5 musea in Napels die je niet mag missen

Napels zelf is al een openlucht museum waar je ogen en tijd tekort komt om alles te kunnen bewonderen. Dat de stad ook nog eens een hele lijst aan interessante musea heeft, maakt het maken van een planning niet makkelijker. Om niet eindeloos te hoeven wikken en wegen, verloren te raken in de vele reviews en websites, heb ik voor jou een selectie gemaakt. Ik heb vijf musea geselecteerd die absoluut een plekje verdienen in jouw planning, wanneer daar tijd voor is uiteraard. Bewust heb ik het aantal beperkt gehouden omdat bij meerdere opties het lastiger zal worden om een keuze te maken.

#1 MUSEO ARCHEOLOGICO NAZIONALE DI NAPOLI

Wanneer je slechts de tijd heb om één museum te bezoeken tijdens jouw stedentrip Napels, ga dan voor het Museo Archeologico Nazionale. Het is één van de belangrijkste archeologische musea ter wereld vanwege de rijke en unieke collecties die hier te vinden zijn en die je bovendien een goed beeld van de geschiedenis van de regio Campania geven.

Naast de Farnese collectie en veel ander Romeins beeldhouwwerk, zijn de tentoongestelde vondsten uit Pompeii en Herculaneum de voornaamste reden waarom ik dit museum aanraad. Vooral wanneer je een bezoek hebt gebracht aan deze steden, of dit van plan bent om te doen, dan zijn de collecties die dit museum rijk is een zeer gewenste aanvulling. Je kunt een goed en volledig beeld vormen van hoe deze steden en het dagelijks leven geweest moeten zijn. Fresco’s, dagelijkse gebruiksvoorwerpen uit verschillende huizen en bronzen beelden helpen je om hier een voorstelling van te kunnen maken. Ook zijn er tijdelijke tentoonstellingen te bewonderen die altijd een toegevoegde waarde zijn voor het museum.

#2 MUSEO MADRE

Zin in wat afwisseling, bezoek dan het Museo Madre. Dit museum van moderne kunst bevindt zich in het centrum van de stad en bestaat uit drie verdiepingen. Je vindt hier tijdelijke en permanente tentoonstellingen die voor de liefhebber van moderne kunst een lust voor het oog zullen zijn. Zo stap je direct na de entree in de wereld van beeldend kunstenaar Daniel Buren, kun je een werk van Andy Warhol bewonderen en is het werk van de Belgische kunstenares Berlinde de Bruyckere hier te vinden. Sla bij een bezoek aan het museum vooral het terras niet over. Naast de verschillende werken die er te vinden zijn, biedt het ook nog eens een mooi uitzicht over de stad.

#3 CATACOMBE DI NAPOLI & CIMITERO DELLE FONTANELLE

De catacomben van Napels en de Cimitero delle Fontanelle zijn in totaal drie verschillende plekken maar ik noem deze bewust samen. Ze zijn namelijk nauw met elkaar verbonden en goed te combineren.

De catacomben van Napels bestaan uit de catacomben van San Gaudioso en San Gennaro. Hiervoor schaf je een kaartje aan dat je toegang geeft tot beide bezienswaardigheden (deze hoef je niet beide op dezelfde dag te bezoeken: het kaartje blijft een jaar geldig). Deze bezienswaardigheden zijn absoluut de moeite waard om een kijkje te nemen. Onder begeleiding van een kundige en ervaren gids, word je meegenomen naar deze fascinerende plekken die je laten zien hoe leven en dood met elkaar verbonden zijn. Je leert over de gebruiken en gewoontes die men in een ver verleden had wanneer mensen kwamen te overlijden, de wens die men had om voor eeuwig te leven en hoe zij hier op een bepaalde manier toch in geslaagd zijn.

san gaudioso, naples, napels, napoli, salerno, salerno travel
Een afbeelding in de catacomben van San Gaudioso

De catacomben van San Gennaro vormde daarnaast lange tijd de plek waar de overblijfselen van de heilige San Gennaro werden bewaard, één van de beschermheilige van Napels.

De catacomben van San Gennaro

Wanneer je na een bezoek aan beide catacomben nog tijd over hebt, ga dan absoluut een kijkje nemen op het bijzondere Cimitero delle Fontanelle. Dit is een begraafplaats met meer dan 40.000 schedels van onbekenden. Toen de stad werd geteisterd door verschillende epidemieën liep het dodental zo enorm op dat de reguliere begraafplaatsen vol begonnen te raken. Om dit probleem op te lossen, werden de doden naar deze voormalige groeve verplaatst. Een bijzondere plek met fascinerende verhalen die je kippenvel zullen bezorgen.

#4 MUSEO DI CAPODIMONTE

Als hoofdstad van een voormalig koninkrijk is het niet heel erg vreemd dat er in Napels verschillende paleizen te vinden zijn. Wanneer jij een liefhebber van paleizen bent en tijdens jouw bezoek aan Napels er graag één wilt bezichtigen, ga dan voor het paleis van Capodimonte. In dit Bourbons paleis, dat diende als zomerresidentie voor de koningen der Beide Siciliën, kijk je je ogen uit. Dit museum beschikt over verschillende collecties meesterwerken van onder andere Rafaël, Pieter Bruegel de Oude, Luca Giordano en Caravaggio, verdeeld over de verschillende zalen van het paleis.

De vertrekken van het paleis zijn stuk voor stuk indrukwekkend. In de Salone della Culla vind je de vloer uit Villa Jovis op Capri en worden de verschillende zalen op bepaalde dagen gebruikt om theater voorstellingen te gegeven.

Het enorme park dat het paleis omringt, is bovendien nog eens een pluspunt. Met meertjes, grote stukken groen en mooie uitzichtpunten, is dit park bij de Napolitanen zelf ook erg geliefd.

Een gedeelte van het park – Photo credit Carmen Palma

#5 NAPOLI SOTTERRANEA – NAPELS ONDERGRONDS

Onder het huidige Napels tref je een hele ander wereld aan: Napoli Sotterranea, Ondergronds Napels. Het is een heel netwerk aan straatjes, grotten, catacomben en tunnels die ooit door de Grieken en later de Romeinen zijn aangelegd. De bodem onder de stad bestaat uit tufsteen, vulkanisch materiaal, dat eenvoudig te bewerken is. De Grieken maakten hier gebruik van om de stad op die manier uit te breiden. In de loop der eeuwen zijn de verschillende ruimtes gaan dienen als waterwegen, schuilplaatsen, offerplekken en catacomben. Een bezoek aan dit gedeelte van de stad betekent een reis door de tijd op 40 meter diepte.

Ondergronds Napels is een fascinerend en interessant stukje geschiedenis waar je een kijkje kunt nemen in het oude Napels en meer te weten zult komen over de stad en haar geschiedenis.

Meer tips nodig voor jouw trip naar Napels? Zie onderstaande artikelen!

felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli

Booking.com