Italië in fase 2

Op 9 maart 2020 ging Italië op slot. Na 55 dagen in complete lockdown, is op 4 mei 2020 fase 2 aangebroken. Italië in fase 2 betekent samen met het virus leren leven en tevens een kleine stap in de goede richting.

Via deze pagina zal ik jullie op de hoogte houden van mijn eigen ervaringen van deze nieuwe fase in Italië, vanuit de havenstad Salerno. De posts die ik schrijf op de Facebookpagina van Salerno Travel, zal ik hier verzamelen zodat het overzichtelijk is en het leest als een soort dagboek.

Felicia Giordano

Dag 1 – 4 mei 2020

Na 55 dagen in complete lockdown, is vandaag de eerste dag van fase 2 in Italië aangebroken. Het voelt aan als een nieuw begin en het feit dat vandaag 4 miljoen Italianen weer beginnen met werken en veel bedrijven weer openen, geeft aan dat het land weer langzaamaan ontwaakt.

Dat wij vanaf vandaag weer vrij zijn om de deur uit te gaan op elk gewenst tijdstip, stemt mij enorm vrolijk. Na deze 55 dagen in verplichte quarantaine, kan ik oprecht zeggen dat het maken van een wandeling een enorm verschil kan maken. Ik maakte dan ook dankbaar gebruik van de versoepelde maatregelen en ging vanmorgen al vroeg de deur uit. Rond 06:30 uur zette ik voet op de boulevard en zag ik direct dat het vandaag een ontzettend mooie dag zou worden. Het zicht was enorm helder en waren de bergen en de kustlijn van Cilento duidelijk te zien, met Punta Licosa als het uiterste puntje. Aan de andere kant verscheen het groen van de Amalfikust in beeld en was ook vandaag de zee blauwer dan blauw.

Zoals ik gister in mijn bericht aangaf, nam ik mijn volgers op instagram een stukje live mee over de boulevard. Deze video kun je terugkijken via mijn profiel.

Aangezien het alleen tussen 06:00 – 08:30 uur is toegestaan om hard te lopen, waren er op de boulevard dan ook veel sportievelingen te vinden. Bovendien is het enkel tussen deze uren toegestaan om dit zonder mondkapje te doen. Ik hield mijn mondkapje netjes op aangezien ik vandaag niet van plan was hard te lopen. Ik wilde honderd procent genieten van deze eerste dag met weer iets meer bewegingsvrijheid, hardlopen komt later deze week wel. Rekening houdend met de afstand tussen de andere aanwezige personen, wandelden we wel in verhoogd tempo over de boulevard. Ik denk dat ik wel honderd keer heb geroepen wat een schitterende dag het wel niet is, hoe groen de omgeving is, hoe heerlijk de geuren zijn die je ruikt wanneer je stiekem je mondkapje omlaag doet, hoe fantastisch het is dat we buiten mogen zijn. De vlinders fladderden door mijn lichaam en voelde ik een bijna niet te beschrijven geluksgevoel. Bij de haven Molo Masuccio genoot ik van het mooie uitzicht over de stad en het zonnetje dat mijn gezicht streelde. Hoewel het vroeg was, merkte ik dat het al aardig warm was. Het is vandaag dan ook echt een hele mooie dag die bijna zomers aanvoelt. Het besef dat ik ook later gewoon weer naar buiten mag, voelt zalig.

Ik besef heel goed dat dit pas de eerste dag is van fase 2 en dat het afwachten is of de mensen verantwoordelijk omgaan met dit stukje vrijheid dat we weer teruggekregen hebben. Toch kan ik er niets aan doen dat ik me hoopvol voel, gelukkig en enthousiast. Hoewel sommigen zeggen dat we vooral niet te hard van stapel moeten lopen, kies ik ervoor dit enthousiasme juist vast te houden en positief te blijven. Stap voor stap komen we er wel. Ik denk dat niemand weer terug wil naar de eerste fase nu we weer hebben mogen proeven van deze vrijheid. Ik in elk geval niet.

Hoewel fase 2 een stap in de goede richting is, zal het nog even duren voordat ik weer vol aan de slag kan gaan en ik met Salerno Travel toeristen kan ontvangen in Napels, Salerno of langs de Amalfikust. Toch weet ik mij bezig te houden met andere zaken, gericht op de toekomst en gaat, zoals ik gister reeds aangaf, de verkoop van het digitale kookboek ‘Campania op je bord’ gewoon door waarmee men voor een klein bedrag direct twee ondernemers steunt.

Na een heerlijke wandeling van bijna 7 kilometer, kan ik zeggen dat ik een geweldige start van de dag heb gehad en ik dit niet had willen missen. Enthousiast, geïnspireerd en gemotiveerd kruip ik vandaag weer achter de computer om mooie dingen te creëren en nieuwe ideeën uit te werken. Uiteraard met de hoop dat veel van jullie snel eens deze kant op zullen komen om met eigen ogen deze waanzinnig mooie omgeving te aanschouwen en compleet verliefd te worden. 

fase 2 italie salerno naples napels napoli local

Dag 2 – 5 mei 2020

Vanmorgen was ik weer vroeg op om de deur uit te gaan en wandelde ik voor zes uur al door de straten van het historisch centrum. Ik vind het heerlijk om de vogels te horen fluiten, het dag te zien worden en te genieten van de stad die langzaam ontwaakt. Uiteraard maakte ik een wandeling over de lungomare, iets waar ik geen genoeg van kan krijgenOok vandaag is het een schitterende dag met een helder zicht, prachtige kleuren en een aangename temperatuur. Vanmorgen heb ik dan ook weer tientallen foto’s genomen en intens genoten van alles om mij heen.

Naast het gelukzalige gevoel dat mijn eigen uitstapje gisteren bij mij teweeg bracht, heb ik ook enorm genoten van de beelden en verhalen van vrienden uit de regio. Mensen die na lange tijd weer hun familie konden zien of simpelweg even een bepaalde plek konden bezoeken die in de afgelopen periode zo ver weg leek te zijn. Het was heerlijk om deze geluksmomenten van andere te kunnen aanschouwen en pinkte ik zelf een traantje weg bij een video van het weerzien tussen twee van mijn vriendinnen. Je kunt wel stellen dat het voor veel mensen een dag was die gepaard ging met veel emoties. Waar we tijdens de complete lockdown er voor elkaar waren om moed in te spreken wanneer nodig, delen we nu deze vreugdevolle momenten ook met elkaar.

Nadat ik gisteren op instagram (te vinden onder Salerno Travel) mijn volgers meenam tijdens de eerste wandeling in fase 2, gooide ik er later op de dag nog een gedachte uit. Ik speelde namelijk met het idee om een virtuele tour door Salerno te doen en vroeg me af of hier animo voor was. De reacties waren massaal en bovendien enthousiast dus ga ik hier zeker mee aan de slag! Ik heb het idee om korte live tours te geven waarin ik per keer iets specifieks onder de aandacht breng. Deze virtuele tour blijft vervolgens 24 uur lang op mijn profiel staan en kun je deze ook later op de dag bekijken.

Via instagram stelde ik ook direct de vraag wat je dan graag zou willen zien, ontdekken of te weten wilt komen. Heb jij suggesties, ideeën of is er iets waar je enorm nieuwsgierig naar bent? Laat het mij weten in de comments, een bericht of via instagram!

Dan heb ik nog iets leuks! Omdat het bijna moederdag is, mag ik jullie verblijden met leuke korting op iets waar ik zelf altijd erg blij van word: wijn! Heb je dus nog geen cadeau voor Moederdag, dan is wijn (bijna) altijd een goed idee.

Van Italiano in Olanda shop mag ik een mooie korting geven op de superwijn Amure van Claudio Quarta, speciaal voor de volgers van Salerno Travel. Vul bij het afrekenen de kortingscode in en je betaalt €12,49 (exclusief verzendkosten) voor deze heerlijke, frisse wijn waar moeders zonder twijfel ook vrolijk van zullen worden! 
Kortingscode: salernotravel 
De code is geldig tot 10 mei 2020.

Ik zou zeggen: cin cin! 

wijn claudio quarto salerno

Dag 3 – 6 mei 2020

Schreef ik gisteren dat ik in de ochtend al vroeg op pad was, aan het einde van de middag ben ik ook weer de deur uitgegaan voor een wandeling. Het idee dat dit nu kan en is toegestaan, voelt soms nog wat onwennig. Een aantal keer per dag moet ik mezelf eraan herinneren dat we nu gewoon naar buiten mogen en een uitstapje niet beperkt is tot enkel de dichtstbijzijnde supermarkt. Het is best vreemd om te merken hoe je aan dingen gewend kunt raken, zelf wanneer dit een beperking van je eigen vrijheid betekent.

Gisteren was een zeer aangename en warme dag. Toen ik aan het einde van de middag richting de boulevard liep, was ik enorm verbaasd om te zien hoeveel mensen er op de been waren. De bankjes op de boulevard waren gevuld met mensen die de laatste zonnestralen van de dag mee probeerden te pakken, zaten er aardig wat personen op de vlonders bij het strand van Santa Teresa alsof het een normale lentedag was, werd niet door iedereen de 1,5 meter afstand in acht genomen en ontbraken hier en daar de verplichte mondkapjes. Een duidelijk geërgerde politieagent liep al zwaaiend met zijn armen voorbij deze mensen, schreeuwend dat het volgens de verordening niet toegestaan was om te gaan zitten maar in beweging te blijven.

