De Vesuvius: de fascinerende vulkaan bij Napels

Wanneer het over Napels gaat, kom je al vrij snel op het kenmerkende icoon dat het landschap in de wijde omgeving domineert: de Vesuvius. Deze vulkaan, aan de rand van Napels, is wereldberoemd door de uitbarsting in 79 na Christus waarbij steden als Pompeii en Herculaneum (Ercolano) werden verwoest. Hoewel de Vesuvius nog steeds een stil gevaar vormt, staat een bezoek aan de krater bij veel toeristen hoog op hun lijstje.

Wat deze vulkaan precies voor Napels betekent en hoe je deze het beste kunt bezoeken, breng ik voor jou in beeld.

Napels, naples, napoli, salerno, salerno travel, vesuvius, vesuvio

De Vesuvius

De Vesuvius is gelegen ten zuidoosten van Napels in het Parco Nazionale del Vesuvio, dat sinds 1995 een beschermd gebied is.  Met een hoogte van 1281 meter, bevindt de vulkaan zich in een caldera van een oudere vulkaan, het huidige Monte Somma. De beroemde uitbarsting van 79 had niet alleen gevolgen voor de wijde omgeving, ook de vulkaan zelf onderging wat veranderingen. De uitbarsting veroorzaakte namelijk de instorting van de zuidelijk kant van Monte Somma, waarmee uiteindelijk de huidige top met haar krater werd gevormd.

vesuvius, naples, napels, vulkaan, napoli
Uitzicht over de stad Napels met op de achtergrond de Vesuvius

Vanwege zijn geschiedenis en het aantal uitbarstingen, is de Vesuvius zeer interessant en was hij bovendien de eerste vulkaan die systematisch werd bestudeerd. De laatste uitbarsting vond plaats in 1944, waarna er geen nieuwe meer hebben plaatsgevonden. De Vesuvius wordt nog steeds beschouwd als een actieve vulkaan, zij het in een toestand van rust.

Dat er toch nog steeds een gevaar aanwezig is, blijkt wel uit het feit dat er een noodplan is opgesteld dat voortdurend wordt bijgewerkt. Het gevaar heeft er grotendeels mee te maken dat het gebied rondom de Vesuvius wordt bewoond door ruim 3 miljoen mensen en hiermee het dichtstbevolkte vulkanische gebied ter wereld vormt. De vulkaan wordt daarom goed in de gaten gehouden en proberen autoriteiten het aantal inwoners in de gevarenzone te verminderen.

Kinderen van de Vesuvius

Door toeristen wordt de vulkaan vaak beschouwd als iets angstaanjagends en is het voor hen dan ook moeilijk om te begrijpen waarom mensen ervoor kiezen om hun leven op te bouwen met deze constante dreiging op de achtergrond. Wat mensen nog het meest verbaast, is dat er van deze angst vrijwel niets te merken is wanneer ze in de stad zijn en het bijna ongegrond lijkt. Sterker nog: de Vesuvius is voor Napolitanen juist enorm belangrijk en noemen inwoners van Napels en omgeving zich vol trots ‘i figli del Vesuvio’, de kinderen van de Vesuvius.

napels vesuvius vesuvio napoli naples campania salerno

Symbool

Het is duidelijk dat Napels een bijzondere band heeft met de Vesuvius. De vulkaan wordt namelijk gezien als een symbool dat, net als andere grote Napolitaanse iconen zoals Totò, Eduardo de Filippo en Massimo Troisi, onlosmakelijk met de stad is verbonden. Daarnaast vormt hij voor velen een bron van inspiratie en wordt de Vesuvius bezongen in nummers, wordt er over hem gesproken in gedichten en zijn de bekende contouren terug te vinden in schilderijen en op de vele souvenirs die je in de stad kunt kopen.

Inwoners van de stad zijn zich wel degelijk bewust van het aanwezige gevaar, maar daar wordt liever niet aan gedacht. Wanneer je mensen in de omgeving vraagt naar hun mening over de Vesuvius, krijg je vaak een antwoord waar met liefde over deze vulkaan wordt gesproken. De Vesuvius staat voor ‘thuis’, een symbool waar ze een grote verbondenheid mee voelen en melancholisch worden bij de gedachten aan zijn vormen alleen al. Ze ervaren dan ook een gemis wanneer zijn karakteristieke vormen niet in de nabije omgeving te aanschouwen zijn omdat het betekent dat ze zich ver van hun geliefde Napels bevinden.

