Luci d’Artista: Kerst in Salerno

Nog te vroeg voor de kerst? In Salerno niet! In de maand oktober wordt er namelijk al begonnen met de installatie van de kerstverlichting die hoort bij het jaarlijkse evenement Luci d’Artista en wordt de stad al vroeg in kerstsfeer gebracht. Midden in de herfst is het dus al Kerst in Salerno!

Geschiedenis

Het idee van Luci d’Artista ontstond in 1998 in de Noord-Italiaanse stad Turijn. In 2006 werd dit initiatief overgenomen door Salerno, officieel de eerste editie van Luci d’Artista. Sinds de editie van 2009-2010 kwam er een uitwisseling tot stand waarbij beide steden werken aan elkaar uit gingen lenen en begon het evenement steeds grotere vormen aan te nemen.

Luci d’Artista is het ultieme evenement voor de echte kerstliefhebber. Kerst in Salerno is dan ook een waar sprookje. Van begin november tot eind januari wordt de stad omgetoverd tot een waar lichtjes paradijs en zijn er overal lampjes in alle soorten en maten te bewonderen. Feeën, dwergen, elfen, sleeën, vallende sterren, vliegende tapijten en magische lantaarns kun je allemaal tegenkomen op jouw weg door de stad. Vanuit de hele regio komen families om dit spektakel te bekijken en het mag gezegd worden: het is zeker de moeite waard.

luci d'artista salerno campania natale christmas
Sprookjesfiguren in de Villa Comunale – Photo credit Raffaele Tedesco

Thema

Ieder jaar wordt er een thema aan dit lichtjesfestijn geplakt, dat meestal rond de zomer bekend wordt gemaakt. Midden oktober wordt er begonnen met de installatie van de lichtjes. Dat lijkt erg vroeg maar gezien de hoeveelheid lichtjes die opgehangen moeten worden, is het nodig om hier rond deze periode mee te beginnen.

Bij iedere editie worden de straatjes van het historische centrum versierd met nieuwe ontwerpen en wordt ook de Villa Comunale omgetoverd tot een magische tuin.
Ook de hoofdstraat, de Corso Vittorio Emanuele, wordt rijkelijk voorzien van fonkelende lichtjes.

luci d'artista salerno campania natale christmas
De straten van Salerno – Photo credit Raffaele Tedesco

Kerstboom

Het hoogtepunt is toch wel wanneer de enorme kerstboom begint te schitteren. De boom staat elk jaar midden op het plein Piazza Portanova en zal pas later aan gaan dan de rest van de verlichting. Rond 8 december (de Onbevlekte Ontvangenis van Maria) wordt er groots uitgepakt en wordt het kerstseizoen officieel ingeluid met het verlichten van de boom.

kerst salerno napels naples napoli

Ook in andere delen van de stad, buiten het centrum zoals in de wijken Torrione en Pastena, wordt er jaarlijk uitgepakt om ook deze wijken in kerstsferen te brengen.

Voorgaande jaren werd er nog een nieuw item toegevoegd: het reuzenrad langs de boulevard. Dit rad was een groot succes en is daarom al een aantal jaren op rij standaard onderdeel van de Luci d’Artista. Vaak blijft deze nog lang na de lichtjes-periode staan. Een leuk ritje waarbij je een spectaculair uitzicht hebt over de stad.

luci d'artista salerno campania natale christmas
felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli
Booking.com