Terwijl ik zigzaggend door de mensenmassa liep en probeerde afstand te bewaren, vond ik deze hele situatie maar ongemakkelijk en wilde ik eigenlijk terug naar huis. Om de paar passen zag ik wel iets wat tegen de regels inging en verbaasde ik me dan ook oprecht bij het passeren van de zoveelste familie waar niemand een mondkapje droeg of het zien van personen die rustig op een bankje een sigaret zaten te roken. Waarschijnlijk was diezelfde politieagent net met zwaaiende armen en boze woorden op dit stuk van de boulevard bezig geweest, maar zodra hij weer weg was, ging men duidelijk weer zijn of haar eigen gang.

Maar het meest verbaasd was ik over mezelf. Plotseling drong het namelijk tot mij door hoe ik dingen die ik voorheen niet als doorgaans beschouwde, voor normaal ben aan gaan zien. Sterker nog, ik vind het dus vreemd wanneer ik iets zie dat eerst juist doodnormaal was maar nu plotseling niet meer kan.

Op een prachtige dag is het niet meer dan logisch dat de boulevard wordt overspoeld met mensen. Het is juist een van de dingen die Salerno zo gezellig maken en is de lungomare een zeer geliefde plek. Het dragen van een mondmasker heb ik zelf ook nooit eerder gedaan en kan ik me niet herinneren dat ik zo bewust bezig was met het bewaren van een bepaalde afstand tussen mijzelf en andere voetgangers. 

Het besef dat ik (in gedachten) kritiek had op anderen over zaken waar tot een paar maanden geleden niets vreemds aan was, kwam wel even binnen. Het maakte me ergens ook wel een beetje treurig maar het zorgde er tevens voor dat ik de mensen om mij heen opeens anders kon bezien. Als echte mensen. Mensen die 55 dagen lang binnen hebben moeten zitten, inkomen hebben misgelopen, zorgen hebben (gehad), verdriet en gemis hebben moeten ervaren. Veel mensen hebben nog steeds te maken met deze zaken door alle strenge maatregelen die er hier gelden. Ergens kan ik me dan wel voorstellen dat iemand het op een gegeven moment zat is en het hem helemaal niks kan schelen of je een mondkapje op moet, het eigenlijk niet is toegestaan om op je gemak een sigaret te roken op de een van de banken op de boulevard of om rekening te houden met 1,5 meter afstand.
Begrijp me niet verkeerd, ik zeg zeker niet dat ik het ermee eens ben dat mensen zich niet aan de regels houden. Ik heb er nu alleen iets meer begrip voor.

Iedereen wil zo snel mogelijk terug naar het oude normaal en weer in vrijheid kunnen genieten van dat wat voorheen zo vanzelfsprekend leek. Dat is het doel dat we met z’n allen willen bereiken en dan ook de reden dat ik mijn steentje bijdraag door de regels netjes op te volgen. Zolang het meerendeel zich aan de regels houdt, is het misschien niet zo heel erg dat er een enkeling is die deze aan zijn laars lapt. Deze personen hebben we namelijk nodig zodat zij mensen zoals ik eraan kunnen herinneren wat ook alweer écht normaal was.   

fase 2 italie salerno naples napels napoli

Dag 4 – 7 mei 2020

Gisteren was een zeer aangename en warme dag en voelde het zomers aan. Een niet goed ventilerend mondkapje dragen in deze warmte, is dan ook niet echt prettig kan ik je vertellen. Dit is voor mij geen reden om deze dan maar af te doen, want ook al is het slechts een stukje stof dat volgens mij nergens goed voor is, vermijd ik door het te dragen wel een boete. Zojuist las ik een nieuwsbericht waarin stond dat gisteren in Salerno 15 personen een boete van €400,- hebben gekregen omdat zij geen mondkapje droegen, waaronder een meisje van 14 jaar. Gisteren zag ik dan ook verschillende malen mensen die werden aangesproken door de politie om hen erop te wijzen dat het dragen van een mondkapje verplicht is. De controles in de stad zijn streng en overtreders worden aangepakt, dus bind ik dat lapje stof wel gewoon voor.

Ondanks de controles, vond ik de sfeer ontspannen en had ik de indruk dat de regels iets meer gerespecteerd werden. Ook in de verschillende supermarkten heb ik het idee dat de medewerkers een stuk relaxter zijn, waarschijnlijk omdat ook zij inmiddels gewend zijn om op een andere manier te moeten werken. Er stond geen rij voor de winkel en was het heerlijk rustig waardoor ik op mijn gemak boodschappen kon doen. Ik vind het fijn dat we nu ook weer de vrijheid hebben om zelf te kiezen bij welke supermarkt we boodschappen willen doen en niet enkel zijn aangewezen op de dichtstbijzijnde winkel. Zo werden wij verplicht om in de afgelopen periode meer geld uit te geven aan boodschappen die ik in een andere supermarkt voor veel minder had kunnen krijgen. Ik was in elk geval blij dat ik gisteren weer zoete aardappel in kon slaan en verliet Freddy voldaan de winkel met zijn zak Skittles (in Italië niet overal te verkrijgen).

Hoewel veel dingen nog gesloten zijn en nog niet alles is toegestaan, geniet ik oprecht van mijn dagelijkse wandelingen over de boulevard en door de straatjes van het historisch centrum. Via instagram vroeg ik of mensen het leuk zouden vinden wanneer ik live een virtuele tour door de stad zou geven. Op deze vraag ontving ik veel enthousiaste reacties dus was de beslissing snel gemaakt en koos ik een route en datum uit.

Aanstaande zaterdag om 09:30 uur staat de eerste virtuele tour door Salerno gepland! Tijdens de tour breng ik het historisch centrum onder de aandacht en neem ik jullie mee door de straten van de stad zodat ook jij je even in het zuiden van Italië kunt wanen. Verhalen over bezienswaardigheden die we onderweg tegenkomen, weetjes en uiteraard wat tips voor wanneer je van plan bent deze kant op te komen wanneer dit weer is toegestaan.

Deze tour is helemaal gratis en het enige dat je nodig hebt, is een instagram account! Je kunt mij op instagram vinden onder Salerno Travel en door mij te volgen krijg je een melding wanneer ik zaterdag live ga. Wanneer 09:30 uur te vroeg voor je is of niet uitkomt, blijft de video nog 24 uur zichtbaar op mijn profiel. Terugkijken is dus ook een optie.

Ik heb er in elk geval veel zin in en hoop jullie daar te zien! Wie wandelt er aanstaande zaterdag met mij mee door straten van Salerno? 

salerno tour virtuele tour local historisch centrum

Dag 5 – 8 mei 2020

Het mooie weer blijft aanhouden en ben ik enorm dankbaar voor deze schitterende dagen en het feit dat we weer de mogelijkheid hebben om er daadwerkelijk van te genieten. Vanaf de eerste dag in deze fase 2, was het zicht kraakhelder en is dit in de afgelopen dagen zo gebleven. Het is zo geweldig mooi om te zien hoe intens de kleuren nu lijken en hoe ver het uitzicht reikt. Met plezier wandel ik door de straten van de stad, onderweg naar de plekken die ik zo heb gemist en waarvan ik weet dat zij mij trakteren op een schitterend plaatje. Ik vind het heerlijk om al dwalend nieuwe schatten te ontdekken of oude weer even op te zoeken.

Zo maakte ik ook gisteren weer een mooie wandeling door het historisch centrum en genoot ik van dit adembenemende uitzicht over de stad. Dat adembenemende is een klein beetje letterlijk omdat je wat treden moet beklimmen om hier te komen en dat met een mondkapje op een redelijk pittige opgave is.

Hoewel ik dolgelukkig ben met de vrijheid die we nu weer hebben, moet ik bekennen dat ik maar moeilijk kan wennen aan het dragen van een mondkapje. Ik hoop dan ook oprecht dat deze maatregel snel niet meer nodig zal zijn. Het houden van 1,5 meter afstand voelt af en toe ook wat vreemd aan. In de afgelopen periode heb ik maar weinig bekenden gezien maar werd ik er gister mee geconfronteerd hoe vreemd het kan aanvoelen om deze afstand te moeten bewaren met personen die je kent.

Toen ik gisteren over de boulevard wandelde, werd er door een vrouw enthousiast naar mij gezwaaid. Aangezien ik geen idee had wie die vrouw was, vroeg ik me af of dat zwaaien wel voor mijn bedoeld was. Voor de zekerheid keek ik nog even om mij heen of iemand anders reageerde maar toen ze mijn richting opliep, herkende ik haar opeens. Twee dagen voor de lockdown had ik haar nog gezien en gesproken maar doordat haar halve gezicht bedekt was met een mondmasker, kostte het mij enige moeite om haar te herkennen. Het was leuk haar te zien, maar het voelde vreemd en wat ongemakkelijk dat we elkaar niet op een normale manier konden begroeten en op afstand een gesprek voerden.

