Ischia: het groene eiland in de Golf van Napels

Het wereldberoemde eiland Capri lonkt al naar je wanneer je over de boulevard van Napels struint en is voor velen dan ook onweerstaanbaar. Maar naast het eiland waar veel beroemdheden zich graag laten fotograferen, ligt er nog een ander prachtig eiland in diezelfde Golf van Napels: Ischia.

sant'angelo ischia eiland napels

Het groene eiland

Net als Capri, is het eiland makkelijk bereikbaar door de vele ferry’s die dagelijks vertrekken uit de haven van Napels. De overtocht duurt ongeveer een uur en je kunt kiezen uit verschillende bestemmingen op het eiland als zijnde aankomstplaats (Ischia-stad, Casamicciola en Forìo).

Ischia is een van oorsprong vulkanisch eiland en vormt het bovenste gedeelte van een vulkaan die in totaal 900 meter hoog is (vanaf de zeebodem gezien). Het hoogste punt van het eiland ligt bij Monte Epomeo, op 789 meter boven zeeniveau. Ischia heeft als bijnaam ‘Het groene eiland’, bij aankomst in de haven zal je ook direct duidelijk waarom. De bergwanden worden namelijk met een groene gloed bedekt, gevormd door een combinatie van olijfbomen, citrusbomen, wijngaarden en groen tufsteen. Tevens staat het eiland bekend om de thermale bronnen die hier overal aanwezig zijn en waar jaarlijks de meeste toeristen op af komen. Daarnaast is het heerlijk om in de verschillende plaatsen nog echte locals tegen te kunnen komen die maar al te graag een praatje willen maken.

Je kunt het eiland verkennen tijdens een dagtocht, maar is het zeker aan te raden om hier langer voor uit te trekken en te genieten van de schoonheid en rust van de verschillende plekken.

ischia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli, eiland, golf van napels, italie, italy
Het groene eiland Ischia

Het eiland is prima te verkennen met behulp van de lokale bussen die het eiland rond gaan, zowel links- (CS) als rechtsom (CD). Heb je de mogelijkheid om een scooter te huren, dan is dat zeker een aanrader.

Er is veel moois te zien dus zet ik voor jou de mooiste plekken op een rijtje die je kunt bezoeken tijdens jouw trip naar het groene eiland Ischia.

Ischia (stad)

Wanneer je het heerlijk vindt om te slenteren door de straatjes van een stad en de omgeving op die manier te verkennen, zit je in Ischia stad helemaal goed! Een charmante stad met karakteristieke straatjes, leuke winkeltjes, locals die de bankjes van de pleintjes sieren en je vrolijk groeten, bakkerijtjes en barretjes om neer te strijken voor een goed kopje koffie. Het is de belangrijkste stad van het eiland, iets wat ook blijkt uit de naam. De stad bestaat uit verschillende gebieden: Ischia Ponte, het meest historische gedeelte, Ischia Porto, het moderne gedeelte, en het heuvelachtige gebied dat bestaat uit Campagnano, San Michele en Sant’Antuono.

ischia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli, eiland, golf van napels, italie, italy
De weg naar Ischia (stad) met uitzicht op Procida

Het gedeelte Ischia Porto was ooit een vulkanische krater en is een drukbezocht gebied op het eiland. Achter Ischia Porto vind je het kleine dorpje Sant’Alessandro. Middels een klein steegje kom je terecht op het spiaggia degli Inglesi, het strand van de Engelsen, wellicht wel één van de meest verborgen stranden op het eiland. Op de Via Roma en de Corso Vittoria Colonna vind je kledingwinkels en zaakjes met plaatselijke producten. De Riva Destra is de plek waar je moet zijn wanneer je op zoek bent naar vermaak, ook voor in de late uren. Naast restaurants en bars vind je hier namelijk ook verschillende clubs en discotheken.

