Valle delle Ferriere: Het paradijs achter Amalfi

Een wandeling is de ideale manier om een omgeving beter te verkennen. In de omgeving van de Amalfikust zijn er tal van wandelingen met adembenemende uitzichten die de moeite waard zijn. Deze keer aandacht voor het mooie Valle delle Ferriere, een stukje paradijs gelegen achter het wereldberoemde Amalfi.

Valle delle Ferriere

Het natuurreservaat van de Valle delle Ferriere is een beschermd natuurgebied, gelegen op ongeveer een uur wandelen van Amalfi. De naam betekent letterlijk ‘vallei van de ijzerfabrieken‘ en verwijst naar de aanwezigheid van oude ijzerfabrieken in dit gebied. Ten tijde van de Amalfitaanse Republiek werden in deze fabrieken voornamelijk spijkers geproduceerd die bestemd waren voor boten.

Er bestaan verschillende startpunten voor deze wandelingen. Zo kun je starten in het centrum van Amalfi of in het hoger gelegen dorpje Pontone. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan Amalfi omdat je de route kunt verlengen en kunt eindigen in het naastgelegen Atrani. Verderop vertel ik hier meer over. Houd er echter wel rekening mee dat wanneer je kiest om te starten in Amalfi, het op sommige punten pittig kan zijn door het beklimmen van wat traptreden.

amalfi salerno amalfikust amalficoast local
Amalfi

De route

Wanneer je het drukke Amalfi achter je laat, kom je middels een trappartij al snel terecht in een groene omgeving die wordt gekenmerkt door vele citroenbomen. Hoe verder je Amalfi achter je laat, hoe rustiger het wordt en je enkel omringd bent door de geluiden van de natuur. Langs de route vind je ruïnes van oude watermolens en kom je verschillende watervallen tegen. Hoe dieper je de natuur induikt, hoe magischer deze lijkt te worden.

De wandeling door de vallei leidt uiteindelijk naar het natuurreservaat, waar door de geografische ligging bijzondere plant- en diersoorten voorkomen. Zo kun je hier de Woodwardia radican (varensoort) tegenkomen en voelt ook de vuursalamander zich in deze koele en schaduwrijke omgeving helemaal thuis. Het natuurreservaat vormt zonder twijfel het absolute hoogtepunt van deze wandeling. Met rotswanden die bedekt zijn met mos, watervallen, beekjes en de serene sfeer, waan je je even in een sprookjesachtige omgeving.

Pontone en Atrani

Wanneer je het natuurreservaat weer verlaat, wandel je een gedeelte terug via dezelfde route die je reeds hebt gelopen. Aangekomen bij de ruïne van de oude watermolen, kun je er voor kiezen om de weg richting het dorpje Pontone te volgen. Met hier en daar een stukje klimmen, geniet je onderweg van de geweldig mooie omgeving en adembenemende vergezichten. Aangekomen in het kleine Pontone kom je terecht op een plein, gekenmerkt door de kerktoren en een barretje/winkeltje waar je terecht kunt voor een kopje koffie.

Vanaf het dorpsplein kun je de wandeling voort zetten en heb je verschillende opties. Je kunt via een trappartij afdalen naar Amalfi, of ervoor kiezen om de wandeling af te sluiten in Atrani. Wanneer je kiest voor Atrani, kun je er ook nog voor kiezen om een kijkje te nemen bij de Torre dello Ziro. Wees wel gewaarschuwd: het zijn nog heel wat extra treden die je hiervoor moet beklimmen. Het uitzicht vanaf deze toren is de klim echter wel waard: vanaf hier zie je rechts Amalfi liggen, links het dorpje Atrani en recht voor je de oneindigheid van de blauwe zee.

Amalfi Amalfi coast
Uitzicht op Amalfi vanaf Torre dello Ziro

Om Atrani te bereiken hoef je enkel de trappen naar beneden te volgen. Het zijn aardig wat treden waar op sommige punten sprake is van overbegroeiing maar het is zeker goed te doen.

Via de Valle del Dragone, de vallei van de Draak, steek je de rivier over en kom je op de weg terecht die vervolgens verder naar beneden volgt. Via de vele treden en de wirwar aan steegjes kom je uiteindelijk op het dorpsplein van Atrani terecht, dat wordt gedomineerde door de kerk San Salvatore de’ Bireto en haar imposante trap.

Via een voetgangerstunnel kun je vervolgens binnen een paar minuten terug wandelen naar Amalfi. Wanneer je weer door de straten van dit drukke kustplaatsje wandelt, zul je je enkel afvragen of al die andere toeristen weten van het bestaan van de magische wereld áchter deze wereldberoemde kustplaats.

Valle delle Ferriere met een gids

Deze route is zeer goed te doen zonder gids. Ga je liever op stap met een ervaren en kundige gids? Vul dan het contactformulier in om te informeren naar de mogelijkheden.

Reisgids Amalfikust

De beste tips en bijzondere verhalen heb ik gebundeld in de digitale reisgids 100 tips voor de Amalfikust (2021). Hierin neem ik je mee naar de schitterende Amalfikust en deel ik mijn persoonlijke tips zodat ook jij de magie van dit gebied kunt ervaren. Van leuke adressen voor een heerlijke koffie tot verhalen waar je de ziel van de Amalfikust daadwerkelijk leert kennen. Daarnaast vind je een hoop extra informatie die goed van pas kan komen. Opties voor het openbaar vervoer, de mooiste stranden en tip ik een aantal heerlijke accommodaties.  

reisgids amalfikust