Pizza di Biscotti uit Tramonti

Giulia’s kookhoek: pizza di biscotti uit tramonti

Een recept met een wel heel persoonlijk randje! Dit recept komt namelijk uit de verzameling van mijn tante Lucia. Mijn vader was er dol op en daarom stond dit toetje standaard op tafel wanneer hij er was. Vooralsnog ben ik dit toetje niet ergens anders tegen gekomen, wat het extra leuk maakt om met jullie te delen! Het is een traditioneel dessert uit de gemeente Tramonti (Amalfikust), waar mijn vader vandaan kwam. Daarnaast deel ik dit recept graag met jullie omdat het erg makkelijk is om te maken en ik hiermee wil laten zien dat het niet altijd moeilijk hoeft te zijn om iets lekkers op tafel te toveren!
Mijn tante gaf aan dat ze dit dessert in Tramonti Pizz e pastarell (dialect voor pizza en gebak) noemen maar het ook Pizza di biscotti (pizza van koekjes) wordt genoemd. Of dit de juiste benaming is of iets wat zij en mijn vader zelf bedacht hebben, blijft de vraag maar ik vond het een leuke naam!

Stap voor stap zal ik je laten zien hoe je dit traditionele gerecht zelf kunt maken. Bekijk je liever de video die ik ervan gemaakt heb? Ook dat kan natuurlijk!

Boodschappenlijst

Voor 6-8 personen heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 8 lepels bloem
  • 8 lepels suiker
  • 1 liter melk
  • 8 eieren
  • Citroen
  • Thee biscuits (twee pakken)
  • Koffie
  • Gekleurde spikkels

Totale bereidingstijd: 30 minuten

Met de bovenstaande boodschappen kun je aan de slag om je eigen pizza di biscotti te maken!
Stap 1: Koffie zetten

De koffie hoeft niet warm te zijn dus is het handig hiermee te beginnen. Voor het beste resultaat gebruik je uiteraard de moka (caffettiera) om de koffie te zetten. Laat de koffie afkoelen en giet deze vervolgens in een bak. Zet weg voor later.

koffie, salerno, salerno travel, koken, italiaans koken, italiaanse keuken, naples, napels, napoli

Stap 1: koffie zetten

Stap 2: de banketbakkersroom maken

Om de banketbakkersroom te maken, meng je eerst de 8 lepels bloem met de 8 lepels suiker. Van de eieren gebruik je enkel de eierdooiers. Voeg deze toe aan de bloem en suiker en mix het geheel goed. Giet het beslag in een pan en zet het vervolgens op een laag vuurtje. Voeg de geraspte citroenschil toe. Blijf roeren totdat het een dik geheel wordt.

room, salerno, salerno travel, koken, italiaans koken, italiaanse keuken, naples, napels, napoli

Stap 2: het maken van de banketbakkersroom

Stap 3: Koekjes in de koffie bedruipen

De koffie is inmiddels afgekoeld en gebruik je om de koekjes in te bedruipen, zachter mee te maken. Dep ze eventjes in de koffie, niet te lang anders worden ze te zacht. Gebruik een ovenschaal en vorm met de koekjes een eerste laag. Wanneer je de eerste laag koekjes hebt gevormd, gebruik je de verse banketbakkersroom om deze te bedekken. Vervolgens bedek je de laag banketbakkersroom weer met koekjes enz. Net zo lang tot de ovenschaal vol is (of de room/koekjes op zijn).

koffie, salerno, salerno travel, koken, italiaans koken, italiaanse keuken, naples, napels, napoli

Stap 3: de koekjes in de koffie dippen

Stap 4: Versieren en in de koelkast

Om het geheel af te maken, bedenk je de bovenste laag room met gekleurde spikkels. Een erg vrolijk aangezicht! Zorg er wel voor dat de room is afgekoeld wanneer je dit doet. Het kan anders namelijk gebeuren dat de kleuren van de spikkels uitlopen.

Nadat de schaal gevuld is, zet je het geheel voor minimaal een uur in de koelkast. En dan…genieten maar!

dessert, italiaans koken, italiaanse keuken, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli

Het eindresultaat

Laat je mij weten wanneer jij jouw versie van dit traditionele recept uit Tramonti hebt gemaakt?’

Iedere maand verschijnt er een nieuw recept in Giulia’s Kookhoek. Wil je op de hoogte blijven, like dan de Facebookpagina van Salerno Travel of meld je aan voor Salerno Travel Magazine.