De mooiste stranden van de Amalfikust

Zonnebaden op een van de mooiste stranden van de Amalfikust is een must do wanneer je het gebied bezoekt! De kust is gevuld met mooie stranden en is er voldoende keuze om een heerlijke dag op het strand door te brengen langs de wereldberoemde kustlijn. De mooiste stranden van de Amalfikust zet ik voor jou op een rijtje. 

Vietri sul Mare

Gelegen aan het begin van de Amalfikust, biedt Vietri sul Mare een ruim strand. Aangezien het op een steenworp afstand ligt van de stad Salerno en gemakkelijk te bereiken is, is het bij locals uit de stad een graag bezochte plek. In Marina di Vietri vind je zowel stukken vrijstrand als lido’s waar je een bedje en parasol kunt huren voor de dag. Bovendien zijn er verschillende barretjes en restaurantjes in de omgeving waar je voor een heerlijke maaltijd of een verfrissend drankje neer kunt strijken.

Marina d’Albori

Gelegen in een frazione van Vietri sul Mare, vind je een pittoresk strandje dat onderdeel is van één van de kleinste en meest charmante dorpen van Italië: Albori.

Het strand van Marina d’Albori is een kleine inham die is verbonden met het dorp en te bereiken is middels een trap, niet ver van het centrum. Het zeewater is hier altijd schoon en kristalhelder en heeft de locatie meer zonuren dan de andere stranden van Vietri sul Mare.

Cetara

In het schattige vissersdorpje Cetara zijn er een aantal stranden te vinden. Het eerste strand is niet te missen en loop je direct tegenaan wanneer je via de hoofdstraat door het dorpje afdaalt. Het strand is omringd door huizen, een verdedigingstoren en een kleine haven. Tijdens de zomermaanden kun je verwachten dat het strand aardig gevuld zal zijn met zonaanbidders en mensen die op zoek zijn naar wat verkoeling. Wil je tijdens het hoogseizoen hier genieten van een stranddag, ga dan vooral vroeg. Voor de lunch kun je terecht in één van de vele eetgelegenheden die het dorpje rijk is om een traditionele specialiteit uit te proberen: colatura di alici.

Net achter de haven van Cetara, vind je nog een ander, piepklein strandje. In het hoogseizoen worden op het kleine stukje strand bedjes verhuurd en is er zelfs een stukje vrijstrand te vinden. De meeste mensen maken gebruik van de grote rotsblokken om daar hun handdoek op uit te spreiden en na een duik in het heldere water, hier op te drogen in de zon.

cetara strand amalfikust

Een ander strand is Spiaggia del Lannio, een zandstrand dat net voor Cetara ligt (gezien vanuit Vietri sul Mare). Hoewel het strand niet heel groot is, vind je hier zowel een stuk vrijstrand als een lido waar je bedjes kunt huren. Om hier te komen, maak je een korte wandeling die begint bij de toren van Cetara, waar je vervolgens via een trap afdaalt naar het strand.

Een andere optie is om de boot te nemen om één van de nabijgelegen stranden te bezoeken die enkel over het water te bereiken zijn. Voor een paar euro wordt je afgezet op het strand om na een paar uur weer opgepikt te worden.

Erchie

Erchie, een frazione van de gemeente Maiori, is een klein schattig plaatsje langs de Amalfikust. Het dorpje heeft ongeveer honderd inwoners en een prachtig stukje strand. Het zandstrand van Marina di Erchie wordt bemand door twee Saraceense torens en het zeewater is er bijna altijd helder en schoon. Om bij het strand te komen, zul je eerst een stuk af moeten dalen en is het enkel te voet bereikbaar. Het strand is niet groot, houd er dus rekening mee dat het in de zomermaanden al snel vol zit en het aardig druk kan worden.

Verder is er in Erchie nog een mooi strand dat enkel via het water te bereiken is. Het 150 meter lange spiaggia del Cauco kun je al aan je linkerkant zien liggen wanneer je vanaf de hoofdweg afdaalt in de richting van het dorpje. Een prachtige plek met schitterend water dat absoluut tot de mooiste stranden van de Amalfikust gerekend mag worden. Een minpunt is, dat het door de omliggende rotswanden al in de vroege middaguren in de schaduw komt te liggen.

amalfikust, strand, stranden, positano, amalfi, cetara, salerno, salerno travel
Spiaggia del Cauco

Maiori

Waar de meeste stranden langs de kust bestaan uit kiezels, vind je in Maiori het langste zandstrand van de Amalfikust (1 km). De badplaats is makkelijk bereikbaar en zijn er in de zomer talloze strandtenten te vinden waar je niet alleen zonnebedjes en parasols kunt huren maar ook terecht kunt voor een koffie, snack of drankje.  Wanneer je niet van plan bent een bedje te huren, zijn er verschillende stukken vrijstrand waar je met je eigen handdoek een plekje in de zon kunt zoeken.

