Ontbijt op z’n Italiaans

Wanneer je op vakantie bent en verblijft in een bed & breakfast of hotel, is je ontbijt normaal gesproken inbegrepen. Wanneer je de kans hebt, raad ik je aan om dat voor een keertje over te slaan en te gaan ontbijten in één van de vele barretjes in het centrum waar de lokale bevolking in de ochtend samenkomt. Pak een stoel, ga zitten en geniet van het horen van de Italiaanse taal om je heen. Het is een leuke manier om je bewust te worden van bepaalde gewoontes bij het ontbijt. Wanneer je in staat bent om Italiaans te verstaan, zal je direct de laatste nieuwtjes te weten komen.

Italiaanse gebruiken

Er zijn een aantal dingen die je moet weten met betrekking tot het Italiaanse ontbijt.

cappuccino cornetti salerno italy breakfast
Een typisch Italiaans ontbijt: Cappuccino en Cornetti

Het ontbijt bestaat voornamelijk uit zoetigheid. Italianen zijn niet gewend om brood met ham en kaas of eieren te eten in de morgen. Zij geven de voorkeur aan een zoet ontbijt. Denk bijvoorbeeld aan de Cornetti, croissants, met Nutella, jam of room. Ook de Ciambella, de Italiaanse versie van de donut, is een optie.
Daarnaast is het gebruikelijk om koffie te drinken. Espresso, caffè macchiato, latte macchiato, caffè latte of een cappuccino; keuze genoeg!

Wees vooral niet verbaasd wanneer je mensen de bar binnen ziet komen lopen en hun cornetto en koffie nuttigen terwijl ze aan de bar blijven staan. Dit is de typisch Italiaanse manier van ontbijten. Belangrijk om te weten, is dat wanneer je gaat zitten aan een tafeltje, dit gewoonlijk €1 per persoon extra kost.

Een ander opvallend weetje; Italianen zijn gewend om éérst hun cornetto te eten. Pas wanneer deze op is, bereidt de barman hun koffie. Wanneer je zelf liever alles tegelijk geserveerd krijgt, denk er dan aan om dit van te voren te vragen.

Waar ontbijten in Salerno

Cibarti
Dit leuke barretje bevindt zich in het historische centrum van de stad, in Via dei Mercanti 68. Het is een klein barretje maar de inrichting zorgt voor een bijzondere atmosfeer vanaf het moment dat je de plaats binnenloopt. Het geeft je het gevoel alsof je iemands woonkamer binnenloopt. De muren zijn voorzien van houten planken gevuld met boeken, tijdschriften en cd’s. De bar ziet er met zijn verschillend gekleurde stukjes keramiek, gezellig en uitnodigend uit.

Op een zonnige dag is het heerlijk om buiten op het terras te zitten, kijkend naar de mensen die voorbij wandelen door de smalle straatjes van het centrum.

Cibarti breakfast italy Salerno
Ontbijt op het terras van Cibarti

Albergo Centro Storico
Deze bar is gevestigd op Via Roma. Het is eigenlijk een hotel, restaurant en bar in één. Ze serveren het traditionele Italiaanse ontbijt zoals eerder omschreven, dit in combinatie met de Italiaanse gastvrijheid en dus een ideale plek om de dag te beginnen. Een fijn detail is dat het een overdekt terras heeft. Op deze manier heb je het gevoel buiten te zitten, met zicht op de mensen die voorbij wandelen, maar met het comfort en gemak dat je hebt wanneer je binnen zit (vooral fijn op een winterdag).

cappuccino salerno italy breakfast
Een heerlijke cappuccino bij Albergo Centro Storico

Eliristor
Wanneer je houdt van ontbijten met een mooi uitzicht, dan is dit de perfecte plek. Deze bar is gelegen in de Molo Manfredi haven, net voorbij de ferry terminal, Stazione Marittima. Het beschikt over een groot terras met uitzicht op de haven die vol ligt met bootjes die schommelen op de golven met op de achtergrond de stad Salerno.
Gedurende het winterseizoen zijn ze gesloten. De bar is geopend van april tot half oktober.

felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli
Booking.com