Terug in de tijd in Rione Sanità

In Napels is het niet moeilijk om je te verliezen in de geschiedenis. De stad ademt het verleden en dit is overal om je heen terug te zien. De Rione Sanità is hier een voorbeeld van. Gelegen achter het Archeologisch Museum, kom je terecht in een wijk waar leven en dood hand in hand gaan. Het is een gebied rijk aan historie en tradities die tot op de dag van vandaag nog steeds aanwezig zijn. Ik neem je graag mee op stap door deze bijzondere en fascinerende wijk.

napels wijk sanita

Typisch Napolitaans

Wanneer je de wijk binnenloopt, word je direct opgezogen door de sfeer van een typisch Napolitaanse volkswijk: scooters die voorbij rijden, winkels die hun waar op de straat hebben gestald, het wasgoed dat wappert aan de lijnen. Tussen de winkels vind je de prachtigste gebouwen, allemaal met een diepgaande geschiedenis of een bijzondere legende.

sanità, naples, napels, napoli, italia, italy, salerno, salerno travel

Geschiedenis

De wijk werd gebouwd aan het einde van de zestiende eeuw in een vallei die al sinds het Griekse tijdperk als begraafplaats werd gebruikt. In haar begintijd was de Sanità een geliefde wijk waar voornamelijk adellijke en welgestelde families zich indrukwekkende huizen lieten bouwen om op die manier de drukte van het centrum te ontvluchten.

De straat die door de wijk liep vormde de enige verbinding tussen beide koninklijke paleizen van de stad. De koning passeerde geregeld met zijn koets door de wijk, wat deze plek enorm populair maakte. Met de bouw van de ponte della Sanità werd de route via de wijk steeds minder gebruikt en nam ook de populariteit van de Rione Sanità langzaam af. Dit was voor veel mensen reden om uit de wijk te vertrekken, wat tevens ten koste ging van de goede reputatie die de Sanità kende.

Vandaag de dag heeft Rione Sanità nog steeds te maken met sociale problemen, maar er zijn veel verenigingen die zich inzetten om betere leefomstandigheden te creëren en kansen te bieden aan de inwoners van de wijk. Ondanks de problemen waar deze wijk mee te kampen heeft, is het een levendige en bruisende volkswijk waar je je ogen uitkijkt, sporen van de geschiedenis aanschouwt en een bijzonder stukje Napels ervaart.

sanita wijk napels

Bezienswaardigheden

Naast de authentieke sfeer die je in de Rione Sanità kunt ervaren door er enkel doorheen te wandelen, biedt de wijk ook een aantal interessante bezienswaardigheden. Deze schatten zijn soms verborgen en wandel je, voor je er erg in hebt, zo aan voorbij. Wanneer je nieuwsgierig bent geworden naar dit fascinerende stukje Napels, tip ik een aantal boeiende plekken die je tijdens een bezoek aan de wijk gezien wilt hebben.

Palazzo dello Spagnolo

Verstopt tussen winkels die hun kleurrijke waren op straat hebben uitgestald, vind je een bijzondere erfenis van de rijke geschiedenis die deze wijk kent: het Palazzo dello Spagnolo. De imposante toegangspoort leidt naar een schitterende binnenplaats waar je aankijkt naar een ontwerp van de bekende architect Ferdinando Sanfelice.

Het palazzo is gebouwd in Napolitaanse barokstijl en werd in 1738 in opdracht van de markies Nicola Moscati gebouwd. De dubbele trappen zijn kenmerkend voor Sanfelice’s stijl en inspireerden ook andere architecten uit die periode om ook hun gebouwen deze scala sanfeliciana toe te voegen. Naast de indrukwekkende trappen, vergaap je je aan versieringen in rococo-stijl en borstbeelden die de ingangen tot de woningen sieren.

Wanneer je op de binnenplaats staat, is het leuk je te bedenken dat dit de plek was waar koning Karel III van Bourbon geregeld een stop maakte. Wanneer hij onderweg was naar het koninklijk paleis dat op de heuvel van Capodimonte lag, verwisselde hij op deze plek zijn paarden voor ossen. De weg naar het paleis was dusdanig steil, dat enkel deze dieren in staat bleken te zijn om zonder al te veel problemen de klim naar de top te kunnen maken.

Adres: Via Vergini, 19

Palazzo Sanfelice

Een ander indrukwekkend gebouwd waar je een kijkje kunt nemen is het Palazzo Sanfelice. Zoals de naam wellicht al doet vermoeden, is ook dit gebouw een ontwerp van Ferdinando Sanfelice. Sanfelice was een van de mensen die zich buiten de stadsmuren settelde en ontwierp hierop tussen 1724 en 1728 dit gebouw als onderkomen voor hem en zijn gezin. Hij liet niet alleen een nieuw palazzo bouwen, hij maakte ook gebruik van het naastgelegen gebouw dat hij in het ontwerp op liet nemen. Op die manier creëerde hij een ruime woning die over twee ingangen beschikte. Ook in dit gebouw zijn de kenmerkende trappen te herkennen en zijn er overblijfselen van fresco’s en andere versieringen te zien.

saniita palazzo sanfelice

Het gebouw is geliefd bij filmmakers. Er zijn op deze plek diverse (grote) films opgenomen en was het Palazzo Sanfelice tevens het decor voor enkele scenes uit het derde seizoen van de populaire serie Gomorra.

