Terug in de tijd in Rione Sanità

In Napels is het niet moeilijk om je te verliezen in de geschiedenis. De stad ademt het verleden en dit is overal om je heen terug te zien. De Rione Sanità is hier een voorbeeld van. Gelegen achter het archeologisch museum, kom je terecht in een wijk waar leven en dood hand in hand gaan. Het is een gebied rijk aan historie en tradities die tot op de dag van vandaag nog steeds aanwezig zijn. Ik neem je graag mee op stap door deze bijzondere en fascinerende wijk.

Typisch Napolitaans

Wanneer je de wijk binnen loopt, wordt je direct opgezogen door de sfeer van een typisch Napolitaanse wijk: scooters die voorbij rijden, winkels die hun waar op de straat hebben gestald, het wasgoed dat wappert aan de lijnen. Tussen de winkels vind je de prachtigste gebouwen, allemaal met een diepgaande geschiedenis of een bijzondere legende.

sanità, naples, napels, napoli, italia, italy, salerno, salerno travel


In het verleden was Rione Sanità een belangrijke wijk waar mensen zich graag vestigden. Door deze buurt kwam namelijk de koning voorbij gereden, op weg naar het paleis van Capodimonte. In deze zelfde wijk verwisselde hij zijn paarden voor ossen omdat deze sterk genoeg waren om de heuvel van Capodimonte te trotseren.

Meer tips voor jouw trip naar Napels? Zie onderstaande artikelen! 

Ontdek het schitterende Napels
6 gratis dingen om te doen in Napels
5 dingen die je moet proeven in Napels
9 must-do's in Napels

Totò

Voor Napolitanen blijft de Rione Sanità een belangrijke plek. In deze wijk bevindt zich namelijk het geboortehuis van één van Napels grootste helden: Antonio de Curtis, beter bekend als Totò. Hoewel het huis leeg staat en niet toegankelijk is voor publiek, blijft het een plek waar toeristen even langslopen om een glimp op te kunnen vangen van zijn balkon en de keuken waar zijn moeder de pasta kookte. De acteur overleed in 1967 maar voor Napolitanen leeft hij nog steeds. In de Sanità is dit overal terug te zien: zinnen uit zijn gedichten bij het betreden van de wijk, afbeeldingen in bijna ieder barretje en een plein dat aan hem is opgedragen zorgen ervoor dat Totò niet vergeten wordt en zijn erfgoed wordt beschermd en gekoesterd.

totò, naples, napels, napoli, salerno, salerno travel

Terug in de tijd

Wanneer je geïnteresseerd bent in geschiedenis en even terug wilt gaan in de tijd, breng dan een bezoek aan de verschillende catacomben die je in deze wijk kunt vinden. De catacombe van San Gaudioso bevinden zich onder de kerk van Santa Maria della Sanità, terwijl de catacombe van San Gennaro zich bevinden in het hoger gelegen gedeelte van Capodimonte. Deze catacomben zijn niet te vergelijken met andere catacomben in Europa en alleen daarom al de moeite waard om te bezoeken. Een indrukwekkende ervaring die je een beter beeld geven van de geschiedenis van Napels.

san gaudioso, naples, napels, napoli, salerno, salerno travel

Na een bezoek aan de catacomben, kan een bezoek aan Cimitero delle Fontanelle niet ontbreken. De naam van deze begraafplaats verwijst naar de waterbronnen die hier in het verleden aanwezig waren en de plek werd oorspronkelijk gebruikt als groeve om tufsteen uit te winnen waarmee de stad werd opgebouwd. Op een gegeven moment diende deze plek om de lijken ten gevolge van de verschillende epidemieën die de stad teisterden, een plek te kunnen geven. De reguliere begraafplaatsen raakten namelijk overvol waarop men besloot de lichamen naar deze plek te verplaatsen.

Er ontstond een ritueel waarbij bewoners van de wijk een schedel ‘adopteerden’ en deze verzorgden. Vaak werd in een droom de naam of het bijbehorende verhaal van de schedel aan de persoon bekend gemaakt. Ook werd er aangegeven waar de desbetreffende schedel behoefte aan had waarop men het juiste geschenk kon brengen (zoals sigaretten, speelgoed of chocolade). Op deze manier hoopte men dat de overledene een goed woordje zou doen in het hiernamaals. In 1969 werd dit gebruik door de kerk verboden omdat het een heidens gebruik was geworden.

cimitero delle fontanelle, naples, napels, napoli, salerno, salerno travel

Met meer dan 40.000 schedels van onbekende mensen, kan het niet anders dan dat deze plek indruk op je zal maken!

Reisgids

Wil jij de geheimen en mooiste plekjes van de wijk Sanità ontdekken? In de reisgids van Salerno Travel, Napels, Salerno & de Amalfikustkomt deze wijk uitgebreid aan bod. Met een mooie route die leidt langs de hoogtepunten van deze wijk en leuke adressen om te eten of een drankje te doen, kun je op stap in één van de meest fascinerende wijken van Napels.

napels, salerno, reisgids, amalfikust, amalfi
felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli
Booking.com