Situatie Coronavirus in Campania

Laatste update: 29 juli 2020

Dagelijks ontvang ik vragen over het Coronavirus in Italië en dan met name over de situatie in de zuidelijke regio Campania. Met trekpleisters als Napels, Sorrento, de Amalfikust en Salerno is Campania enorm populair en speelt het Coronavirus momenteel een belangrijke rol bij de beslissing om dit jaar wel of niet af te reizen. In dit artikel zet ik de actuele informatie over de situatie op een rij en breng ik de geldende maatregelen onder de aandacht. Op die manier weet je precies waar je aan toe bent wanneer je in deze periode afreist naar de regio Campania.

Let op: per regio kunnen de maatregelen verschillen.

Quarantaine

Vincenzo De Luca tekende op 24 juli 2020 een nieuwe verordening waar een beetje paniek door ontstond. Met name mensen die werkzaam zijn in het toerisme, schrokken enorm van de zin: “Burgers die uit het buitenland komen, moeten verplicht in quarantaine”. Gelukkig is een verordening altijd te downloaden en na te lezen en bood deze ook ditmaal uitkomst. Deze maatregel is namelijk enkel van toepassing wanneer men afkomstig is uit een land buiten de Europese Unie. Bezoekers afkomstig uit een EU-land, een Schengenland, het Verenigd Koninkrijk, Noord-Ierland, Andorra of Monaco hoeven bij aankomst in Italië niet in quarantaine.

Het kan echter wel zijn dat bij aankomst in Italië je wordt gecontroleerd op symptomen of er wordt gevraagd om een gezondheidsverklaring. Deze verklaring wordt verstrekt door de luchtvaartmaatschappij – meestal een aantal dagen voor vertrek via de mail of te downloaden via je persoonlijke account – en kan het ontbreken hiervan reden zijn om mensen te weigeren op de vlucht.  Zorg er dus voor dat je voor vertrek een ingevulde en geldige verklaring op zak hebt.

In Campania zelf heb je GEEN verklaring meer nodig wanneer je door de regio reist.

Mondkapje

Het dragen van een mondkapje is in sommige gevallen verplicht. De belangrijkste plekken waar deze maatregel van kracht is, zal ik hieronder benoemen:

  • In het openbaar vervoer
  • In gesloten openbare ruimtes zoals musea, winkels, barretjes en kerken
  • Wanneer de afstand van 1 meter niet gewaarborgd kan worden

Dit betekent dus ook dat wanneer je op het terras zit en je gebruik wilt maken van het toilet, je bij het betreden van de bar of restaurant, een mondkapje op moet doen.

Met de nieuwe verordening, is de controle op het dragen van een mondkapje in de bovengenoemde situaties aangescherpt. Wees dus gewaarschuwd omdat de hoogte van zo’n boete niet misselijk is en kan oplopen tot wel €1000,-.

mondkapje italie campania napels salerno amalfikust

Afstand

In Italië wordt er in de huidige situatie 1 meter afstand in acht genomen. Dit betekent dus ook dat handen niet worden geschud en zul je het deze zomer zonder de warme omhelzingen en kussen van de Italianen moeten doen.

Reserveren

Door de huidige situatie is het in veel gevallen noodzakelijk om van te voren online een ticket te reserveren. Hieronder som ik de meest voorkomende op en waar ik de meeste vragen over heb ontvangen.

Pompei, Ercolano en andere archeologische vindplaatsen

Wil je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan Pompei of Ercolano, boek dan je ticket via de website van Ticketone. Je kiest een tijdslot die beschikbaar is en hebt vervolgens toegang tot het park in tijdens dit gekozen tijdslot.

Om de tempels van Paestum te kunnen bewonderen, kun je terecht op de site van Vivaticket. Hoewel de officiële website niet aangeeft dat het verplicht is om vooraf te reserveren, is dit wel aan te raden zodat je verzekerd bent van de toegang tot het park.

Vesuvius

Wanneer je de Vesuvius wilt beklimmen, dien je vooraf een kaartje te kopen. Je kunt een datum en tijdslot kiezen via de website van Vivaticket om jezelf van een plekje te verzekeren.

vulkaan uitzicht napels vesuvius
Photo credit Frank Damiano

Andere bezienswaardigheden

Ook voor andere bezienswaardigheden en veel musea is het verplicht om van te voren online een kaartje aan te schaffen. Denk aan Napoli Sotterranea, waar je via hun eigen website een toegangskaartje kunt kopen, of bezienswaardigheden in Napels zoals het Castel Nuovo en het Castel dell’Ovo. Om te reserveren voor onder andere deze twee kastelen, kun je terecht op de website van de gemeente van Napels.

Ik benoem nu slechts een handvol bezienswaardigheden maar is het altijd aan te raden om de officiële website te raadplegen van een museum of bezienswaardigheid die je graag wilt bezoeken tijdens jouw verblijf.

Veerboten

Wanneer je van plan bent om de eilanden te bezoeken vanuit Napels, ook dan is het handig om van te voren een kaartje te kopen. Gezien het beperkte aantal plaatsen op de verschillende boten, is dit zeker aan te raden.

Voor boottickets naar de eilanden Capri, Ischia en Procida en de bijbehorende prijzen en tijden, kun je de website van Caremar of Snav raadplegen.

Voor je bootticket vanuit Napels naar Sorrento, Positano of Amalfi, kun je terecht op de website van Navigazione Libera del Golfo.  Ook wanneer je vanuit Salerno (Molo Manfredi) richting Amalfi, Positano of Capri wilt reizen, kun je op deze website je kaartje kopen.

positano salerno amalfikust amalfi coast
Positano

Voor boten vanuit Salerno met vertrek uit de haven Molo Masuccio (de haven bij Piazza della Concordia), raadpleeg dan de website van Travelmar voor de actuele prijzen en tijden.

Huidige situatie

De situatie in de regio Campania is rustig en de sfeer op straat is gemoedelijk. Het is zomer en de mensen genieten van het mooie weer en de aangename sfeer die daarbij komt kijken. Uiteraard is het Coronavirus nog steeds het onderwerp van gesprek en is men erg voorzichtig.

Het aantal besmettingen is enigszins toegenomen in de afgelopen paar dagen maar is dat nog geen reden tot paniek. De situatie is onder controle en dat is dan ook het gevoel dat momenteel overheerst. Op de website van de regio Campania kun je dagelijks de nieuwe cijfers inzien van het aantal besmettingen en genezingen. 

Voor actuele informatie over het reisadvies richting Italië, kun je het beste de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadplegen.