De 6 leukste wijken van Napels

Napels is een enorme stad waar je aardig wat tijd nodig hebt wanneer je echt alles zou willen zien. Dit is uiteraard een enorm goede reden om vaker een ticket te boeken naar deze stad. Om jou een beetje op weg te helpen, heb ik de leukste wijken van de stad op een rijtje gezet. Het zijn plekken waar ik zelf graag kom en geen genoeg van kan krijgen en waar ik bij elk bezoek weer verrast word. Elke wijk heeft zo haar eigen pareltjes en hoe vaak je er ook komt, is de kans groot dat je telkens weer iets nieuws ontdekt. Ga met mij op stap door de leukste wijken van Napels!

felicia napels napoli

#1 Rione Sanità

De Rione Sanità is misschien wel de meest fascinerende wijk die de stad rijk is. Het is gelegen direct achter het druk bezochte archeologische museum van Napels. Wanneer je vanaf de drukke weg de straat inslaat om in deze wijk te komen, word je direct opgezogen in de sfeer die zo kenmerkend is voor de Sanità. Winkels met hun waar buiten uitgestald en verkopers die deze al schreeuwend onder jouw aandacht willen brengen, scooters die voorbij rijden, muziek die overal vandaan lijkt te komen, rinkelende kopjes en de geur van verse koffie vanuit de bar, de was die wappert aan de lijnen en de karakteristieke gebouwen. Al deze elementen zorgen ervoor dat je zintuigen tekort komt. Het is een wijk die geschiedenis ademt en op iedere hoek te vinden is. Je kunt hier een reis door de tijd maken. Kom meer te weten over de intrigerende wijk Rione Sanità en haar bijzondere schatten in het artikel Terug in de tijd in Rione Sanità.

#2 Quartieri Spagnoli

De Quartieri Spagnoli is een karakteristieke Napolitaanse volkswijk met vele smalle straatjes, ingeklemd tussen de Corso Vittorio Emanuele, de Via Toledo en Piazza Plebiscito. De wijk ontstond in de 16de eeuw als onderkomen voor de Spaanse troepen die Napolitaanse opstanden moesten onderdrukken.

Het is een plek waar je mandjes aan de balkons ziet bungelen, waar het wasgoed wappert tussen de huizen en je buurtbewoners vaak voor hun deur op een stoel zult treffen terwijl ze de boel in de gaten houden. Je kunt hier het Napolitaanse leven ervaren, in het voorbijgaan een blik werpen in een Napolitaanse basso (een woning op straathoogte), inclusief geschreeuw en muziek afkomstig uit huizen waar de ramen altijd open lijken te staan. Daarnaast vind je hier prachtige Street Art werken die de moeite waard zijn om met eigen ogen te bekijken. Ook kun je hier op verschillende plekken tegen een goede prijs smullen van de heerlijkste traditionele gerechten.

#3 Vomero

Het hoger gelegen Vomero is vanaf de boulevard van Napels goed te zien en ligt net buiten het stadscentrum. Deze authentieke wijk is makkelijk te bereiken met de funicolare, kabelbaan, en is door de vele bars, pubs en pizzeria’s een levendige wijk.

In deze wijk bevinden zich een aantal belangrijke bezienswaardigheden zoals het kartuizerklooster Certosa di San Martino en Castel Sant’Elmo vanwaar je een waanzinnig uitzicht hebt over de stad. Ook het Villa Floridiana park, met het Duca di Martina museum, is heerlijk om te bezoeken om even te ontsnappen aan de drukte van de stad.

#4 Chiaia

Chiaia is een prachtige wijk waar je veel winkels van vooraanstaande merken kunt vinden. Zo kun je op de Via dei Mille en de Via Chiaia terecht wanneer je geen genoeg kunt krijgen van shoppen in de prachtigste winkels. Deze beide straten zijn rijkelijk voorzien van boetiekjes, karakteristieke winkels en bijzondere historische gebouwen. Bij Napolitanen is de wijk een populaire plek voor het uitgaan. Je vindt hier dan ook vele wijn- en loungebars, pubs, pizzeria’s en nachtclubs die het nodige vermaak garanderen.

Daarnaast grenst de wijk aan zee met de romantische Caracciolo-boulevard om heerlijk overheen te wandelen en te genieten van het uitzicht over de Golf van Napels. De boulevard eindigt bij Mergellina, een kleine vissershaven gevuld met bootjes en jachten. Parallel aan de boulevard loopt de Villa Comunale, het stadspark ontworpen door Carlo Vanvitelli.

