8 dingen die je écht moet doen langs de Amalfikust

De wereldberoemde Amalfikust staat bij velen op hun verlanglijstje. De kust is dan ook schitterend en heeft veel bijzondere plekjes te bieden. Wat mag je zeker niet overslaan tijdens een bezoek aan de kust? Ik zet de leukste must do’s voor jou op een rijtje die je aan jouw lijstje toe kunt voegen.

#1 Koop een souvenir van keramiek in Vietri sul Mare

Vietri sul Mare is de eerste plaats van de Amalfikust, vanaf Salerno gezien. Naast een heerlijk strand waar je op een warme dag kunt genieten van een verfrissende duik, heeft dit dorpje meer te bieden. Vietri staat namelijk bekend om haar keramiek en dat is overal om je heen duidelijk terug te zien. Door het hele stadje vind je afbeeldingen in keramiek, vind je beeldjes en fonteinen die met deze kunstvorm zijn vervaardigd. Daarnaast zijn er veel winkels te vinden waar je een mooi aandenken voor thuis kunt aanschaffen. Eén van mijn favoriete winkels in Vietri is Solart. Hier vind je de prachtigste, kleurrijke en handgemaakte voorwerpen in keramiek en op verzoek zelfs gepersonaliseerde stukken.

#2 Colatura di alici proeven in Cetara

In het schattige vissersdorpje Cetara draait het dagelijks leven nog steeds om vis. Een traditioneel product van Cetara is de colatura di alici.

Het is een amberkleurige transparante vloeistof die wordt vervaardigd met, op traditioneel gerijpte, ansjovis in een oplossing van water en zout. De ansjovis die hiervoor wordt gebruikt, wordt gevist in de omgeving van de Amalfikust in de periode van 25 maart tot 22 juli. Deze vloeistof wordt vooral gebruikt als smaakmaker voor spaghetti maar wordt ook toegevoegd aan andere gerechten om deze net even iets meer smaak te geven. Ga dus naar Cetara en bestel een heerlijk bord spaghetti met colatura di alici!

colatura alici, cetara, salerno, salerno travel, amalfi, amalfikust, amalfi coast
Photo Credit Fabio di Donna

#3 Proef een gebakje van Sal de Riso in Minori

In de regio Campania com je het gebak van Sal de Riso overal tegen. In Minori vind je echter de pasticceria die op zich al een bezoek waard is. Een prachtige zaak waar kleuren en geuren worden gemengd en je niet weet waar je moet kijken. Naast al het heerlijke gebak, kun je hier ook verschillende souvenirs kopen. Zo hebben ze parfums waar de geuren van de Amalfikust en Sal de Riso in te herkennen zijn, luchtverfrissers en zelfs een Sal de Riso bikini. Neem hier dus zeker een kijkje, bestel koffie en één van de vele heerlijke gebakjes en proef de Amalfikust!

#4 Bekijk het oneindige uitzicht in Ravello

Voor mij is het uitzicht vanaf het Terrazza dell’Infinito in Villa Cimbrone in Ravello één van de mooiste die het gebied rijk is. Het is zonder meer adembenemend en geeft de schoonheid van de Amalfikust goed weer. Het is moeilijk in woorden te omschrijven omdat je dit plaatje met eigen ogen moet aanschouwen. De woorden van een Franse toerist zijn mij altijd bijgebleven omdat die omschrijving misschien wel het dichts in de buurt komt van wat deze plek met je doet. Ze zei: “Het is hier zo mooi, dat het net lijkt alsof je God bijna aan kunt raken.”

#5 Bezoek het Chiostro del Paradiso in Amalfi

Het Chiostro del Paradiso is onderdeel van de Cattedrale di Sant’Andrea, de Dom van het kustplaatsje Amalfi. Het is een begraafplaats voor mensen van adel die tussen 1266 en 1268 werd gebouwd. De binnenplaats is omringd met 120 zuilen in oosterse stijl en geeft je een mooi zicht op de toren van de kathedraal. Verder vind je er schilderingen uit de 13de en 14de eeuw, mozaïeken en versieringen in marmer. Een prachtig plekje waar je even kunt ontsnappen aan de drukte van Amalfi.

#6 Drink koffie in Praiano

Praiano is een prachtig dorpje net voor het wereldberoemde Positano. Deze kleine gemeente heeft veel van haar natuurlijke schoonheid behouden en biedt schitterende panorama’s over de kust. Geniet hier van een kopje koffie met ongetwijfeld het mooiste uitzicht in de omgeving!

praiano, salerno, salerno travel, amalfi, amalfikust, amalfi coast

#7 Bezoek de Villa Romana in Positano

De uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79 heeft ook gevolgen gehad voor het dorp Positano. Door een recentelijke vondst in het centrum van Positano kun je hier een goed beeld bij krijgen. Je kunt hier namelijk een bezoek brengen aan een Romeinse villa. Door de hevige regenval die volgde op de uitbarsting van de vulkaan, ontstonden er modderstromen. Hierdoor zijn verschillende delen van de villa ingestort en verschoven. Jarenlang lag deze schat verborgen onder het huidige Positano. Met goed bewaarde fresco’s en voorwerpen voor dagelijks gebruik is deze villa een absolute must do!

#8 Goddelijk genieten op de Sentiero degli Dei

Wil je de Amalfikust van een compleet andere kant bekijken, bewandel dan het Pad van de Goden, il Sentiero degli Dei. Je bevindt je hier op een hoogte van 578 meter boven zeeniveau, met zicht op verschillende dorpjes van de kust en het beroemde eiland Capri. Deze wandeling behoort tot één van mijn favoriete routes in dit gebied omdat het de schoonheid van de Amalfikust goed samenvat. Trek dus je wandelschoenen aan en bewandel dit goddelijke pad!

Reisgids Amalfikust

De beste tips en bijzondere verhalen heb ik gebundeld in de digitale reisgids 100 tips voor de Amalfikust (2021). Hierin neem ik je mee naar de schitterende Amalfikust en deel ik mijn persoonlijke tips zodat ook jij de magie van dit gebied kunt ervaren. Van leuke adressen voor een heerlijke koffie tot verhalen waar je de ziel van de Amalfikust daadwerkelijk leert kennen. Daarnaast vind je een hoop extra informatie die goed van pas kan komen. Opties voor het openbaar vervoer, de mooiste stranden en tip ik een aantal heerlijke accommodaties.  

reisgids amalfikust
felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli
Booking.com