10 x wat je absoluut in Salerno moet doen

Salerno, de gezellige havenstad ten zuiden van Napels, begint met haar charme steeds meer op te vallen. Zeer terecht heb ik dan ook een aantal goede redenen gegeven om eens een kijkje te gaan nemen in deze stad of er zelfs te verblijven. Waarschijnlijk ben je inmiddels nieuwsgierig geworden en wil je meer over Salerno te weten komen. Ik help je dan ook graag op weg! Of het nu gaat om een uitstapje van een dag of om een langer verblijf, er zijn een aantal zaken die je absoluut zou moeten doen in Salerno. Welke zaken dit zijn, zet ik voor jou op een rijtje.

Je kunt uiteraard ook op stap met een gids die je meer vertelt over de schatten van Salerno. Voor meer informatie over een tour door Salerno en de beschikbaarheid, neem dan een kijkje op deze pagina.

felicia, salerno, salerno travel, dom, wat doen salerno
Ik geef je graag wat leuke tips voor Salerno!

#1 Bezoek de Dom van Salerno en de crypte

De kathedraal gewijd aan de beschermheilige San Matteo, is absoluut een plek die je in Salerno bezocht moet hebben. De 52 meter hoge kerktoren in Arabisch-Normandische stijl, torent boven de daken van het historisch centrum uit en is dan ook niet over het hoofd te zien. De kerk werd gebouwd in de 11de eeuw maar heeft in de loop der tijd diverse veranderingen ondergaan. Aanleiding hiervoor waren verschillende aardbevingen waardoor de bodem begon te verzakken en er delen van de kathedraal werden verwoest.

dom, salerno, salerno travel, tips, wat doen in salerno

De imposante trappen zijn onderdeel van de barokke gevel en kenmerkend voor het straatbeeld. De toegangspoort, Porta dei Leoni genaamd, wordt gesierd door twee leeuwen die onderdeel vormden van de originele gevel. Een legende vertelt dat deze leeuwen tijdens een aanval van de Saracenen tot leven kwamen en op deze manier de stad en haar inwoners wisten te beschermen. Zowel buiten als binnen in de kerk zijn er meerdere decoratieve elementen van dieren terug te vinden, met verschillende symbolische betekenissen.

De binnenplaats wordt omringd door zuilen die afkomstig zijn van verschillende archeologische vindplaatsen uit de omgeving. Recht voor je valt de grote deur in brons op, afkomstig uit Constantinopel. De deur wordt gesierd door Byzantijnse kruizen en verschillende heiligen, waaronder San Matteo. Hoewel de deur nu een groene kleur heeft, was deze ooit bedekt met goud en zilver. Een interessant detail is te vinden aan de zijkanten van de deur waar Griekse en Armeense karakters waar te nemen zijn. Deze karakters werden recent pas ontcijferd en zijn gebeden gericht tot de heilige San Matteo.

Gids Lucia vertelt tijdens een tour door Salerno meer over onder andere de Dom.

Binnen in de kathedraal wordt het interieur gekenmerkt door een zeventiende-eeuwse stijl, maar zijn er ook sporen uit andere periodes terug te vinden. Fresco’s, mozaïeken en zelfs originele zuilen zijn hier terug te vinden. In de uiterste rechterhoek van de kerk vinden we het graf van Paus Gregorius VII. Door de Investituurstrijd vluchtte Gregorius naar Salerno waar hij in 1085 in ballingschap stierf. Met succes hebben Salernitanen zich meerdere malen verzet tegen het overbrengen van de stoffelijke resten naar Rome, waar vrijwel alle andere pausen begraven liggen.

Details van versieringen in de Dom – Photo credit Leny Boerstra

Hoogtepunt is de crypte waar zich de relieken van San Matteo bevinden, te herkennen aan het bronzen beeld op de tombe. De ruimte werd in de 17de eeuw gerestaureerd in barokstijl door de architect Domenico Fontana en zijn zoon Giulio.

De combinatie van de prachtige schilderingen, van onder andere Bijbelse taferelen, en de verschillende kleuren marmer die in elkaar gelegd lijken te zijn als een puzzel, is in één woord adembenemend. Naast San Matteo, bevinden zich hier ook de resten van vier Salernitaanse martelaars. Op het plafond van de kapel waar hun overblijfselen worden bewaard, is op fresco’s hun verhaal afgebeeld en bevindt zich tevens de zuil waar zij op onthoofd zouden zijn.

Photo credit: Angelo Rocco & Leny Boerstra

#2 Wandel door de Giardino della Minerva

Gelegen in het historisch centrum, dat wordt gekenmerkt door een wirwar aan smalle steegjes, vind je een bijzondere botanische tuin. De Giardino della Minerva werd aangelegd in de 14de eeuw en diende gedurende de middeleeuwen als een rijke bron aan informatie voor de studenten van de Scuola Medica Salernitana. Hen werd de namen en bijbehorende kenmerken van de verschillende planten bijgebracht en leerden ze voor welke doeleinden deze gebruikt konden worden. Nog steeds kun je hier veel verschillende plantensoorten vinden, waarvan sommige tegenwoordig zeer zeldzaam zijn.

Photo credit Leny Boerstra

In de loop der eeuwen zijn er aanpassingen geweest waardoor de Giardino della Minerva uiteindelijk haar huidige uiterlijk heeft verkregen. De tuin bestaat uit terrassen op verschillende niveaus, die door een lange trap met elkaar worden verbonden. Deze trap is gebouwd op de oude stadsmuren en biedt een schitterend uitzicht op zee en het historisch centrum van Salerno. Ook beschikt elk niveau over een systeem voor waterdistributie, bestaande uit kanalen, bassins en fonteinen. Dit systeem duidt op de aanwezigheid van belangrijke bronnen waarmee de tuin door de eeuwen heen onderhouden kon worden.

De toegang tot de botanische tuin is een paar euro, wat het absoluut meer dan waard is.

giardino della minerva, salerno, botanische tuin, tips

Photo credit Leny Boerstra

#3 Proef een brioche met ijs van Bar Nettuno

Wanneer je in Salerno een heerlijk Italiaans ijsje wilt proeven, ga dan naar Bar Nettuno. Deze zaak is in de wijde omgeving bekend en zeer geliefd. Op zonnige dagen kun je dan ook gegarandeerd rekenen op een lange rij. Aangezien deze rij gevormd wordt door voornamelijk locals, is dit een goed teken en reden genoeg om aan te sluiten.

Het ijs van Nettuno wordt beschouwd als het beste van de stad en heb je keuze uit meer dan 40 smaken. Om te genieten van het lekkere ijs, kiezen veel mensen om deze op een verse brioche te laten doen. Dit zoete broodje, gevuld met verschillende smaken ijs, is enorm populair. Wat de smaken betreft, is de mix van hazelnoot en nutella – nocciotella – veruit de meest geliefde smaak. Om die reden hebben andere ijssalons in de omgeving geprobeerd deze smaak na te maken, echter zonder succes. De nocciotella van Bar Netunno is zonder twijfel onnavolgbaar! Lekker om te proberen op een verse brioche.  

#4 Bewonder prachtige Street Art werken

Inmiddels kun je in bijna elke stad prachtige Street Art werken bewonderen. Street Art liefhebbers kunnen Salerno dan ook zeker toevoegen aan hun lijstje. Zo ben je in de historische wijk Fornelle, waar je omringd bent door werken van verschillende internationale artiesten, rustig een paar uur zoet. Aanleiding voor deze werken was een project waarmee men deze buurt een beter imago wilde geven. Met succes want jaarlijks wordt de buurt door heel wat mensen bezocht om de verschillende werken met eigen ogen te kunnen aanschouwen.

Ook op andere plekken in de stad hebben diverse bekende artiesten een cadeautje achtergelaten waar je zomaar tegenaan kunt lopen. Werken van artiesten als Inserra, Alice Pasquini en Jorit kun je allemaal tegenkomen op een wandeltocht door Salerno.

#5 Eet een gebakje van Pantaleone

De banketbakkerszaak van Pantaleone is een begrip in de stad. Voor de meeste Salernitanen is het op zondag dan ook een vast ritueel om bij deze historische pasticceria gebak te halen om na de lunch te kunnen nuttigen. 