In Ischia Ponte zijn er veel interessante, historische bezienswaardigheden te vinden. Een van de bekendste bezienswaardigheden in Ischia Ponte is het Castello Aragonese. Dit kasteel bevindt zich op een klein eilandje dat waarschijnlijk door een uitbarsting is ontstaan. De bouw van het eerste kasteel op deze plek, onder de naam Castrum Gironis (Castello di Girone), dateert uit het jaar 474 voor Christus. In de jaren die volgden, werd het fort onder andere door de Romeinen in beslag genomen. Het kasteel werd gebruikt als verdedigingsfort en werd het geheel uitgebreid met de bouw van huizen en verdedigingstorens. 

castello aragonese ischia ponte

In eerste instantie was het eiland met het kasteel enkel over zee bereikbaar. In de vijftiende eeuw kwam daar verandering in toen Alfonso V d’Aragona begon met de bouw van het huidige Castello Aragonese. Het eilandje werd middels een houten brug met Ischia Ponte verbonden. Later werd deze vervangen door een 220 meter langer stenen brug. Ook het kasteel werd flink uitgebreid en werden er vertrekken voor het koninklijk personeel gebouwd. Aan het einde van de zestiende eeuw woonden er bijna tweeduizend families in het kasteel en vond je er onder andere een klooster, een abdij en dertien kerken. 

Toen het gevaar van piratenaanvallen steeds minder werd, trokken steeds meer mensen weg naar andere gemeenten op het eiland of naar het vasteland. In 1912 werd het kasteel middels een veiling gekocht door Nicola Mattera. De familie Mattera heeft heel wat restauratiewerkzaamheden laten uitvoeren waardoor het kasteel nu voor een groot deel toegankelijk is voor het publiek. 

castello aragonese ischia ponte

Het heuvelachtige gedeelte van de stad behoort tot de frazione Campagnano, samen met het strand  van Cartaromana dat direct uitkijkt op het kasteel. In de buurt van het strand vind je de Torre di Guevara, die diende als verdedigingstoren in de Aragonese periode. Verder liggen er vlak voor de kust de vulkanische rotsen van Sant’Anna, waar je op de aangebrachte plateaus een heerlijke dag in de zon kunt doorbrengen. Ieder jaar vindt er op 26 juli het feest van Sant’Anna plaats dat groots wordt gevierd met een processie op zee, veel boten en vuurwerk.

ischia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli, eiland, golf van napels, italie, italy
Uitzicht op het Castello Aragonese en op de voorgrond de rotsen van Sant’Anna

Casamicciola Terme

De plaats Casamicciola Terme is vooral bekend vanwege haar thermale bronnen. Hier bevindt zich bijvoorbeeld de oudste bron van het eiland,Gurgitello, die onder toeristen nog steeds populair is. Daarnaast wordt de giardini termali del Castiglione, tot één van de belangrijkste bronnen van het eiland gerekend.

Casamicciola beschikt ook over een haven en is het mogelijk om vanuit Napels de ferry direct naar deze plaats te nemen. Verder vind je in dit plaatsje een strand en ontbreekt het hier niet aan leuke, karakteristieke straatjes, pleintjes, barretjes voor een lekkere cappuccino of een aperitief, restaurantjes voor een heerlijk lokaal gerecht of winkeltjes met traditionele producten van het eiland.

ischia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli, eiland, golf van napels, italie, italy
Casamicciola gezien vanuit de haven met op de achtergrond Monte Epomeo

Lacco Ameno

Een ander karakteristiek plaatsje wat al net zo gezellig is, is Lacco Ameno. Het plaatsje heeft twee zandstranden, waaronder het strand met de naam il Fungo, wat ‘de paddenstoel’ betekent. Deze naam heeft zij te danken aan de 10 meter hoge rots in de vorm van een paddenstoel die vlak voor de kust.

ischia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli, eiland, golf van napels, italie, italy
il Fungo

Verder wordt Lacco Ameno geroemd om het parco termale del Negombo, een water park met twaalf thermale baden en natuurlijk sauna’s, gehouwen uit de rotsen die een schitterend uitzicht bieden over de baai.

Wanneer je interesse uitgaat naar de geschiedenis van dit gebied, ga dan naar Villa Arbusto waar een museum is gehuisvest. Hier maak je een reis door de tijd langs verschillende vondsten van belangrijke archeologische vindplaatsen uit de omgeving die hier tentoongesteld zijn.

Ieder jaar in juli host Lacco Ameno het Ischia Global Film & Music Fest waarbij gratis films vertoond worden op het plein Piazza Santa Restituta, genoemd naar de beschermheilige van dit kleine plaatsje.

