Situatie Coronavirus in Campania

Laatste update: Woensdag 25 augustus 2021

Dagelijks ontvang ik vragen over het Coronavirus in Italië en dan met name over de situatie in de zuidelijke regio Campania. Met trekpleisters als Napels, Sorrento, de Amalfikust en Salerno is Campania enorm populair en speelt het Coronavirus momenteel een belangrijke rol bij de beslissing om dit jaar wel of niet af te reizen. In dit artikel zet ik de actuele informatie over de situatie op een rij en breng ik de geldende maatregelen onder de aandacht. Op die manier weet je precies waar je aan toe bent wanneer je in deze periode afreist naar de regio Campania.

Let op: per regio kunnen de maatregelen verschillen. Voor informatie over andere regio’s, raadpleeg dan het artikel van Ciao tutti over de actuele situatie en geldende maatregelen.

Code geel – Nederland

Vanaf 6 augustus 2021 geldt er voor Italië een geel reisadvies. Wanneer je vanaf 8 augustus terugreist naar Nederland moet je een coronabewijs kunnen laten zien (vaccinatiebewijs, negatief testbewijs of herstelbewijs).

Code wit – Italië

Italië heeft zelf ook kleuren gegeven aan de regio’s, waarbij elke kleur andere regels heeft. De regio Campania heeft sinds maandag 21 juni de kleur wit. Dit houdt in dat alles weer open is, er geen avondklok meer is en bars en restaurants zowel binnen als buiten weer mensen mogen ontvangen. Wel is het dragen van een mondkapje nog steeds verplicht, zowel binnen als buiten.

Reizen naar Italië

Vanaf 1 juli 2021 wordt er gebruikt gemaakt van het Europees Digitaal Corona Certificaat. Dit certificaat maakt het mogelijk om weer vrij door de EU te reizen. Hierin wordt vermeld of je gevaccineerd bent, negatief bent getest of van COVID-19 bent hersteld.

Vanaf 1 juli 2021 kun je met het Digitale Corona Certificaat (DCC) naar Italië reizen als:

  • Je bij aankomst het EU Digital Passenger Locater Form kunt laten zien, en;
  • Je 14 dagen of langer geleden volledig bent gevaccineerd, of;
  • Je bent hersteld van COVID-19 en het herstelbewijs niet ouders is dan 6 maanden, of;
  • Je een negatieve pcr- of antigeentest hebt die niet ouder is dan 48 uur bij aankomst in Italië.

EU Digital Passenger Locater Form

Vanaf 24 mei 2021 is het verplicht om het EU Digital Passenger Locater Form (dPLF) in te vullen bij aankomst in Italië. Dit formulier is verplicht voor alle reizigers die het land binnen willen komen, ongeacht de manier van transport. Reis je met het vliegtuig, auto, bus of boot, dien je het dPLF in te vullen. Je vindt het formulier via deze link.

Green pass Italië

Vanaf 6 augustus 2021 is in Italië een Green pass vereist voor toegang tot overdekte eetgelegenheden, shows, evenementen, sportwedstrijden, openbare wedstrijden, musea, culturele plaatsen, zwembaden, kuuroorden, sportscholen, welnesscentra, beurzen, festivals, conferenties, congressen, pretparken, gokhallen en casino’s. Je kunt hiervoor de Corona Check App gebruiken. Wanneer je in deze app een QR-code aanmaakt, krijg je automatisch een internationale QR-code die je hiervoor kunt gebruiken.

Testlocaties regio Campania

Wanneer je op zoek bent naar een geschikte testlocatie in Campania, kun je via de website van de regio Campania een lijst vinden met laboratoria waar je terecht kunt.

Terugreis naar Nederland

Vanaf 6 augustus 2021 geldt er voor Italië een geel reisadvies. Wanneer je vanaf 8 augustus vanuit Italië terugreist naar Nederland moet je een coronabewijs kunnen laten zien (vaccinatiebewijs, negatief testbewijs of herstelbewijs). Controleer voor alle zekerheid de checklist om naar Nederland te reizen, te vinden op de website van Rijksoverheid.

