7 tips voor een stedentrip Napels

Napels wordt steeds vaker gekozen voor een stedentrip. Geheel terecht want het is een stad die bruist en waar je je ogen uit kunt kijken. Daarnaast is de stad ook prima te combineren tijdens een langere vakantie in de regio Campania. Een vraag die ik dan ook vaak krijg, is wat je zeker niet mag missen tijdens een stedentrip Napels. In dit artikel geef ik jou een aantal inspirerende tips om te doen, zien en proeven zodat jij tijdens jouw bezoek het échte Napels-gevoel krijgt.

#1 Reken een caffè sospeso af

Napels is een stad waar het drinken van koffie onderdeel is van de cultuur. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hier de caffè sospeso is ontstaan, een koffie die als het ware in de wacht wordt gezet. Deze koffie reken je af maar ontvang je niet zelf, maar is bestemd voor iemand die het zich niet kan veroorloven om zelf een koffie te betalen. Deze persoon kan bij de bar nagaan of er toevallig een caffè sospeso is en kan op die manier alsnog genieten van een sterk bakje koffie.
Een koffie in Napels kost doorgaans slechts €0,90/€1,-, wat betekent dat je voor een klein bedrag een goede daad kunt verrichten en een onbekende een goede dag kunt bezorgen. Word dus één met de Napolitanen en hun cultuur en geef bij het afrekenen aan dat je ook graag een caffè sospeso af wilt rekenen. Ik garandeer je dat dit je een goed gevoel zal bezorgen!

#2 Bekijk het uitzicht vanaf Belvedere San Martino

Wanneer je wilt genieten van het mooiste uitzicht van de stad, ga dan naar het Belvedere San Martino, gelegen op de Vomero heuvel. Je wordt hier getrakteerd op een schitterend plaatje, met als hoogtepunt de karakteristieke Vesuvius. Vanaf hier zie je duidelijk de Spaccanapoli in een rechte lijn de stad doorkruizen, en gaat het je waarschijnlijk duizelen wanneer je een poging waagt om de koepels van kerken te tellen die vanaf dit punt waar te nemen zijn. Het uitkijkpunt geeft je een goed overzicht van de stad en doet je beseffen hoe groot deze in werkelijk is.

#3 Bewonder het metrostation Toledo

Het metrostation van Toledo is onder andere door de Daily Telegraph uitgeroepen tot het mooiste station van Europa en moet je dan ook met eigen ogen gezien hebben. De halte is onderdeel van het project Le Stazioni dell’Arte waarbij verschillende metrohaltes in de stad met behulp van kunst zijn aangepakt en opgeknapt. Voor de halte van Toledo werd de Spaanse architect Óscar Tusquets ingeschakeld die er een uniek werk van heeft gemaakt. Er zijn verschillende mozaïeken met Napolitaanse taferelen en symbolen van de Napolitaanse republiek te spotten. Daarnaast zijn er ook veel verwijzingen naar Pompeii en de Vesuvius. Hoogtepunt is het enorme mozaïek met verwijzingen naar de zee, haar golven, kleuren en bewegingen.
Tip: neem bij het omhoog/omlaag gaan de middelste roltrap.

toledo, napels, naples, napoli, tips, stedentrip

#4 Dompel je onder in de sferen van een volkswijk: de Quartieri Spagnoli

Een plek leer je pas echt kennen, wanneer je contact maakt met de locals en je onderdompelt in de cultuur. Breng daarom een bezoek aan de gezellige Quartieri Spagnoli, een volkswijk waar je de pure Napolitaanse sfeer kunt proeven. Smalle steegjes met het wasgoed dat tussen de huizen wappert en niet te vergeten de panaro, de mandjes, die aan de balkonnetjes bungelen en worden gebruikt om boodschappen naar boven te halen.
Het verkeer kan hier nogal chaotisch zijn en bereid je voor om zaken te zien die je niet gewend bent, zoals kleine kinderen die (soms met moeite) op scooters door de steegjes scheuren. Laat hier de naam Maradona vallen en je bent minimaal een uur zoet met verhalen en anekdotes over deze voetbalgod. Neem alles in je op en geniet van de sfeer van het échte Napels. Bovendien vind je in de vele steegjes verschillende eetgelegenheden waar je voor weinig geld een traditioneel lokaal gerecht kunt proberen.

#5 Eet pizza fritta bij Fernanda

Door de hele stad vind je wel tentjes waar de pizza fritta, gefrituurde pizza, gegeten kan worden. Zo noemde ik in het artikel met de 9 must do’s de pizza fritta van Zia Esterina Sorbillo, die dan ook absoluut een aanrader is. Maar wanneer je de menigte verlaat en een stukje verder kijkt, zijn er andere plekjes te vinden die de moeite waard zijn.

