Van Napels Airport naar het centrum en omgeving

Eén van de meest gestelde vragen is: Hoe kom ik vanaf Napels Airport in het centrum van de stad?
Ook wil men vaak graag weten wat de beste manier is om vanuit Napels de wereldberoemde Amalfikust of Salerno te bereiken.

Om bovengenoemde bestemmingen te bereiken, zijn er verschillende opties die ik voor jou op een rijtje heb gezet.

vliegveld napels openbaar vervoer

Van Napels Airport naar het centrum

Alibus

De meest voor de hand liggende optie is om de Alibus te nemen. De bushalte ligt direct bij het vliegveld en met bordjes is aangegeven hoe je precies bij de halte moet komen.

alibus, naples, napels, napoli, airport, vliegveld napels, salerno, salerno travel, amalfi, amalfikust, amalfi coast

Het kaartje kun je in de bus zelf kopen voor €5. Deze bus vertrekt iedere 20 minuten en gaat naar Piazza Garibaldi, in de buurt van het centraal station, en naar de haven. Vanaf het centraal station kun je je reis vervolgen door gebruik te maken van het trein- of bussysteem of een van de verschillende metrolijnen.

Stadsbus

Vanaf Viale F. Ruffo di Calabria vertrekt stadsbus C68. Deze optie is alleen handig wanneer jouw accommodatie zich bevindt langs de route, anders zul je alsnog over moeten stappen. De vertrektijden en haltes kun je vinden op de website van ANM.

Meer over het openbaar vervoer in de stad zelf, lees je in onderstaand artikel.

Het openbaar vervoer in Napels

Van Napels naar Sorrento

Circumvesuviana

Is Napels niet jouw eindbestemming maar moet je verder reizen in de richting van Sorrento? Maak dan gebruik van de Circumvesuviana die vertrekt vanaf Piazza Garibaldi, gelegen onder het centraal station van Napels. Er zijn verschillende lijnen, let dus goed op dat je in de trein stapt met eindbestemming Sorrento. De rit duurt ongeveer 1 uur en 10 minuten en maakt stops in onder andere Ercolano en Pompei.

Ferry

Een andere optie is om gebruik te maken van één van de veerdiensten die worden aangeboden in de haven van Napels. Dagelijks vertrekken er meerdere ferry’s die je in 40 minuten naar je bestemming op het Sorrentijns schiereiland brengen. Ook om de eilanden Capri, Ischia en Procida te bereiken kun je Bij Calata Porta di Massa en Molo Beverello terecht waar verschillende rederijen dagelijks naar de eilanden varen.

napels, naples, ferry, beverello
Zicht op de stad bij vertrek vanaf Molo Beverello

Van Napels naar Salerno

Trein

Wanneer je door de Alibus bij het centraal station bent afgezet, kun je hier direct een trein nemen naar Salerno. Er vertrekken dagelijks meerdere treinen in de richting van deze kleine havenstad, tegen verschillende tarieven.

salerno, napels, naples, napoli, trein
Vanuit Napels met de trein naar Salerno

Een kaartje koop je bij een van de automaten in de centrale hal van het station. Hier kun je de verschillende opties bekijken, kun je de taal wijzigen in Engels, Spaans of Duits en is er de mogelijkheid om met je betaalpas of creditcard te betalen.

De goedkoopste optie is de regionale trein voor €5,10 Er zijn verschillende Regionale treinen, let er dus goed op welke je kiest. De één doet er bijvoorbeeld slechts 40 minuten over om in Salerno te komen, terwijl de ander er 1 uur en 40 minuten voor nodig heeft. De prijs blijft echter hetzelfde.

Goed om te weten, is dat je het treinkaartje voor de regionale moet afstempelen voor vertrek. Doe je dit niet, dan kun je bi een controle een boete ontvangen. De stempelautomaten vind je aan het begin van ieder spoor.

napels, naples, napoli, trein, salerno, salerno travel
Het centraal station van Napels – Photo credit Mark van Dijk

Voor €9,50 kun je een treinkaartje voor de intercity kopen. Binnen 40 minuten ben je in Salerno, dus wat betreft de reistijd is er niet veel verschil tussen de Regionale en de intercity. Wanneer je het kaartje gekocht hebt, kun je het treinnummer op je kaartje terugvinden. Ditzelfde nummer is terug te vinden op het bord met vertrektijden en op die manier kun je zien vanaf welk spoor de trein vertrekt. Aangezien dit kaartje alleen geldig is voor de reis waarvoor je deze gekocht hebt, is het niet nodig om het kaartje te stempelen, zoals je bij de Regionale dient te doen.

Andere treinen zijn de Frecciabianca (€16,-) en de Frecciarossa (€20,-) die er beide ongeveer 40 minuten over doen. Voor meer informatie over prijzen en treinkaartjes, neem een kijkje op de website van Trenitalia. Het is ook mogelijk om je treinkaartje van te voren online te kopen.

centraal station, naples, napels, van napels naar salerno,
Photo credit Angelo Rocco

Sita bus

In de buurt van de haven van Napels vertrekt de Sita-bus naar Salerno. De halte is op Google Maps te vinden onder de naam Varco Immacolatella (zie onderstaande kaart). Je buskaartje kun je halen bij één van de Tabaccheria’s (te herkennen aan de grote T) in de stad of bij de bar die je in de buurt van de halte vindt. Geef aan dat je een kaartje voor de Sita-bus wilt met bestemming Salerno. Een kaartje kost €5,10. De vertrek- en aankomsttijden vind je op de website van de busmaatschappij Sita.