Na deze ontmoeting wandelde ik weer verder over de boulevard en zag ik een andere vrouw naar mij zwaaien. Weer vroeg ik mij af of dit voor mij bedoeld was want ik herkende de vrouw niet. Toen ze kwam aangelopen en er bij mij nog steeds geen lichtje ging branden maar zij wel mijn naam uitsprak, begreep ik dat zij een van de Nederlandse vrouwen moest zijn die in Salerno wonen. En inderdaad, Bianca had mij ondanks het stuk stof voor mijn gezicht toch weten te herkennen en stond nu, op 1,5 meter afstand, voor me. Al geruime tijd staat er een koffie-date met haar gepland, wat er nog niet van gekomen is. We hadden elkaar nog nooit in het echt ontmoet maar omdat zij een mooie vakantiewoning in de stad heeft, hebben we een aantal malen contact gehad. Opeens stond ze gisteren dus voor mijn neus maar konden we elkaar niet behoorlijk begroeten of samen op een rustige manier die geplande koffie drinken. Ondanks deze gekke situatie, was het erg leuk om haar eindelijk eens in het echt te ontmoeten en te spreken. Die koffie komt hopelijk snel een keer.

Ook vandaag is het een schitterende dag en ben ik vanmiddag zonder twijfel weer buiten te vinden. Morgen belooft het ook een mooie dag te worden, iets wat goed uitkomt omdat om 09:30 uur de virtuele tour door Salerno start! Volg mij op instagram (te vinden onder Salerno Travel) en wandel met mij mee door de straten van deze prachtige stad! Zie ik jou daar?

salerno uitzicht lockdown fase 2

Dag 6 – 9 mei 2020

Vandaag was het dan zo ver: ik nam mijn volgers op instagram live mee voor een virtuele tour door de straten van Salerno! Ik vond het best spannend en kwam erachter dat praten en omhoog lopen met een mondmasker op af en toe best pittig kan zijn, maar wat was het leuk! De reacties waren enorm leuk om te lezen en heb ik door de wandeling een goede indruk van het historisch centrum kunnen geven. Het weer zat ook gelukkig mee en kon ik zonnige en kleurrijke straten laten zien en mooie verhalen vertellen over enkele schatten die we onderweg tegen zijn gekomen. Ik hoop dat de kijkers er net zo van genoten hebben als ik en denk dat dit wel voor herhaling vatbaar is.

De video blijft de komende uren zichtbaar via mijn instagram account (te vinden onder Salerno Travel), dus wanneer je er niet live bij kon zijn, kun je toch nog even met mij op stap door Salerno!

Gisteren heb ik vrijwel de hele middag buiten doorgebracht. Het was een zeer warme dag en een jas was daarom overbodig. Ik had afgesproken met wat vrienden om een wandeling te maken over de boulevard, uiteraard met afstand. Het was best vreemd om elkaar op deze manier te ontmoeten, allen voorzien van een mondmasker en zonder de mogelijkheid om elkaar even een knuffel te geven. Toch was het al snel als vanouds. We deelden onze ervaringen over de quarantaine en hoe gek het is om nu dingen die we voorheen als normaal beschouwden, vreemd te vinden. Toen we langs de ijssalon Nettuno liepen en zagen dat deze open was, waren er een paar die opeens een sterke behoefte hadden aan een paar bolletjes van het lekkerste ijs van de stad. We hadden geen enkel idee wat de regels nu exact waren en of we van te voren hadden moeten bestellen, maar waagden toch de gok. Toen de liefhebbers het ijs in handen hadden en we enkele meters verwijderd van de gelateria het ijsje stonden te eten, werden we door een medewerker van Nettuno gewaarschuwd. Hij wees ons erop dat we afstand moesten bewaren omdat de politie hoge boetes had uitgedeeld in de afgelopen dagen. We vroegen aan deze medewerker of het überhaupt wel toegestaan was om het ijs op straat op te eten aangezien je deze moeilijk met het verplichte mondkapje op, weg kon werken. Het bleek dat de verordening sinds gisteren gewijzigd was en men ook op straat het ijs op mocht eten, zolang men er maar niet bij gaat zitten. Zitten is namelijk nog steeds ten strengste verboden en heeft de politie er een dagtaak aan om mensen hierop te wijzen. Voortdurend rijden er dan ook wagens over de boulevard die omroepen dat dit niet is toegestaan en dat we in beweging moeten blijven.

Het was in elk geval om mijn vrienden weer te kunnen zien, ook al was het op deze bijzondere manier.

Ik ga nagenieten van de succesvolle tour van vanochtend om vanmiddag weer op stap te gaan. Het is namelijk veel te heerlijk weer om binnen te blijven zitten.

virtuele tour salerno instagram

Dag 7 – 10 mei 2020

Vandaag vier ik een klein feestje! Vandaag is het namelijk precies vier jaar geleden dat ik vroeg in de ochtend vanuit Amsterdam het vliegtuig nam richting Napels en begon aan een nieuw avontuur. Soms lijkt het wel alsof de tijd vliegt, maar besef ik ook hoeveel ik ben gegroeid in de afgelopen vier jaar.

Eind 2015 begon ik met het bouwen van een website om informatie over Napels, Salerno en de Amalfikust te kunnen delen met anderen. Steeds vaker nam ik ook voor een korte trip van een paar dagen het vliegtuig om maar even door de straten van de stad te kunnen lopen, mijn vrienden te kunnen zien of aan te schuiven bij familie. Door over deze regio te schrijven, probeerde ik om te gaan met het gemis wanneer ik er niet was en had ik er dan ook enorm veel plezier in. Ik werkte fulltime maar na werktijd besteedde ik tijd aan mijn website, deed ik research of selecteerde ik foto’s voor bij de artikelen.

Op een gegeven moment kwam ik tot de conclusie dat wanneer ik over deze regio wilde schrijven, ik er ook daadwerkelijk moest zijn, het moest ervaren en voelen. Alleen op die manier kon ik verhalen vertellen, nog betere tips geven, meer ervaringen delen. Dat is dus precies de reden waarom ik op 10 mei 2016 op het vliegtuig richting Napels stapte.

Ik nam treinen, bussen, boten en zelfs de fiets naar allerlei verschillende bestemmingen in de regio. Ook heb ik vele kilometers te voet afgelegd, proefde ik vele traditionele gerechten en was ik constant bezig om mijn netwerk uit te breiden en mijn website te vullen met bruikbare informatie. Ik heb reizen georganiseerd, vakanties in elkaar gezet, routes uitgestippeld, groepen begeleid, nieuwe tours ontwikkeld en schreef ik tussendoor een aantal ebooks.

In de afgelopen vier jaar ben ik enorm gegroeid en heb ik mezelf verder kunnen ontwikkelen. Ik ben geweldige mensen tegengekomen die dezelfde liefde en passie voor de prachtige regio Campania hebben, ik heb nieuwe vrienden gemaakt en heb ik geleerd dat creativiteit oneindig is.

Zelfs in een vreemde periode zoals deze, heb ik geen moment spijt van de beslissing die ik vier jaar geleden heb gemaakt. Ook van deze periode kan ik namelijk leren en ben ik weer meer over mezelf te weten gekomen. De agenda was ook deze maand goed gevuld met verschillende boekingen, inmiddels is deze leeg. Ondanks deze domper, ben ik niet bij de pakken neer gaan zitten maar zette ik mijn creatieve brein aan het werk en ontstonden er mooie projecten en ideeën gedurende de verplichte quarantaine. Het digitale kookboek ‘Campania op je bord’ is daar een voorbeeld van en ben ik trots dat ik deze aan mijn werk mag toevoegen.

Daarnaast ben ik in gaan zien wat een geweldige personen ik in de afgelopen jaren om mij heen heb mogen verzamelen, enkel door mijn liefde en passie met de wereld te delen. Ik heb zo veel steun mogen ontvangen van mensen die ik niet eens ken, maar mij in deze periode een hart onder de riem wilden steken en mij wilden steunen. Dit heeft mij meer dan eens tot tranen toe weten te raken. Ik ben dan ook enorm dankbaar dat ik, enkel door het delen van mijn kennis en ervaringen, zo’n band met mijn volgers op heb kunnen en mogen bouwen.

Ik ga dus gewoon door met het delen van mijn liefde voor deze fantastische regio, de reden dat ik deze stap in eerste instantie heb gezet. Middels mijn ebooks maar ook op andere manieren probeer ik dat te doen. Zo nam ik gisteren mijn volgers mee op een virtuele tour door Salerno. Ik heb enorm veel mooie en enthousiaste reacties hierop ontvangen, dus ik kan concluderen dat deze tour goed is bevallen! Nu we weer buiten mogen spelen, is het dan ook de bedoeling om dit vaker te gaan doen. Op deze manier voelt Italië misschien wat minder ver weg. 

De beste manier om deze dag te vieren, is met het gebak van Pantaleone! Deze pasticceria heeft zonder twijfel het lekkerste gebak van Salerno en is het voor veel Salernitanen traditie om hier op zondag gebak te halen. Ik heb gekozen voor de scazzetta, een traditioneel gebakje dat bij Pantaleone zijn oorsprong vond en dus nergens anders lekkerder is dan hier. De scazzetta is eigenlijk een rood gekleurde taart, maar verkopen ze ook de mini-versie zodat je niet direct een hele taart hoeft te bestellen. Het gebakje wordt bereid met pan di spagna, room, wilde aardbeien en rood glazuur en heeft een hemelse smaak. Dit is puur genieten!

