Zelf limoncello maken: een authentiek recept

De citroenen van de Amalfikust zijn wereldberoemd en bovendien ideaal om een heerlijke limoncello mee te maken. Het beroemde drankje ontstond rond het begin van de 20ste eeuw en is deze heerlijk frisse likeur inmiddels razend populair. Het recept om zelf limoncello te maken, is vrij eenvoudig. Wel is het zo dat een ieder zijn eigen bereidingswijze hiervoor hanteert dus kan het zijn dat de verhoudingen en duur per recept verschillen. Speciaal voor jullie deel ik het recept van mijn tante uit Tramonti, die altijd een voorraad huisgemaakte limoncello in de vriezer heeft liggen.

limoncello recept

Om dit smakelijke drankje te maken, wordt over het algemeen alcohol gebruikt met een alcoholpercentage van ten minste 90%. Van de citroenen wordt alleen de schil gebruikt die vervolgens in de alcohol worden geweekt. Heb je dus geen citroenen afkomstig uit het gebied van de Amalfikust, zorg er dan voor dat je in elk geval biologische (dus onbespoten) citroenen gebruikt.

Boodschappenlijst

  • 1 liter alcohol (minimaal 90%)
  • 6 grote citroenen
  • 850 gram suiker
  • 1 liter water
limoncello recept citroenen

Bereidingswijze

Was de citroenen goed en verwijder eventueel vuil met een schoon sponsje. Droog ze hierna goed af om ze vervolgens te schillen. Gebruik enkel het gele gedeelte van de citroen, aangezien het wit van de schil de limoncello een bittere smaak zal geven.

recept limoncello citroenen

Doe de schillen in een glazen pot die goed afgesloten kan worden en schenk vervolgens de alcohol erbij. Zet de pot op een donkere, koele plek en laat deze daar 21 dagen lang staan. Schud om de paar dagen de pot met het vloeistof even kort zodat het geheel goed mengt.

recept limoncello citroenen

Na deze 21 dagen maak je met de suiker een siroop door deze in een pannetje water aan de kook te brengen. Wanneer deze volledig is afgekoeld, voeg je dit toe aan het mengsel van de citroenschillen en alcohol. Vervolgens zeef je het geheel, waarmee je de citroenschillen uit de likeur verwijderd. Giet de vloeistof in glazen flessen en sluit deze goed af. De flessen met limoncello laat je vervolgens minimaal een week op een donkere en koele plek staan.

Na deze periode is jouw zelfgemaakte limoncello klaar om gedronken te worden!

Cin cin!

limoncello recept

Alle foto’s in dit artikel zijn eigendom van B&B in Cilento – Benvenuti nel Sud en met schriftelijke toestemming gebruikt.

Kookboek: The Lemon Kitchen

Ben je op zoek naar meer frisse recepten waarin de biologische citroen de hoofdrol speelt? The Lemon Kitchen biedt uitkomst! Auteur en citroenliefhebber Jadis Schreuder deelt in haar kookboek maar liefst vijfenveertig eenvoudige recepten die stuk voor stuk zijn voorzien van een rijke en frisse smaak.

Lemon Tour Amalfi

Deze citroen tour is een ware beleving en een unieke ervaring. Niet alleen kom je van alles te weten over de wereldberoemde sfusato amalfitano, je krijgt bovendien een kijkje achter de schermen bij het historische familiebedrijf van de familie Aceto. Deze familienaam is al zes generaties lang onlosmakelijk verbonden met de citroenen van Amalfi. Inmiddels heeft Salvatore Aceto het roer overgenomen en leidt met trots het bedrijf. Met respect voor de eeuwenoude tradities én de geldende richtlijnen, promoot hij de biologische en duurzame productie van deze wereldberoemde citroen. Met kennis en plezier laat hij mensen van over de hele wereld kennis maken met de authentieke ziel van Amalfi. Lees meer over deze geweldige Lemon Tour en boek jouw plek online!

lemon tour amalfi