Boekentip: Napels – Een duivels paradijs

Schrijver Gert Hage raakte jaren geleden door verhalen van anderen gefascineerd door Napels. Hij was er zelf nog nooit geweest maar vertrok uiteindelijk naar deze ‘mysterieuze’ stad. Door veel tijd in Napels door te brengen, leerde hij de stad steeds beter kennen en begrijpen. Zijn belevenissen en bevindingen wilde hij zo graag delen, dat hij er een boek over schreef: ‘Napels – Een duivels paradijs

vesuvius, naples, napels, vulkaan, napoli

Het boek

Door het boek kom je meer te weten over een stad die door veel mensen vaak met argwaan wordt bekeken. Hij neemt je mee naar de karakteristieke steegjes met het wapperende wasgoed en razende scooters. Naar buurten waar alles met én door elkaar leeft en er op elke straathoek wel een nieuwe verrassing wacht. Achter dit levendige, vrolijke straatbeeld gaat echter vaak een hard en ongemakkelijk leven schuil. Napels is vaak synoniem voor afval, wanorde en criminaliteit. Gert Hage laat echter zien dat de stad ook gul, tolerant en gastvrij is. De stad staat voor het mooiste én het lelijkste gezicht van Italië. Of zoals de titel van een boek van de Napolitaanse filosoof Benedetto Croce luidt: ‘Napels is een paradijs bewoond door duivels’.

In het najaar van 2013 betrok Gert een klein appartement in het chaotische hart van de stad. Zijn doel was om deze ongrijpbare stad zo goed mogelijk te beleven, bestuderen, ervaren en begrijpen. Getuige zijn verslag, is hij hier zeker in geslaagd.

Review

Napels – een duivels paradijs’ wist mij van begin tot eind enorm te boeien. Gert heeft een zeer prettige en boeiende manier van schrijven waardoor je door wilt blijven lezen. Hij weet te boeien waardoor je steeds nieuwsgieriger wordt en meer over Napels te weten wilt komen. Op een eerlijke en mooie wijze weet hij dan ook de stad in beeld te brengen en begrijpelijker te maken. Het is dan ook duidelijk te merken dat hij zelf veel ervaring heeft opgedaan en de stad in zijn hart heeft gesloten. Wanneer je op zoek bent naar een boek om Napels beter te kunnen begrijpen, is dit een absolute aanrader.

felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli