8 plekken in de omgeving van Sorrento die je gezien móet hebben

Hoewel je in Napels zelf al moeilijk uitgekeken kunt raken, kan het zijn dat je de behoefte hebt om meer van de omgeving te zien. Het kan natuurlijk ook geen kwaad om even te ontsnappen aan de drukte van de stad en wat nieuwe dingen te ontdekken. Het openbaar vervoer is goed geregeld en je hoeft dan ook niet lang onderweg te zijn voor iets nieuws. Met de Circumvesuviana kun je de leukste plaatsen van het penisola sorrentina, het Sorrentijnse schiereiland, bezoeken, soms ook wel aangeduid als de Sorrentijnse kust. Uiteraard kan het bekende Sorrento niet in dit rijtje ontbreken maar ik breng nog een aantal andere plekken voor je in kaart die de moeite waard zijn om te bezoeken.

#1 Herculaneum

Gelegen op slechts 10 minuten met de trein van Napels, kom je in het plaatsje Herculaneum (in het Italiaans Ercolano) terecht. Het is een klein plaatsje maar met heeft een bijzondere sfeer. Hier vind je namelijk opgravingen van het oude Herculaneum, voordat het werd verwoest tijdens de beroemde uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79. Het is kleiner dan het bekendere Pompeii en trekt daarom een stuk minder bezoekers. Juist dit maakt het een aantrekkelijke plek voor een bezoek. Want hoewel Pompei vele malen groter is, zijn de opgravingen van Herculaneum in veel beter staat. In tegenstelling tot de stad Pompei, die werd bedekt door as en puimsteen, werd Herculaneum bedekt door zo’n 19 meter lava, as en modder. Door de hete lava die veel houten bouwelementen heeft doen verkolen, zijn van de meeste huizen de bovenverdiepingen bewaard gebleven. Hierdoor kun je een beter beeld krijgen van hoe de huizen eruit zagen in die tijd. Niet alleen bouwconstructies maar ook meubels zijn hierdoor bewaard gebleven.
Een indrukwekkende plek die absoluut de moeite waard is om te bezoeken.

ercolano, pompei, salerno, salerno travel, napels, napoli
De opgravingen van Ercolano

#2 Torre Annunziata

Torre Annunziata is misschien niet één van de meest bekende plekken in dit gebied, maar toch is het de moeite waard om hier even uit te stappen om een kijkje te nemen. Op de plek van het huidige Torre Annunziata, gelegen in de baai van Napels, lag het Romeinse Oplontis. Vermoedelijk was het geen zelfstandige stad maar diende deze plek als buitenwijk voor de rijken van de nabijgelegen stad Pompei.  Bij de uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79 werd Oplontis bedekt door as, modder en puimsteen.

Overblijfselen uit het oude Oplontis zijn vandaag de dag te bezoeken in Torre Annunziata. De bekendste is Villa Poppaea, die eigendom was van Poppaea Sabina, de tweede vrouw van keizer Nero. De villa is vooral bekend door de muurschilderingen die goed bewaard zijn gebleven.

oplontis, naples, napels, napoli, salerno, salerno travel, sorrento
Goed bewaarde muurschilderingen – Photo credit Leny Boerstra

De Villa Romana di Lucius Tertius Crassus is een andere villa die bij opgravingen in 1984 werd ontdekt. Vooralsnog zijn de overblijfselen van deze villa nog niet te bezoeken.