Uiteraard zal er later vandaag ook nog geproost worden. Ik proost op nog veel meer mooie jaren waarin ik alleen nog maar meer mensen mag bereiken en verblijden met mooie verhalen, tips, ervaringen en mooie reizen naar de prachtige regio Campania! 

scazzetta pantaleone salerno

Dag 8 – 11 mei 2020

Inmiddels hebben we er al een volle week in fase 2 opzitten en begin ik steeds meer te wennen aan de nieuwe situatie. Ik geniet enorm van de vrijheid die we op dit moment hebben en dat ik naar buiten kan wanneer ik wil. Wat nu wel en niet mag, is af en toe nog een beetje verwarrend door de verordeningen die elke dag wel gewijzigd lijken te worden. Daarnaast merk ik dat ook in de supermarkten het personeel wat minder streng is wanneer het aankomt op het houden van afstand en het dragen van handschoenen. Uiteraard draagt wel iedereen het verplichte mondkapje.

Afgelopen weekend was het op verschillende plekken in de stad redelijk druk. Zo waren de vlonders van Santa Teresa gevuld met jongeren die samenkwamen en ook in de straten van het historisch centrum waren er groepjes die met een drankje in de hand een ommetje maakten. De politie was op verschillende plekken aanwezig maar leken niet in te grijpen. Het enige waar vooral op werd gelet, was de 1,5 meter afstand tussen personen.

Afgelopen week heb ik dan ook geen tierende De Luca voorbij zien komen maar kwamen er van zijn kant juist positieve, hoopvolle berichten. Alles zou onder controle zijn en wordt er bekeken wat er binnenkort nog meer open mag gaan. Wanneer er geen nieuwe uitbraken meer zijn, gaat alles op 18 mei weer open. Iets waarvan ik oprecht hoop dat dit gaat gebeuren.

Tot die tijd leven we met regels die ons voor nu zijn opgelegd en genieten we van de vrijheid die we wel hebben. Zo was ik vanmorgen al voor zes uur de deur uit met het voornemen een mooie wandeling te maken naar Vietri sul Mare, het eerste dorp van de Amalfikust. Hoewel het weer een beetje wisselvallig was en er af en toe een druppel viel,  was het heerlijk om de Amalfikust eindelijk weer eens aan te kunnen tikken. Wat is ze toch prachtig en wat heb ik haar gemist! Deze kustlijn laat mij dromen, brengt vele herinneringen naar boven en wil ik alleen maar meer ontdekken en bekijken. Vandaag wandelde ik dus van Salerno naar Vietri, iets wat goed te doen is en geniet je onderweg van een mooi zicht op de stad.

Vietri sul Mare wordt ook wel de eerste parel van de Amalfikust genoemd en tref je normaal gesproken rond deze tijd van het jaar al aardig wat toeristen aan in dit dorpje. Vietri is namelijk over de hele wereld bekend om haar kleurrijke keramiek, een kunstvorm die je overal in dit dorpje kunt spotten. Fonteinen, tegeltjes op de grond, op de muur, beeldjes en ontbreekt het er niet aan winkels die  souvenirs in alle soorten en maten verkopen. Door de huidige situatie is het nu heerlijke rustig en wandelde ik vanmorgen dus op mijn gemak door de straten van Vietri.

Wanneer je denkt Vietri sul Mare niet te kennen, dan durf ik te wedden dat je ooit dit plaatje voorbij hebt zien komen op social media. Dit straatje is misschien wel het beroemdste en kleurrijkste straatje van Vietri sul Mare en is het een populaire plek voor het nemen van foto’s. Uiteraard heb ik hier ook de tijd genomen om even een paar mooie foto’s te maken.

Na even een wandeling langs de zee te hebben gemaakt, begon ik aan de klim omhoog. Uiteraard zonder mondkapje aangezien het nog vroeg was en dit net viel in het tijdsvak dat het is toegestaan om deze af te doen. Ik heb enorm genoten van deze wandeling op de vroege ochtend waarbij ik mijn geliefde Amalfikust weer even heb kunnen begroeten. Dit smaakt naar meer en fantaseer ik al over de vele plekken die ik straks, in volle vrijheid, ga bezoeken.

vietri sul mare amalfikust amalfi coast travel

Dag 9 – 12 mei 2020

Nadat de dag gisteren een beetje wisselvallig begon, bleeft het ook in de middag grijs en bewolkt. In de ochtend was ik al naar buiten geweest voor een goede wandeling, dus voelde ik verder ook niet de behoefte om later op de dag nogmaals naar buiten te gaan. Ik merk dat ik inmiddels rustiger daarin ben geworden. Waar ik in de eerste paar dagen van fase 2 voortdurend de gedachte had dat ik meerdere malen per dag naar buiten moest omdat het nu mocht en ik dingen had in te halen, ben ik nu een stuk kalmer. Ik kan en mag naar buiten wanneer ik wil en doe dit dus ook wanneer ik wil.

Om mij heen merk ik dat mensen weer wat menselijker worden. Dat we naar buiten mogen, elkaar weer kunnen zien, kunnen begroeten en een praatje kunnen maken, maakt denk ik een groot verschil. We kunnen ons weer meer mens voelen. Het zorgt ervoor dat de sfeer in de winkel en op straat minder gespannen is en ik me ook meer op mijn gemak voel. Dat de vooruitzichten positief zijn en de meeste zaken hun deuren binnenkort hoogstwaarschijnlijk weer mogen openen, zorgt er ook voor dat men het zonnig inziet en stemt mensen iets vrolijker.

Dat we weer naar buiten mogen, zorgt er ook voor dat er weer meer ruimte in mijn hoofd is. Verschillende ideeën ben ik aan het uitwerken en voelt het heerlijk om dit af te kunnen wisselen met een wandeling. Een aantal van deze ideeën zal ik op korte termijn met jullie kunnen delen, maar daarnaast kijk ik ook verder vooruit en verheug ik me enorm op de tijd dat toeristen weer welkom zijn in Italië.

Dat ik me gisteren weer voor het eerst sinds lange tijd langs de Amalfikust bevond, leverde ook de nodige creativiteit op. Daarnaast vulde mijn hoofd zich met nog meer plekken in de omgeving die ik dolgraag wil bezoeken. Het gaat om plekken die ik al meerdere malen heb bezocht maar geen genoeg van kan krijgen, of nog onbekende plekken die mijn interesse hebben en die ik heb toegevoegd aan mijn lijstje gedurende de quarantaine. Ik kan dan ook niet wachten om zonder mondkapje en het verplichte papierwerk op stap te mogen gaan, zonder zorgen een bus in te kunnen stappen en de mooiste parels van deze schitterende regio met iedereen kan delen. Dat is namelijk wat ik het liefste doe: de schoonheid en schatten van de prachtige regio Campania onder de aandacht brengen. Want voor wie het nog niet wist: deze regio is adembenemend mooi.

salerno sunrise zonsopgang italie fase 2

Dag 10 – 13 mei 2020

Een selfie in 2020. Wie had kunnen bedenken dat dit er zo uit zou zien? Voorlopig dus nog even zo. Met dagen die steeds warmer worden, hoop ik dat deze maatregel binnenkort niet meer nodig zal zijn en het mondkapje snel verleden tijd zal zijn. Zonder mondkapje in de zon voelt namelijk net even een stukje fijner. Freddy is ervan overtuigd dat hij vanaf aanstaande maandag zijn mondkapje aan de wilgen kan hangen, ik ben daar nog niet zo zeker van. Er is nog niet bekend tot wanneer deze maatregel geldt en zal bovendien, net als in Nederland, het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer voorlopig nog verplicht zijn. Met dat laatste heb ik dan absoluut geen problemen en doe ik het mondkapje met alle liefde op. Zolang ik maar in de bus kan stappen en op mijn gemak de rest van de Amalfikust af kan gaan.

Hoewel het deze maand eigenlijk een maand zou zijn met veel afspraken en boekingen, verveel ik me zeker niet. Ik ben druk met schrijven van diverse stukken en probeer ik niet te denken aan hoe het had kunnen zijn maar wat nu is. Ik focus me op wat nu allemaal kan, helemaal nu we weer naar buiten mogen. Door dit stukje vrijheid komen er weer andere mogelijkheden om de hoek kijken waar ik heel enthousiast van word. Ik ben dan ook bezig met het uitwerken van wat nieuwe ideeën die ik binnenkort met jullie zal delen.

Ook ben ik bezig met het plannen van de tweede gratis virtuele tour! Via instagram stelde ik wederom de vraag wat jullie graag zouden willen zien tijdens deze tour. Blijkbaar hebben de beelden van Vietri sul Mare van afgelopen week de interesse gewekt omdat dit meerdere malen terugkwam in de antwoorden. Heel begrijpelijk want dit dorpje is dan ook een waar pareltje!

Ook zag ik in de antwoorden verschillende plekken in Salerno voorbij komen die ik in een leuke route kan combineren. Dit betekent dus dat er binnenkort twee virtuele tours worden gepland! Vietri sul Mare en Salerno. 
Uiteraard houd ik jullie op de hoogte van de data en tijden zodat je live mee kunt kijken wanneer ik op stap ga. Heb je nog suggesties, ideeën of vind je dat ik een bepaald onderwerp absoluut aan moet snijden? Laat het mij dan weten in de comments, een bericht of via instagram!

Het feit dat ik op deze manier veel mensen kan verblijden en zij zo Italië een beetje in huis kunnen halen, maakt mij weer heel blij. De reacties motiveren én inspireren mij. Het delen van verhalen, de schoonheid en schatten van ‘mijn’ regio is namelijk wat ik het allerliefste doe. Jullie lieve, mooie en hartverwarmende reacties zorgen er enkel voor dat ik een ding zeker weet: dat ik hier nog heel lang mee door zal gaan. 

selfie salerno felicia tour local virtuele tour

Dag 11 – 14 mei 2020

Aanstaande maandag is het 18 mei en wachten wij in spanning af wat er allemaal weer gaat veranderen. In de komende dagen moet dit bekend gemaakt worden maar las ik in verschillende nieuwsberichten dat in elk geval de autocertificazione (het formulier dat je bij je moet hebben) zal gaan verdwijnen. Toch wel prettig aangezien er om de paar dagen wel een nieuw formulier verscheen en we maar bleven printen om met de juiste de deur uit te kunnen gaan. Geen idee hoeveel het er zijn geweest maar in elk geval fijn dat dit straks binnen de regio niet meer nodig is. Daarnaast betekent het ook dat ik straks weer zonder dringende reden in de trein of bus kan stappen en bijvoorbeeld mijn vrienden in Napels eindelijk weer eens kan zien, iets waar ik enorm naar uitkijk! Zoals ik gisteren al schreef: het dragen van een mondkapje neem ik dan voor lief. Zolang ik mijn geliefde plekken maar kan bezoeken en vrij ben om mijn vrienden te kunnen zien, vind ik het prima.

Gisteren had het weer een vreemde bui en hing er veel spanning in de lucht, alsof het onweer elk moment los kon barsten. Dit gebeurde echter niet, maar had ik er geen zin om het risico te lopen in een onweersbui terecht te komen. Aangezien ik toch druk bezig was met research en bepaalde acties voor elkaar wilde krijgen, ben ik binnen gebleven. Gewoon, omdat ik dit nu weer zelf kan en mag beslissen.  

Ook vandaag is het behoorlijk warm, tegen het benauwde aan maar wordt er geen onweer verwacht. Heel fijn, aangezien ik vandaag wel naar buiten ga. Ik ga de stad in om de volgende virtuele tour voor te bereiden (datum en tijdstip volgen nog) en om inspiratie op te doen voor een idee dat ik nu aan het uitwerken ben dat in diezelfde lijn ligt. Dit allemaal om er voor te zorgen dat, zolang de grenzen niet open zijn, een ieder toch de mogelijkheid heeft om te genieten van deze geweldige regio. Ik heb er dan ook veel plezier in om jullie de stad en de schitterende omgeving te laten zien en ga hier dan ook zeker mee door. Helemaal straks wanneer ik meer van het gebied kan laten zien! Ik vind het heerlijk om mensen nieuwsgierig te maken naar deze regio en juist niet de standaard verhalen te vertellen die al door zo veel mensen verteld zijn. Uiteraard vertel ik wel verhalen die waar zijn natuurlijk, ik verzin ze niet zelf. Ik hoop mensen dusdanig ervan te overtuigen dat deze regio een bezoek waard is, dat zodra het weer kan en mag, massaal tickets richting Napels geboekt zullen worden. 

Uiteraard sta ik dan voor jullie klaar met tips, informatie en om een ieder zo goed mogelijk op weg te helpen zodat een heerlijk verblijf gegarandeerd is. Ik kan dan ook niet wachten om jullie van harte welkom te heten in deze veelzijdige regio Campania.

salerno tour virtuele tour local lockdown zomer

Dag 12 – 15 mei 2020

Hoewel de zon zich gisteren vrijwel niet heeft laten zien, was het toch heerlijk om buiten te te zijn. De zee was aardig wild en sloegen de golven tegen de rand van de boulevard aan. Tijdens onze wandeling was het best rustig en liepen we op ons gemak over de lungomare, genietend van de zeelucht die zelfs door het mondkapje heen te ruiken was. Plotseling zie ik Freddy wegrennen en nog voordat ik kan vragen waarom, kreeg ik het antwoord in de vorm van een plens water over me heen. De golven waren nog woester geworden en trakteerden voorbijgangers op een nat pak. Ik ben blij dat Freddy er in elk geval hard om kon lachen.

Waar het in de middag rustig was, liepen de spanningen op de boulevard in de avonduren hoog op. Er waren verschillende video’s te vinden van een vrouw die ‘aangevallen’ werd door een politieagent. De reden: deze mevrouw droeg geen mondkapje. Voordat de vrouw ‘viel’, waren er al aardig wat mensen gestopt om het tafereel te aanschouwen en was haar val aanleiding voor veel van deze personen om zich ermee te bemoeien. Een van de aanwezigen bleef herhaaldelijk ‘moordenaars!’ gillen terwijl er door een ander werd geroepen dat er sprake was van machtsmisbruik. Ook online werd er al snel gesproken van schande en zou de politie zich moeten schamen.

Wie andere video’s van dit voorval bekijkt, ziet echter dat deze mevrouw een mooie schwalbe maakt en vervolgens een gratis dramatische voorstelling weggeeft. De reden dat er op het moment van haar val zo veel publiek aanwezig was, was niet omdat zij haar voorstelling middels affiches aangekondigd had maar omdat zij al enige tijd bezig was om de agenten uit te schelden. Deze agenten hadden enkel gevraagd om haar documenten, die zij weigerde aan hen te geven. Door alle commotie probeerde zij, samen met een andere mevrouw met wie zij op het bankje zat, weg te rennen en uit beeld te verdwijnen. Dit is uiteindelijk niet gelukt en hebben beide dames een boete in ontvangst mogen nemen.

Ik geef dus de voorkeur aan een wandeling (mét mondkapje) in de middaguren, aangezien het dan een stuk rustiger is en dit soort dramatische taferelen mij tot nu toe bespaard zijn gebleven.

Gisteren deelde ik via Instagram nog wat leuke plaatjes en stelde voor om vandaag een live tour te doen. Hoewel de meesten dat een goed idee vonden, heb ik deze toch verplaatst naar morgenochtend om 10:00 uur zodat er meer mensen mee kunnen kijken. Tijdens deze tour blijven we nog even in Salerno, waar ik wat andere plekken onder de aandacht wil brengen, onder andere de plek van deze foto. Wil je er dus bij zijn, volg mij dan om instagram (te vinden onder Salerno Travel) en wandel morgenochtend gezellig met mij mee! 

street art salerno tour local virtuele tour instagram naples

Dag 13 – 16 mei 2020

Toen ik vanmorgen door mijn berichten ging, werd ik ontzettend blij van het nieuws dat de grenzen op 3 juni waarschijnlijk weer opengaan. Gisteren was ik al blij met het nieuws dat er vanaf 3 juni weer tussen de verschillende regio’s gereisd zou mogen worden, maar dit bericht is natuurlijk nóg beter! Het is nog even afwachten wat er precies gaat gebeuren en is het nog maar de vraag hoe Vincenzo De Luca hierover denkt.

Sowieso kijk ik al uit naar volgende week omdat wij dan weer meer vrijheid krijgen en ben ik dan ook al druk bezig met het maken van een planning. Stiekem vind ik het wel fijn dat ik straks bepaalde plekken nog kan bezoeken die dan nog niet overspoeld worden door toeristen. Ik ga daar dus komende tijd van profiteren maar hoop uiteraard dat alles snel weer op gang zal komen.

Vanmorgen ging ik weer live op instagram om mijn volgers weer een stukje van Salerno te laten zien. Na dagen van bewolking liet het zonnetje zich gelukkig ook weer zien, wat het beeld direct een stuk gezelliger maakte. Ik nam jullie mee door de historische wijk Fornelle om wat street art werken te bekijken, liepen we daarna richting de Villa Comunale om vervolgens een kijkje te nemen in de haven bij het bijzondere bouwwerk van Zaha Hadid. Het was weer een fijne wandeling en heb ik weer een ander deel van de stad in beeld kunnen brengen. Uiteraard is er nog veel meer te ontdekken in deze prachtige havenstad! Aangezien de grenzen dus binnenkort weer opengaan, deel ik hier alvast een artikel met 10 dingen die je absoluut zou moeten zien en doen wanneer je in Salerno bent.

De virtuele tour is trouwens terug te zien via mijn instagram account en ook deze tour zal ik vervolgens opslaan onder IGTV. 

virtuele tour salerno travel local

Dag 14 – 17 mei 2020

Gisteravond was het weer tijd voor een persconferentie van Giuseppe Conte. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de details nog even door moet nemen om beter te begrijpen wat er nu allemaal gaat veranderen, maar de woorden die ik meekreeg, klonken mij toch hoopvol in de oren. Uiteraard is het altijd nog afwachten wat er per regio beslist gaat worden, maar het ziet er toch naar uit dat het stap voor stap de goede kant opgaat.

Dat de combinatie van deze berichtgeving en mijn live tour(s) door Salerno ervoor zorgen dat er boekingen binnenkomen, stemt mij dan ook zeer positief. Het maakt mij zonder meer enorm blij om te zien dat ik mensen er blijkbaar van heb weten te overtuigen om deze stad te bezoeken. Dat dit binnenkort waarschijnlijk weer mogelijk is, geeft hoop dat dit jaar niet in zijn geheel verloren zal gaan. Zoals ik zei: we wachten het nog even af en ik ga vandaag de tijd nemen om de volgende fase te bestuderen.

Wat ik wel weet, is dat vanaf morgen de beroemde autocertificazione zal verdwijnen. We mogen ons weer vrij bewegen door de regio, zonder daar een enorm goede reden voor te hebben. Dit geeft mij de kans om nog meer moois van de regio met jullie te delen, iets waar ik enorm naar uitkijk! Waar ik jullie in de afgelopen periode heb meegenomen door de straten van Salerno, krijg ik nu de mogelijkheid om ook andere mooie plekken in beeld te brengen.

Zo liet ik tijdens de live tour van gisteren onder andere dit werk van street art artiest Knet zien (hoe deze naam uitgesproken moet worden, is terug te horen in de live tour van gisteren!). Maar wist je dat er ook in Napels werken van zijn hand zijn terug te vinden? Zoals de meeste van jullie inmiddels weten, richt ik mij namelijk niet enkel op Salerno en de Amalfikust, maar op de gehele regio Campania. Napels heeft dan ook een bijzonder plekje in mijn hart en kan ik niet wachten om haar weer te bezoeken (vanaf volgende week dus!).

De schilderingen van Knet zijn terug te vinden in de Street Art Route die ik uitwerkte voor het ebook ‘Jouw Local in Napels’. Voor het schrijven van deze reisgids dompelde ik me volledig onder in Napolitaanse sferen, heb ik vele kilometers afgelegd, plekken bezocht, research gedaan, verhalen gevonden en opgetekend. Zo vind je naast deze Street Art Route nog 4 andere, volledig uitgewerkte routes door het fascinerende Napels waarmee je de indruk krijgt dat je met mij door de karakteristieke steegjes van de stad wandelt. In geuren en kleuren vertel ik je over de geschiedenis, tradities en haar inwoners. Ook geef ik je uiteraard enorm veel goede tips en informatie om jouw bezoek aan de stad compleet te maken, laat ik jou kennis maken met de Maradona-cultuur en geef ik jou een kijkje in een stukje ambachtelijk Napels. Kortom: alles wat je nodig hebt voor een stedentrip Napels!

Een klein beetje om te vieren dat er (hopelijk) een betere periode aan zal breken én om jou de kans te geven om je alsnog goed voor te kunnen bereiden op een reis richting het zuiden van Italië, geef ik korting op deze gids die ik vol toewijding en passie heb geschreven! Met onderstaande kortingscode kun je het ebook ‘Jouw Local in Napels aanschaffen met €2,- korting! Voor €5,99 laat ik je in 246 pagina’s kennis maken met een stad die je absoluut gezien moet hebben! 

Kortingscode: NGR3T8XH

Dus naast de straten van Salerno, laat ik jou met alle liefde ook die van Napels zien. Wie gaat er met mij mee op stap door Napels? 

knet street art salerno napels naples napoli tour virtuele tour local

Dag 15 – 18 mei 2020

Waar we afgelopen dagen nog vrij enthousiast waren over het nieuws dat 3 juni de grenzen waarschijnlijk weer opengaan, hielp Vincenzo De Luca ons even uit de droom. Hij heeft laten weten dat er nog helemaal niets bekend is en dat hij 2 juni pas zal bekijken wat er 3 juni gaat gebeuren.

Dit mag de pret niet drukken want ondanks dat gaan er een hoop winkels en zaken vanaf vandaag weer open. Ook mogen we, zoals ik gisteren schreef, zonder geldige reden ons verplaatsen door de regio en mag de ondertekende verklaring vanaf vandaag de prullenbak in. Wel heeft De Luca bevestigd dat het dragen van een mondkapje nog steeds verplicht is, wat wel weer een beetje jammer is aangezien het inmiddels aardig warm begint te worden.

De Luca weet nog niet of toeristen begin volgende maand deze kant op mogen komen, ik zorg er in elk geval voor dat je Salerno zelf in huis kunt halen! Naast de virtuele tours die ik live via instagram heb gegeven, ben ik bezig geweest om een uitgebreidere tour in elkaar te zetten. Over het eindresultaat ben ik dan ook enorm enthousiast en durf ik te zeggen dat deze tour een compleet beeld geeft van deze prachtige stad en haar sfeer.

Want wat is er nu heerlijker dan in tijden dat er niet gereisd mag worden, een stukje van het prachtige Italië zelf in huis te halen? Ik ben daarom met een camera in de hand de straten van de stad ingedoken zodat jij een goede indruk kunt krijgen van deze pittoreske havenstad. Geen zorgen: geen bewegende beelden waar je misselijk van wordt terwijl je ernaar kijkt. De opnames zijn gemaakt met een gimbal, een tool die ervoor zorgt dat het beeld stabiel blijft. Het enige dat je dus hoeft te doen, is achterover leunen en genieten van het sfeervolle Salerno tijdens deze virtuele tour!

Je wordt meegenomen in de authentieke sfeer van de stad en is het net alsof je er zelf loopt. Zo af en toe scheurt er een scooter voorbij, hoor je mensen luid praten en spreken nieuwsgierige buurtbewoners ons aan. Tijdens deze virtuele tour kun je Salerno dan ook écht ervaren en voelen.

De tour duurt een uur en omvat het centrum van de stad, het historisch centrum, de voornaamste bezienswaardigheden en de boulevard. Daarnaast ontvang je een PDF bestand met de route van de tour zodat je deze zelf in bijvoorbeeld Google Maps uit kunt zetten en bewaren. Ook tip ik een aantal eetgelegenheden waar ik zelf graag kom en licht ik een aantal geweldige accommodaties uit. Uiteraard kun je voor informatie of vragen altijd contact met mij opnemen en help ik je graag verder op weg!

De prijs voor de tour is €3,99 en geeft jou onbeperkt toegang tot de video. Je tour door Salerno boek je hier.

Wie gaat er vandaag nog met mij mee op stap door de straten van het charmante Salerno?

felicia salerno tour virtuele tour

Dag 16 – 19 mei 2020

Vandaag is een fantastische dag. Vanmorgen ging de wekker vroeg maar met een hele goede reden. Vandaag is het na 55 dagen quarantaine en 15 dagen in fase 2 dan eindelijk tijd voor de Amalfikust! Gelukkiger kun je me niet maken. Natuurlijk was ik laatst al in Vietri sul Mare maar is het sinds gisteren weer toegestaan om vrij rond te dwalen binnen de grenzen van de regio en maak ik daar vandaag heerlijk gebruik van.

Live via instagram liet ik jullie al meekijken en zal ik in de loop van de dag nog wat video’s plaatsen.  Het is best bizar om Positano zo leeg te zien maar ik geniet volop! Weer heerlijk langs deze geweldige kust rond kunnen dwalen, voelt fantastisch. Ook al is het bewolkt, de Amalfikust blijft droomachtig mooi.

Vandaag ben ik dus langs de kust, maar kun je ook gewoon een virtuele Tour met mij door Salerno doen! Gisteren deelde ik deze Tour en vond het ontzettend leuk om zo veel mooie reacties te mogen ontvangen! Geweldig om te zien dat veel mensen met mij op stap wilden gaan door deze prachtige stad.

Voor nu ga ik weer verder met genieten van de sprookjesachtige Amalfikust.

positano salerno amalfikust amalfi coast

Dag 17 – 20 mei 2020

Wat was het gisteren een fantastisch heerlijke dag! Ik ben nog steeds aan het nagenieten, helemaal nu de regen sinds vanmorgen tegen de ramen tikt.

Gisteravond deelde ik nog een tweede facebook post met foto omdat ik het gewoon niet kon laten. Het is gewoon zoals ik gisteren schreef: na ruim 33 jaar weet dit stukje aarde mij nog steeds te raken met haar schoonheid. En van die schoonheid heb ik gisteren voor de volle 100 % kunnen genieten.

In Positano is men normaal gesproken wel gewend aan toeristen, toch werden wij meerdere malen vreemd aangekeken terwijl we, pratend in het Nederlands, door de straten van het vrijwel verlaten dorp liepen. Waar in Salerno en Napels de meeste winkels hun deuren weer hebben geopend, bleef in Positano alles dicht. Ik was ervan overtuigd dat we heus wel ergens koffie konden krijgen maar het tegendeel bleek waar. Bij verschillende locals deed ik navraag en vertelden zij mij dat zij pas in juni weer actief zullen zijn. Zij leven volledig van het toerisme en zonder toeristen heeft het dus vrij weinig zin.

Dat mocht zeker de pret niet drukken en hebben we het hele dorp rondgelopen zonder ook maar een kip tegen te komen (wel een paar katten en een hond). We maakte een wandeling over het strand van Marina Grande en volgden de weg naar het spiaggia del Fornillo. We sloegen steegjes in, beklommen trappen en werden getrakteerd op schitterende plaatjes van dit charmante dorpje.

Na het bezoek aan Positano, namen we de bus richting Amalfi. Het was midden op de dag en we stapten in een lege bus. Een bus die vanuit Sorrento is vertrokken, langs Positano is gekomen en richting Amalfi gaat en leeg is, heb ik nooit eerder meegemaakt. Het blijft best vreemd om dit mee te maken, alsof je op zo’n moment pas echt beseft wat voor effect het heeft van wat er momenteel allemaal gaande is.