De familie Pantaleone is al meer dan 150 jaar werkzaam en inmiddels over de hele wereld bekend. In 1868 opende Mario Pantaleone zijn eerste zaak in Salerno, om zich daar met passie te wijden aan de kunst van het banketbakken. Verschillende traditionele lekkernijen hebben hier dan ook hun oorsprong gevonden, zoals de beroemde Scazzetta. Deze ronde, rood gekleurde taart wordt bereid met pan di spagna, room, wilde aardbeien en rood glazuur en heeft een hemelse smaak. De naam ‘scazzetta’ komt uit het dialect en betekent ‘Galero’, wat verwijst naar de ronde, rode kardinaalshoed. Wanneer je deze wilt proeven, is het niet nodig om direct een hele taart te bestellen. De mini-versies van de verschillende traditionele gebakjes bieden uitkomst en zorgen ervoor dat je meerdere lekkernijen van Pantaleone kunt proeven.

scazzetta pantaleone salerno italy
Het gebak van Pantaleone

#6 Drink koffie bij Castorino Amore

Italië staat bekend om haar koffiecultuur en in het zuiden van het land is dit niet anders. De dag wordt afgetrapt met een stevig kopje koffie en gedurende de dag volgen er vaak nog meer. In Salerno ontbreekt het dan ook niet aan barretjes en kun je om de paar meter stoppen voor een kopje koffie.

koffie, napels, naples, napoli. salerno, salerno travel

Wil je eens iets anders dan de doorsnee espresso aan de bar, ga dan naar Castorino Amore. Hier wordt namelijk niet zomaar een kopje koffie voor je bereid, maar gaan ze net een stapje verder. Koffie is hier namelijk een serieuze zaak en dat is te merken. Bij het bestellen van de koffie wordt er eerst gevraagd naar de voorkeuren van de smaak, krijg je uitleg over de verschillende koffiebonen en stelt de barista vervolgens een combinatie voor waarvan hij denkt dat deze bij jou in de smaak zal vallen.

Wanneer je op warme dagen geen zin hebt in een warme koffie, kun je hier ook terecht voor een smaakvolle opfrisser. De verschillende soorten ijskoffie en softijs die worden bereid met koffiebonen van hoogstaande kwaliteit, zijn een heerlijk en verfrissend alternatief.

ijs koffie, salerno, bar

#7 Geniet van het uitzicht vanaf het kasteel

Het Castello di Arechi is een middeleeuws kasteel dat op zo’n 300 meter boven zeeniveau ligt. Met de naam wordt verwezen naar de Lombardische hertog Arechi II, die het kasteel tot het noordelijke punt van een driehoekig verdedigingssysteem maakte. De muren hiervan liepen langs de hellingen van de Bonadies heuvel, die het oude Salernum omringden.

castello arechi salerno kasteel

Met de komst van de Noormannen werd het kasteel uitgebreid in zuidelijke richting en bouwden zij ten noorden van het kasteel de verdedigingstoren La Bastiglia. Ook in latere periodes zijn er veranderingen aangebracht en werd het kasteel voor diverse doeleinden gebruikt.

sentiero principe salerno bastiglia
La Bastiglia

Het kasteel is te bezichtigen van dinsdag tot en met zondag en is het alleen al voor het uitzicht de moeite waard om hier een kijkje te nemen. Voor een paar euro breng je een bezoek aan het bijbehorende museum, waar je meer inzicht krijgt in de geschiedenis van het gebied en de verschillende nederzettingen die aan de macht zijn geweest. Ook zijn er verschillende vondsten tentoongesteld die bij opgravingen aan het licht zijn gekomen. Denk aan keramiek, glaswerk, metalen voorwerpen en munten.

Het kasteel is op verschillende manieren te bereiken. Het makkelijkste is om vanuit het centrum de bus te nemen. Houd er echter wel rekening mee dat deze slechts om de paar uur gaat, zowel heen als terug.

Een andere mogelijkheid om boven te komen, is door een mooie wandeling te maken. De voetgangersroute start in het historisch centrum, in de nabijheid van de Dom. De mannen van Duomo Trekking hebben zich de afgelopen jaren ingezet om deze wandeling onder de aandacht te brengen en hebben deze een toepasselijke naam gegeven: il sentiero del Principe, het pad van de Prins. Meer over deze wandeling kun je lezen in mijn artikel voor Ciaotutti.nl.