Andere busverbindingen

Vanaf het vliegveld zijn er verschillende bussen die direct naar Salerno gaan. Sita en Buonotourist zijn er twee van. De prijs voor een buskaartje bedraagt €7 (plus €5 voor de bagage) en doen er ongeveer een uur over om in het centrum van Salerno te komen. Deze bussen hebben echter slechts twee ritten per dag, beide rond hetzelfde tijdstip; in de ochtend rond 08:45 uur en in de middag rond 16:00 uur. Het hangt dus volledig af van de aankomsttijd of deze optie geschikt is voor jou.

Verder is er nog een andere bus van de busmaatschappij CSTP, lijnnummer 119. Een buskaartje kost €3,60 en doet er gemiddeld een uur en 15 minuten over om het centrum van Salerno te bereiken. Net als de andere bussen heeft ook deze bus maar twee ritjes per dag; één in de ochtend om 11:35 uur en één in de middag om 17:30 uur.

Van Napels naar de Amalfikust

Wanneer je vanuit Napels de Amalfikust wilt bezoeken, zijn er een aantal mogelijkheden. Het is belangrijk om van te voren te bekijken welke plaatsen langs de kust je wilt bezoeken om te bepalen welke manier van reizen voor jou de beste is.

Wanneer je er een dag op uit wilt gaan om de kust te verkennen zonder een auto te huren, neem dan vanuit Napels de trein naar Salerno. Hier aangekomen, heb je verschillende mogelijkheden.

Sita bus

Vanaf het centraal station in Salerno vertrekken er Sita bussen in de richting van de kust. Wanneer je gebruik maakt van het Costierasita kaartje, kun je langs de kust uit- en instappen waar je wilt. Een kaartje kun je kopen bij de kiosk op het station of bij verschillende tabakszaken. Er bestaan verschillende varianten, waaronder een kaartje waar je de busreis mag combineren met een ferry overtocht. Je zou dan bijvoorbeeld in Amalfi de ferry naar Positano kunnen nemen, om vervolgens vanuit Positano met de bus weer verder te reizen naar Sorrento. Vanaf hier kun je de Circumvesuviana terug naar Napels nemen (ritten met de Circumvesuviana zijn geen onderdeel van het Costierasita kaartje).

Houd er wel rekening mee dat het een lange dag zal zijn met veel reizen. Het is een goede manier om in korte tijd de hele kust af te reizen en kun je tijdens de busrit genieten van mooie panorama’s.

amalfikust, reizen, napels, naples, napoli
Uitzicht tijdens de busrit

Ferry

Een andere optie is om vanuit de haven van Salerno gebruik te maken van de ferry. Vanaf april tot oktober vertrekken er dagelijks ferry’s naar verschillende plaatsen langs de kust. Naast Amalfi en Positano, gaan er ook boten naar Cetara en Maiori. Het kost natuurlijk meer dan de bus maar het is dan ook een stuk sneller.

De boten vertrekken bij de Porto Turistico Molo Masuccio en bij Molo Manfredi.

Boot huren

Een heerlijke manier om de dag door te brengen én van de kust te genieten is natuurlijk vanaf de boot. Vanuit Salerno kun je een boot huren om langs de kust te varen, te stoppen op plekken die alleen vanaf het water bereikbaar zijn. Denk hierbij aan kleine, verborgen strandjes, baaitjes en grotten. Je kunt ervoor kiezen om dit samen met een schipper te doen die het gebied goed kent, maar ook zonder vaarbewijs kun je al een boot huren. Een hele leuke en relaxte manier om de mooiste plekken van de kust te ontdekken!

varen, salerno, amalfikust, salerno travel, napels, napoli, naples

Auto

Wil je toch een auto huren om vanuit Napels de Amalfikust te ontdekken, is dat zeker een mogelijkheid. Hierbij is het wel belangrijk om te weten welke plaatsen je graag wilt bezoeken. Wil je toeren en zo veel mogelijk van de kust zien, volg dan vanuit Napels de A3 en neem de afrit Vietri sul Mare. Vanaf hier kun je de beroemde kustweg, de SS 163, helemaal afrijden om via Sorrento weer terug te rijden naar Napels.

amalfi, amalfikust, auto, autorit, route, salerno, salerno travel
Photo credit Antonio Iannone

Wel zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden wanneer je langs de Amalfikust de auto wilt gebruiken. Welke zaken dit zijn, lees je in onderstaand artikel.

5 dingen die je moet weten voor een autorit langs de Amalfikust

Vespa

Een hele mooie manier op de Amalfikust te verkennen, is op de Vespa. Het voordeel van je verplaatsen met de Vespa, is dat je op deze manier minder last hebt van de drukte op de kustweg dan wanneer je de auto pakt. Bovendien is het vinden van een parkeerplek net iets gemakkelijker en de kosten lager.

vespa, tour, amalfi, amalfikust, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli

In Napels kun je zelf een Vespa huren en op pad gaan, maar je kunt er ook voor kiezen om dit samen met een ervaren gids te doen. Klik op de link voor meer info over een Vespa Tour langs de Amalfikust vanuit Napels.

Klanten tijdens de Vespa Tour AmalfikustT

Transfer

Wanneer je geen zin hebt om te stressen of bezig te zijn met waar je over moet stappen, is het mogelijk om van te voren een transfer te boeken. Je wordt opgehaald bij de airport om vervolgens naar je bestemming gebracht te worden. Deze optie is wel iets duurder dan bijvoorbeeld de Alibus, maar het voordeel is dat je direct naar je bestemming wordt gebracht.


Voor informatie over ritten en prijzen, kun je contact opnemen met Salerno Travel via het Transfer contactformulier.

felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli
Booking.com