Omdat wij gebruik maakten van een kaartje van de Costiera Sita Sud waarmee je 24 uur lang gebruik kunt maken van de bussen, kon ik het niet laten om onderweg nog even een stop te maken. We lieten de buschauffeur weer alleen en stapten uit in Furore. Dit dorpje bestaat uit slechts een paar huizen en is zo klein, dat men ook wel spreekt van ‘dorpje dat er niet is’. De reden dat we hier toch zijn uitgestapt, is de Fiorde di Furore, de fjord van Furore. Deze inham die uitmondt in zee en is voorzien van een klein strandje, is betoverend mooi. Op deze plek lijkt de kleur van het water wel gephotoshopt en was gisteren het groen van de omringende natuur groener dan ooit. Ik heb hier dan ook even gestaan om te genieten van dit pareltje, verstopt langs de Amalfikust. De hoge brug die je ziet, vormt trouwens het middelpunt tijdens het WK duiken van grote afstanden dat hier jaarlijks wordt gehouden. 

Over Furore en andere parels langs de Amalfikust heb ik geschreven in de digitale reisgids Napels, Salerno & de Amalfikust, te bestellen via de website. 

Vandaag dus weer in Salerno en kun je bovendien nog steeds met mij een tour doen door deze stad! Ik heb ontzettend leuke reacties mogen ontvangen, waar ik heel blij van word. Ik deel graag mijn kennis en liefde voor dit gebied en het is erg fijn dat mensen dit waarderen! De volgende reactie wilde ik dan ook graag delen:  

“Ik heb zojuist de virtuele tour Salerno gedaan. Wow! Ik heb echt een goede indruk gekregen van de stad. Ik vond het boeiend, je vertelt het prettig. Niet teveel de diepte in met jaartallen. Daar ben ik Barcelona eens zo op afgeknapt. Ik vind het ook juist leuk om te weten waar je lekker kunt eten en drinken. Gewoon de wat luchtigere dingen. Kortom: super tour gehad. En heel fijn dat je gewoon altijd kunt blijven kijken als je weer zin hebt. Ga zo door met alles, dat maakt me/ons blij. Ik ga zeker een keer die kant weer opkomen en dan Salerno ipv Sorrento.”

– Natasja (Kaatsheuvel)

Hoe kan ik hier nu niet blij van worden? Ondanks de regen van vandaag, heb ik dus alsnog een zonnige dag door dit soort mooie berichten!

Ben jij ook benieuwd naar de tour? Je boekt deze via de website

furore amalfikust amalfi coast salerno tour local

Dag 18 – 21 mei 2020

De afgelopen dagen heb ik al schitterende plaatjes van de Amalfikust met jullie gedeeld maar een plaats kan natuurlijk niet ontbreken: Amalfi. Het dorpje waar deze prachtige kustlijn haar naam aan te danken heeft en jaarlijks wordt overspoeld door toeristen staat bij veel mensen op hun bucketlist.

In mijn leven ben ik heel wat keren in Amalfi geweest. Naarmate ik ouder werd, vond ik het door de drukte steeds minder leuk worden om dit dorpje aan te doen en bewaarde ik een bezoek liever voor in het naseizoen. Moest ik er in het hoogseizoen wel zijn, dan maakte ik er juist een sport van om in de drukte onontdekte pareltjes te vinden. Want hoe je het ook wendt of keert, Amalfi is zonder twijfel de moeite waard en heeft het veel moois te bieden. Toen ik afgelopen week naar onder andere Positano ging, stopte ik uiteraard ook even in Amalfi. Eigenlijk een beetje noodgedwongen aangezien je in Amalfi over moet stappen op de bus richting Salerno, maar maakte ik van de gelegenheid gebruik om een rondje door dit dorpje te maken. Net als de rest van de dorpjes langs de kust, was deze ook vrijwel verlaten. Hier en daar trof je een local aan maar verder heerste er een complete rust en stilte. 

Tot mijn grote vreugde was Pasticceria Pansa een van de weinige zaken die wél haar deuren had geopend en kon ik eindelijk een welverdiende koffie bestellen. Op de verlaten trappen van de Duomo genoten wij van dit lekkere kopje koffie en het zonnetje. Terwijl we daar zaten en naar het lege plein keken, wist ik even niet wat ik moest denken of voelen. Ik voelde namelijk een enorme rust over me heenkomen en de gedachte dat ik helemaal alleen door de straten van dit dorpje kon dwalen maakte mij oprecht dolgelukkig. Maar aan de andere kant vond ik het ook heel erg treurig. Treurig dat het normale leven voor veel mensen die afhankelijk zijn van het toerisme compleet stil is komen te liggen en de meesten het maar somber inzien. Het enthousiasme dat ik voelde om alleen door de straten van Amalfi te lopen, werd een beetje overschaduwd door deze gedachte, maar besloot ik toch om gebruik te maken van de situatie zoals deze nu is.

Voor het eerst sinds tijden beklom ik daarom de trappen van de imposante kathedraal die dit dorpje rijk is. Normaal zijn deze trappen gevuld met toeristen die even uit willen rusten of een bezoek aan dit dorp willen vereeuwigen met een foto.  Ik vond het zo ontzettend heerlijk om helemaal alleen bovenaan de trappen te staan, de bronzen deur in beeld te zien verschijnen met het schitterende mozaïek van Sant’Andrea, aan wie de kathedraal is gewijd. Ik genoot van het feit dat ik de tijd had om de details te bestuderen van de schilderingen, de verschillende versieringen en dat ik languit op de grond kon liggen om uitgebreid foto’s te maken van het zonlicht dat prachtig door een venster naar binnenviel. Helaas waren de kathedraal en het naastgelegen Chiostro del Paradiso gesloten, maar kon ik intens genieten van de pracht die te bewonderen is vanaf de buitenkant. 

Hoewel de reden van deze omstandigheden niet fijn zijn, ben ik toch enorm dankbaar dat ik ook Amalfi op deze manier heb mogen ervaren en weet ik dat dit niet snel nog eens zal gebeuren. 

amalfi salerno amalfikust amalficoast local

Dag 19 – 22 mei 2020

Gisteren genoot ik weer van een schitterende dag langs de Amalfikust. Samen met Freddy en Debbie ging ik op stap om wat mooie plekken dichtbij huis op te zoeken en wandelden we vanuit Salerno op ons gemak naar het dorpje Vietri sul Mare.

Hoewel het slechts een paar kilometer verwijderd van Salerno is, was vooral gisteren het verschil tussen dorp en stad duidelijk merkbaar. We waren namelijk net aangekomen in Vietri en hadden het centrum doorkruist, toen er een politieagent op ons afkwam. Hij stelde ons een reeks vragen en gaf aan dat dit nodig was aangezien de politie was gebeld omdat er buitenlanders gesignaleerd waren in het dorp. We mochten zonder problemen weer verder lopen maar waren toch redelijk verbaasd door dit voorval. Dit vergaten we echter al snel omdat we continu getrakteerd werden op schitterende plaatjes. Wie mij volgt op instagram, weet dat ik gisteren aardig heb zitten spammen en voortdurend video’s en foto’s van ons uitstapje heb geplaatst.

Vanuit Vietri sul Mare wandelden we omhoog door het schattige dorpje Raito om vervolgens te genieten van de natuurlijke schoonheid van het dorpje Albori. Albori is de kleinste frazione van Vietri sul Mare en wordt gekenmerkt door de karakteristieke steegjes en de waanzinnig mooie omgeving. Waar het in de andere dorpjes langs de kust een unicum is dat het er momenteel zo rustig is, is dat in Albori het hele jaar door niet anders. Maar juist dat maakt het zo de moeite waard om dit dorpje te bezoeken. Wat is het heerlijk om in alle rust rond te kunnen dwalen door zulke prachtige steegjes met zicht op de Amalfikust en de lokale sfeer daadwerkelijk te kunnen proeven.

Na een bezoek te hebben gebracht aan een waterbron, daalden we vanaf Raito via een trap af waar we werden getrakteerd om adembenemende vergezichten en prachtige taferelen. Bij elke stap leek het uitzicht wel mooier en spectaculairder te worden. We eindigden in Marina d’Albori, een klein strandje dat enkel via een trap te bereiken is. Geloof mij, die paar treden moet je maar voor lief nemen want ook dit is weer een schitterend plaatje om te zien, compleet met kristalhelder zeewater.

Freddy en Debbie konden de verleiding niet weerstaan en namen een duik in het frisse zeewater. Na nog even op het strand te hebben rondgehangen, genietend van de laatste zonnestralen, klommen we weer terug naar boven. We besloten om al snel weer af te dalen naar Marina di Vietri waar een gezellige sfeer hing. Vanaf gisteren mochten de restaurants en barretjes weer open dus schoven we aan op een van de terrassen om te proosten op deze perfecte dag.

Want perfect was het zeker! Ik heb een beetje het gevoel alsof ik opnieuw verliefd geworden ben op dit gebied. Ik voel me zo enorm gelukkig wanneer ik door deze plaatsen loop, voel ik constant vlinders en giert de adrenaline door mijn lichaam. Het is alsof ik nog intenser van alles kan genieten dan voorheen en oog heb voor details die me eerder niet op waren gevallen. Ik sta dan ook te springen om nog meer plaatsen in de omgeving te bezoeken, ze vanuit dit nieuwe perspectief opnieuw te bekijken en te zien wat er nog meer te ontdekken is.