Avondklok

In de regio Campania is er sinds 21 juni 2021 geen avondklok meer van kracht en is het niet meer nodig om een autocertificazione (zelfverklaring) op zak te hebben tussen bepaalde uren.

Mondkapje

In de regio Campania is het dragen van een mondkapje nog steeds verplicht, ook buiten. Hoewel Campania een witte zone is en vanaf maandag 28 juni de mondkapjesplicht in de buitenlucht in de rest van de witte regio’s is afgeschaft, dien je in Campania nog steeds een mondkapje te dragen op pleinen, boulevards, in de straten en op markten.

mondkapje italie campania napels salerno amalfikust

Afstand

In Italië wordt er in de huidige situatie 1 meter afstand in acht genomen. Dit betekent dus ook dat handen niet worden geschud en zul je het deze zomer zonder de warme omhelzingen en kussen van de Italianen moeten doen.

Reserveren

Door de huidige situatie is het in veel gevallen noodzakelijk om van te voren online een ticket te reserveren. Hieronder som ik de meest voorkomende op en waar ik de meeste vragen over heb ontvangen.

Pompei, Ercolano en andere archeologische vindplaatsen

Wil je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan Pompei of Ercolano, boek dan je ticket van te voren online. Voor Pompei, volg deze link. Voor Ercolano doe je dat via deze link. Je kiest een tijdslot die beschikbaar is en hebt vervolgens toegang tot het park in tijdens dit gekozen tijdslot.

Om de tempels van Paestum te kunnen bewonderen, kun je terecht op de site van Tiqets Hoewel de officiële website niet aangeeft dat het verplicht is om vooraf te reserveren, is dit wel aan te raden zodat je verzekerd bent van de toegang tot het park.

Vesuvius

Wanneer je de Vesuvius wilt beklimmen, dien je vooraf een kaartje te kopen. Je kunt een datum en tijdslot kiezen via de website van Tiqets om jezelf van een plekje te verzekeren.

vulkaan uitzicht napels vesuvius
Photo credit Frank Damiano

Andere bezienswaardigheden

Ook voor andere bezienswaardigheden en veel musea is het verplicht om van te voren online een kaartje aan te schaffen. Denk aan Napoli Sotterranea, waar je via deze website een toegangskaartje kunt kopen, of bezienswaardigheden in Napels zoals het Castel Nuovo en het Castel dell’Ovo. Om te reserveren voor onder andere deze twee kastelen, kun je terecht op de website van de gemeente van Napels.

Ik benoem nu slechts een handvol bezienswaardigheden maar is het altijd aan te raden om de officiële website te raadplegen van een museum of bezienswaardigheid die je graag wilt bezoeken tijdens jouw verblijf.

Veerboten

Wanneer je van plan bent om de eilanden te bezoeken vanuit Napels, ook dan is het handig om van te voren een kaartje te kopen. Gezien het beperkte aantal plaatsen op de verschillende boten, is dit zeker aan te raden.

Voor boottickets naar de eilanden Capri, Ischia en Procida en de bijbehorende prijzen en tijden, kun je de website van Caremar of Snav raadplegen.

Voor je bootticket vanuit Napels naar Sorrento, Positano of Amalfi, kun je terecht op de website van Navigazione Libera del Golfo.  Ook wanneer je vanuit Salerno (Molo Manfredi) richting Amalfi, Positano of Capri wilt reizen, kun je op deze website je kaartje kopen.

positano salerno amalfikust amalfi coast
Positano

Voor boten vanuit Salerno met vertrek uit de haven Molo Masuccio (de haven bij Piazza della Concordia), raadpleeg dan de website van Travelmar voor de actuele prijzen en tijden.

Huidige situatie

Voor actuele informatie over het reisadvies richting Italië, kun je het beste de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadplegen.