Ercolano: in de schaduw van Pompei

Bij de meeste mensen staat een bezoek aan het bekende Pompei op hun lijstje wanneer zij de regio Campania bezoeken. Terecht, want het is een zeer indrukwekkende plek waar veel te zien is. Maar het kleinere Ercolano verdient ook zeker een plekje op dat lijstje!

Uitbarsting

Ercolano, of Herculaneum in het Nederlands, werd tijdens de uitbarsting van 79 na Christus bedekt door zo’n 19 meter lava, as en modder. Dit in tegenstelling tot de stad Pompei, die werd bedekt door as en puimsteen. De meeste inwoners van het oude Ercolano wisten op tijd de stad te verlaten en zijn er hier dus minder slachtoffers gevallen dan in Pompei. Wel werden er in 1982 in de boothuizen langs de oude kustlijn, resten van zo’n 300 slachtoffers gevonden die niet op tijd wisten te ontkomen. Deze boothuizen bevinden zich in het park met de andere opgravingen en liggen dus niet meer direct aan de kust. Door de uitbarsting kwam de kustlijn kilometers verderop te liggen.

ercolano, pompei, salerno, salerno travel
De ingang van Ercolano

Opgravingen

Het was pas in 1709 dat de eerste resten van de stad gevonden. Dit gebeurde bij toeval bij het slaan van een waterput. De verdere opgravingen van de stad gebeurde via ondergrondse gangen, onder Koning Carlo de Bourbon. Veel van de kostbaarheden die werden aangetroffen tijdens deze opgravingen, liet hij in zijn paleis plaatsen. Later werden deze schatten geschonken aan het Nationaal Archeologisch museum van Napels.

Door de hete lava die veel houten bouwelementen heeft doen verkolen, zijn van de meeste huizen in Ercolano ook de bovenverdiepingen bewaard gebleven. Hierdoor kun je beter een beeld krijgen van hoe de huizen eruit zagen in die tijd. Niet alleen bouwconstructies maar ook meubels zijn hierdoor bewaard gebleven.

ercolano, pompei, salerno, salerno travel, napels, napoli
Fresco’s in Ercolano

Kleiner en rustiger

Doordat Ercolano een stuk kleiner is dan Pompei, trekt het over het algemeen ook minder toeristen aan. Dat maakt het juist de perfecte plek om een bezoek aan te brengen. Hoewel het een stuk kleiner is dan Pompei, kun je in Ercolano een beter beeld krijgen van hoe de stad was. Daarnaast zorgt de rust ervoor dat je ook de tijd hebt om tot je door te laten dringen welke tragedie zich hier heeft afgespeeld op het moment dat de Vesuvius een einde maakte aan deze ontwikkelde stad. De goed bewaarde fresco’s en gebouwen laten je even terug gaan in de tijd terwijl je dwaalt van door de straten van een eens zo levendige stad.

ercolano, pompei, salerno, salerno travel, napels, napoli
De opgravingen van Ercolano

Het bezoek aan Ercolano maak je compleet met een bezoek aan het Archeologisch Museum in Napels. Hier hebben ze een rijke collectie met voorwerpen uit zowel Ercolano en Pompei. Zo is er een zaal met een deel van de beelden zijn gevonden bij Villa dei Paperi, een villa die net buiten de stadsmuren van Ercolano werd ontdekt.

ercolano, pompei, salerno, salerno travel, napels, napoli
Ercolano

Vesuvius

Vanaf het station van Ercolano (Circumvesuviana) is het ook mogelijk om met een bus de Vesuvius op te gaan. Een leuke excursie om de dag compleet te maken! De kosten voor deze trip zijn €10,- per persoon (retour) en geeft je onderweg een schitterend uitzicht over de Golf van Napels en de eilanden.

Bereikbaarheid

Vanaf Napels ben je met de Circumvesuviana in ongeveer 10 minuten in Ercolano. Vanaf het station volg je de weg naar beneden om bij de ingang van de opgravingen te komen.
Vanaf Salerno kun je de stoptrein nemen naar het station Portici-Ercolano die er iets langer dan een uur over doet.

Booking.com