De onbekende schat van Positano

Positano heeft vrijwel geen introductie nodig. Het beeld van de vrolijk gekleurde huisjes die tegen de berg aan zijn gebouwd, is er één die over de hele wereld bekend is. In de straten van dit kleine kustplaatsje kom je massa’s toeristen tegen, toch is een bezoek aan Positano zeker de moeite waard. In mijn ogen heeft Positano een extra reden gekregen om toch van die boot af te stappen en er een bezoekje aan te brengen.

positano, amalfi, amalfikust, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli
Het wereldberoemde beeld van Positano

Uitbarsting Vesuvius

Vrijwel iedereen kent wel de geschiedenis van Ercolano (Herculaneum) en Pompei: deze steden werden tijdens de uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79 verwoest. De archeologische vindplaatsen van beide plaatsen zijn dan ook een populaire bestemming voor toeristen. Minder bekend bij het grote publiek zijn echter de gevolgen die deze uitbarsting heeft gehad voor het gebied van de Amalfikust.

Door een bijzondere vondst in het schilderachtige Positano kunnen we daar nu een veel beter beeld van vormen. In het centrum van het dorpje werd namelijk een Romeinse villa ontdekt die jarenlang verborgen is geweest onder het huidige Positano. Deze villa en de staat ervan, geven een duidelijk beeld van welk drama zich heeft afgespeeld in deze kustplaats, op het moment dat de uitbarsting van de Vesuvius plaatsvond.

Regenval

Door de zware regenval die gepaard ging met de uitbarsting, ontstonden er vele modderstromen. Door het hoge tempo waarin deze modderstromen het dorpje bereikten en de druk die het uitoefende op de villa, begonnen delen ervan in te storten en te verschuiven. Het puimsteen is in kleine hoeveelheden in de villa teruggevonden, dit omdat door de schuine daken het grootste gedeelte buiten werd gehouden doordat het van de daken naar beneden gleed.

Terug in de tijd

Deze vondst wordt beschouwd als de grootste archeologische ontdekking in het gebied van de Amalfikust in de afgelopen decennia. Goed bewaarde fresco’s en allerlei voorwerpen die werden gebruikt voor dagelijks gebruik zijn teruggevonden bij de opgraafwerkzaamheden die in de afgelopen tien jaar hebben plaatsgevonden. Oorspronkelijk strekte de woning zich uit van de heuvel tot beneden aan het strand, maar momenteel is alleen een gedeelte volledig gerestaureerd en toegankelijk gemaakt voor het publiek. Dankzij loopbruggen en trappen die zijn aangebracht, is het mogelijk om een bezoek te brengen aan deze bijzondere plek die je even mee zal nemen terug in de tijd.

villa romana, positano, salerno, salerno travel, amalfi, amalficoast, amalfikust, napels, naples, napoli
Goed bewaarde fresco’s in de Romeinse villa

De opgravingen vonden plaats in verschillende etappes, verspreid over ongeveer 14 jaar. Pas recentelijk werd de villa opengesteld voor publiek. Hoewel de ingang zich midden in het centrum van Positano bevindt, is het bij veel mensen nog onbekend.

villa romana, positano, amalfi, amalfikust, amalficoast, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli
Dankzij loopbruggen en trappen die zijn aangebracht, is het mogelijk om een bezoek te brengen aan deze bijzondere plek die je even mee zal nemen terug in de tijd.

Ingang Villa

De ingang van de opgravingen bevindt zich tegenover de kerk van Positano, Santa Maria Assunta. Hoewel de villa enorm geweest moet zijn en zich uitstrekte tot aan zee, is er momenteel slechts een kleine ruimte opgegraven en te bezoeken. Je bezoekt de villa samen met een gids en brengt daarnaast ook een bezoek aan twee verschillende cryptes, onder andere die van de eerste kerk van Positano.

villa romana, positano, amalfi, amalfikust, amalficoast, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli
Samen met een gids bezoek je ook de crypte onder de eerste kerk van Positano

Hoewel de prijs wellicht aan de hoge kant is (€15,-, inclusief gids), kan ik bevestigen dat een bezoek meer dan de moeite waard is. Je gaat even terug in de tijd om een kijkje te nemen in de wereld van het oude Positano en krijgt een indruk van de rijkdom van deze prachtige kustplaats.

Hoewel de prijs wellicht aan de hoge kant is (€15,-, inclusief gids), kan ik bevestigen dat een bezoek meer dan de moeite waard is. Je gaat even terug in de tijd om een kijkje te nemen in de wereld van het oude Positano en krijgt een indruk van de rijkdom van deze prachtige kustplaats.

Lees het artikel De beste tips voor een dag in Positano voor meer advies over hoe je je tijd in dit kustplaatsje kunt doorbrengen.

Reisgids Amalfikust

De beste tips en bijzondere verhalen heb ik gebundeld in de digitale reisgids 100 tips voor de Amalfikust. Hierin neem ik je mee naar de schitterende Amalfikust en deel ik mijn persoonlijke tips zodat ook jij de magie van dit gebied kunt ervaren. Van leuke adressen voor een heerlijke koffie tot verhalen waar je de ziel van de Amalfikust daadwerkelijk leert kennen. Daarnaast vind je een hoop extra informatie die goed van pas kan komen. Opties voor het openbaar vervoer, de mooiste stranden en tip ik een aantal heerlijke accommodaties.  

reisgids amalfikust
felicia salerno travel

Booking.com