De beste tips voor Amalfi

Amalfi staat bij veel mensen op het programma tijdens een reis naar de Amalfikust. De plaats waar deze kustlijn haar naam aan te danken heeft, kan dan ook zeker niet worden overgeslagen. De meeste toeristen vermaken zich door op het centrale plein Piazza Duomo neer te strijken op een terras met uitzicht op de prachtige kathedraal, terwijl de massa aan hen voorbij trekt en schattige fiat’s zich een weg proberen te banen door de drukte. Vaak worden er een paar foto’s geschoten op de imposante trappen van de Dom, om vervolgens de hoofdstraat te volgen die is voorzien van vele kleine winkeltjes gevuld met kleurrijke souvenirs.

fiat 500 amalfi amalfikust

Zonder twijfel zul jij je op deze manier best vermaken in Amalfi, maar zijn er veel andere manieren om de authentieke sfeer van dit dorpje daadwerkelijk te kunnen proeven. Graag help ik je op weg en zul je aan de hand van mijn tips Amalfi écht ervaren, beleven en proeven.

Tip: Boek de Amalfi & Atrani Tour om juweeltjes te ontdekken waar de meeste toeristen aan voorbij gaan! Je wordt meegenomen op een lokale ontdekkingsreis, waarbij je de verborgen schatten van deze prachtige kustplaatsen kunt verkennen en een dieper inzicht krijgt in de rijke geschiedenis en cultuur van de regio.

#1 Bezoek het Antico Arsenale della Repubblica di Amalfi

Gedurende de periode dat Amalfi een machtige maritieme Republiek was, leverden de Amalfitaanse schepen diverse malen een bijdrage tijdens verschillende aanvallen. Voor de bouw van deze oorlogsschepen beschikte de stad over een arsenaal waarvan de resten vandaag de dag nog steeds zichtbaar zijn. Bestaande uit twee gangenstelsels die worden gescheiden door tien pilaren, is deze ruimte het enige overgebleven voorbeeld van een middeleeuws arsenaal in Zuid-Italië. De bouw dateert uit de 11de eeuw maar zijn er duidelijk tekenen waar te nemen van restauraties die in latere periodes hebben plaatsgevonden. Het is een interessante plaats om te bezoeken en een stukje van Amalfi’s rijke geschiedenis met eigen ogen te aanschouwen. Tegenwoordig wordt deze ruimte gebruikt voor tijdelijke kunstexposities. Tot 2 december 2020 was in deze indrukkende ruimte de tentoonstelling “More Sweetly Play the Dance” van William Kentridge te bewonderen.

#2 Belvedere Cimitero Monumentale

Vanuit de haven domineert de imposante colonnade van het cimitero monumentale, een monumentale begraafplaats, de omgeving. Voorheen stond er op deze plek een benedictijnenklooster maar maakte deze in 1816 plaats voor de huidige begraafplaats. Binnenin bevinden zich de overblijfselen van een middeleeuwse kapel met een fresco van Christus en tevens een Romeinse urn, daterend uit de tweede eeuw voor Christus. Alleen het uitkijkpunt is al de moeite waard om deze plek te bezoeken. Vanaf hier kijk je namelijk uit over Amalfi en het achterland, gevuld met groene citroenboomgaarden. Je kunt dit punt bereiken door vele treden te beklimmen of door de lift te nemen vanaf het Piazza Municipio. Wanneer je op de heenweg de lift neemt, daal dan zeker af via de trappen. Onderweg word je namelijk getrakteerd op spectaculaire doorkijkjes die de mooiste plaatjes opleveren.

#3 Duik de steegjes in

Vanaf het Piazza Duomo word je vanzelf de nauwe hoofdstraat ingetrokken waar je het ene na het andere kleurrijke winkeltje tegen zult komen. Ideaal wanneer je op zoek bent naar een souvenir maar niet wanneer je daadwerkelijk op zoek bent naar de pure Amalfitaanse sfeer. Wijk daarom van de hoofdstraat af, duik de steegjes in en ervaar zelf wat voor een verschil dit maakt. Waar het in de winkelstraat altijd druk is, kom je in de steegjes die parallel aan de hoofdstraat lopen vrijwel niemand tegen. Met altaartjes, street art, wasgoed dat wordt opgehangen, een local die een gevulde boodschappentas de trappen opsjouwt of misschien zelfs een ezel onderweg naar zijn werk, ervaar je in deze straatjes de échte sfeer van Amalfi.

#4 Koffie en gebak bij Pansa

Een stop bij Pasticceria Pansa is onmisbaar tijdens een bezoek aan Amalfi. De zaak bevindt zich naast de trappen van de Dom en werd in 1830 geopend door Andrea Pansa. Nu, vijf generaties verder, heeft de zaak al vele kunstenaars, schrijvers en muzikanten laten genieten van de heerlijke gebakjes, koekjes, gekonfijt fruit en chocolaatjes. De familie Pansa heeft een sterke band met hun eigen grondgebied en maken dan ook voornamelijk gebruik van lokale producten. Het pasticciotto gebakje met een vulling van room en kersen is een klassieker en, vergezeld met een smakelijk kopje koffie, absoluut het proberen waard.

