Atrani – Schilderachtig plaatsje aan de Amalfikust

Het schilderachtige Atrani ligt op slechts een steenworp afstand van het bekende Amalfi, maar het biedt een veel rustigere en intiemere sfeer die bezoekers weten te waarderen. Het piepkleine kustplaatsje aan de Amalfikust heeft slechts een handjevol inwoners en behoort met zijn bescheiden oppervlakte tot de kleinste gemeentes van Italië. Ondanks zijn geringe grootte is Atrani absoluut een bezoek waard. De rotsachtige bergwanden die het omringen, de wirwar van steegjes en de bijzondere details geven het dorpje een magische sfeer die je zelf moet ervaren.

amalfi amalfikust atrani tour wandeling

Geschiedenis

De oorsprong van het dorp is onbekend, maar het is bekend dat het plaatsje een belangrijke rol speelde voor de republiek Amalfi. Destijds was Atrani wat groter en de inwoners droegen bij aan de economische en sociale ontwikkeling van het hertogdom. Het dorp kende een bloeiende economie met pastafabrieken en textielfabrieken die prachtige stoffen produceerden.

Het lot van Atrani was nauw verbonden met dat van Amalfi en beide kustplaatsen werden geteisterd door invallen, wat uiteindelijk leidde tot het einde van de gloriejaren van het hertogdom. De voortdurende aanvallen van de Pisanen in de twaalfde eeuw brachten ook veel schade toe en markeerden het einde van de gouden tijden voor zowel Amalfi als Atrani. Alsof de ellende nog niet groot genoeg was, werd een groot deel van het dorp in 1343 weggevaagd door een overstroming.

atrani amalfi amalfikust

In 1643 werd Atrani getroffen door de pest, wat vele levens eiste. Na deze ramp bleef het relatief rustig in het dorp, tot Jozef Bonaparte, koning van Napels, in 1807 een bezoek bracht aan de Amalfikust. Geraakt door de schoonheid van de kustplaatsen beloofde hij een weg aan te leggen voor een betere bereikbaarheid van de kust. De aanleg van deze weg begon in 1816 onder zijn opvolger koning Joachim Murat en werd voltooid in 1854.

Atrani als filmlocatie

De betoverende schoonheid van dit pittoreske dorpje heeft al tal van mensen verleid en het aantal mensen dat de unieke pracht van dit juweeltje aan de Amalfikust ontdekt, blijft groeien.

Filmproducenten hebben ook hun weg naar Atrani gevonden, waarbij het dorp diende als filmlocatie voor onder andere de film The Equalizer 3 met Denzel Washington in de hoofdrol. Bovendien werd het dorp gebruikt als decor voor de nieuwe verfilming van de bestseller The Talented Mr. Ripley, die nu te zien is op Netflix (Ripley), wat nog meer aandacht heeft getrokken naar dit idyllische plekje.

atrani filmlocatie ripley amalfikust

Escher’s Atrani

In het verleden was de aantrekkingskracht van Atrani niet anders en het kustplaatsje diende als inspiratiebron voor schilders en schrijvers vanwege zijn betoverende charme. Een mooi voorbeeld hiervan is de Nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher, die diep onder de indruk raakte van Atrani tijdens zijn bezoek aan de Amalfikust in 1923.

Gedurende zijn tijd daar creëerde hij maar liefst honderdtien werken die verschillende plekken aan de kust afbeeldden. Hij was vooral gecharmeerd van het kleine Atrani, vanwege de betoverende sfeer van de steegjes. In zijn werk Metamorphose I uit 1937 zien we hoe Atrani, herkenbaar aan de karakteristieke kerktoren, door middel van verschillende vormen uiteindelijk transformeert in een figuur. Dit werk was aanvankelijk slechts een experiment, maar Atrani speelde opnieuw de hoofdrol in zijn tweede Metamorphose twee jaar later. Uiteindelijk werden beide werken samengebracht en uitgebreid, en Atrani verscheen ook in Metamorphose III (1968), dat sinds 2008 te bewonderen is in Lounge 4 van Schiphol.

escher atrani amalfikust

De inwoners van Atrani zijn buitengewoon trots dat de kunstenaar hun dorp heeft vereeuwigd in zijn oeuvre. Deze trots van de lokale bevolking wordt duidelijk weerspiegeld in de diverse eerbetuigingen aan Escher en zijn kunstwerken die in het kustplaatsje te vinden zijn. Zo is er een steegje dat aan deze kunstenaar is gewijd, waar replica’s van verschillende van zijn werken te bewonderen zijn. Langs het strand zijn ook een reeks kleurrijke keramische afbeeldingen te vinden, die eveneens een eerbetoon vormen aan het werk van Escher.

De kerken van Atrani

Wanneer je vanaf de zee richting het Piazza Umberto I loopt, bekend als La Piazzetta, sta je meteen oog in oog met de indrukwekkende barokke trap van de San Salvatore de’ Birecto. Deze kerk dateert uit de tiende eeuw en diende tijdens de republiek Amalfi als locatie voor de inhuldiging en begrafenis van hertogen. Door de locatie van de kerk beschreef de Duitse filosoof Walter Benjamin deze kustplaats treffend als ‘een prachtige en magische plek waar de kerk, als God zelf, zich aan de zee grenst.’

San Salvatore de’ Birecto atrani amalfikust

Naast de San Salvatore de’ Birecto zijn er nog andere kerken te vinden in dit kleine dorp. De meest bekende is de Collegiata di Santa Maria Maddalena, gebouwd in 1274 op de ruïnes van een middeleeuws fort. De kerktoren en de majolicategels die de koepel bedekken, zijn zo iconisch voor Atrani dat dit beeld wereldwijd herkenbaar is.

Collegiata di Santa Maria Maddalena atrani

Iets hoger gelegen in Atrani, op de top van Monte Aureo en net onder de Torre dello Ziro, ligt het Santuario Santa Maria del Bando. Een stevige klim brengt je hier, maar de beloning is een adembenemend uitzicht op het dorpje. De kerk dankt haar naam aan het woord bando, wat ‘aankondiging’ betekent. Dit zou verband houden met de opmerkelijke akoestiek op deze hoge klif. Vanaf hier werden vroeger namelijk de namen afgeroepen van diegenen die tot het hertogdom werden verkozen.

De steegjes van Atrani

Wandelen door de steegjes van Atrani is een van de beste manieren om de authentieke sfeer van deze kustplaats in je op te nemen. Hier zul je weinig mensen tegenkomen, aangezien je weer aardig wat treden moet beklimmen. Onderweg kom je vrolijk gekleurde voordeuren tegen, kleine altaartjes en wapperend wasgoed. Je kunt zelfs de vriendelijke begroetingen van de lokale bewoners verwachten, die met een glimlach hun dagelijkse bezigheden voortzetten. Te midden van dit pittoreske tafereel, waar het verleden en het heden naadloos samensmelten, voel je je als een ontdekkingsreiziger die een verborgen schat heeft gevonden.

Strand

Het kleine kustplaatsje beschikt over een bescheiden zandstrand dat vooral geliefd is bij gezinnen met kinderen. Dit strand wordt gescheiden door de monding van de rivier Dragone, die tijdens de zomermaanden droogvalt. Het iconische beeld van het strand van Atrani, bezaaid met kleurrijke strandstoelen en met op de achtergrond de kerktoren en de karakteristieke huisjes die het dorp typeren, is een geliefd onderwerp voor foto’s.

strand amalfikust atrani

Overnachten in Atrani

Als je droomt van een nachtje weg in dit charmante kustplaatsje, kan ik je enkele prachtige accommodaties aanraden waar je kunt verblijven.

Nederlandstalige tour Amalfi en Atrani

Ervaar Amalfi en Atrani als een local en ontdek juweeltjes waar de meeste bezoekers aan voorbij gaan. Tijdens de Amalfi & Atrani Tour word je meegenomen op een lokale ontdekkingsreis, waarbij je de verborgen schatten van deze prachtige kustplaatsen kunt verkennen en een dieper inzicht krijgt in de rijke geschiedenis en cultuur van de regio.

amalfi amalfikust atrani tour wandeling

Reisgids Amalfikust

De beste tips en bijzondere verhalen heb ik gebundeld in de digitale reisgids 100 tips voor de Amalfikust. Hierin neem ik je mee naar de schitterende Amalfikust en deel ik mijn persoonlijke tips zodat ook jij de magie van dit gebied kunt ervaren. Van leuke adressen voor een heerlijke koffie tot verhalen waar je de ziel van de Amalfikust daadwerkelijk leert kennen. Daarnaast vind je een hoop extra informatie die goed van pas kan komen. Opties voor het openbaar vervoer, de mooiste stranden en tip ik een aantal heerlijke accommodaties.  

Meer handige tips en informatie over de Amalfikust vind je in onderstaande artikelen:

felicia salerno travel

Booking.com