De mooiste wandelingen langs de Amalfikust

Hou jij van een goede wandeling tijdens jouw vakantie aan de Amalfikust waar je onderweg kunt genieten van schitterende panorama’s? Ik heb een aantal prachtige wandelingen geselecteerd in het gebied van de Amalfikust die zeer interessant kunnen zijn. Van populaire wandelroutes tot onbekende paden; ik laat jou graag kennis maken met de pracht van dit gebied. Trek je wandelschoenen aan en laat je verrassen door de schoonheid van de betoverende Amalfikust.

wandeling amalfikust agerola

#1 Valle delle Ferriere

Het gebied van Valle delle Ferriere ligt achter Amalfi. Deze wandeling zal je laten zien wat een schitterende natuur er verborgen ligt achter deze wereldberoemde kustplaats. Wanneer je het centrum van Amalfi achter je laat, lijkt de omgeving alleen maar groener te worden. Na een aardige wandeling met flink wat treden en vooral veel citroenbomen, kom je terecht bij de ruïnes van een oude molen. Vanaf hier kun je langs de rivier verder lopen en kom je vervolgens terecht in het natuurreservaat. Over een smal bruggetje dat langs een waterval loopt, kun je de rivier oversteken om nog dieper de natuur in te duiken. Hoe verder je loopt, hoe sprookjesachtiger het wordt. Uiteindelijk kom je terecht in een omgeving waar je omringd bent door watervallen, een heerlijk koele, frisse lucht en enkel het geluid van stromend water.

#2 Monte San Liberatore

Monte San Liberatore is een berg gelegen op het grondgebied van Salerno, Cava de’ Tirreni en Vietri sul Mare. Via verschillende wandelroutes is het mogelijk om de top van de berg te bereiken, onder andere vanuit het historisch centrum van Salerno. Hiervoor kun je starten boven de stad, op het punt waar de Via Salvatore de Renzi overgaat in de Via Giuseppe Paesano. Wanneer je de Via Giuseppe Paesano blijft volgen, gaat deze vervolgens over in de Via delle Valle, een weg die op een gegeven moment enkel begaanbaar is voor voetgangers. De wandeling is prima te doen en het pad is goed onderhouden. Vanaf de top van Monte San Liberatore heb je een geweldig uitzicht over de Golf van Salerno, de Amalfikust en het binnenland.

#3 Sentiero degli Dei

Il Sentiero degli Dei, het pad van de Goden, is een wandelroute die zijn naam eer aandoet en is één van de bekendste en populairste wandelroutes langs de Amalfikust.

Sentiero degli Dei Pad van de Goden Positano Amalfi kust Salerno Italy

De wandeling begint in het dorpje Bomerano en eindigt in Positano, met een totale afstand van ongeveer 9 km. Op een hoogte van 578 meter boven zeeniveau kun je ver onder je verschillende dorpjes van de Amalfikust zien liggen en op heldere dagen zelfs het eiland Capri in de verte. De route bestaat uit zowel goed onderhouden paden als uit lastige, steile stukken met rotsen waar enigszins wat geklommen moet worden. Wanneer je last hebt van hoogtevrees of duizeligheid, is deze route dan ook niet aan te raden. Het uitzicht is zonder twijfel adembenemend en geeft een goede samenvatting van de schoonheid van dit gebied.

#4 Sentiero dei Monaci

Een nog vrij onbekende route tussen de badplaatsen Maiori en Erchie die de naam Sentiero dei Monaci, het pad van de monniken, moet gaan dragen. De route is dan ook deels nog niet uitgezet en nog niet officieel. Voor een echte liefhebber geen probleem! Hoogtepunt is het moment dat je aan de ene kant de Amalfikust ziet liggen, met op heldere dagen zelfs zicht op het eiland Capri, en aan de andere kant de Golf van Salerno in beeld verschijnt.

maiori salerno travel hike walk campania
Het uitzicht over Maiori

Deze wandeling is alleen aan te raden wanneer je goed voorbereid bent, tegen wat klimmen kunt en wanneer je een vorm van navigatie bij je hebt. Uiteraard is het inhuren van een gids ook een optie.

#5 Sentiero dei Limoni

Il Sentiero dei Limoni, het pad van de citroenen, is een gemakkelijke wandelroute die van Minori naar Maiori loopt. De wandeling duurt ongeveer een uur en is ook makkelijk te doen op warme dagen. Zoals de naam al doet vermoeden, zie je vooral veel citroenen onderweg, afgewisseld door schitterende panorama’s van de kust. Wanneer je geluk hebt, krijg je van één van de bewoners langs het pad een glas met verse citroen limonade aangeboden en een rondleiding over zijn citroenboomgaarden.