Forìo

De naam Forìo komt uit het Grieks en betekent ‘vruchtbaar’. Niet verwonderlijk dat de beste wijnen van het eiland uit dit gebied komen. Het is een levendig plaatsje, met een haven waar de bootjes gezellig schommelen op het water wat schitterende plaatjes oplevert tijdens zonsondergang. Daarnaast zijn de verschillende verdedigingstorens kenmerkend voor dit gebied, waarvan Torrione de bekendste is. Tegenwoordig wordt deze gebruik voor tentoonstellingen en andere evenementen.

ischia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli, eiland, golf van napels, italie, italy
De haven van Forìo

Langs het water vind je veel verschillende restaurantjes en barretjes waar je kunt genieten van een aperitief, uitzicht op zee en een mooie zonsondergang. Daarnaast vind je in Forìo de mooiste stranden van het eiland, wat deze plek dus ideaal maakt voor een dagje strand. Ook bevindt zich hier het grootste en populairste complex met thermale baden, de giardini Poseidon, waar je volledig tot rust kunt komen.

ischia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli, eiland, golf van napels, italie, italy
Een aperitief op het strand bij zonsondergang

Ook een bezoekje aan de botanische tuin, Giardini La Mortella, is de moeite waard. Omringd door de mooie flora en fauna heb je vanaf hier schitterende panorama’s over Forìo.

ischia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli, eiland, golf van napels, italie, italy
Uitzicht over Forìo

Sant’Angelo

Sant’Angelo is onderdeel van de gemeente Serrara Fontana en wordt ook wel ‘klein Capri’ genoemd. Het is een klein vissersdorpje waar je enkel te voet af kunt dalen en dat bestaat uit kleine, smalle, karakteristiek straatjes en huisjes waar je heerlijke rond kunt dwalen. Rondom het dorpsplein vind je meeste restaurants en barretjes, vanwaar je uitkijkt op de rots van Sant’Angelo dat middels een stuk strand verbonden is met het dorpje.

ischia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli, eiland, golf van napels, italie, italy
Sant’Angelo

Barano

In Barano vind je het langste strand van het eiland en volgens velen ook direct het mooiste. Het Maronti strand is met haar kristalheldere water en fijn zand een populaire plek op het eiland. De Pineta di Faiano is een dennenbos dat zo’n acht hectare beslaat en 150 meter boven zeeniveau ligt. Het is een ideale omgeving voor wandelingen en om in de natuur te picknicken.

Bekend is het strand Fumarole, waar door de ondergrondse vulkanische activiteit stoom uit de grond omhoog komt.

Voor een wandeling kun je ook in de omgeving van Barano terecht. In de frazione Testaccio start de wandeling die de naam Sentiero delle Baie, het pad van baaien, draagt. De wandeling brengt je uiteindelijk bij de ruïnes van een militaire uitkijktoren uit de Tweede Wereldoorlog en biedt een schitterend uitzicht op het strand van Maronti, Sant’Angelo en het eiland Capri.
Een andere route is de Scarrupata di Barano die je een ongelofelijk uitzicht biedt over de kust.

ischia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli, eiland, golf van napels, italie, italy
La Scarrupata di Barano – Photo credit Adriano de Falco

Ook voor de thermale baden kun je hier terecht bij de bron van Nitrodi. Het water van deze bron zou zelfs bij zeer ernstige huidaandoeningen een wonderbaarlijk en heilzaam effect hebben.

Samengevat is Ischia een ideale bestemming om te genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft, lokale tradities en gebruiken te kunnen ontdekken én om volledig te kunnen relaxen en tot rust te komen!

Reisgids Ischia

Het e-book Ischia – Het groene eiland in de Golf van Napels biedt alle inspiratie en informatie om alles uit een verblijf op het eiland te kunnen halen. Ik heb mijn persoonlijke tips verzameld zodat jij de mooiste plekken op het eiland niet hoeft te missen. Fijne adressen om neer te strijken voor een aperitief of een uitgebreide maaltijd, prachtige wandelroutes en bijzondere verhalen die jou het ware gezicht van Ischia laten zien. Daarnaast vind je een hoop extra informatie die goed van pas kan komen, zoals de bereikbaarheid en het openbaar vervoer en ik tip een aantal heerlijke accommodaties.

reisgids ischia eiland golf van napels

Meer tips voor Ischia zijn te vinden in onderstaande artikelen

felicia salerno travel

Booking.com