Drukte aan de Amalfikust: wat je moet weten

Het zal je vast niet verbazen maar het kan aan de Amalfikust erg druk zijn. Vooral tijdens de zomermaanden stromen de straten van de kustplaatsen vol met vrolijke vakantiegangers die lang hebben uitgekeken naar hun bezoek. Zonliefhebbers trekken ook graag naar de Amalfikust om te genieten van de schilderachtige stranden met kristalhelder water voor een ontspannen dag aan zee.

amalfikust drukte amalfi

De ‘horrorverhalen’ over de ongelofelijke drukte, vaak ondersteund met beeldmateriaal op social media, maken toekomstige bezoekers wellicht wat zenuwachtig. Vooral voor diegenen die voor het eerst de Amalfikust bezoeken, kan het vooruitzicht van een mensenmassa ontmoedigend lijken.

Door de drukte aan de Amalfikust te begrijpen, kun je hier beter mee omgaan en zelfs vermijden. In dit artikel wil ik daarom een duidelijk en realistisch beeld schetsen van de drukte aan de Amalfikust, praktische informatie delen en enkele tips geven over hoe je het beste met de drukte kunt omgaan.

amalfi drukte amalfikust felicia

Drukte-overzicht

Ik geef eerst een overzicht van de te verwachten drukte per maand, wat handig is om te weten bij het plannen van je reis.

December, januari, februari en maartDeze maanden zijn over het algemeen rustiger. In de meest toeristische plaatsen zijn veel winkels en restaurants gesloten. Het weer is tijdens deze periode vrij onvoorspelbaar. Zonnige dagen worden afgewisseld met regenachtige dagen. Op de zonnige en droge dagen is het fantastisch om de natuur te verkennen.
AprilHet toerisme begint langzaam op gang te komen wanneer restaurants en hotels hun deuren weer openen.
Mei en juniIn deze maanden begint het al behoorlijk drukker te worden.
Juli, augustus en septemberDe maanden waar je aan de Amalfikust topdrukte kunt verwachten.
OktoberHet aantal bezoekers neemt iets af maar de laatste jaren zijn er toch nog aanzienlijke aantallen mensen die in die maand de omgeving verkennen. Op sommige dagen lijkt het alsof je nog midden in het hoogseizoen zit.
NovemberDeze maand brengt weer een vleugje rust met zich mee. November kenmerkt zich vaak door milde temperaturen en schitterende zonnige dagen. Als je van wandelen houdt, is dit een uitstekende periode om naar de Amalfikust te komen.

Wat je moet weten over de drukte en de Amalfikust

Kleine kustplaatsen

Het hoge aantal bezoekers per jaar is echter niet de enige reden voor de zichtbare drukte; ook de hoge concentratie op een beperkt aantal vierkante meters speelt een rol. Het is belangrijk om je er bewust van te zijn dat de kustplaatsen waar de Amalfikust uit bestaat, relatief klein zijn. Aangezien veel bezoekers op hetzelfde moment het plan hebben om de stadjes te bezoeken, en dan met name de populairste en bekendste plaatsen, raken de pleinen en smalle straatjes al snel vol. Daarnaast meren er in de omgeving geregeld cruiseschepen aan wat de drukte op bepaalde dagen kan verhogen.

amalfikust druk

Soms kan je maar stapsgewijs vooruitkomen. Ook al ben je op vakantie en heb je geen haast, kan de drukte ontmoedigend zijn. Voor wie op zoek is naar een rustige vakantiebestemming, is de Amalfikust dan ook geen ideale plek. 

Smalle eenbaansweg

De schilderachtige Strada Statale 163 (SS163) langs de Amalfikust biedt betoverende landschappen en adembenemende vergezichten. Hoewel velen dromen om deze kustroute zelf te rijden, is dit eigenlijk niet aan te raden vanwege verschillende redenen.