#8 Ontdek de schatten in het historisch centrum

Ronddwalen door de straten van het historisch centrum is een ideale manier om de sfeer van de stad te ervaren. Je bent hier voornamelijk omringd door locals en kom je de leukste winkeltjes, restaurantjes en barretjes tegen. Op deze manier kun je een goede indruk krijgen van het dagelijks leven in deze gezellige havenstad.

historisch centrum salerno, tips
Heerlijk ronddwalen door de steegjes van het historisch centrum

Bovendien zijn er, naast de eerder genoemde kathedraal van San Matteo, in het centro storico nog tal van andere kerken en interessante gebouwen te ontdekken. Zo vind je in de Via delle Botteghelle het Palazzo d’Avossa en in de Via Tasso Torquato het Palazzo Conforti, beide van de architect Ferdinando Sanfelice. Wanneer je zijn werk in Napels al eens gezien hebt, zul je in deze gebouwen duidelijk zijn stijl herkennen.

Palazzo Conforti – Photo credit Michele Piastrella

Ook in het huidige aangezicht van Palazzo Ruggi d’Aragona heeft Sanfelice een rol gespeeld. Het palazzo werd gebouwd in de 16de eeuw en heeft bij de ingang een marmeren trap in Vanvitelliaanse stijl.
Hoewel het gebouw niet toegankelijk is, is het zeker de moeite waard om hier even langs te lopen. Door het hekwerk heen kun je een glimp opvangen van de binnenplaats en het gebouw. In een nis op de binnenplaats bevindt zich tevens de fontein van Neptunus in rococostijl. Deze fontein werd in de jaren 30 van de vorige eeuw toegevoegd om het aangezicht te verfraaien.

#9 Bewonder het Stazione Marittima

Net buiten het centrum van de stad, bij de haven Molo Manfredi, bevindt zich de cruise terminal van Salerno. Het is een bijzonder bouwwerk dat verschillende prijzen toegewezen heeft gekregen. Het Stazione Marittima werd ontworpen door de beroemde architect Zaha Hadid, die vlak voor de officiële opening kwam te overlijden.

stazione marittima, zaha hadid, salerno, bezienswaardigheden

Het bouwwerk bestaat uit golvende lijnen, waarmee wordt verwezen naar de band tussen bergen en zee en hoe deze in een vloeiende beweging in elkaar overgaan. Het team van Hadid omschreef het werk zelf als een oester met een harde buitenkant maar met vloeiende en zachte elementen aan de binnenkant.

Liefhebbers van architectuur kunnen gewoon een bezoek brengen aan de terminal, ook wanneer je niet van plan bent op de boot te stappen. Je kunt zo een goede indruk van Hadid’s bouwwerk en wordt bovendien getrakteerd op een schitterend uitzicht op zowel de stad als de Amalfikust.

#10 Maak een wandeling boven de stad

Wanneer je van een goede wandeling houdt, is dit zeker een must do tijdens jouw bezoek aan Salerno. Het geeft je bovendien de mogelijkheid om even te ontsnappen aan de drukte van de stad en op afstand te genieten van haar schoonheid.

Vanuit het historisch centrum wandel je gemakkelijk omhoog en bevind je je al snel boven de stad. De route loopt eerst over een drukke straat maar gaat vervolgens over in een goed onderhouden pad. De drukte van het verkeer laat je achter je en is het onderweg puur genieten van de prachtigste panorama’s. Je kunt je weg vervolgen naar de top van Monte San Liberatore, die wordt gekenmerkt door een groot kruis. Omgeven door rust heb je vanaf hier een schitterend en uniek uitzicht waar je even stil van wordt. Niet alleen kun je vanaf dit punt uitkijken over de Golf van Salerno, maar heb je tevens een schitterend uitzicht op de Amalfikust enerzijds en de dorpen van het landinwaarts gelegen Cava de’ Tirreni anderzijds.

wandeling, salerno, amalfikust, uitzicht, doen, bezienswaardigheden

Stadswandeling Salerno

De Stadswandeling Salerno is een prachtige wandelroute door deze pittoreske havenstad. Je maakt kennis met haar diepgaande geschiedenis en gaat verder dan de gebruikelijke toeristische paden. Om je ervaring compleet te maken, laat ik je ook mijn favoriete plekken in de stad zien.

De route neemt je mee langs verschillende bezienswaardigheden maar ook plekken waar je het unieke karakter van deze havenstad leert kennen. Deze wandeling is een perfecte mix waarbij je zowel de voornaamste bezienswaardigheden van de stad te zien krijgt en tegelijkertijd een authentiek stukje Zuid-Italië kunt beleven.

Meer tips voor jouw trip voor Salerno zijn te vinden in onderstaande artikelen!

Booking.com