5 dingen die je moet proeven in Napels

In Napels ontbreekt het niet aan typische specialiteiten die het proberen waard zijn wanneer je een bezoek aan de stad brengt. Naast de beroemde Napolitaanse pizza, is de lijst met traditionele lekkernijen aardig lang, daarom heb ik er een aantal in het bijzonder uitgelicht. Ik laat jou kennis maken met 5 dingen die je absoluut zou moeten proeven in Napels!

#1 Pizza Fritta

Op veel plekjes in Napels kun je pizza fritta, gefrituurde pizza, vinden. Naast de beroemde pizza fritta van Zia Esterina Sorbillo die je op verschillende plekken in de stad kunt vinden, zijn er ook heerlijke pizza’s te vinden op verborgen plekken. Denk hierbij aan een klein zaakje in één van de straatjes van de Quartieri Spagnoli of een zaak gerund door vrouwen in het hart van de Rione Sanità.

#2 Dolci

Babà, sfogliatella en zeppola zijn typische Napolitaanse lekkernijen en die zal je dan ook veel tegenkomen terwijl je door de stad wandelt.
Babà is een gebakje in de vorm van een paddenstoel, doordrenkt met rum. Er bestaan verschillende varianten, zoals de babà met ijs, of de versie dat het gebakje in twee helften is verdeeld met daartussen chocola of room.

baba, babà, naples, napels, napoli, dolci, salerno, salerno travel
Babà

Ook van de sfogliatella hebben ze verschillende soorten smaken. Het origineel is met gezoete ricotta en gedroogde vruchtjes, maar je hebt ook de keuze uit een chocolade- of roomvulling.

De zeppola di San Giuseppe is een echt Napolitaans gebakje. Hoewel ze voornamelijk worden gemaakt rond het feest van San Giuseppe op 19 maart (tevens Vaderdag), zal je ze het hele jaar door tegenkomen in Napels. Het heeft veel weg van een donut: rond met in het midden een gat. Deze worden versierd met banketbakkersroom met daarbovenop een kers en om het af te maken worden ze bestrooid met poedersuiker. Er zijn ook steeds meer zaken waar je zeppole kunt vinden waarvan ook de binnenkant is opgevuld met room of soms zelfs nutella.

zeppola, san giuseppe, napoli, napels, naples, salerno, salerno travel

#3 Limoncello

Hoewel de Amalfikust beroemd is om haar citroenen en het eveneens bekende drankje Limoncello, kun je deze ook gewoon in Napels vinden. Deze variant wordt echter niet gemaakt met citroenen van de Amalfikust of het Sorrentijnse schiereiland maar komen geheel ergens anders vandaan. De citroenen komen namelijk uit het gebied van Campi Flegrei, ten westen van Napels.

#4 Il cuòppo

Il cuòppo napoletano is een typische Napolitaans gerecht en bovendien een eeuwenoude traditie. Het is dan ook erg geliefd bij zowel Napolitanen als toeristen. Er bestaan drie verschillende soorten van de ‘cuòppo’:

– Cuòppo di mare – vis
– Cuòppo di terra – vlees en/of groenten
– Cuòppo dolce – zoetigheden

Deze gefrituurde hapjes worden in een van stropapier gemaakte puntzak geschept en kun je op deze manier al etend door de straten van Napels wandelen. Een heerlijke traditie!

cuoppo, napels, naples, napoli, salerno, salerno travel, italian food
Cuòppo Napoletano

#5 Koffie

Na al dat lekkers kan een echte Napolitaanse koffie uiteraard niet ontbreken! Duik één van de vele barretjes in voor een stevige espresso en jouw ‘food-tour’ door Napels is compleet!

koffie, napels, naples, napoli. salerno, salerno travel
Een heerlijke koffie gaat er altijd wel in!

Op stap met een local

Wil jij plekken en verhalen ontdekken waar de meeste toeristen aan voorbij gaan? Ga dan op stap met een local in Napels. Zij kan jou meer vertellen over onder andere deze lekkernijen, tradities en gebruiken en daarnaast kan zij jou veel handige tips meegeven voor de rest van jouw verblijf. Het is de ideale manier om in contact te komen met de plaatselijke bevolking, verhalen te ontdekken, ervaringen te horen en verliefd te worden op deze geweldige stad!

Boek jouw tour met een local nu online!

Meer tips nodig voor jouw trip naar Napels? Zie onderstaande artikelen!

3 dagen Napels: tips voor een lang weekend
Pizza in Napels: 10 heerlijke adressen
Vesuvius: de fascinerende vulkaan bij Napels
Hoe gevaarlijk is Napels?
10 Healthy Hotspots in Napels
9 supertips voor Napels met kids
7 tips voor een stedentrip Napels
De 6 leukste wijken van Napels
Het openbaar vervoer in Napels
8 hele goede redenen om Napels in 2020 te bezoeken
5 musea in Napels die je niet mag missen
Gratis bezienswaardigheden Napels
Ontdek het schitterende Napels

Reisgids

reisgids, napels, naples. weekend, napoli, salerno, salerno travel, info, tips, local, guide, tour
felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli
Booking.com