3 dagen Napels: tips voor een lang weekend

Wat mag ik absoluut niet missen tijdens een weekend Napels? Deze vraag wordt mij veel gesteld en ik beantwoord deze met plezier. Door mijn enthousiasme blijven de tips echter komen en kun je de indruk krijgen dat een paar dagen Napels onmogelijk is. Dit is zeker niet het geval. Uiteraard kun je in een paar dagen tijd niet alles van de stad zien, maar je kunt met de juiste tips een goede indruk krijgen.

napels, naples, napoli, salerno, salerno travel, weekend, tour, local

Om jou een idee te geven van de mogelijkheden tijdens een bezoek van een paar dagen, heb ik een mooi programma samengesteld. Dit programma kun je prima gebruiken als basis om jouw bezoek mee te plannen. Ga jij binnenkort een weekend naar Napels? Hier vind je inspiratie voor wat je in 3 dagen allemaal in deze stad kunt zien en doen! *

*Ik ben hierbij uitgegaan van een vroege ochtendvlucht waardoor je de dag van aankomst direct als volle dag kunt gebruiken.

Dag 1 – Aankomst in Napels

AANKOMST

Het vliegveld van Napels ligt net buiten de stad, dus zit je binnen enkele minuten in het centrum. Vanaf de luchthaven zijn er verschillende opties om het centrum te bereiken, waarvan de Alibus de meest gebruikte is. Een kaartje koop je in de bus en ben je binnen 20 minuten in de buurt van het centraal station van Napels. Afhankelijk van de locatie van de geboekte accommodatie, kun je vanaf het centraal verder reizen met de metro. Het is verstandig om je van te voren in te lezen over het openbaar vervoer in Napels zodat je weet wat de opties zijn. Ingecheckt en opgefrist, kan jouw eerste dag in Napels van start gaan!  

OCHTEND

Waar te beginnen? De meeste ideale start voor een weekend Napels, is zonder twijfel de fietstour. Het is een handige manier om een goed beeld en overzicht van de stad te krijgen, de voornaamste bezienswaardigheden te bekijken én ook nog eens leuke tips mee te krijgen voor de rest van je verblijf. In een paar uur tijd fiets je door een groot deel van de stad, leer je meer over de geschiedenis, haar inwoners en tradities en kun je bepalen welke plekken je op een later tijdstip nog eens op je gemak wilt bekijken. Deelnemen aan de fietstour is absoluut een goede tijdsbesteding en de beste keuze om in de korte tijd die je in de stad hebt, zo veel mogelijk te zien.

MIDDAG

Na de fietstour kun je terugkeren naar je accommodatie om je even op te frissen en uit te rusten. Het voordeel van deelnemen aan deze tour, is dat je na een paar uur in deze stad al het gevoel hebt veel gezien te hebben. De middag kun je dus goed gebruiken om nog wat andere plekken te bezoeken.

Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Quartieri Spagnoli, een typische volkswijk die net achter de drukke winkelstraat Via Toledo ligt. In de wirwar aan steegjes kun je de pure Napolitaanse sfeer proeven en tegelijkertijd mooie street art werken bewonderen. Je kunt de wijk doorkruizen om uiteindelijk uit te komen bij de Spaccanapoli, de straat die in een rechte lijn door de stad loopt. Wanneer je deze weg vanuit de Quartieri Spagnoli volgt, kom je uiteindelijk terecht op het Piazza del Gesù Nuovo. De gelijknamige kerk met haar bijzondere gevel, is een bezichtiging waard. Ook de tegenoverliggende basiliek van Santa Chiara is met haar kloostertuin een plek om toe te voegen aan je lijstje wanneer de tijd dit toelaat.

AVOND

Waarschijnlijk ben je van het vele inspanningen deze dag wel toe aan een goed bord eten. De stad is rijk aan lokale specialiteiten en is de keuze aan plekken om aan te schuiven voor een maaltijd enorm. Wat je echt geprobeerd moet hebben, is de ragù napoletano. Ragù is een traditionele saus met verschillende stukken vlees die een lange bereidingstijd nodig heeft om de smaken goed tot hun recht te laten komen. Het restaurant Tandem is de aangewezen plek om een goede ragù te proberen.

napels, napoli, naples, food, weekend, stedentrip, salerno, salerno travel

Verstopt in een klein steegje, kun je in alle rust kunt genieten van een heerlijke, traditionele maaltijd.