Deze wijk wordt ook meerdere malen genoemd in de boeken van Elena Ferrante. Zo werd er op de zondag graag gewandeld over de eerder genoemden Caracciolo boulevard en bevond zich aan het plein Piazza dei Martiri de veelbesproken schoenenwinkel.

piazza dei martiri, naples, napels, napoli, elena ferrante, salerno, salerno travel
Piazza dei Martiri

#5 Centro Storico

Hoewel tegenwoordig meerdere wijken officieel tot het historisch centrum worden gerekend, beperk ik me voor nu tot het gedeelte dat valt onder het gebied van de decumani. Dit gebied is waar het oude Neapolis werd gesticht en binnen de oude stadsmuren valt. Van deze oude stadsmuren zijn nog overblijfselen te vinden op het bruisende en gezellige Piazza Bellini.

piazza bellini napels napoli

Het oudste gedeelte van de stad werd in de 8ste eeuw voor Christus gesticht door de Grieken en in 4de eeuw voor Christus overgenomen door de Romeinen. Deze geschiedenis is op veel plekken in de stad tot op de dag van vandaag nog terug te zien. Een voorbeeld hiervan zijn de decumani: de drie straten die volgens een schaakbordpatroon zijn aangelegd, van oost naar west. Deze straten zijn de Via San Biagio dei Librai (ook wel bekend als Spaccanapoli), Via dei Tribunali en Via della Sapienza en werden aan het einde van de 6de eeuw voor Christus aangelegd. Wandelend door de straten van het historische centrum, kijk je je ogen uit. In dit gedeelte van de stad alleen al vind je meer dan 200 historische kerken waar werken van de grootste Italiaanse artiesten zich bevinden. Daarnaast zijn er nog ontzettend veel andere hoogtepunten te bewonderen in dit historische gebied. Prachtige Street Art werken, toegang tot ondergronds Napels, de Dom en de kerststraat San Gregorio Armeno zijn slechts enkele voorbeelden waar je absoluut de tijd voor moet nemen om te bekijken.

#6 San Ferdinando

San Ferdinando is de oudste wijk van Napels en is de plek waar veel bekende bezienswaardigheden zijn te vinden. Denk aan wellicht wel het meest bekende plein van Napels, Piazza del Plebiscito, het koninklijk paleis en het beroemde San Carlo Theater. De historie is op verschillende plekken nog goed te vinden en kijk je hier je ogen uit. Zo kun je door de historische buurt Pallonetto wandelen, een plek die ooit diende als verblijfplaats voor Napolitaanse vissers, om vervolgens in het gezellige Santa Lucia terecht te komen waar het Castel dell’Ovo aan de boulevard schittert.

Stadswandeling Napels

De Stadswandeling Napels is een fantastische wandelroute die je door verschillende wijken van het centrum en het historisch hart van de stad voert. Tijdens deze wandeling ontdek je onmisbare bezienswaardigheden, maar ik wil ook dat je de authentieke sfeer van een echte volksbuurt volledig ervaart. Denk aan de karakteristieke aanblik van wapperend wasgoed tussen de huizen, een beroemd stadsgezicht dat je niet wilt missen.

Op stap met een local

Wil jij plekken ontdekken waar de meeste toeristen aan voorbij gaan? Ga dan op stap met een local in Napels. Het is de ideale manier om in contact te komen met de plaatselijke bevolking, verhalen te ontdekken, ervaringen te horen en verliefd te worden op deze geweldige stad!

Boek jouw tour met een local nu online!

Fietstour Napels

Fietsen in Napels betekent In een paar uur tijd de hoogtepunten van de stad ontdekken! Ga mee op deze geweldige fietstour met een lokale gids en leer op een actieve manier de mooiste plekjes van de stad kennen.

Reserveer jouw plek voor de fietstour online!

Vespa Tour Napels

Ontdek Napels en omgeving op het meest geliefde vervoersmiddel van de Napolitanen zelf: de Vespa! Met deze geweldige Vespa tours door Napels en langs de Amalfikust, kun je genieten van de prachtigste plekken die het gebied rijk is.

Reserveer jouw Vespa Tour online!

Nog veel meer handige tips en informatie over Napels vind je in onderstaande artikelen:

felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli

Booking.com