Vruchtbare grond

Ook bewoners in de dorpen aan de voet van de vulkaan, geven er de voorkeur aan om haar aanwezigheid te beschouwen als iets positiefs.

De Vesuvius is namelijk niet alleen belangrijk als kenmerkend symbool voor de stad en omgeving, ook om praktische redenen zijn mensen dankbaar voor zijn bestaan. De grond rondom de vulkaan is namelijk enorm vruchtbaar en levert producten op van hoogstaande en unieke kwaliteit. Het gebied is dan ook bekend om de Lacryma Christi wijn waarvan de druiven groeien op de hellingen van de Vesuvius. Ook de pomodorino del piennolo del Vesuvio is hier een voorbeeld van. Deze tomatensoort wordt uitsluitend op de hellingen van de Vesuvius geteeld en werd in 2009 het beschermde DOP-keurmerk toegekend.

lacryma christi wijn vesuvius napels
Lacryma Christi del Vesuviuo

De vulkaan zorgt er dus voor dat er in het gebied volop groenten en fruit kan groeien en hiermee vele monden gevoed kunnen worden. Een goede reden om juist dankbaar te zijn en even te vergeten dat de vulkaan ook in staat is om dit alles te verwoesten.

Vesuvius bezoeken

Een stedentrip Napels wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan Ercolano of Pompeii. Beide steden zijn vanuit Napels prima te bereiken met de Circumvesuviana die vertrekt vanaf Piazza Garibaldi, onder het centraal station.

De opgravingen in beide steden geven een goede indruk van hoe verwoestend de uitbarsting van de Vesuvius is geweest. Vanuit zowel Pompeii als Ercolano, schitteren haar kenmerkende omlijningen voortdurend op de achtergrond en kan het bijna niet anders dan dat je nieuwsgierigheid wordt gewekt. Haar constante aanwezigheid zorgt voor een bepaalde aantrekkingskracht waardoor je, ondanks het gevaar, de situatie van dichtbij wilt bekijken.

pompeii, pompei, italia, salerno, italy, salerno travel, naples, napoli, napels
Pompeii met de Vesuvius op de achtergrond

Vanuit zowel Pompeii als Ercolano vertrekken er in de buurt van de opgravingen bussen naar de ingang van het park. Deze dienst wordt aangeboden door verschillende maatschappijen met een prijs van rond de €22- voor een retour, inclusief toegang tot het park.

Ook met de auto is de Vesuvius te bereiken, die je vervolgens voor €6,- kwijt kunt op de bijbehorende parkeerplaats (reserveer een plek online via Parcheggio Vesuvio). Vanaf hier gaat er een shuttle naar het loket waar je voor een paar euro per persoon gebruik van kunt maken. Aangezien het pad van de parkeerplaats naar de ingang bergopwaarts gaat, is het nemen van de shuttle dan ook aan te raden.

Let op: tickets zijn enkel online verkrijgbaar. Er is geen loket meer aanwezig voor de kaartverkoop. Koop vooraf een toegangsbewijs om vervolgens de route te volgen naar de krater die eindigt bij de Gran Cono. Dit kan onder andere via Viva ticket.

vesuvius, krater, napels vulkaan
De krater van de Vesuvius – Photo credit Mark van Dijk

De route naar de top is zo’n vier kilometer (heen en terug) en prima te doen voor zowel jong als oud. Onderweg kun je genieten van de meest schitterende panorama’s en heb je vanaf de krater een fantastisch uitzicht over de Golf van Napels.

Zonder twijfel is een bezoek aan de Vesuvius een onvergetelijke ervaring waarmee je een compleet beeld kunt krijgen van de situatie. Wellicht zorgt het er ook voor dat je meer inzicht krijgt in de verbondenheid die de Napolitanen met deze vulkaan voelen wanneer ze met trots zeggen ‘kinderen van de Vesuvius’ te zijn.

Activiteiten rondom de Vesuvius

Naast een bezoek aan de krater zijn er andere activiteiten die je rondom de Vesuvius kunt doen. Je kunt onder andere een bezoek brengen aan een wijnboerderij voor een wijnproeverij aan de voet van de vulkaan. Ben je liever sportief bezig, hijs jezelf dan in het zadel voor een paardrijtocht op de flanken van de Vesuvius.

felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli

Booking.com