Het voelt echt fantastisch maar vind ik het bovendien heerlijk dat ik deze liefde met jullie hier mag delen. Ik ga hier voorlopig dus nog wel even mee door. 

albori amalfikust amalfi coast salerno tour local

Dag 20 – 23 mei 2020

De zomer lijkt hier inmiddels te zijn begonnen en loopt de temperatuur overdag dan ook aardig op. Zo genoten wij gisteren van een schitterende en zonnige dag en is het toch fijn dat, ondanks de maatregelen die er nog steeds gelden, het weer een beetje als normaal aan begint te voelen. 

Dat Fase 2 meer vrijheid biedt dan tijdens de complete lockdown, bleek gisteren maar weer. Vanuit Napels kwam Michelle van Taste Guide Naples mij namelijk opzoeken in Salerno, iets waar ik erg naar uitkeek. Het was wel wat vreemd om elkaar niet te kunnen omarmen, maar wat was het fijn om haar weer te zien!

Tijdens de lockdown schreven wij samen het digitale kookboek ‘Campania op je bord’ dat door veel van jullie enorm enthousiast is ontvangen. Dit kookboek, gevuld met 33 traditionele recepten uit de regio Campania, heeft ervoor gezorgd dat wij in deze bijzondere situatie op een mooie en productieve manier hebben kunnen samenwerken. Het was bovendien enorm fijn om onze samenwerking op deze manier te kunnen verdiepen. Ik ben dan nog steeds enorm trots op het eindresultaat, vooral wanneer je je bedenkt onder welke omstandigheden wij dit geschreven en gemaakt hebben. Het kookboek is uiteraard gewoon nog steeds verkrijgbaar via de website!

Op dit weerzien moest uiteraard geproost worden. Dat deden we met een vrolijk gekleurde Spritz van de Embarcadero terwijl we genoten van het uitzicht op de Amalfikust. Ook werden wij getrakteerd op een open deur bij het Palazzo Genovese. Dit gebouw heeft een imposante gevel maar is de deur vrijwel altijd dicht. Het palazzo staat dan ook leeg en zijn de enige bewoners de duiven die door de open ramen in en uit vliegen. De binnenplaats wordt zo nu en dan gebruikt voor een evenement of expositie en wordt de buitenkant gedurende de kerstperiode vrolijk versierd maar is het gebouw verder verlaten.

Toen ik gisteren de deur open zag staan, twijfelde ik geen moment en ben ik naar binnen gestapt. Aan de meneer op de binnenplaats vroeg ik of ik een foto mocht nemen, wat uiteraard geen probleem was. Hij zei dat, als wij dat wilden, we zelfs helemaal naar boven mochten lopen om wat schilderingen te bekijken in een van de ruimtes. Uiteraard liet ik me dat geen twee keer zeggen en beklom ik enthousiast de wijde trappen die doen denken aan het werk van de architect Sanfelice. Deze trappen worden dan ook aangeduid als scale sanfeliciana  (op instagram vind je de voorbeelden terug in mijn stories).

Onderweg naar boven kwam ik tot de conclusie dat het gebouw niet enkel verlaten is maar ook flink verwaarloosd. Zo’n 26 jaar geleden werd het gebouw gerestaureerd maar lijkt het net alsof daarna niemand er meer naar om heeft gekeken. De treden van de prachtige trappen waren vrijwel allemaal voorzien van bergen duivenpoep en was er weinig over van de schilderingen die het gebouw ooit gesierd moeten hebben. Ik heb geen idee welke werkzaamheden er gaande zijn in de verschillende ruimtes, maar vind ik het best zonde dat een belangrijk, historisch gebouw zo verwaarloosd en vergeten wordt. 

Ondanks de verwaarloosde staat en de duivenpoep, vond ik het geweldig dat ik hier rond mocht kijken en voelde de open deur als een cadeautje waar ik het papier in een keer van af heb gescheurd. Wat voelt het toch geweldig om elke dag in aanraking te mogen komen met zulke pareltjes. Of het nu gaat om de schoonheid van de natuur of om historische en architecturale schatten, ik word er zo enorm enthousiast en blij van. Ik kan dan ook niet wachten wat voor moois er vandaag op mijn pad zal komen.

spritz embarcadero salerno virtuele tour local

Dag 21 – 24 mei 2020

Vandaag deel ik iets met jullie dat voor mij toch weer een persoonlijke mijlpaal is. Voor Ciao tutti mocht ik namelijk de City Walk schrijven voor mijn geliefde stad Salerno. Door de huidige omstandigheden was het even onzeker wanneer deze zou verschijnen, maar de City Walk Salerno is vandaag uitgekomen! Je zult wel begrijpen dat ik hier behoorlijk trots op ben en wederom een reden heb om een (klein) feestje te vieren. 

Ik ben enorm gelukkig met het eindresultaat, helemaal met de prachtige foto’s die een goede indruk geven van deze schitterende stad. Ik vond het heerlijk om de wandeling uit te zetten, de hoogtepunten erin te verwerken, mijn favoriete plekken te selecteren en om deze vervolgens helemaal uit te schrijven. Inmiddels weten jullie wel dat ik er enorm veel plezier in heb om de schatten van deze stad met een ieder te delen en dat is ook in deze City Walk duidelijk te merken. 

Bovendien ben ik ontzettend dankbaar voor deze samenwerking met dé nummer 1 website op het gebied van Italië in Nederland en België, Ciao tutti! Dat is toch wel een droom die uitkomt en weer mooi iets wat ik van mijn lijstje af mag strepen. Ik ben Saskia dankbaar voor het vertrouwen én de vrijheid om deze route zelf in te vullen en uit te werken. Samen hebben we er echt iets moois van gemaakt en kan ik dan ook niet anders dan enkel stralen van trots. 

Bovendien schenkt Ciao tutti vandaag ook nog eens aandacht aan mijn virtuele tour door Salerno! Salerno staat vandaag dus behoorlijk in the spotlights! 

Uiteraard ga ik via instagram vrolijk door met het delen van foto’s, stories en zo nu en dan een live. Gisteren liet ik wat street art werken zien en was ik behoorlijk blij om een verse schildering te mogen ontdekken! Ik kan daar ontzettend enthousiast van worden en is dit dan ook exact de reden waarom ik hier mee door blijf gaan. 

city walk salerno tour local virtuele tour

Dag 22 – 25 mei 2020

Wat een grote hoeveelheid aan prachtige reacties heb ik mogen ontvangen na mijn bericht van gisteren. Via de verschillende social media kanalen stroomden de reacties en berichtjes binnen en hebben er dan ook voor gezorgd dat gisteren écht even voelde als een feestje.

Het raakt mij omdat ik het bijzonder vind om te zien hoeveel mensen Salerno inmiddels op hun lijstje met vakantiebestemmingen hebben gezet. Het maakt mij dan ook oprecht enorm blij om te zien dat deze pittoreske havenstad steeds meer naam begint te maken en er heel wat personen zijn die niet kunnen wachten om door haar straten te dwalen en haar schoonheid te aanschouwen.

Al enige tijd beschouw ik het als mijn persoonlijke missie om zo veel mogelijk mensen kennis te laten maken met de schatten van de regio Campania, het publiek verliefd te laten worden op dit stukje aarde waar ik mij zo enorm mee verbonden voel en dat altijd al een belangrijke rol heeft gespeeld in mijn leven. Het mooie is: ik hoef daarvoor enkel mijn kennis, liefde, passie en ervaringen te delen. Op die manier laat ik liefhebbers kennis maken met bijzondere tradities, specialiteiten, gebruiken, haar inwoners en hun gastvrijheid. 

Dit is dan ook exact de reden waarom ik 4,5 jaar geleden ben begonnen met mijn website, zodat mensen kennis konden maken met de schatten van de regio Campania. Dat dit uiteindelijk heeft mogen leiden tot het verschijnen van deze prachtige City Walk, maakt mij bijzonder trots maar ook enthousiast voor wat er nog allemaal komen gaat. Het is toch schitterend om te beseffen hoe ver je kunt komen door enkel te doen wat je hart je ingeeft, te vertrouwen op je gevoel en je passie te volgen? 

Daarnaast kun je ook nog steeds met mij op stap tijdens de Virtuele Tour door Salerno! Je even een uurtje in de straten van Salerno wanen terwijl ik ervoor zorg dat je niets hoeft te missen van de hoogtepunten die we onderweg tegenkomen. Je wordt meegenomen in de authentieke sfeer van de stad en is het net alsof je er zelf loopt. Zo af en toe scheurt er een scooter voorbij, hoor je mensen luid praten en spreken nieuwsgierige buurtbewoners ons aan. Tijdens deze virtuele tour kun je Salerno dan ook écht ervaren. 

Onderstaande foto is trouwens gemaakt voor de Fontana dei Pesci, een fontein die je kunt vinden schuin tegenover het Palazzo Genovese (Largo Campo). Deze fontein heeft een (heel klein) Nederlands randje: het werd ontworpen door Luigi Vanvitelli, zoon van de Nederlandse schilder Caspar van Wittel. 

Meer van zulke verhalen en weetjes zijn verwerkt in de Virtuele Tour én in de City Walk Salerno.

salerno city walk virtuele tour ciao tutti