#5 Breng een bezoek aan de citroenboomgaarden

Een bezoek aan de citroenboomgaarden van de familie Aceto is bijna een must wanneer je deze kustplaats bezocht. Tijdens de Lemon Tour word je ondergedompeld in de wereld van de beroemde sfusto amalfitano en kom je meer te weten over de productie en de lange geschiedenis van de citroenen die in dit gebied groeien. Het is niet alleen bijzonder interessant maar bovendien wordt de tour afgesloten met een stuk citroentaart en een verfrissende citroenlimonade. Wanneer je meer lekkernijen wilt proberen, kun je aanschuiven voor de Lemon Lunch waar je smaakpapillen flink verwend zullen worden.

Lees meer over deze bijzondere ervaring in het artikel dat ik schreef voor Ciao Tutti.

#6 Ontdek het achterland: Pontone & Valle delle Ferriere

Wanneer je vanuit de haven van Amalfi een blik werpt op het gebied, kun je hoger in de bergen kleine groepjes huizen waarnemen die worden afgewisseld door prachtig groene bospartijen. Een van deze dorpjes is het kleine Pontone, gelegen op vijf kilometer van Amalfi. Het dorpje is bereikbaar per bus vanuit Amalfi maar is te voet ook een mogelijkheid.

Pontone ligt op 252 meter boven zeeniveau, met aan de ene kant de Valle del Dragone en anderzijds de Valle del Canneto. Dankzij deze ligging had het kleine dorpje gedurende de middeleeuwen de belangrijke taak om toezicht te houden op beide valleien. Pontone bestaat voornamelijk uit kleine vlakke stukken straat, afgewisseld met behoorlijk wat trappen en smalle steegjes die zijn versierd met traditionele voorwerpen uit de omgeving.

Vanaf het dorpsplein van Pontone start een van de wandelroutes die je naar het beschermde natuurreservaat van de Valle delle Ferriere brengt.

Meer over Pontone en bezienswaardigheden in de buurt, kun je lezen in het artikel dat ik schreef voor Ciao tutti.

#7 Museo della Carta

In de Valle dei Mulini, gelegen achter Amalfi, was het vervaardigen van papier een van de belangrijkste activiteiten van de Amalfitanen. De papierproductie in Amalfi begon tussen de twaalfde en de dertiende eeuw en waren het waarschijnlijk de Arabieren die het papier naar het westen importeerden. Het kleine kustplaatsje bleek de aangewezen plek voor de papierproductie aangezien het alles in huis had om papier van hoge kwaliteit te kunnen produceren. Niet alleen wisten de Amalfitanen namelijk de kunst van het papier maken al snel onder de knie te krijgen, ook beschikte deze kustplaats over de juiste grondstoffen en technieken waardoor de papierproductie in Italië tot stand kwam. Dit gebeurde met behulp van papiermolens die werden aangedreven door het water van Canneto rivier, verscholen tussen de citroenbomen en watervallen in de vallei achter Amalfi.

valle dei mulini amalfi

Het papier van Amalfi werd onder andere gebruikt voor officiële documenten van het hertogdom, huwelijksaankondigingen en uitnodigingen van de rechtbank. La Carta di Amalfi wordt nog steeds geproduceerd en door het Vaticaan gebruikt voor correspondentie.

Het Museo della Carta, het papiermuseum, ligt net buiten het drukke centrum van het stadje. Op deze plek kom je meer te weten over het productieproces van het papier van Amalfi en kun je hier zelfs je eigen papier maken. Een interessante plek om te bezoeken die wederom de rijke geschiedenis van deze kustplaats in beeld brengt.

Adres: Via delle Cartiere, 23

#8 La Scuderia del Duca

Wanneer je een bezoek hebt gebracht aan het Museo della Carta, ga dan langs bij La Scuderia del Duca. Deze werkplaats wordt sinds 1980 gerund door Andrea De Luca en Giovanna Fusco en biedt een schat aan artikelen die zijn vervaardigd met het papier van Amalfi. Je vindt er speciale kaarten, boekenleggers, kalenders, schrijfartikelen, kostbare publicaties en bieden zij ook de mogelijkheid om een boek te laten binden in leer of papier. Naast de eerder genoemde Pasticceria Pansa op het Piazza Duomo vind je een kleine winkel met interessante artikelen die leuk zijn om mee te nemen als souvenir. Ook kun je een bezoek brengen aan Dalla carta alla cartolina, waar je eveneens artikelen aan kunt schaffen maar is de ruimte tevens ingericht als een klein museum (Via Cardinale Marino del Giudice, op een paar passen van het Museo della Carta).

