Het goud van de Amalfikust

De citroenen van de Amalfikust zijn wereldberoemd en worden wel ‘het goud van de Amalfikust’ genoemd. Vaak worden ze echter verward met die uit Sorrento. Dat klinkt misschien vreemd want citroenen zijn citroenen, toch?

citroenen, amalfi, amalfikust, salerno, salerno travel, pad van citroenen, sentiero dei limoni, minori, maiori

Sfusato Amalfitano

Door het toepassen van verschillende kweekmethodes hebben de citroenen verschillende uiterlijke kenmerken waardoor ze van elkaar te onderscheiden zijn. Het is niet erg moeilijk om ze uit elkaar te houden. Waar de citroenen uit Sorrento mooi, groot, glad en rond zijn, worden die uit Amalfi gekenmerkt door een bobbelige, onregelmatige en dikke schil. Toegegeven: de citroenen van de Amalfi kust verdienen geen schoonheidsprijs. Maar wat lelijk is van buiten, is vaak mooi van binnen. Hetzelfde geldt voor deze citroenen die een heerlijk, sappig vruchtvlees hebben en verder vrijwel pitloos zijn.

limoncello, tramonti, salerno, salerno travel, amalfi, amalfikust, amalfi coast
Citroenen waar het heerlijke drankje Limoncello van wordt gemaakt

De omgeving, voorzien van een frisse lucht die afkomstig is van het Monte Lattari gebergte en de zeebries vanaf de kust, zorgen voor de ideale omstandigheden om de citroenen in dit gebied te laten groeien. De kwaliteit en de unieke en goede eigenschappen van deze vrucht hebben ervoor gezorgd dat de citroenen van de Amalfi kust in 2002 het kwaliteitskeurmerk I.G.P. (Indicazione Geografica Protetta) hebben gekregen. De Sfusato Amalfitano, zoals de citroenen genoemd worden, behoort tot de soort citroenen die het rijkst zijn aan vitamine C. Het is dan ook algemeen bekend dat in de periode toen Amalfi een maritieme republiek was, het verplicht gesteld werd dat schepen die vanaf de kust vertrokken, altijd een voorraad citroenen aan boord moesten hebben. Dit was onder andere noodzakelijk om scheurbuik te kunnen genezen; een ziekte die ontstaat door vitamine C gebrek.

amalfikust, salerno, salerno travel, pad van citroenen, sentiero dei limoni, minori, maiori

Limoncello

In het gebied van de Amalfi kust is de citroen ook een belangrijk ingrediënt in veel gerechten. Denk bijvoorbeeld aan een bord met zeevruchten dat aangevuld wordt met dun gesneden plakjes citroen, voorzien van een beetje (lokale) olijfolie.

Het bekendste recept is ongetwijfeld de wereldberoemde Limoncello, een product dat rond het begin van de 20ste eeuw ontstond. Hoewel de exacte plaats waar dit product voor het eerst gemaakt werd, onbekend is, moge het duidelijk zijn dat échte Limoncello geproduceerd wordt rondom het gebied bij Sorrento en de Amalfi kust.

Om dit beroemde drankje te maken, wordt over het algemeen alcohol gebruikt met een alcoholpercentage van ten minste 90%. Van de citroenen wordt alleen de schil gebruikt die vervolgens in de alcohol worden geweekt. In verhouding worden er ongeveer 10 grote citroenen gebruikt voor 1 liter alcohol. Hoe lang de schillen in de alcohol geweekt worden, verschilt per product. Over het algemeen is dit zo’n 20 dagen. Na deze periode wordt er nog water en suiker toegevoegd en wordt het goedje gefilterd en in flessen gedaan.

limoncello, amalfi, amalfikust, amalfi coast, salerno, salerno travel, naples, napoli, napels
Een heerlijk glaasje Limoncello bij het toetje

Werkplaats bezoeken

Er zijn verschillende plekken waar je het proces van het maken van Limoncello van dichtbij kunt bekijken. In verschillende dorpjes langs de kust kun je met of zonder afspraak binnenlopen om meer te leren over dit product. Zie hier het filmpje van mijn bezoek aan Carlo Mansi in Minori.

Reisgids

Meer tips en informatie voor jouw reis naar de Amalfikust vind je in de digitale reisgids ‘Napels, Salerno & de Amalfikust‘! Deze gids is geschreven op basis van eigen ervaringen en is te bestellen via de website.

napels, salerno, reisgids, amalfikust, amalfi
felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli
Booking.com