Net als de andere plaatsen langs de kust, heeft ook Maiori baaitjes en plekken die enkel via zee te bereiken zijn. Het spiaggia del Cavallo Morto, het strand van het dode paard, is daar een voorbeeld van. De naam is te danken aan een legende volgens welke, vanaf de tweede helft van de 19de eeuw, dode paarden vanaf dit punt naar beneden zouden worden gegooid. Dit strandje ligt ingeklemd tussen rotsen en is enkel bereikbaar via het water. Vooral buiten het hoogseizoen is dit een paradijsje waar je in alle rust kunt genieten van het kristalheldere water en de schoonheid van de omgeving.

amalfikust, strand, stranden, positano, amalfi, cetara, salerno, salerno travel
Spiaggia del Cavallo Morto

Minori

Ook het buurplaatsje Minori beschikt over een klein zandstrand en enkele strandtenten. De badplaats heeft een perfecte ligging waardoor je op het strand kunt genieten van heel wat zonuren. Daarnaast is het klimaat in Minori vrijwel altijd aangenaam en kun je in de zomer genieten van een heerlijk koel briesje. 

Castiglione

Langs de beroemde SS163 vind je Castiglione dat tot de gemeente Ravello behoort en niet heel erg bekend is. Het strand van Castiglione ligt ingeklemd tussen hoge rotsen, net voor het pittoreske Atrani, en is enkel via een trap met 200 treden vanaf de hoofdweg te bereiken. Op het strand is er een strandtent aanwezig maar is er ook een gedeelte vrijstrand waar je in alle rust kunt genieten van de schoonheid van de Amalfikust. Het nadeel is dat door de omliggende rotswanden, het strand in de vroege middaguren al in de schaduw komt te liggen.

Atrani

Het kleine kustplaatsje Atrani beschikt over een klein zandstrand dat vooral bij families met kinderen erg populair is. Het strand wordt gescheiden door de monding van de rivier Dragone, die in de zomermaanden droog staat. Het beeld van het strand van Atrani, gevuld met vrolijk gekleurde zonnebedjes, met op de achtergrond de kerktoren en karakteristieke huisjes die het dorp vormen, is een veel geschoten foto door toeristen. Dit kenmerkende beeld is dan ook veelvuldig terug te vinden op verschillende social media kanalen.

amalfikust, strand, stranden, positano, amalfi, cetara, salerno, salerno travel

Amalfi

De plaats waar de wereldberoemde kust haar naam aan te danken heeft, beschikt uiteraard ook over een aantal stranden. De bekendste is Marina Grande, het meest levendige en centrale strand van Amalfi, gelegen aan de rand van het kustplaatsje.

Sportievelingen kunnen terecht op het Spiaggia del Duoglio, gelegen op een kilometer afstand van Amalfi. Vanaf de Strada Statale Amalfitana moet je eerst zo’n 400 treden afdalen om het strand te bereiken. Zowel de afdaling als de klim terug zullen de inspanningen waard zijn aangezien je kunt genieten van een duik in prachtig schoon zeewater. Op dit strand bevindt zich de Lido degli Artisti waar ze de benodigdheden verhuren voor het beoefenen van verschillende watersporten.

Vanaf de pier in Amalfi gaan er dagelijks boten die je naar andere verborgen strandjes in de omgeving brengen die enkel over het water te bereiken zijn.  Voor een paar euro word je bijvoorbeeld naar het strand van Santa Croce gebracht en word je later op de dag weer opgehaald.

Conca dei Marini

Direct na Amalfi vinden we het kleine maar mooie Conca dei Marini met haar betoverend mooie zeewater. Naast het strand van Marina di Conca, zijn er in de omgeving nog kleine, verborgen strandjes te vinden die enkel via het water te bereiken zijn en waar je vrijwel niemand tegen zult komen. Niet allemaal zijn deze echter aan te raden in verband met schuivende rotspartijen.

Furore

Net voor Praiano bevindt zich het piepkleine dorpje Furore.  Het is zo klein, dat men ook wel spreekt over “het dorpje dat er niet is”. Verdeeld over de zijkanten van de berg met uitzicht op zee, zijn er slechts enkele huisjes te vinden. De Fiordo di Furore, de fjord van Furore, is een kloof die uitmondt in zee met een klein strandje. Vanaf daar heb je zicht op een 30 meter hoge brug waar jaarlijks, op de eerste zondag in juli, het WK duiken van grote afstanden wordt gehouden. Vanaf de hoofdweg zijn er trappen die naar dit kleine strandje leiden.

furore amalfikust amalfi coast salerno tour local

Marina di Praia

Marina di Praia is een klein strandje dat ligt ingeklemd tussen hoge rotswonden. Het strandje strekt zich uit aan het einde van de vallei van Praia en valt onder de gemeente Furore. Het is mogelijk om vanaf hier de boot te nemen om de rest van de omgeving te ontdekken en een bezoek te brengen aan de grotten in de buurt. Het strandje is maar klein, toch heb je hier voldoende keuze wanneer je trek hebt en een fijn plekje zoekt voor de lunch. Wanneer je geen genoeg kunt krijgen van dit stukje kust en hier graag meer tijd wilt doorbrengen, biedt het aanwezige hotel uitkomst.

marina praia praiano strand amalfikust
Marina di Praia

Praiano

Het sprookjesachtige Praiano ligt in de schaduw van het wereldberoemde Positano. Praiano is gelegen aan de voet van de berg Monte Tre Pizzi, met aan de ene kant hoge rotsachtige bergwanden en aan de andere kant een oneindig uitzicht over zee. Over vele trappen kun je afdalen tot aan zee om een duik in het verfrissende water te nemen. Zo kun je afdalen naar Cala della Gavitella waar je op de rotsen met uitzicht op Positano en het eiland Capri een bedje kunt huren. Door de ideale ligging kun je op dit strand van zonsopgang tot zonsondergang genieten van de zon.

Positano

Wanneer je Positano bezoekt, heb je de keuze uit verschillende stranden. De bekendste, met zicht op de bekende huisjes die dit plaatsje wereldberoemd hebben gemaakt, is het strand van Marina Grande. Gelegen aan de rand van het dorpje, heb je hier de mogelijkheid om een bedje te huren of gebruik te maken van de stukken vrijstrand.

Vanaf het plein voor Hotel San Pietro kun je afdalen naar het strand van Laurito. Het is een klein strandje dat eventueel ook per boot te bereiken is wanneer je gebruik maakt van de diensten van de lido die de overtocht uitvoert.

Het strand van Arienzo bereik je middels een trap met zo’n 300 treden. Een afdaling die je goed in de benen zult voelen, maar de moeite waard zal zijn wanneer je je bedenkt dat het strand een gunstige ligging heeft waardoor je van heel wat zonuren kunt genieten.

Een rustiger strand waar je voornamelijk locals aan zult treffen, is spiaggia del Fornillo. Het ligt op zo’n 15 minuten verwijderd van het centrum van Positano en heeft ook stukken vrijstrand waar je kunt genieten van de prachtige kustlijn.

amalfikust, strand, stranden, positano, amalfi, cetara, salerno, salerno travel
Spiaggia del Fornillo – Photo credit Michele Piastrella

Je kunt concluderen dat de Amalfikust rijkelijk is voorzien van de mooiste stranden. De keuze op welk strand je jouw dag door wilt brengen, zal dan zeker niet makkelijk zijn!

Reisgids Amalfikust

De beste tips en bijzondere verhalen heb ik gebundeld in de digitale reisgids 100 tips voor de Amalfikust (2021). Hierin neem ik je mee naar de schitterende Amalfikust en deel ik mijn persoonlijke tips zodat ook jij de magie van dit gebied kunt ervaren. Van leuke adressen voor een heerlijke koffie tot verhalen waar je de ziel van de Amalfikust daadwerkelijk leert kennen. Daarnaast vind je een hoop extra informatie die goed van pas kan komen. Opties voor het openbaar vervoer, de mooiste stranden en tip ik een aantal heerlijke accommodaties.  

reisgids amalfikust

Meer tips voor de Amalfikust vind je in onderstaande artikelen:

felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli

Booking.com