Uitgaan in Salerno

Wat kun je verwachten wanneer je uitgaat in Salerno? Een vraag die mij geregeld gesteld wordt, met name door wat jongere mensen. Het leven in de Zuid-Italiaanse havenstad speelt zich grotendeels buiten af, hetzelfde geldt voor het uitgaansleven. Om je een indruk te geven van het uitgaansleven in deze bruisende havenstad, zet ik een aantal zaken betreft het uitgaansleven op een rijtje.

terugblik 2020

Discotheken

De stad telt ruim 132.000 inwoners en is Salerno zeker niet te vergelijken met Rome of Napels. De stad is een stuk kleiner en tref je niet op iedere hoek van de straat een discotheek. Op een enkele club na, zijn de meeste grote discotheken te vinden buiten de stad. Een voorbeeld van een populaire discotheek is Dolce Vita, gelegen op een half uur rijden van het centrum.

Flaneren op de boulevard

Uitgaan in Salerno gaat op andere wijze dan wij in Nederland of België gewend zijn. Naast het doen van een aperitief voor de hoofdmaaltijd, is flaneren op de hoofdstraat Via Roma of op de boulevard een andere populaire activiteit om de vrijdag- en zaterdagavond mee door te brengen. De Via Roma is dé uitgaansstraat van de stad en staat bekend om de vele restaurants en barretjes. Het is de perfecte plek om na al dat wandelen neer te strijken voor een goed glas wijn of een cocktail.

Een andere populaire locatie is het strand van Santa Teresa. Bij de kiosk kun je een goed bereide cocktail bestellen om vervolgens plaats te nemen op een van de treden van het houten dek, waar je uitkijkt over de stad. Het strand van Santa Teresa is een plek waar de locals zelf graag komen. Op warme zomeravonden komen jongeren hier samen en is het vaak tot in de vroege uurtjes gezellig. 

santa teresa cocktail salerno
Santa Teresa – Salerno

Borrelen voor het uitgaan

Wees niet verrast wanneer je rond een uur of tien in de avond opmerkt dat er maar weinig mensen in de straten te vinden zijn. Voor de meeste Salernitanen is het gebruikelijk om pas rond elf uur ’s avonds de straat op te gaan. Daarnaast geven zij er de voorkeur aan om thuis met een groep vrienden een heerlijke maaltijd te bereiden en deze samen te nuttigen, in het gezelschap van een paar flessen wijn. Pas na het eten en het naborrelen, gaat men de deur uit. Voor een wandeling om vervolgens nog een paar drankjes te doen in één van de vele barretjes die de stad rijk is. Ook in de winter zijn de terrassen gevuld, uiteraard dan voorzien met terrasverwarmers. Je zult opmerken dat het Italiaanse nachtleven zich vooral buiten afspeelt en dat de mensen veelal van bar naar bar wandelen om een praatje te maken met iedereen die ze onderweg tegenkomen.

wijn salerno napels naples napoli lockdown italia italie
Een flesje wijn voor bij de maaltijd

Live muziek

In sommige barretjes is er in het weekend live muziek en de mogelijkheid om een dansje te wagen. De meeste bars in het centrum organiseren speciale avonden die meestal via een evenement op social media bekend gemaakt worden. Denk aan bijvoorbeeld een avond gevuld met Zuid-Amerikaanse muziek met live band, of een aperitief met speciale hapjes voor een leuke prijs.

Meer richting de wijken Torrione en Pastena (zuidelijke deel van de stad) vind je barretjes waar ze vaak concerten organiseren van verschillende muziekstijlen. De meeste bands bestaan uit locals die proberen door te breken in de muziekindustrie en het publiek bestaat voornamelijk uit vrienden van de bandleden. Het is erg leuk om te zien hoe de Salernitanen zich op zo’n avond weten te vermaken en hun vrienden steunen in hun passie en droom.

Rustig uitgaan

Het uitgaansleven in Salerno kun je waarschijnlijk meer waarderen wanneer je graag op een rustige manier tijd doorbrengt met vrienden. Wanneer je geniet van het maken van een wandeling, een hapje en een drankje en niet meer de behoefte hebben om tot zonsopgang uit te gaan, zit je in Salerno helemaal goed. Door uit te gaan in Salerno, krijg je een goed beeld van het leven in deze middelgrote havenstad.

Spritz aperitivo Salerno Italy

Adressen in Salerno

Wanneer je na een dag cultuur snuiven graag het Salernitaanse uitgaansleven zelf wilt ervaren, meng je dan zeker onder de locals. In dit artikel tip ik tien heerlijke adressen in Salerno waar je de dag op de perfecte manier af kunt sluiten.

salerno adressen
felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli
Booking.com