2017: het Jaar van de Dorpen

Het jaar 2017 is in Italië officieel uitgeroepen tot het Anno dei Borghi, oftewel het jaar van de dorpen. Een mooie gelegenheid voor deze plaatsen om hun geschiedenis, cultuur en tradities te delen en voor toeristen om kennis te maken met de mooiste, onontdekte plekken in Italië.

Duurzaam toerisme
Dit initiatief valt samen met het Jaar van Duurzaam Toerisme. Het doel hiervan is om de kwaliteit van het leven en de omgeving te verbeteren door een hernieuwde kijk op het toerisme. Hierbij moet het toerisme worden beschouwd als een middel voor culturele groei met respect voor het gebied en haar inwoners.

Nu 2017 is uitgeroepen tot het jaar van de dorpen, is dit de perfecte gelegenheid om als toerist zijnde deze plekken te ontdekken. Achter de zee en de vaak drukbezochte kust, liggen tussen de bergen namelijk vele kleine dorpjes die rijk zijn aan geschiedenis, tradities en geheimen. Vaak heerst er een bijna nostalgische sfeer waarbij de gastvrijheid direct opvalt. Voor toeristen betekent een bezoek aan één van deze dorpen een authentieke ervaring terwijl op deze manier tegelijkertijd het leven in deze gemeenschappen wordt ondersteund.

tramonti, salerno, salerno travel, amalfi, amalfikust, amalfi coast, naples, napels, napoli
Italië heeft vele authentieke dorpen die het ontdekken waard zijn.

Ieder dorp heeft haar eigen unieke en schitterende panorama’s, tradities en specialiteiten. Hoewel deze plekken vaak moeilijk te bereiken zijn en een lage bevolkingsdichtheid hebben, zijn dit juist de ideale plaatsen om volledig tot rust te komen en hebben ze alles te bieden waar je naar op zoek bent.

Tramonti
Op de lijst met authentieke dorpen, kan de regio Campania uiteraard niet ontbreken. Tramonti vertegenwoordigd het gebied van de Amalfi kust, waar zij officieel deel van uitmaakt.

In de bergen boven de badplaats Maiori kom je terecht in de gemeente van Tramonti. Deze gemeente bestaat uit 13 dorpen en de naam is afgeleid van de woordvorming ‘intra montes ubertas’, wat ‘Land tussen de bergen’ betekent.

Tramonti Amalfi Coast
Het schitterende Tramonti

De oorsprong van deze gemeente is onbekend en wordt er in de geschiedenis vrijwel niet gesproken over dit gebied en haar inwoners. Historici zijn er echter van overtuigd dat de eerste bewoners van dit gebied gedeporteerden en vluchtelingen waren uit het Picentini gebergte. Vervolgens dienden de inwoners van Tramonti als versterking van de Romeinen en werd het dorp Cesarano gesticht tussen de 4de en 5de eeuw voor Christus. In de loop van de eeuwen heeft Tramonti een belangrijke rol gespeeld, zo ook bij de groei van de Republiek Amalfi.

Tegenwoordig is dit gebied niet meer los te zien van de Amalfi kust. Daarnaast is dit het gebied waar de beste pizzabakkers ter wereld vandaan komen. Hier vind je een ‘echt’ stukje Italië tussen de bergen van Monti Lattari en zijn de panorama’s betoverend. De dorpjes zijn karakteristiek en lijkt het soms alsof de tijd heeft stilgestaan. Een typisch product uit Tramonti is bijvoorbeeld de likeur Concerto.

concert, tramonti, salerno, salerno travel, napels, naples, amalfi, amalfikust, amalfi coast
Concerto likeur

Borghi più belli d’Italia
Mijn advies is dan ook om zeker de dorpen in te trekken tijdens jouw vakantie. Op deze manier kom je dichter bij de mensen, de cultuur en leer je over tradities die je niet in een standaard reisgids zult vinden. Ga je niet naar Campania maar wel benieuwd naar de dorpen in de buurt van jouw vakantiebestemming? Neem een kijkje op site van de borghi più belli d’Italia en ontdek direct wat er waar te doen is.

Booking.com