Amalfi

Amalfi is de plaats waar de kust haar naam aan heeft te danken. Tegenwoordig is het een kleine, rustige stad die is opgenomen in de UNESCO-lijst van Werelderfgoed.

amalfi amalfikust amalfi coast salerno travel tour local

Historie

De stad werd gesticht door de Romeinen en behoorde in de 9de eeuw tot één van de maritieme republieken die Italië rijk was (samen met Genova, Pisa en Venetië). Jaarlijks wordt er nog steeds La Regata delle Antiche Republiche Marinare gehouden, een wedstrijd op het water tussen de verschillende republieken. Amalfi bereikte haar hoogtepunt in de 11de eeuw en daarna ging het langzaamaan bergafwaarts met de republiek. In 1131 werd Amalfi veroverd door de Noormannen, in 1135 en 1137 werd het plaatsje geteisterd door plunderingen door Pisa. In 1143 werd een groot deel van de stad verwoest ten gevolge van een storm, gevolgd door verschillende zeebevingen.

Een bekend historisch persoon die in Amalfi is geboren, is Flavio Gioia, de uitvinder van het kompas. Op het plein van de stad is dan ook standbeeld aan hem gewijd.

Bezienswaardigheden

Hoewel er heel wat kerken te vinden zijn in dit kleine plaatstje, is de bekendste zonder twijfel de Dom in Arabisch-Normandische stijl. De kerk is gewijd aan de apostel Andreas en vindt zijn oorsprong in de 9de eeuw. Oorspronkelijk waren er twee basilieken, ieder bestaand uit drie schepen. De eerste basiliek werd gebouwd rond het jaar 1000 door de hertog Mansone II en komt overeen met de oude kathedraal. De tweede werd gebouwd rond de helft van de 9de eeuw is een stuk breder. In de eerste decennia van de 13de eeuw werd de basiliek omgebouwd onder leiding van aartsbisschop Matteo Capuano en kardinaal Pietro Capuano. Zij brachten de twee aparte kerken samen en maakte er één plaats van aanbidding van, bestaand uit vijf schepen. De huidige Moorse gevel met neogotische invloeden, werd gebouwd door Errico Alvino in de 19de eeuw.

Op het plein voor de kerk is de fontein van Sant’Andrea te bewonderen, gemaakt in de 18de eeuw.

Verder is er nog het Papier museum, Museo della Carta. Hier kom je meer te weten over het oude productieproces van papier met behulp van de watermolens in dit gebied. Wanneer je van een wandeling houdt, verken dan het paradijs achter Amalfi: de Valle delle Ferriere.

Reisgids

Meer tips voor jouw reis langs de Amalfikust? Je vindt de leukste tips en informatie in de reisgids ‘Napels, Salerno & de Amalfikust‘! Bestel jouw gids via de website.

reisgids, napels, naples, napoli, salerno, salerno travel, amalfi, amalfikust

Volgende

Terug naar overzicht