakelijk!

Online Kookworkshop Napels