Situatie Coronavirus in Campania

Laatste update: 24 oktober 2020

Dagelijks ontvang ik vragen over het Coronavirus in Italië en dan met name over de situatie in de zuidelijke regio Campania. Met trekpleisters als Napels, Sorrento, de Amalfikust en Salerno is Campania enorm populair en speelt het Coronavirus momenteel een belangrijke rol bij de beslissing om dit jaar wel of niet af te reizen. In dit artikel zet ik de actuele informatie over de situatie op een rij en breng ik de geldende maatregelen onder de aandacht. Op die manier weet je precies waar je aan toe bent wanneer je in deze periode afreist naar de regio Campania.

Let op: per regio kunnen de maatregelen verschillen. Voor informatie over andere regio’s, raadpleeg dan het artikel van Ciao tutti over de actuele situatie en geldende maatregelen.

COVID-test

Reizigers afkomstig uit Nederland en België moeten bij aankomst een negatieve COVID-test kunnen overleggen die niet ouder is dan 72-uur. De test kan ook op de luchthaven worden afgenomen of kun je je binnen 48 uur melden bij de lokale GGD (ASL). Deze regel geldt ook wanneer je met de auto naar Italië reist. Je dient bovendien in het bezit te zijn van een zelfverklaring die voor vertrek ingevuld moet zijn en je voortdurend bij je moet hebben.

Houd er rekening mee dat een positieve test kan leiden tot een verplichte quarantaine voor jou en jouw reisgenoten. Dit zal voor eigen rekening zijn en op een locatie die door de ASL wordt aangewezen.

Avondklok

In de regio Campania is er tot 13 november een avondklok ingesteld. Dit betekent dat men tussen 23:00 uur en 05:00 uur niet buiten mag zijn, enkel met een geldige reden en een autocertificazione (zelfverklaring) op zak.

Mondkapje

In de regio Campania is het dragen van een mondkapje verplicht. Op 24 september tekende Vincenzo De Luca een nieuwe verordening waarmee de mondkapjesplicht in de buitenlucht weer direct van kracht werd. Deze maatregel geldt tot 20 oktober 2020.

Dit betekent dus ook dat wanneer je op het terras zit en je gebruik wilt maken van het toilet, je bij het betreden van de bar of restaurant, een mondkapje op moet doen.

mondkapje italie campania napels salerno amalfikust

Afstand

In Italië wordt er in de huidige situatie 1 meter afstand in acht genomen. Dit betekent dus ook dat handen niet worden geschud en zul je het deze zomer zonder de warme omhelzingen en kussen van de Italianen moeten doen.

Restaurants en bars

Tijdens deze periode is het aan te raden om vooraf te reserveren wanneer je ergens wilt eten of een aperitief wilt doen. Vooral in de weekenden is het vaak moeilijk om op het laatste moment nog een plek te vinden en zijn de wachttijden lang.

Bij binnenkomst of voordat je plaats kunt nemen op een terras, wordt eerst je temperatuur gemeten. Vervolgens wordt er gevraagd om een identiteitsbewijs en dienen alle namen van de aanwezige personen genoteerd te worden.

Eetgelegenheden die beschikken over tafels en bediening, mogen tot middernacht geopend blijven. Is dit niet het geval, moet de zaak om 21:00 uur zijn deuren sluiten. Het is namelijk niet toegestaan om staand voor een zaak een drankje te drinken omdat hiermee het verbod op samenscholing wordt geschonden.

Joggen

Wanneer je van plan bent om te gaan hardlopen op de boulevard, in een openbaar park of in de straten van het historisch centrum, is dit enkel toegestaan tussen 06:00 uur en 08:30 uur. Op andere plekken is deze activiteit toegestaan zonder tijdslimiet.

Reserveren

Door de huidige situatie is het in veel gevallen noodzakelijk om van te voren online een ticket te reserveren. Hieronder som ik de meest voorkomende op en waar ik de meeste vragen over heb ontvangen.

Pompei, Ercolano en andere archeologische vindplaatsen

Wil je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan Pompei of Ercolano, boek dan je ticket van te voren online. Voor Pompei, volg deze link. Voor Ercolano doe je dat via deze link. Je kiest een tijdslot die beschikbaar is en hebt vervolgens toegang tot het park in tijdens dit gekozen tijdslot.

Om de tempels van Paestum te kunnen bewonderen, kun je terecht op de site van Tiqets Hoewel de officiële website niet aangeeft dat het verplicht is om vooraf te reserveren, is dit wel aan te raden zodat je verzekerd bent van de toegang tot het park.

Vesuvius

Wanneer je de Vesuvius wilt beklimmen, dien je vooraf een kaartje te kopen. Je kunt een datum en tijdslot kiezen via de website van Vivaticket om jezelf van een plekje te verzekeren.

vulkaan uitzicht napels vesuvius
Photo credit Frank Damiano

Andere bezienswaardigheden

Ook voor andere bezienswaardigheden en veel musea is het verplicht om van te voren online een kaartje aan te schaffen. Denk aan Napoli Sotterranea, waar je via deze website een toegangskaartje kunt kopen, of bezienswaardigheden in Napels zoals het Castel Nuovo en het Castel dell’Ovo. Om te reserveren voor onder andere deze twee kastelen, kun je terecht op de website van de gemeente van Napels.

Ik benoem nu slechts een handvol bezienswaardigheden maar is het altijd aan te raden om de officiële website te raadplegen van een museum of bezienswaardigheid die je graag wilt bezoeken tijdens jouw verblijf.

Veerboten

Wanneer je van plan bent om de eilanden te bezoeken vanuit Napels, ook dan is het handig om van te voren een kaartje te kopen. Gezien het beperkte aantal plaatsen op de verschillende boten, is dit zeker aan te raden.

Voor boottickets naar de eilanden Capri, Ischia en Procida en de bijbehorende prijzen en tijden, kun je de website van Caremar of Snav raadplegen.

Voor je bootticket vanuit Napels naar Sorrento, Positano of Amalfi, kun je terecht op de website van Navigazione Libera del Golfo.  Ook wanneer je vanuit Salerno (Molo Manfredi) richting Amalfi, Positano of Capri wilt reizen, kun je op deze website je kaartje kopen.

positano salerno amalfikust amalfi coast
Positano

Voor boten vanuit Salerno met vertrek uit de haven Molo Masuccio (de haven bij Piazza della Concordia), raadpleeg dan de website van Travelmar voor de actuele prijzen en tijden.

Huidige situatie

De situatie in de regio Campania is rustig en de sfeer op straat is gemoedelijk. Het is zomer en de mensen genieten van het mooie weer en de aangename sfeer die daarbij komt kijken. Uiteraard is het Coronavirus nog steeds het onderwerp van gesprek en is men erg voorzichtig.

Het aantal besmettingen is enigszins toegenomen in de afgelopen paar dagen maar is dat nog geen reden tot paniek. De situatie is onder controle en dat is dan ook het gevoel dat momenteel overheerst. Op de website van de regio Campania kun je dagelijks de nieuwe cijfers inzien van het aantal besmettingen en genezingen. 

Voor actuele informatie over het reisadvies richting Italië, kun je het beste de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadplegen.