Typisch Italiaans – Een aantal zaken op een rij

Hoewel Italië op slechts een paar uur vliegen van Nederland ligt, zijn er een aantal zaken die hier net iets anders zijn dan wij gewend zijn. Ik zet een aantal van deze typische en opvallende zaken voor jou op een rijtje.

Vraag na een aankoop om de bon

In Italië ben je verplicht om na je een aankoop een bon te ontvangen. Of dit nu gaat om een boek, kleding of een kop koffie: je moet altijd een bonnetje krijgen. Krijg je deze niet, vraag er dan naar en gooi deze niet direct weg. Je moet namelijk altijd je kassabon kunnen tonen wanneer hier naar gevraagd wordt door de Guardia di Finanza. Zo’n controle kan plaatsvinden wanneer je bijvoorbeeld net een winkel uitstapt.

scontrino salerno travel
Vraag altijd de bon

Hapjes bij de borrel

Ga je zitten voor een aperitief, dan krijg je er vrijwel altijd een bord met hapjes bij. Deze horen erbij en daar wordt niets extra’s voor in rekening gebracht. Het komt echter ook wel eens voor dat je enkel een bakje nootjes of chips krijgt, dit verschilt namelijk per bar.

aperitief salerno travel napels naples napoli italia italy
Een bord vol hapjes bij je drankje

Handgebaren

Italianen en handgebaren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ook in het zuiden van het land hebben ze er een handje van en vormen de gesti napoletani, Napolitaanse handgebaren, een intrigerend en expressief aspect van de cultuur. Deze handgebaren worden vaak gebruikt door de lokale bevolking om hun woorden en emoties te versterken tijdens gesprekken. Ze zijn diep geworteld in de geschiedenis en de tradities van Napels en worden beschouwd als een belangrijk onderdeel van de Napolitaanse identiteit.

Ben je benieuwd naar de verschillende handgebaren en waar en wanneer je deze kunt gebruiken? Sluit dan aan bij de Workshop Napolitaanse handgebaren. Tijdens deze uniek workshop laat local Valeria jou kennismaken met de lokale cultuur aan de hand van Napolitaanse gebaren. Geboren en opgegroeid in de nauwe steegjes van de Quartieri Spagnoli is praten aan de hand van Napolitaanse gebaren haar tweede natuur. In Napels is deze vorm van communiceren uitgegroeid tot een ware kunst waarbij de Napolitanen niet alleen hun handen maar vrijwel het hele lichaam gebruiken om zich zo goed mogelijk uit te kunnen drukken.

Buskaartjes niet altijd in de bus te koop

Wil je in de regio Campania gebruik maken van het openbaar vervoer en dan met name de Sita-bussen, koop je kaartje dan van tevoren bij een tabaccheria, te herkennen aan een grote T. Het is namelijk niet mogelijk om je kaartje bij de buschauffeur te kopen, iets wat vooral met toeristen nogal eens lastige situaties oplevert. Zorg er dus voor dat je in bezit bent van een kaartje, dit bespaart een hoop frustratie en wachttijd.

Coperto

Wil je koffie drinken in de bar, dan kost het je minder wanneer je deze drinkt terwijl je aan de bar staat. Kost een espresso meestal zo’n €0,90 cent, dan kan dan bijna €0,50 cent hoger uitvallen wanneer je besluit om erbij te gaan zitten. Controleer dus goed de menukaart, daar staan de ‘zit’-prijzen op. Deze kosten vallen onder de ‘coperto’, iets wat bij bijna alle restaurants en bars in rekening wordt gebracht voor de verleende service. Bij restaurants ligt de hoogte van de coperto meestal tussen de 1 en 3 euro per persoon en staat op de menukaart aangegeven.

Nat haar is not done en slecht voor de cervicale

Besluit jij om met je handdoekdroge haar naar buiten te gaan, kijk dan niet vreemd op wanneer je hier op aangesproken wordt of wordt nagestaard. In Italië is dit namelijk not done. Volgens Italianen kun je hier namelijk hartstikke ziek van worden en wordt er vaak gesproken over de cervicale. Dit is een pijn in de nek die uitstraalt naar de schouders, armen en ook hoofd. Je kunt gegarandeerd rekenen op afkeurende blikken wanneer je zonder je haar te föhnen de deur uitgaat.

Zebrapaden zijn er voor de sier

De strepen van een zebrapad zijn in Italië minder ‘heilig’ dan in Nederland. Ga er niet vanuit dat de auto’s stoppen, zelfs niet wanneer je je al op het zebrapad bevindt. Vaak weigeren ze te stoppen en rijden ze met een enorme vaart om je heen. Kijk dus goed uit wanneer je oversteekt. Ook wordt het zebrapad vaak aangezien voor een parkeerplaats.

zebrapad italië italia italy
Het zebrapad is in Italië een prima parkeerplek

Parkeren en ZTL

Ben je met de auto op vakantie of huur je er eentje tijdens je verblijf, onthoud dan de betekenis van de volgende kleuren goed.

Wit = gratis parkeren
Blauw = betaald parkeren
Geel = Gereserveerd voor invaliden of bewoners

Let daarnaast op de borden met ZTL, oftewel Zona Traffico Limitato. In deze gebieden is er namelijk maar beperkt verkeer toegestaan en mogen alleen vergunninghouders hier binnenrijden. Rijd je hier toch naar binnen dan kun je rekenen op een fikse boete.

Andere openingstijden

Houd er rekening mee dat de winkels tussen 13:00 en 16:00 (vaak) dicht zijn. Grote winkelketens en supermarkten zijn wel gewoon de gehele dag open maar vooral de kleinere zaakjes houden in zowel de zomer als de winter deze tijden aan. Daar staat dan wel tegenover dat ze tot laat in de avond open blijven.

Het komt ook geregeld voor dat winkels en bedrijven die op Google Maps staan, de openings- en sluitingstijden niet aanpassen wanneer er sprake is van een (tijdelijke) wijziging. Het kan goed zijn dat wanneer je in de vakantieperiode naar een winkel of restaurant gaat, je voor een gesloten deur staat omdat de tijden niet zijn aangepast.

felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli

Booking.com