Concerto: de likeur uit Tramonti

Eerder had ik het over het wereldberoemde drankje Limoncello waar de Amalfi kust om bekendstaat. Toeristen nemen dan ook maar al te graag de leuke flesje gevuld met dit drankje mee naar huis. Er is echter nog een ander, typisch drankje dat alleen in dit gebied gemaakt wordt: Concerto.
Harmonieuze likeur
Concerto is de naam van een bruine likeur afkomstig uit Tramonti. Het is één van de oudste likeuren van dit gebied en werd oorspronkelijk bereid door de monniken van het Convento di San Francesco in Pucara (Tramonti). De naam Concerto verwijst naar de harmonie van de ingrediënten die nodig zijn om dit drankje te bereiden. Zo’n 15 verschillende kruiden en specerijen zijn er nodig om deze likeur te maken, waaronder zoethout, venkel, kruidnagel, nootmuskaat, kaneel, edelweiss, koriander, jeneverbessen, sandelhout en kalmoes. Dit mengsel wordt 40 dagen geweekt in alcohol waarna er vervolgens water, koffie, gerst, koffie, suiker en uiteindelijk citroenschillen aan worden toegevoegd.

concert, tramonti, salerno, salerno travel, napels, naples, amalfi, amalfikust, amalfi coast

Concerto likeur

Medicijn
Hoewel het wetenschappelijk niet bewezen is, geloven de inwoners van Tramonti er heilig in dat Concerto ook een helende werking heeft. Hoofdpijn maar ook andere soorten kwalen kunnen worden opgelost door simpelweg een glaasje Concerto te nuttigen. Anijs zou goed zijn tegen de hoest en voor de spijsvertering, kruidnagel helpt bij hoofdpijn, kiespijn en vermoeidheid en de jeneverbessen hebben een ontsmettende en zuiverende werking op het lichaam.

Daarnaast is het altijd een likeur om in huis te hebben omdat het beschouwd wordt als het ideale drankje om je gasten te verwelkomen.

Agrarische rijkdom
Deze typische likeur kan gemaakt worden met behulp van de geschenken van moedernatuur in dit unieke gebied, gelegen tussen de zee en de bossen van het Lattari-gebergte. Deze ligging is exact de reden hoe verklaard kan worden dat Tramonti zoveel authentieke agrarische producten te bieden heeft; van citroenbomen, wijngaarden en grote olijfbomen, tot weilanden van waaruit de mozzarella en de kastanjes afkomstig zijn.

Tramonti salerno italia italy

De natuur van Tramonti

Daarnaast is Tramonti ook de thuisbasis van de pizza en is het algemeen bekend dat de beste pizzabakkers ter wereld afkomstig zijn uit deze gemeente in Italië.

Reden genoeg om eens een bezoekje te brengen aan deze prachtige gemeente, gelegen tussen de bergen van de Amalfi kust.


Booking.com