De weg strekt zich uit over ongeveer vijftig kilometer, met slechts één smalle rijstrook in elke richting en talloze bochten, waaronder scherpe haarspeldbochten. Dit kan uitdagend zijn voor onervaren bestuurders, maar dat is niet de voornaamste reden waarom het wordt afgeraden om hier met de auto te rijden.

vesparoute amalfikust digitaal amalfi

De weg bestaat uit enkele rijstroken, smalle stukken en vele bochten, wat concentratie vergt en vaak manoeuvreren om tegenliggers te passeren. Lokale bestuurders zijn bekend met de weg en rijden vaak zelfverzekerd, wat voor toeristen soms ongemakkelijk kan zijn vanwege de snelheid en de nabijheid van tegenliggers.

Het komt vaak voor dat voertuigen elkaar niet kunnen passeren, wat files veroorzaakt. Bij ontmoetingen tussen twee bussen ontstaat een puzzelsituatie waarbij een van hen moet achteruitrijden om elkaar vervolgens met minimale ruimte te passeren. Dit proces is tijdrovend en leidt tot files in beide richtingen, een van de redenen waardoor bussen zelden op tijd bij de halte aankomen.

Dit probleem wordt niet alleen veroorzaakt door het aantal bezoekers aan de Amalfikust, maar ook door de beperkte ruimte. Als je hetzelfde aantal auto’s op bijvoorbeeld de A20 zou plaatsen, zou er geen sprake zijn van files vanwege de ruimere wegen.

amalfi, amalfikust, auto, autorit, route, salerno, salerno travel

Lokale bevolking

De Amalfikust is onmiskenbaar een populaire bestemming en tijdens je bezoek zul je vaak omringd zijn door andere vakantiegangers. Het is echter belangrijk om te onthouden dat dit gebied ook de thuisbasis is van veel lokale bewoners. Voor hen gaat het dagelijks leven gewoon door, maar zij moeten wel omgaan met de soms extreme drukte. Voor veel inwoners zijn de kustplaatsen hun hele leven al hun thuisbasis, en ze zouden nergens anders willen wonen. Dit stukje Italië is voor hen een paradijs op aarde en ze zijn trots dat hun gebied internationaal gewaardeerd wordt. Toch is het niet altijd makkelijk, en kunnen ook zij hinder ondervinden van de drukte. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van het openbaar vervoer, waar zij door de vele toeristen vaak geen zitplaats kunnen vinden, of aan de files die ontstaan door het drukke verkeer op weg naar hun werk.

lokaal amalfi amalfikust

Houd de lokale bevolking in gedachten wanneer je de Amalfikust bezoekt. Door rekening te houden met de lokale bewoners en hun leefomgeving te respecteren, kun je bijdragen aan een duurzame toeristische ervaring. Dit zorgt ervoor dat zowel bezoekers als bewoners kunnen blijven genieten van de Amalfikust. Door je bewust te zijn van de impact van je bezoek en respect te tonen voor de lokale cultuur, draag je bij aan een harmonieus samenzijn tussen toeristen en bewoners.

Tips om te genieten van de Amalfikust, zelfs tijdens de drukte

Kies bewust een accommodatie

Aan de Amalfikust zijn er talloze accommodaties om uit te kiezen. Het is echter belangrijk om vooraf goed te bepalen wat je precies zoekt. Als je een hotel midden in het centrum van Amalfi of Positano boekt, verblijf je in het hart van de drukte en betaal je daar meestal ook de hoofdprijs voor.

Als je na een drukke dag liever wilt ontspannen in een rustigere omgeving, is het verstandig om elders een verblijf te boeken. Overweeg ook wat je tijdens je vakantie wilt zien en doen, welke plaatsen je wilt bezoeken en welke bezienswaardigheden je wilt bekijken. Informeer over de vervoersmogelijkheden, hoe je het beste van A naar B komt en wat de reistijden zijn. Zo kun je een accommodatie kiezen die niet alleen aansluit bij je wensen, maar ook praktisch is qua ligging en bereikbaarheid.