Adres: Via Sanità, 2 en 6

Geboortehuis van Totò

Voor Napolitanen blijft de Rione Sanità een belangrijke plek. In deze wijk bevindt zich namelijk het geboortehuis van Antonio de Curtis, beter bekend als Totò. Hoewel het huis leeg staat en niet toegankelijk is voor publiek, blijft het een plek waar toeristen even langslopen om een glimp op te kunnen vangen van zijn balkon en de keuken waar zijn moeder de pasta kookte. De acteur overleed in 1967 maar voor Napolitanen leeft hij nog steeds. In de Sanità is dit overal terug te zien: zinnen uit zijn gedichten bij het betreden van de wijk, afbeeldingen in bijna ieder barretje en een plein dat aan hem is opgedragen zorgen ervoor dat Totò niet vergeten wordt en zijn erfgoed wordt beschermd en gekoesterd.

Adres: Via Santa Maria Antesaecula, 110

Catacomben van San Gaudioso

Wanneer je geïnteresseerd bent in geschiedenis en even terug wilt gaan in de tijd, breng dan een bezoek aan de verschillende catacomben die je in deze wijk kunt vinden. De catacomben van San Gaudioso bevinden zich onder de kerk van Santa Maria della Sanità. San Gaudioso was een bisschop die na zijn dood buiten de stadsmuren werd begraven. Al snel groeide deze plek uit tot een belangrijke vroegchristelijke begraafplaats en plaats van aanbidding.

Met een gids daal je af naar de ruimte onder de kerk en kom je alles te weten over bepaalde rituelen en gebruiken waar men in het verleden aan vasthield. Zo was het gebruikelijk om de schedel in de muur aan te brengen en de rest van het lichaam erbij te schilderen. De persoon werd afgebeeld met kleding en gereedschappen die te maken hadden met het beroep dat hij of zij in het leven had uitgeoefend.

san gaudioso, naples, napels, napoli, salerno, salerno travel

Ipogeo dei Cristallini

In juli 2022 opende het Ipogeo dei Cristallini zijn deuren voor het publiek en blijkt een waar pareltje te zijn in het hart van de Rione Sanità. Het hypogeum omvat vier ondergrondse grafkamers en ga je hier ruim 2300 jaar terug in de tijd. Deze fascinerende ruimtes kwamen in 1889 toevallig aan het licht toen baron Giovanni di Donato onder zijn woning graafwerkzaamheden liet uitvoeren in de hoop water te vinden. In plaats van water stuitte hij op een schat van Griekse schilderkunst en architectuur, bestaande uit vier grote grafkamers die zijn uitgegraven in tufsteen en zijn voorzien van prachtige versieringen, fresco’s, urnen en altaren.

Wanneer je een bezoek wilt brengen aan het Ipogeo dei Cristallini, is het verplicht om vooraf te reserveren. Je koopt een ticket via deze link of via onderstaande kalender.

Cimitero delle Fontanelle

Achterin de wijk vind je de bijzondere begraafplaats Cimitero delle Fontanelle. De naam van deze begraafplaats verwijst naar de waterbronnen die hier in het verleden aanwezig waren. Deze ruimte werd oorspronkelijk gebruikt als groeve om tufsteen uit te winnen waarmee de stad werd opgebouwd. Als gevolg van de verschillende epidemieën die door de stad raasden, ontstond er een tekort aan plekken op de reguliere begraafplaatsen. Om die reden begon men in 1656 de grot te gebruiken om de vele doden te kunnen bergen.

cimitero, sanita, napels, naples, napoli, salerno, salerno travel, wijken napels, leukste wijken napels

De begraafplaats staat bekend om een bepaalde rite, anime pezzentelle genaamd. Mensen adopteerden als het ware een schedel en in een droom werd duidelijk gemaakt waar de bijbehorende ziel behoefte aan had. Deze geschenken werden vervolgens naar de schedel gebracht en dit alles werd gedaan in de hoop om vanuit het hiernamaals bescherming te ontvangen. In 1969 werd dit gebruik door de kerk verboden omdat het als heidens werd beschouwd. 

De begraafplaats telt ruim veertigduizend schedels van onbekende mensen en gaat gepaard met mysterieuze verhalen die je zo nu en dan kippenvel zullen bezorgen.

Adres: Via Fontanelle, 80

De begraafplaats is momenteel gesloten.

Ontdek de Rione Sanità met een local

Ontdek de volkswijk Rione Sanità samen met local Valeria die je alle geheimen van deze wijk weet te vertellen. Geboren en getogen in Napels en verliefd op haar eigen stad, laat zij toeristen met alle plezier ‘haar’ Napels zien. Zij neemt je mee op ontdekkingstocht door deze historische wijk, laat je kennis maken met Napolitaanse tradities en gebruiken, laat je proeven van een traditionele lekkernij en brengt de mooiste street art werken onder de aandacht. Valeria laat jou de ware ziel van Napels zien zoals alleen een échte local dat kan! Je boekt een tour via de website.

sanita napels tour local

Reisgids Napels

Ben je op zoek naar meer tips voor jouw stedentrip Napels? In de digitale reisgids Napels, Salerno & de Amalfikust heb ik de mooiste tips en adressen verzameld om jouw bezoek aan deze stad compleet te maken. Daarnaast heb ik verschillende routes door de stad uitgestippeld zodat je niks hoeft te missen!

reisgids napels salerno amalfikust

Meer tips nodig voor jouw trip naar Napels? Zie onderstaande artikelen.

felicia salerno travel

Booking.com