Adres: Via Giovanni Paladino 51

Dag 2

OCHTEND

Deze dag kun je gebruiken om een ander deel van de stad te leren kennen, de Rione Sanità om precies te zijn. Het is een gezellige volkswijk, gelegen in de buurt van het Archeologisch Museum. Het is vooral een interessante wijk met een lange geschiedenis die nog steeds op diverse plekken in de wijk terug te vinden is. Naast de vele geuren, kleuren en bedrijvigheid die je in de wijk aan zult treffen, vind je hier, verstopt tussen de winkels en kraampjes, de meest prachtige gebouwen. Het Palazzo dello Spagnolo (ook wel geschreven als Spagnuolo) en het Palazzo Sanfelice hebben in verschillende films en series gefungeerd als decor en zijn hiermee misschien wel de bekendste gebouwen van de wijk Sanità.

Verderop in de wijk, bevinden zich onder de basiliek van de Santa Maria della Sanità de catacomben van San Gaudioso. Een bezoek aan deze plek is interessant en fascinerend en geeft je een goede indruk van eeuwenoude gebruiken die in het verleden bij de dood kwamen kijken.

Samen met een ervaren gids daal je af naar de catacomben en stap je even terug in de tijd. Wanneer je een kaartje koopt, is deze direct geldig voor de catacomben van San Gennaro, die eveneens de moeite waard zijn omdat deze compleet anders zijn dan die van San Gaudioso of welke andere catacomben in Europa dan ook. Het hoeft niet direct op dezelfde dag: je ticket blijft namelijk een jaar geldig.

Een bezoek aan de catacomben maak je compleet door een kijkje te gaan nemen op de bijzondere begraafplaats Cimitero delle Fontanelle, iets dieper gelegen in de wijk. Deze ruimte beslaat 3000 vierkante meter en is gevuld met meer dan 40.000 schedels. Een plek die je wellicht zo nu en dan kippenvel zal bezorgen maar waar de sterke band die er bestaat tussen de wijk en de dood, duidelijk naar voren komt.

MIDDAG

Inmiddels is het al tegen lunchtijd en is het de perfecte gelegenheid om een andere traditionele specialiteit te eten die je in Napels gegeten moet hebben: de pizza. Pizzeria Concettina ai Tre Santi bevindt zich in het hart van de Rione Sanità en is de perfecte plek om neer te strijken om één van de beste pizza’s van de stad te eten. Het kan zijn dat er een rij staat, maar laat je hier zeker niet door ontmoedigen. Op de kaart vind je de heerlijkste pizza’s waarvan de ingrediënten met zorg zijn gekozen en gecombineerd en is het deeg van hoogstaande kwaliteit. Een pizza die je dus absoluut geproefd moet hebben.

pizza, napels, naples, napoli, salerno, salerno travel

Na de lunch is er tijd om een andere wijk te bezoeken: het hoger gelegen Vomero. Een chique wijk die je kunt bereiken met de funicolare, de kabeltrein. Vanuit het centrum van de stad kun je op verschillende stations opstappen om naar boven te gaan. Vomero zelf is heerlijk om doorheen te wandelen, omringd door mooie gebouwen en biedt het daarnaast voldoende opties voor shop-liefhebbers. Aangezien de wijk zich op een heuvel bevindt, kun je hier genieten van prachtige panorama’s. Vanaf het Belvedere San Martino heb je het beste uitzicht over de stad. Je ziet hier de voornaamste monumenten terug, de vele kerken die de stad rijk is en kun je duidelijk zien hoe de Spaccanapoli in een rechte lijn de stad doorkruist.

napels, naples, napoli, weekend, tips, tour, salerno, salerno travel
AVOND

Wanneer de pizza inmiddels is gezakt en je zin hebt om nog een ander traditioneel gerecht te proeven op een plek met een typisch Napolitaanse sfeer, ga dan naar Da Nennella. Bij deze trattoria is het altijd een groot feest. Met dansende en zingende obers is het hier gegarandeerd een gezellige chaos en kun je genieten van een traditioneel gerecht zoals pasta e patate con provola, pasta met aardappelen en provola kaas. Veel geld hoef je hier niet uit te geven: je hebt al een compleet menu voor €15,-.