#6 Sentiero delle Formichelle

Wanneer je op zoek bent naar iets meer uitdaging en bovendien meer van de omgeving wilt zien, dan heb ik goed nieuws voor je: Sinds kort is er een uitbreiding op de populaire wandelroute il Sentiero dei Limoni. Gids Matteo Giordano, afkomstig uit Tramonti, ontwikkelde namelijk Il Sentiero delle Formichelle, ‘het pad van de mieren’. Deze interessante wandeling start in het hart van de groene berggemeente Tramonti, net achter de badplaats Maiori, en geeft je een kijkje in de geschiedenis van dit gebied en het rijke verleden dat nog op veel plekken is terug te zien. Meer over deze historische wandelroute kun je lezen in het artikel dat ik schreef voor Ciaotutti.nl.

#7 Ravello – Minori

Wanneer je op zoek bent naar rust en een puur stukje Amalfikust wilt ervaren, zet deze wandeling dan zeker op je lijstje. Vanuit het prachtige Ravello kun je namelijk middels heel wat traptreden afdalen naar de kustplaats Minori. Onderweg kom je langs citroenboomgaarden, vrolijk gekleurde huisjes, smalle steegjes, en schitterende pleintjes vanwaar je kunt genieten van de groene omgeving. Omdat deze route enkel te voet begaanbaar is, is het hier altijd rustig en zul je weinig toeristen tegenkomen onderweg. Wil je dus ontsnappen aan de drukte van de toeristische trekpleisters, dan is deze route ideaal om alsnog te kunnen genieten van de pracht die het gebied te bieden heeft.

#8 Albori – Cetara

De weg naar het startpunt van deze wandeling die eindigt in het pittoreske Cetara, is op zich al de moeite waard. De route begint namelijk in het kleine dorpje Albori, de kleinste frazione van de gemeente Vietri sul Mare. Om in Albori te komen, passeer je het kleine maar kleurrijke dorpje Raito, dat bestaat uit kleine steegjes, trappen en een spectaculair uitzicht biedt op de Golf van Salerno. Ook Albori is een piepklein dorpje, maar kijk je in de nauwe steegjes je ogen uit. Met wapperend wasgoed, kleurrijke keramieken versieringen, kleine altaartjes en spectaculaire doorkijkjes is het zonder twijfel de moeite waard om de tijd te nemen en de karakteristieke sfeer van dit dorp volledig in je op te nemen.

raito amalfikust wandeling salerno
albori amalfikust salerno wandeling
Albori

Wanneer je in Albori het pad volgt dat leidt naar de Sorgente di Cesare, een natuurlijke waterbron, kom je bij het startpunt van de route die je onder andere naar het vissersdorpje Cetara brengt. Er zijn verschillende opties, maar is het aan te raden het pad omhoog te volgen die naast de waterbron staat aangegeven. Onderweg is de route duidelijk aangegeven in de vorm van de rode en witte strepen en kom je af en toe bordjes tegen. Op de splitsing kies je vervolgens het pad in de richting van de Cappella Vecchia en Monte Falerio. Wil je naar de top van Monte Falerio, sla op de volgende splitsing dan linksaf. De klim naar de top is voor deze route niet nodig, maar zeker wel de moeite waard. Houd er wel rekening mee dat de top het eindpunt is en je weer via dezelfde route terug naar beneden moet om weer op het pad te komen. Sla je de top over, dan kun je op de splitsing rechts aanhouden om vervolgens via het pad dat aan je linkerkant verschijnt, af te dalen naar Cetara.

Onderweg ben je omringd door de schoonheid en rust van de natuur, word je getrakteerd op een spectaculair uitzicht over Vietri sul Mare en de Golf van Salerno, om uiteindelijk beloond te worden met de schoonheid van het altijd fotogenieke Cetara.

#9 Sentiero Pennino

Deze wandeling start vanaf het centrale plein in het dorpje Bomerano, waar ook de Sentiero degli Dei begint. Voorheen werd deze route aangeduid als de Sentiero Pennino (en ook op deze manier aangegeven op de borden), deze lijken nu echter allemaal te zijn verdwenen maar kun je de bordjes volgen die je naar Furore of Praiano leiden.