Zo vind je in het hart van de Quartieri Spagnoli het zaakje van Fernanda, die al sinds jaar en dag vanuit haar basso – een woning op straathoogte – dagelijks pizze fritte bakt en verkoopt. Precies op deze manier is de verkoop van pizze fritte tijdens de Tweede Wereldoorlog ontstaan, toen de vrouwen van pizzabakkers het gefrituurde hapje voor de ingang van hun woning begonnen te bakken en verkopen.

Juist door de authenticiteit van het geheel, is het geweldig om dit plaatje te aanschouwen en is Fernanda zonder twijfel het absolute hoogtepunt. Kom je namelijk net iets te vroeg en moet de olie nog op temperatuur gebracht worden, kijkt Fernanda ondertussen rustig haar soapserie. Zonder al te veel woorden, bereidt zij de gevraagde pizza fritta die je binnen enkele minuten overhandigd krijgt en al lopend door de steegjes op kunt eten. Ga dus zeker langs Fernanda voor het ultieme Napels-gevoel.

Adres: Via Speranzella, 180

#6 Cimitero delle Fontanelle

Cimitero delle Fontanelle is een bijzondere maar tegelijkertijd bizarre plek. Het is een begraafplaats waar je ongeveer 40.000 schedels aantreft, verspreid over 3000 vierkante meter. De ruimte was voorheen een tufsteengrot waar materiaal uit werd gewonnen om de stad mee op te kunnen bouwen. Door de verschillende epidemieën waar Napels door werd getroffen, raakten de reguliere begraafplaatsen overvol en zocht men naar een oplossing. Uiteindelijk werden de doden naar deze grot gebracht en werden later ook de overblijfselen uit de verschillende catacomben hierheen gebracht.

De begraafplaats staat bekend om de rite van anime pezzentelle, waar mensen schedels als het ware adopteerden en geschenken brachten. Dit gebruik werd in 1969 door de kerk verboden omdat het als heidens werd beschouwd.

Je kunt wel stellen dat een bezoek aan deze begraafplaats indrukwekkend is en je wellicht kippenvel zal bezorgen.

#7 Eet pasta e patate

Een échte Napolitaanse pizza kan natuurlijk niet ontbreken tijdens een bezoek aan deze stad, maar daarnaast biedt de Napolitaanse keuken nog een hoop andere traditionele gerechten. Een voorbeeld is pasta e patate, pasta met aardappelen.

Zoals veel gerechten uit de Napolitaanse keuken, is ook deze pasta een creatie die is ontstaan in een periode van armoede en dus een gebrek aan geld. Aardappelen waren goedkoop en bleken bovendien een uitstekende combinatie met pasta te zijn. Niet alleen om het smakelijk was, maar vooral omdat het de maag goed wist te vullen.

De originele pasta e patate wordt bereid met pasta mista, een mix van verschillende soorten pasta. Tegenwoordig kun je in de supermarkt een pak pasta mista kopen, voorheen werden echter de restjes van verschillende soorten pasta bij elkaar gedaan om dit gerecht te bereiden.

Het is belangrijk dat de pasta niet waterig is maar juist een stevig geheel is. Tegenwoordig wordt er ook vaak provola kaas aan toegevoegd om het gerecht nog net even iets smakelijker te maken. Het is een eenvoudig gerecht dat de maag goed vult en je zeker geprobeerd moet hebben.

pasta patate napels napoli salerno
Meer tips nodig voor jouw trip naar Napels? Zie onderstaande artikelen!

3 dagen Napels: tips voor een lang weekend
Vesuvius: de fascinerende vulkaan bij Napels
Hoe gevaarlijk is Napels?
10 Healthy Hotspots in Napels
9 supertips voor Napels met kids
9 must do's in Napels
5 dingen die je moet proeven in Napels
De 6 leukste wijken van Napels
5 musea in Napels die je niet mag missen
Gratis bezienswaardigheden Napels
Waar slapen in Napels: de beste hotels, B&B's en vakantiehuizen
Pizza in Napels: 10 heerlijke adressen
Napels zien en dan sterven - 10 schitterende tips voor een ultieme beleving
Uitgaan in Napels: 12 hippe hotspots 
Maradona: de God van Napels 
Leer het échte Napels kennen met een Nederlandstalige gids 
Een authentieke en pure ervaring met Napulitanata
3 dagen Napels: tips voor een lang weekend 
Het openbaar vervoer in Napels

Reisgids

reisgids, napels, naples. weekend, napoli, salerno, salerno travel, info, tips, local, guide, tour
Booking.com