Adres: Piazza Carità, 22

napels, pasta, naples, napoli, weekend, tips, stedentrip

Dag 3

OCHTEND

Heb je de afgelopen dagen al veel van Napels zelf gezien, neem dan ook zeker een kijkje ónder de huidige stad. Napoli Sotterranea, ondergronds Napels, is een netwerk aan straten, grotten, catacomben en tunnels die ooit door de Grieken en later de Romeinen zijn aangelegd. Later werden deze ruimtes gebruikt als waterwegen, offerplekken en schuilplaatsen. Een fascinerend stukje geschiedenis op zo’n 40 meter diepte. In het historisch centrum zijn er verschillende punten waar je deel kunt nemen aan deze ondergrondse tour.

MIDDAG

Na het bezoek aan ondergronds Napels, staat er nog het één en ander op het programma om jouw weekend Napels compleet te maken. Deze keer geen uitgebreide lunch, maar een cuòppo mee voor onderweg. Al lopend door de straten van de stad kun je smullen van deze puntzak vol met gefrituurde lekkernijen.

Heb je op de tweede dag in Napels de catacomben van San Gaudioso bezocht? Breng vandaag dan een bezoek aan de catacomben van San Gennaro. Met hetzelfde kaartje heb je namelijk toegang tot deze bijzondere plek. Deze ondergrondse begraafplaatsen dateren uit de 2de en 3de eeuw en behoren tot één van de oudste christelijke monumenten van de stad.

napels, naples, napoli, salerno, salerno travel, weekend, tips, stedentrip

Wanneer na je Napoli Sotterranea geen zin hebt om weer onder de grond af te dalen, breng dan een bezoek aan het park van Capodimonte. Dit park beslaat 124 hectare en is een heerlijke plek om even te ontspannen. De drukte van de stad lijkt ver weg en bieden de vele verschillende boomsoorten die het park rijk is, de gewenste schaduw op warme zomerdagen. Vanaf het uitkijkpunt heb je bovendien een mooi uitzicht over de stad en kun je vanaf de andere kant de Vesuvius zien liggen.

AVOND

Het verblijf in deze stad moet natuurlijk goed worden afgesloten. Ga in de avonduren daarom naar de Quartieri Spagnoli waar je bij Gennaro een heerlijke pizza fritta kunt eten. Vanuit een basso – een woning op straatniveau – bereidt hij al sinds jaar en dag gefrituurde pizza’s voor buurtbewoners en toeristen.

Adres: Via Giuseppe Simonelli, 58

pizza fritta napels

Wil je liever op je gemak in een pizzeria de pizza fritta proberen? In vrijwel alle pizzeria’s wordt ook de gefrituurde variant bereid. Voor Ciao tutti tip ik in dit artikel de zaken waar je de lekkerste gefrituurde pizza’s in Napels kunt scoren.

Stadswandeling Napels

Met de Stadswandeling Napels ga je op pad met een flinke dosis informatie en inspiratie! Het is een fantastische wandelroute die je door verschillende wijken van het centrum en het historisch hart van de stad voert. Tijdens deze wandeling ontdek je onmisbare bezienswaardigheden, maar ik wil ook dat je de authentieke sfeer van een echte volksbuurt volledig ervaart. Denk aan de karakteristieke aanblik van wapperend wasgoed tussen de huizen, een beroemd stadsgezicht dat je niet wilt missen.

Deze route is een perfecte mix waarbij je zowel de voornaamste bezienswaardigheden van de stad leert kennen en tegelijkertijd een authentiek stukje Napels kunt beleven. Alle plekken die je tijdens de wandeling ontdekt, zijn op een Hotspotkaart gepind. Naast deze bezienswaardigheden zijn er geweldige eet- en drinkadressen op de kaart te vinden die zich bevinden in hetzelfde gebied als de wandelroute. Handig wanneer je langer in Napels verblijft, want ik heb meer dan dertig heerlijke adressen op de kaart gepind! Je kunt de kaart tijdens de wandeling raadplegen en checken of er in de buurt een leuke plek is om even te pauzeren en te genieten van een drankje of een hapje.

Meer dagen

Wanneer je meer tijd hebt gepland voor een bezoek aan Napels, kun je gemakkelijk wat plekken buiten de stad bezoeken. Denk hierbij aan het Sorrentijns schiereiland, de eilanden Capri, Ischia en Procida, Pompeii en de Vesuvius, de Campi Flegrei, Caserta en uiteraard de wereldberoemde Amalfikust. Het is duidelijk dat de regio rijk is aan prachtige plaatsen die stuk voor stuk de moeite waard zijn om te bezoeken.

Meer tips nodig voor jouw trip naar Napels? Zie onderstaande artikelen.

felicia salerno travel

Booking.com