Deze route is een middeleeuws muilezelpad dat de hoger gelegen gemeente Agerola verbond met Praiano en belangrijk was voor de plaatselijke handel. Het pad bestaat uit vele stenen treden waarmee je honderden meters afdaalt en je onderweg voortdurend bent omringd door de stilte en pracht van de natuur. De route leidt vervolgens langs de grotten van Santa Barbara, te herkennen aan de hoge, rozige rotswand met verschillende holtes. In een van deze holtes werd ooit een kerk gebouwd waar nu nog de overblijfselen van te vinden zijn. De best bewaarde versiering is de afbeelding van een Madonna met kind, met aan beide kanten een monnik. De afbeelding van Santa Barbara werd onlangs gestolen en is enkel het onderste gedeelte nog zichtbaar.

Op een gegeven moment kun je ervoor kiezen om het pad verder te volgen naar Furore, om daar via vele treden af te dalen naar de Fiordo di Furore. Een andere optie is om verder af te dalen en de wandeling voort te zetten door de Vallone di Praia. Afgewisseld met stukken bos en smalle paden, kom je uiteindelijk uit in Praiano, met de Torre Asciola als herkenningspunt. Je kunt afdalen naar La Praia, een klein strand ingeklemd tussen rotswanden, voor een verfrissende duik in het helderblauwe water.

#10 Il sentiero del Santuario della Madonna dell’Avvocata

Vanaf de boulevard van Maiori kun je het Santuario di Maria Santissima Avvocata al op de top van Monte Falerzio zien schitteren, op een hoogte van 827 meter. Dit heiligdom vond zijn oorsprong in 1485, toen de Heilige Maagd Maria in een droom aan Gabriele Cìnnamo verscheen. Zij verzocht hem in een grot op deze berg een kapel voor haar te bouwen, een verzoek waar Gabriele gehoor aan gaf. Als snel werd de grot een bedevaartsoord en besloot men in de nabijheid van de grot een kerk te bouwen. Door de jaren heen werd het gebouw in beslag genomen, leeggeroofd en uiteindelijk verlaten en verwaarloosd. In 1888 kwam daar verandering in en werd de kerk langzaamaan weer opgeknapt, waarmee ook de verering van de Heilige Maagd weer nieuw leven werd ingeblazen.

Wanneer je nieuwsgierig bent hoe de omgeving er op die hoogte uitziet, bereid je dan goed voor want deze plek is enkel te voet bereikbaar. Het is een pittige wandeling maar kan ik je garanderen dat het absoluut elke stap waard zal zijn. De route bestaat uit vele traptreden en steile paden en word je omringd door citroenbomen en wijngaarden. Bijna boven, heb je een spectaculair zicht op het zuidelijke gedeelte van de Amalfikust en de hele Golf van Salerno dat reikt tot Punta Licosa in de Cilento.

Wanneer je eenmaal boven bent, word je getrakteerd op een nóg unieker panorama. Uitkijkend over de schitterende kustlijn, zijn plaatsen als Ravello en Amalfi duidelijk te herkennen en kun je de dorpen van de groene gemeente Tramonti bijna een voor een zien liggen. Achter de toppen van het Lattari-gebergte doemt ook nog eens de beruchte vulkaan Vesuvius op.

wandelen amalfikust maiori

De liefhebber kan vanaf het santuario de wandeling voortzetten en de route volgen naar Cetara of Cava de’ Tirreni.

Op stap met een gids

Ga goed voorbereid op pad. Hier vind je een aantal handige tips. Wil je een van deze wandelingen liever met een gids doen? Uiteraard is dit geen probleem! Neem contact met mij op en het wordt geregeld!

Reisgids

De beste tips en bijzondere verhalen heb ik gebundeld in de digitale reisgids 100 tips voor de Amalfikust. Hierin neem ik je mee naar de schitterende Amalfikust en deel ik mijn persoonlijke tips zodat ook jij de magie van dit gebied kunt ervaren. Van leuke adressen voor een heerlijke koffie tot verhalen waar je de ziel van de Amalfikust daadwerkelijk leert kennen. Daarnaast vind je een hoop extra informatie die goed van pas kan komen. Opties voor het openbaar vervoer, de mooiste stranden en tip ik een aantal heerlijke accommodaties.  

reisgids amalfikust

Meer tips voor de Amalfikust vind je in onderstaande artikelen

felicia salerno travel

Booking.com

Een gedachte over “De mooiste wandelingen langs de Amalfikust

Reacties zijn gesloten.