#3 Pompeii

Pompeii is zonder twijfel bekend bij jong en oud en de beroemdste plek die tijdens de uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79 werd verwoest. Jaarlijks worden de opgravingen dan ook door miljoenen toeristen bezocht. Het is een plek waar je je kunt verliezen in de oude straten die gevuld zijn met verhalen en waar je een duidelijk beeld kunt krijgen van het Romeinse dagelijks leven. Sinds 1997 staat deze plaats op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

pompeii, pompei, italia, salerno, italy, salerno travel, naples, napoli, napels
Pompeii met op de achterdon de Vesuvius

Een andere plek die jaarlijks duizenden pelgrims trekt, is gelegen in het moderne gedeelte van de stad Pompeii. Het gaat om de kathedraal Santuario della Beata Vergine del Rosario, die een belangrijke rol speelt in de Mariaverering.

pompei, pompeii, salerno, salerno travel, naples, napoli, napels, italia, italy
Santuario della Beata Vergine del Rosario

#4 Castellammare di Stabia

Met de vernieuwd boulevard en een duidelijk zicht op de Vesuvius, oogt Castellammare uitnodigend en gezellig. Hoewel de stad in het verleden, toen Stabiae genaamd, een belangrijke rol speelde, werd ze op een gegeven moment door de Romeinen verwoest en gereduceerd tot vakantieoord. De stad was merendeels gebouwd langs de rand van de heuvel Varano en bestond voornamelijk uit ruime, mooie villa’s met een panoramisch uitzicht op de Golf. Net als Pompei en Herculaneum werd ook Stabiae getroffen bij de uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79 en werd alles bedekt onder een dikke laag as. Bij graafwerkzaamheden kwamen er twee prachtige villa’s aan het licht: Villa San Marco en Villa Arianna, die zijn opengesteld voor het publiek.

Wat daarnaast zeker een aanrader is wanneer je een bezoek brengt aan deze plaats, is de kabelbaan richting Monte Faito. Het ritje zelf is al een avontuur op zich maar het uitzicht adembenemend. Helemaal bovenaan gekomen, kun je genieten van een schitterend uitzicht op de Golf van Napels. Vanaf het uitkijkpunt bij Bar Belvedere heb je een prachtig uitzicht op de Vesuvius enerzijds en kun je een blik werpen op Sorrento met het eiland Capri in haar kielzog anderzijds. Ben je sportief ingesteld, dan heb je vanaf hier ook voldoende wandelmogelijkheden.

monte faito, naples, napels, napoli, salerno, salerno travel, italy, italia
Uitzicht vanaf Monte Faito

#5 Vico Equense

De gemeente Vico Equense is opgedeeld in verschillende frazioni en is met haar oppervlakte van dertig vierkante kilometer de grootste gemeente van het Sorrentijns schiereiland. Deze gemeente is gelegen op een stuk blok van kalk- en tufsteen op een hoogte van ongeveer negentig meter, uitkijkend over de Tyrreense Zee. Naast het schitterend uitzicht op de Golf van Napels dat je vanaf hier hebt, zijn er in deze kleine gemeente maar liefst vier restaurants te vinden met een Michelinster. Dit duidt er duidelijk op dat eten én de kwaliteit ervan hier een belangrijke rol spelen. Een typisch product van Vico Equense is de kaas Provolone del Monaco en de Uva di Sabato, de zaterdagdruif, die enkel in deze omgeving te vinden is.

Vico Equense biedt ook een aantal bezienswaardigheden, zoals het Castello Giusso. Dit kasteel werd gebouwd aan het einde van de dertiende eeuw en dwaalt hier volgens een legende de geest van koningin Giovanna d’Angiò rond.

Marina di Vico met het Castello Giusso

Ook kun je een bezoek brengen aan de Terme di Scrajo waar je in de thermale baden verschillende therapieën kunt volgen of kunt genieten van een dagje spa. Breng ook een bezoek aan Marina di Aequa (ook wel Marina di Seiano genoemd), een oud vissersdorpje met een jachthaven.

vico equense, naples, napels, napoli, salerno, salerno travel, italy, italia
Marina di Aequa – Photo credit Leny Boerstra

#6 Sant’Agnello

Sant’Agnello is gelegen net voor het wereldberoemde Sorrento maar met haar karakteristieke straatjes, pleintjes, winkels en parkjes net zo heerlijk om doorheen te struinen. De straten zijn gevuld met locals en kun je bij spiaggia la Marinella een zonnebedje huren om te zonnen op een plateau dat is gelegen in de zee. Vanaf het piazzetta Marinella, het plein boven het strand, kun je genieten van een mooi uitzicht op de typische rotsige, ruige kustlijn enerzijds en de Vesuvius anderzijds.

sorrento, sant'agnello, naples, napels, napoli, salerno, salerno travel, italy, italia
Uitzicht vanaf piazzetta Marinella

#7 Sorrento

Sorrento is de plaats die liefdevol wordt omschreven in het wereldberoemde nummer Torna a Surriento. Dit nummer geeft de schoonheid van de stad en omgeving weer en daarnaast de liefde en passie van haar inwoners. Sorrento is dan ook een enorm idyllisch plaatsjes waar je wordt omringd door verschillende geuren, kleuren en prachtige panorama’s.

sorrento, sant'agnello, naples, napels, napoli, salerno, salerno travel, italy, italia
Sorrento

Er zijn een aantal bezienswaardigheden die je dan ook zeker niet kunt overslaan wanneer je in Sorrento bent. Ik zet de voornaamste bezienswaardigheden voor je op een rijtje:

  • Duomo: de kathedraal van Sorrento
  • Sedile Dominova: Een Sedile is een gebouw waar vergaderingen van de raad van adel werden gehouden, met fresco’s uit de 18de
  • Villa Comunale: het stadspark met een prachtig uitzicht over de Golf van Napels
  • Chiostro di San Francesco: barokke kerk bij de villa comunale.
  • Villa di Pollio Felice: overblijfselen van een oude Romeinse villa.

Er is tevens een bijzonder culinair hoogstandje dat je toe kunt voegen aan je lijstje: de frusta forrentina. Deze variant van de pizza vindt haar oorsprong in deze badplaats, iets wat de naam al doet vermoeden. De enige echte plek waar je deze zou moeten proeven is dan ook Antonino Esposito – Pizza e Cucina, eigendom van de bedenker van de frusta.

sorrento, sant'agnello, naples, napels, napoli, salerno, salerno travel, italy, italia, pizza
De frusta forrentina

Ontdek Sorrento aan de hand van een mooie stadswandeling! De Stadswandeling Sorrento is een digitale wandelroute door deze wereldberoemde badplaats. Sorrento heeft zich ontpopt tot een van de meest populaire vakantiebestemmingen in Europa die bij veel mensen hoog op het lijstje staat. Of je er nu heengaat voor een dagtrip of de stad kiest als uitvalsbasis voor een langer verblijf, Sorrento zal je doen betoveren.

#8 Sant’Agata sui Due Golfi

Sant’Agata sui Due Golfi is misschien niet direct bereikbaar vanuit Napels (overstappen op de bus in Sorrento) maar zeker de moeite waard. Dit plaatsje is onderdeel van de gemeente Massa Lubrense en staat vooral bekend om haar waanzinnig mooie panorama’s. Ergens zou ik het zelf omschrijven als de plaats die de schoonheid van de regio Campania voor je samenvat. Vanaf hier heb je namelijk in één blik zicht op de Golf van Napels enerzijds en Golf van Salerno anderzijds: iets wat ook direct de naam van deze plaats verklaart. Een schitterend en uniek plaatje wat de eerste keer bij mij voor een kippenvel moment zorgde.

sant'agata uitzicht vesuvius napels

Daarnaast kent dit gebied nog tal van heerlijke wandelroutes. Een mooie wandeling is de route naar de Fiordo di Crapolla, een schilderachtig baaitje dat enkel te voet of over het water bereikbaar is. Je daalt af over zevenhonderd treden die zich een weg door de schitterende natuur banen. De vergezichten onderweg zijn betoverend en is de natuurlijke schoonheid van het baaitje de kers op de taart. Volgens de verhalen zou de apostel Petrus op dit plekje zijn aangemeerd tijdens zijn lange en moeilijke reis richting Rome. Langs de wandelroute richting de baai vind je een kleine kapel die aan Petrus is gewijd, gebouwd op de resten van een oude tempel gewijd aan de god Apollo.

felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli

Booking.com