Ontdek het schitterende Napels

Lange tijd werd Napels beschouwd als een bestemming om vooral te vermijden. Dit kwam vooral door de bekende problemen omtrent het vuilnis en de criminaliteit. Hoewel Napels nog steeds dit imago heeft, zijn er een aantal goede redenen om deze stad juist wél te bezoeken. Ontdek het schitterende Napels en een aantal steengoede redenen waarom je deze stad een kans zou moeten geven.

#1 De geschiedenis

Het historische centrum van Napels behoort tot het Unesco Wereld erfgoed en dat is niet zonder reden. In de stad zijn sporen van verschillende culturen terug te vinden en dat is wat Napels zo bijzonder en uniek maakt. Monumenten zoals de kerk van Santa Chiara en het kasteel Castel Nuovo zijn slechts enkele bezienswaardigheden die hier te bewonderen zijn. Niet vreemd dat poëten en artiesten vanuit de hele wereld naar Napels komen voor een beetje artistieke inspiratie.

Ook in andere wijken zijn er veel sporen van de geschiedenis terug te vinden. Zo vind je in hoger gelegen wijk Vomero eveneens een kasteel en het kartuizerklooster San Martino waar je in het museum meer te weten kunt komen over het artistieke en culture verleden van de stad.

Ook de wijk Rione Sanità is bijzonder interessant en kun je hier als het ware een reis naar het verleden maken. Bijzondere gebouwen, catacomben en de begraafplaats Cimitero delle Fontanelle, met meer dan 40.000 schedels, geven jou een goede indruk van de wijk en haar geschiedenis.

Ontdek de leukste wijken van Napels in onderstaande artikelen.

De 6 leukste wijken van Napels
Terug in de tijd in Rione Sanità

#2 Het échte Zuid-Italië ervaren

Napels is een stad waar je de sfeer van het échte Zuid-Italië kunt proeven. De eerder genoemde geschiedenis en de aanwezige sporen daarvan, dragen daar zeker aan bij maar ook andere aspecten spelen een belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld aan de beroemde smalle straatjes waar het wasgoed tussen de gebouwen wappert, de mandjes aan de balkonnetjes bungelen en buurtbewoners op warme dagen buiten voor de deur zitten. Wanneer je op een zondagochtend door de steegjes wandelt, komen de geuren en geluiden van de beroemde Italiaanse zondagslunch je tegemoet. Ook kun je de Napolitaanse gastvrijheid ervaren en is het niet ongebruikelijk dat je uit het niets een koffie wordt aangeboden.

#3 Het eten

Naast de prachtige gebouwen, de karakteristieke smalle straatjes, de grote pleinen en de Italiaanse gastvrijheid, is er uiteraard ook nog het eten. Aangezien de pizza zijn oorsprong in Napels vond, kun je de stad niet verlaten zonder eerst een échte pizza geproefd te hebben.

pizza napels napoli eten
Een échte Napolitaanse pizza

Ook de gefrituurde pizza moet je geprobeerd hebben en ontbreekt het niet aan typisch Napolitaanse gebakjes. Probeer een heerlijke sfogliatella of een met rum doordrenkte babà wanneer je Napels bezoekt.

baba, napels, naples, napoli, salerno, salerno travel, food, italian food
Babà


Meer lekkernijen om te proeven tijdens jouw bezoek aan Napels, vind je in onderstaand artikel.

5 dingen die je moet proeven in Napels

# 4 Diversiteit

Het mooie aan Napels is, dat het zo ontzettend veel te bieden heeft. Of je nu een liefhebber bent van geschiedenis, of liever voor de culinaire hoogtepunten gaat: er is voor ieder wel wat wils. Ook op andere gebieden heeft de stad veel te bieden. Zo kunnen liefhebbers van Street Art zich uren vermaken met de meest prachtige werken die door de hele stad te vinden zijn. Maar ook voetballiefhebbers zijn hier op hun plek. Je kunt een voetbalwedstrijd bijwonen van Napoli, maar ook meer te weten komen over de voetbalcultuur die deze stad rijk is. Zo wordt het verhaal van de wereldberoemde voetballer Maradona hier dagelijks nog steeds verteld en kan het bijzonder interessant zijn om daar iets meer over te horen. De beste plek om meer over de verering van deze voetballer te weten te komen, is zonder twijfel in de Quartieri Spagnoli waar je een enorme afbeelding van de Argentijn vindt. Op de parkeerplaats is er tevens een soort museum ontstaan waar je dagelijks locals treft die jou graag meer vertellen over wat Maradona voor Napels en haar inwoners heeft betekend en nog steeds betekent.

maradona, napels, naples, napoli, street art, salerno, salerno travel, campania
Maradona in de Quartieri Spagnoli

Ook zijn er bezienswaardigheden en plekken die bij iedereen in de smaak zullen vallen, zelfs wanneer je met een gezelschap met gemengde interesses de stad bezoekt. De metrohalte Toledo, het meest indrukwekkende metrostation van Europa genoemd, is bijvoorbeeld een fascinerend stukje architectuur waar velen van onder de indruk zullen zijn.

De verschillende parken in de stad vormen een goede afwisseling om even aan de drukte en chaos te kunnen ontsnappen. Zo heb je het Parco Villa Floridiana of het prachtige park van Capodimonte met het bijbehorende paleis.

Wat te denken van de vele musea die de stad rijk is? Ook hierin is het aanbod enorm. Bij velen staat het Museo Archeologico Nazionale bijvoorbeeld op de planning, één van de belangrijkste archeologische musea ter wereld vanwege de rijke en unieke collecties die hier te vinden zijn. Voor liefhebbers van moderne kunst kun je terecht bij het Museo Madre, in het centrum van de stad.

Meer tips nodig voor jouw trip naar Napels? Zie onderstaande artikelen!

3 dagen Napels: tips voor een lang weekend
Pizza in Napels: 10 heerlijke adressen
Het openbaar vervoer in Napels
Vesuvius: de fascinerende vulkaan bij Napels
Hoe gevaarlijk is Napels?
10 Healthy Hotspots in Napels
9 supertips voor Napels met kids
7 tips voor een stedentrip Napels
5 dingen die je moet proeven in Napels
5 musea in Napels die je niet mag missen
Gratis bezienswaardigheden Napels
De 6 leukste wijken van Napels

Napels met een gids

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je graag Napels bezoeken met een local? Dat kan! Boek jouw tour met local online.

felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli

Booking.com