amalfikust furore accommodatie

Goed om te weten bij het zoeken naar een accommodatie: niet alle plekken liggen direct aan zee. De gemeente Tramonti ligt bijvoorbeeld in de bergen achter de badplaats Maiori, en plaatsen als Ravello en Scala liggen ruim driehonderd meter boven zeeniveau. Furore, bekend om het schilderachtige fjord, strekt zich uit over verschillende niveaus en bereikt bijna zeshonderd meter boven zeeniveau. Houd dit in gedachten wanneer je een accommodatie boekt, vooral als je graag dicht bij zee wilt zijn. Als je bijvoorbeeld een accommodatie hoog in Furore boekt, kan het meer dan veertig minuten duren om af te dalen naar Amalfi.

Tip: op Google Maps kun je de hoogte van de verschillende plaatsen controleren door de terreinfunctie in te schakelen.

Reserveer de veerboot vooraf

De veerboot is de meest aangename manier om tussen kustplaatsen te reizen, met als extra een spectaculair uitzicht op de kust en de unieke schoonheid van de omgeving vanaf het water. Vooral tijdens het hoogseizoen is het verstandig om vooraf te reserveren. Dit kan gemakkelijk online via de website van Travelmar, de rederij die ook uitgebreidere diensten aanbiedt waarbij een boottocht gecombineerd wordt met een shuttlebus om hoger gelegen delen van de kust makkelijk te bereiken. Door van deze diensten gebruik te maken, ontloop je de drukte in lokale bussen en wordt reizen aanzienlijk relaxter.

boot ferry amalfi amalfikust

Bezoek de minder bekende plaatsen

De pracht van Amalfi, de kleurrijke huizen in Positano en het adembenemende uitzicht in Ravello zijn absoluut must-sees, maar vergeet niet om ook andere kustplaatsen te verkennen. Er zijn talloze minder bekende plekjes waar je bijna geen drukte zult tegenkomen.

Terwijl de smalle straatjes van Positano druk bevolkt zijn, bieden andere plekken aan de Amalfikust een oase van rust. Juist hier ontdek je de echte sfeer van het gebied, maak je kennis met de lokale bevolking, hun tradities en gastvrijheid, en krijg je een inkijkje in het dagelijks leven aan de Amalfikust.

Voor Ciao tutti schreef ik een reeks artikelen waarin ik de onbekendere pareltjes tip die je gezien wilt hebben.

Boek een tour en ontvang waardevolle insider tips

Een rondleiding met een lokale gids voegt veel waarde toe aan je bezoek aan de Amalfikust. Je krijgt de kans om het authentieke lokale leven te ervaren en leert over de levendige cultuur en tradities die deze regio zo uniek maken. Tijdens deze tour ontdek je verborgen pareltjes waar de meeste toeristen niet komen en je krijgt insider tips die je bezoek nog specialer maken. Na deze wandeling zul je de Amalfikust op een heel andere manier ervaren hebben, namelijk als een echte insider.

amalfi amalfikust atrani tour wandeling

Goede voorbereiding

Een grondige voorbereiding is essentieel om soepel te kunnen navigeren en optimaal te genieten van de Amalfikust. Met mijn ervaring en expertise heb ik diverse artikelen geschreven die vol praktische tips en nuttige informatie staan. Hieronder heb ik een selectie van deze artikelen voor je samengesteld, die je kunnen bijstaan om het meeste uit je reis naar de Amalfikust te halen.

Reisgids Amalfikust

De beste tips en bijzondere verhalen heb ik gebundeld in de digitale reisgids 100 tips voor de Amalfikust. Hierin neem ik je mee naar de schitterende Amalfikust en deel ik mijn persoonlijke tips zodat ook jij de magie van dit gebied kunt ervaren. Van leuke adressen voor een heerlijke koffie tot verhalen waar je de ziel van de Amalfikust daadwerkelijk leert kennen. Daarnaast vind je een hoop extra informatie die goed van pas kan komen. Opties voor het openbaar vervoer, de mooiste stranden en tip ik een aantal heerlijke accommodaties.  

felicia salerno travel

Booking.com