Ercolano: in de schaduw van Pompei

Bij de meeste mensen staat een bezoek aan het bekende Pompeii op hun lijstje wanneer zij de regio Campania bezoeken. Terecht, want het is een zeer indrukwekkende plek waar veel te zien is. Maar het kleinere Ercolano (Herculaneum) verdient ook zeker een plekje op dat lijstje!

ercolano, pompei, salerno, salerno travel
De ingang van Ercolano

Uitbarsting

Ercolano werd tijdens de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus bedekt door zo’n 19 meter lava, as en modder. Dit in tegenstelling tot de stad Pompeii, die werd bedekt door as en puimsteen. De meeste inwoners van het oude Ercolano wisten op tijd de stad te verlaten en zijn er hier dus minder slachtoffers gevallen dan in Pompeii. Wel werden er in 1982 in de boothuizen langs de oude kustlijn resten van zo’n 300 slachtoffers gevonden die niet op tijd wisten te ontkomen. Deze boothuizen bevinden zich in het park met de andere opgravingen en liggen dus niet meer direct aan de kust. Door de uitbarsting kwam de kustlijn namelijk kilometers verderop te liggen.

boothuizen herculaneum ercolano napels naples napoli salerno
De boothuizen in Ercolano

Opgravingen

Het was pas in 1709 dat de eerste resten van de stad werden gevonden. Dit gebeurde bij toeval bij het slaan van een waterput. De verdere opgravingen van de stad gebeurden via ondergrondse gangen, onder koning Karel van Bourbon. Veel van de kostbaarheden die werden aangetroffen tijdens deze opgravingen, liet hij in zijn paleis plaatsen. Later werden deze schatten geschonken aan het Nationaal Archeologisch museum van Napels.

Schatten in Ercolano

Door de hete lava die veel houten bouwelementen heeft doen verkolen, zijn van de meeste huizen in Ercolano ook de bovenverdiepingen bewaard gebleven. Hierdoor kun je een zeer goed beeld krijgen van hoe de huizen eruit zagen in die tijd. Niet alleen bouwconstructies maar ook meubels zijn hierdoor bewaard gebleven en is er van de rijke inrichting van de huizen veel terug te vinden. Zo zijn er beelden in brons en marmer gevonden en zijn er nog steeds goed bewaarde fresco’s en mozaïeken te bewonderen. Een voorbeeld van zo’n fresco is de afbeelding van Hercules, Juno en Minerva in de hal van het Collegium Augustales (Collegio degli Augustali), een religieus gebouw.

Voor de mooiste wandmozaïeken moet je in het huis van Neptunus en Amphitrite zijn waar onder andere Neptunus en zijn vrouw zijn afgebeeld.

ercolano, pompei, salerno, salerno travel, napels, napoli
Fresco in het Collegio degli Augustali

Naast de verschillende huizen die je kunt bezoeken, waarborgt Ercolano nog een aantal andere schatten. Zo vind je hier een Palestra, een sportveld dat aan drie kanten is omgeven door een zuilengalerij met in het midden een bassin in de vorm van een groot kruis. In het midden van dit bassin staat een beeld van hydra van Lerna, een verwijzing naar de stichter van deze stad – Hercules – die dit monster had verslagen. De ruimtes aan de straatkant waren bestemd voor werkplaatsen en winkels.

ercolano herculaneum salerno napels naples napoli

Er zijn twee badhuizen teruggevonden, waarvan de Terme Suburbane waarschijnlijk het best bewaarde badhuis uit de Romeinse tijd is. De Terme del Foro is een iets ouder badhuis dat midden in de stad lag, in de nabijheid van het forum. Dit badhuis was voor zowel mannen als vrouwen toegankelijk en beschikte dan ook over gescheiden ingangen en ruimtes. De vrouwenafdeling was iets kleiner dan die van de mannen. Waar de vrouwen het moesten doen met een kleedruimte, een lauw bad (tepidarium) en een heet bad (caldarium), was er bij de mannenafdeling ook nog ruimte voor een rond koud bad (frigidarium).

Compacter

Doordat Ercolano een stuk kleiner is dan Pompeii, trekt het over het algemeen ook minder toeristen aan. Juist dit is een van de redenen waarom het zeer aantrekkelijk is om hier de opgravingen te bekijken. Dat het hier over het algemeen een stuk rustiger is, geeft jou namelijk de kans om goed tot je door te laten dringen welke tragedie zich hier heeft afgespeeld op het moment dat de Vesuvius een einde maakte aan deze ontwikkelde stad. Daarnaast is het juist een enorm voordeel dat de stad compacter is omdat het jou in de gelegenheid stelt om op je gemak veel van het moois te bewonderen. De goed bewaarde fresco’s en gebouwen laten je even terug gaan in de tijd terwijl je dwaalt van door de straten van een eens zo levendige stad.

Archeologisch Museum Napels

Het bezoek aan Ercolano maak je compleet met een bezoek aan het Archeologisch Museum in Napels. Hier hebben ze een rijke collectie met voorwerpen uit zowel Ercolano en Pompei. Zo is er een zaal met een deel van de bronzen beelden die zijn gevonden bij Villa dei Papiri, een villa die net buiten de stadsmuren van Ercolano per toeval werd ontdekt.

De beelden van Villa dei Papiri in het Archeologisch museum in Napels

Vesuvius bezoeken

Vanaf het station van Ercolano (Circumvesuviana) is het ook mogelijk om met een bus de Vesuvius op te gaan. Een leuke excursie om de dag compleet te maken! De kosten voor deze trip zijn €10,- per persoon (retour) en geeft je onderweg een schitterend uitzicht over de Golf van Napels en de eilanden.

herculaneum ercolano napels naples napoli salerno
De Vesuvius gezien vanaf Ercolano

Bereikbaarheid

Vanaf Napels ben je met de Circumvesuviana in ongeveer 10 minuten in Ercolano. Vanaf het station volg je de weg naar beneden om bij de ingang van de opgravingen te komen.
Vanaf Salerno kun je de stoptrein nemen naar het station Portici-Ercolano die er iets langer dan een uur over doet.

bereikbaarheid herculaneum ercolano salerno naples napels napoli
felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli
Booking.com