#9 Chiostro del paradiso en de crypte

Op het centrale plein van Amalfi springt de klokkentorren in Moorse stijl van de Cattedrale di Sant’Andrea direct in het oog. De indrukwekkende trap, bestaande uit tweeënzestig treden, die leidt naar de ingang van de kathedraal, is voor toeristen een geliefde plek voor het maken van een foto om hun bezoek aan dit stadje te vereeuwigen. De kathedraal is gewijd aan de apostel Andreas (Andrea in het Italiaans), wiens relieken in de crypte worden bewaard.  

amalfi amalfikust tips

Met de bouw van de kerk werd in de negende eeuw begonnen. Oorspronkelijk stonden er op deze plek twee verschillende kerken, die in de eerste decennia van de dertiende eeuw werden samengevoegd. De Neomoorse gevel met neogotische invloeden is het werk van van Errico Alvino, die in de negentiende eeuw de taak kreeg om de gevel opnieuw op te bouwen nadat deze door een storm gedeeltelijk was verwoest.  

Onderdeel van deze kerk is het Chiostro del Paradiso, waarvan de ingang zich aan de linkerkant van de hoofdingang van de Duomo bevindt. Het Chiostro del Paradiso werd in 1266 gebouwd en diende als adellijke begraafplaats. Toen deze plek op een gegeven moment in verval dreigde te raken, werd de begraafplaats gerestaureerd en opengesteld voor het publiek. Het is een bijzondere plek waar je even ondergedompeld wordt in oosterse sferen. Bij binnenkomst kun je direct al de spitsbogen waarnemen waar de binnenplaats door wordt omringd, ondersteund door in totaal honderdtwintig smalle pilaren. De open ruimte in het midden wordt gesierd door bomen, diverse planten en een smal wandelpad. De verschillende kapellen die zich in de portieken bevinden, zijn versierd met mozaïeken en schilderingen uit de dertiende en veertiende eeuw.  Zo vind je in het rechterportiek een fresco waar de kruisiging van Christus is afgebeeld van de hand van kunstenaar Roberto d’Odorisio, de belangrijkste schilder die in het midden van de veertiende eeuw in Campania actief was.

Vanuit het Chiostro del Paradiso kun je verder lopen naar de Basilica del Crocifisso om uiteindelijk een bezoek te brengen aan de crypte waar het graf van de patroonheilige zich bevindt. De ruimte is versierd met waardevolle, indrukwekkende fresco’s die verschillende episodes van Sant’Andrea’s verhaal vertellen. Op het altaar schittert een bronzen beeld van de heilige Andrea, gemaakt door Michelangelo Naccherino. Het marmeren beeld van San Lorenzo werd vervaardigd door Pietro Bernini (vader van Gian Lorenzo Bernini), terwijl het beeld van Santo Stefano het werk is geweest van een lokale beeldhouwer. Zonder meer zijn deze plekken en de aanwezige schatten de moeite waard om met eigen ogen te aanschouwen.

#10 Wandelen naar Atrani

Wanneer je uitgekeken bent in Amalfi, wandel dan naar het naastgelegen dorpje Atrani. Dit hoeft niet langs de kant van de weg met naast je het verkeer dat met een hoge snelheid voorbij komt razen, maar bestaan er gelukkig verschillende opties om dit dorpje te bereiken. Zo wandel je via de voetgangerstunnel (Piazza Municipio) eenvoudig en op je gemak naar Atrani. Wanneer je de voetgangerstunnel uitkomt, steek je de weg over en neem je voor de tunnel waar het verkeer doorheen gaat, de trap naar beneden. Al snel word je getrakteerd op een schitterend plaatje van dit karakteristieke dorpje.

atrani amalfikust

Voor wie wel van een wandeling houdt, bestaan er nog een aantal andere routes waarmee je via trappen en smalle steegjes vanuit Amalfi het centrum van Atrani kunt bereiken. Ook dit is zeker een aanrader en geniet je in alle rust van de mooie vergezichten en typische taferelen die je onderweg tegenkomt.

Reisgids

De beste tips en bijzondere verhalen heb ik gebundeld in de digitale reisgids 100 tips voor de Amalfikust. Hierin neem ik je mee naar de schitterende Amalfikust en deel ik mijn persoonlijke tips zodat ook jij de magie van dit gebied kunt ervaren. Van leuke adressen voor een heerlijke koffie tot verhalen waar je de ziel van de Amalfikust daadwerkelijk leert kennen. Daarnaast vind je een hoop extra informatie die goed van pas kan komen. Opties voor het openbaar vervoer, de mooiste stranden en tip ik een aantal heerlijke accommodaties.  

reisgids amalfikust

felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli