Ontbijt op z’n Italiaans

Wanneer je op vakantie in Italië bent en verblijft in een Bed & Breakfast of hotel, is de kans groot dat het ontbijt is inbegrepen bij de prijs. Wanneer je de kans hebt, raad ik je echter aan om dat voor een keertje over te slaan en te gaan ontbijten in één van de vele barretjes van de plaats waar je verblijft. Dit is namelijk de plek waar de lokale bevolking in de ochtend samenkomt en je je onder kunt dompelen in Italiaanse sferen. Pak een stoel, ga zitten en geniet van het horen van de Italiaanse taal om je heen. Het is bovendien een leuke manier om je bewust te worden van bepaalde gewoontes bij het ontbijt. Wanneer je in staat bent om Italiaans te verstaan, zul je direct de laatste nieuwtjes te weten komen of probeert men een praatje met je aan te knopen, nieuwsgierig als ze zijn.

Graag laat ik je kennis maken met Italiaanse gewoontes omtrent het ontbijt en tip ik een aantal leuke adressen in Napels en Salerno waar je aan kunt schuiven voor la tipica colazione italiana.

Italiaanse zoetigheid

Er zijn een aantal dingen die je moet weten met betrekking tot het Italiaanse ontbijt. Zo bestaat deze voornamelijk uit zoetigheid. Italianen zijn namelijk niet gewend om brood met ham en kaas of eieren te eten in de ochtend en zullen je dan ook verbaasd aankijken wanneer jij dat wel doet. De voorkeur gaat naar een zoet ontbijt met bijvoorbeeld een cornetto (croissant), gevuld met Nutella, jam of room. Wanneer je eens iets anders wilt dan een cornetto, zijn er nog genoeg andere, zoete opties beschikbaar. Denk aan een bombolone, de Italiaanse versie van de donut, of een traditionele sfogliatella.

italiaans ontbijt italie salerno napels napoli salerno travel
Een Italiaans ontbijt met bomboloni – Photo credit Saluti da Italia

Koffie

De koffie is uiteraard onmisbaar bij het ontbijt. In een land waar het drinken van koffie onderdeel is van de cultuur, is er geen betere manier om de dag te beginnen dan met het drinken van een caffè. Aan keuze geen gebrek. Bestel een sterke espresso of geef je de voorkeur aan een doppio, een dubbele espresso. Heb je liever de koffie zoals je deze thuis gewend bent, bestel dan een americano waarbij de espresso wordt aangelengd met heet water. Bestel je een caffè macchiato dan krijg je een espresso met een klein beetje opgeschuimde melk. Liever alleen wat warme melk toevoegen aan je espresso en geen schuim, bestel dan een macchiato senza schiuma. Wanneer je een latte macchiato bestelt krijg je warme melk met een druppeltje koffie (gevlekte melk), geserveerd in een lang glas.

Deze laatste wordt vaak verward met de caffè latte, die wordt bereid met espresso en warme melk. Het verschil is dat de bij een caffè latte de warme melk aan de koffie wordt toegevoegd in plaats van andersom. Daarnaast zit er in de caffè latte geen melkschuim, wat bij een latte macchiato wel gebruikelijk is. Uiteraard hebben we dan nog de cappuccino. Deze bestaat uit een espresso, wat warme melk en een laag melkschuim. Belangrijk om te weten is dat het bestellen van een cappuccino na 11:00 uur in Italië als not done wordt beschouwd. Doe je dit wel, kun je rekenen op verbaasde blikken.

koffie ontbijt italie italiaans napels naples napoli salerno
Van links naar rechts: een latte macchiato, een caffè macchiato en een cappuccino

Aan de bar ontbijten

Wees vooral niet verbaasd wanneer je mensen de bar binnen ziet komen lopen en hun cornetto en koffie nuttigen terwijl ze aan de bar blijven staan. Un caffè al banco is namelijk de Italiaanse manier van ontbijten. Belangrijk om te weten, is dat wanneer je gaat zitten aan een tafeltje, dit gewoonlijk €1 per persoon extra kost. Een ander opvallend weetje; Italianen zijn gewend om éérst hun cornetto te eten en daarna pas de koffie te nuttigen. Wanneer de cornetto op is, bereidt de barman pas de koffie. Wil je liever alles tegelijk geserveerd krijgen, denk er dan aan om dit van tevoren te vragen.

koffie bar italie italiaans ontbijt gebruiken salerno napels naples napoli

Ontbijten in Salerno

Diaz19 Caffè Letterario

Dit is een van mijn favoriete spots in Salerno waar je de hele dag door terecht kunt. Voor een vrolijk versierde cappuccino in de ochtend of een heerlijke cocktail aan het einde van de middag, in de gezellige sfeer van Diaz19 is het altijd goed toeven. Diaz19 is zeker geen doorsnee koffiebar. Ze hebben hier een uitgebreid aanbod van de heerlijkste lekkernijen. Uiteraard mogen de cornetti niet ontbreken, maar je hebt ook keuze uit muffins, donuts, verse taarten, pancakes en wafels. Voor de liefhebber staan er milkshakes, smoothies en yoghurt op de kaart en is er een uitgebreid menu met verschillende soorten (kruiden)thee. Wanneer het zonnetje zich laat zien, kun je terecht op het terras dat zich enkele meters naast de ingang van Diaz19 bevindt. Echt een heerlijke plek om even te genieten van een smakelijk kopje koffie!

Adres: Via Diaz, 19

cappuccino ontbijt salerno napels naples napoli italiaans

Albergo Centro Storico

Deze bar is gevestigd op Via Roma. Het is eigenlijk een hotel, restaurant en bar in één. Ze serveren het traditionele Italiaanse ontbijt zoals eerder omschreven, dit in combinatie met de Italiaanse gastvrijheid en dus een ideale plek om de dag te beginnen. Een fijn detail is dat het een overdekt terras heeft. Op deze manier heb je het gevoel buiten te zitten, met zicht op de mensen die voorbij wandelen, maar met het comfort en gemak dat je hebt wanneer je binnen zit (vooral fijn op een winterdag).

Adres: Via Roma, 210

Ontbijten in de haven

Wanneer je houdt van ontbijten met een mooi uitzicht, ga dan naar de haven van Salerno. In de Molo Manfredi haven vind je, net voorbij het Stazione Marittima, aan je linkerkant een bar waar je heerlijk in alle rust kunt ontbijten en genieten van het uitzicht. De bar beschikt over een groot terras met uitzicht op de haven die vol ligt met bootjes die schommelen op de golven, met op de achtergrond de stad Salerno.
De bar is geopend van april tot half oktober.

Adres: Haven Molo Manfredi

Meer tips voor leuke plekken in Salerno zijn terug te vinden in de digitale reisgids Napels, Salerno & de Amalfikust.

Ontbijten in Napels

Barrio Botanico

Deze hippe en vrij nieuwe bar bevindt zich op de binnenplaats van het historische Palazzo Fondi, midden in het centrum van Napels. Het gebouw zelf is al een pareltje op zich – de trap op de binnenplaats is een ontwerp van Luigi Vanvitelli – en wordt dan ook veelvuldig gebruikt voor evenementen en tentoonstellingen. Overdag kun je hier terecht voor een kopje koffie met iets lekkers, terwijl het in de avonduren een van de hippe hotspots in de stad is waar je kunt genieten van een smakelijke cocktail.

Adres: Via Medina, 24

ontbijten ontbijt italiaans napels naples napoli salerno
Photo credit Barrio Botanico

Gran Caffè Gambrinus

Deze historische bar, gelegen naast het beroemde plein Piazza del Plebiscito, wordt beschouwd als een van de beste cafés in Italië. Ook vond de caffè sospeso hier haar oorsprong in de tweede helft van de 19de eeuw: een koffie die je betaalt voor een ander, zonder te weten voor wie het is.

Wanneer je de bar binnenloopt, valt de chique inrichting met kroonluchters en vele decoraties direct op. De koffie is hier duurder dan in een gemiddelde bar en vele malen duurder wanneer je op het terras gaat zitten, maar de kwaliteit is door de populariteit gelukkig niet gedaald. Reken eerst af aan de kassa, neem je bonnetje mee naar de bar en geniet van een perfect bereide koffie.

Adres: Via Chiaia, 1/2

gabmrinus napels naples napoli ontbijten koffie

Cuccuma Caffè

Cuccuma Caffè is één van de weinige plekken in Napels waar de koffie nog op een traditionele manier wordt bereid, namelijk met de cuccuma. Met dit koffiepotje wordt de koffie net even op een andere manier bereid dan met de bekende moka en heeft veel weg van de filterkoffie zoals wij die kennen. Wanneer je hier binnenstapt, lijkt het net alsof je even terug in de tijd gaat. De traditionele koffiepot is er te vinden in verschillende soorten en maten en de ruimte lijkt op een klein museum, geheel gewijd aan de cuccuma. Niet alleen lijkt het alsof je terug in de tijd gaat, de tijd lijkt hier ook even stil te staan en draait alles weer even om het sociale aspect. Met geduld en kennis legt de barista de stappen van het bereidingsproces uit en laat hij je kennis maken met dit Napolitaanse gebruik.

Ook aan het lekkers voor bij de koffie is gedacht en heb je de keuze uit verschillende, traditionele huisgemaakte gebakjes.

Adres: Via San Giovanni Maggiore Pignatelli, 1a

cuccuma koffie ontbijt napels naples napoli italiaans salerno travel

Meer leuke adressen, tips en informatie over Napels zijn terug te vinden in de digitale reisgids Jouw Local in Napels.

felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli
Booking.com