Alice Pasquini in Campania

In steeds meer steden worden muren van gebouwen versierd met een stukje street art. Van kleine werken tot immense muurschilderingen waar je niet omheen kunt, het is altijd weer een feest om een prachtig werk tegen te komen. Het zoeken en vinden van deze werken is al een bezigheid op zich en zorgt er bovendien voor dat je de omgeving met andere ogen bekijkt. Ook in de regio Campania ontbreekt het niet aan kunstwerken, van zowel onbekende kunstenaars als grote internationale artiesten. Een van deze internationaal bekende artiesten die op verschillende plekken in de regio een bijdrage heeft achtergelaten, is de Italiaanse Alice Pasquini.

Telefooncellen, elektriciteitshuisjes en brievenbussen als canvas

Alice Pasquini werd geboren in Rome (1980) en studeerde af aan de Accademia di Belle Arti di Roma. Tijdens haar studie kreeg zij meerdere malen te horen dat schilderen een kunstvorm was die langzaam dood zou bloeden. Door deze opmerking werd Alice getriggerd om daar iets mee te doen. In de buurt waar zij woonde, maakte zij dankbaar gebruikte van muren, telefooncellen, elektriciteitshuisjes en brievenbussen om haar inspiratie op te botvieren. Deze oppervlaktes gebruikte zij als haar canvas en werden voorzien van haar creaties. Al snel begon ze haar speelgebied uit te breiden naar andere wijken van de stad.

Na haar studie woonde zij in verschillende Europese steden en ontpopte zij zich naast straatartiest, ook tot schilder, illustrator en scenograaf. Haar artistieke inbreng bleef niet onopgemerkt en werd zij genoemd in onder andere de New York Times en The Wall Street Journal. Inmiddels is zij uitgegroeid tot een van de meest gevraagde artiesten ter wereld.

Van Rome tot de Kaapverdische eilanden

Van kleine stadjes in het zuiden van Italië tot grote wereldsteden, heeft Pasquini de hele wereld over gereisd om haar creaties leven te geven. In Amsterdam maar ook op de Kaapverdische eilanden, een eilandengroep voor de westkust van Afrika, zijn er verschillende werken van haar hand terug te vinden.

Ook haar geboortestad Rome kan rekenen op verschillende bijdragen, waar je meer over kunt lezen (en zien) in het artikel van Ciao tutti.

Echte vrouwen

Inmiddels is haar werk niet enkel op stadsmuren over de hele wereld te vinden, maar ook in musea en kunstgalerijen is haar kunst te bewonderen. Toch blijven de muren in de buitenlucht haar favoriete doeken om mee aan de slag te gaan, van kleine afbeeldingen tot gigantische schilderingen waarin haar unieke stijl duidelijk te herkennen is. Pasquini’s kunst draait voornamelijk om vrouwelijkheid en onafhankelijke vrouwen, maar spelen ook kinderen vaak een hoofdrol. Alice voelde de sterke behoefte om vrouwen als echte personen af te beelden, iets wat in haar ogen in met name de wereld van graffiti niet tot nauwelijks gebeurde.

Om haar personages tot leven te wekken, maakt zij gebruik van zachte kleuren en schetsende lijnen, iets waar haar werk direct aan te herkennen is. Met haar werk probeert ze korte maar intieme verhalen te vertellen, doordrenkt van emoties die niet in woorden te vertalen zijn. Zelf gebruikt ze de term ‘contextuele kunst’ om aan te geven dat een afbeelding juist betekenis krijgt dankzij de context (in dit geval de omgeving) waarin deze te vinden is.

Alice in Sapri

Alice heeft verschillende bezoeken gebracht aan de zuidelijke regio Campania om ook hier haar artistieke kunsten te vertonen. In 2013 voorzag zij tijdens het Oltre il Muro Festival de muren van de Mercato Comunale in Sapri van twee van haar scheppingen. Met dit werk heeft ze niet alleen de ingang tot de overdekte markt een stuk mooier gemaakt, maar ook de omgeving aardig op weten te fleuren.

Het daarop volgende jaar keerde zij terug naar Sapri om voor ditzelfde festival een nieuwe werk aan te brengen, ditmaal op een gebouw langs de boulevard.

Scalinata dei Mutilati in Salerno

Eveneens in 2014 reisde zij af naar de havenstad Salerno voor een initiatief van de Fondazione Alfonso Gatto, een stichting die delen van de stad opknapt door bijzondere street art aan te brengen. Onder de artistieke begeleiding van artiest GreenPino, beschilderde Alice de Scalinata dei Mutilati, een trappartij in het centrum van de stad. Alice toverde een prachtig eerbetoon aan de Salernitaanse dichter Alfonso Gatto op de muren van de trap, waarbij de vrouwelijke figuren uiteraard niet konden ontbreken.

Verborgen werken in Napels

Waar het in Sapri en Salerno gaat om werken van groot formaat, is het in Napels af en toe zoeken naar haar werken. Op verschillende plekken in de stad heeft zij kleine afbeeldingen achtergelaten waar je, voor je er erg in hebt, aan voorbij loopt. Onopvallend onder een bellenbord, verstopt op de binnenkant van twee luiken of misschien wel bedekt door een flyer van studenten van de universiteit, is het af en toe speuren naar Pasquini’s werken. Maar wanneer je plotseling de kenmerkend schetsende lijnen van haar werk herkent op een omgevallen elektriciteitshuisje, voelt het net alsof je een schat gevonden hebt.

Street Art Tour

Wanneer je de mooiste schilderingen in Napels graag wilt ontdekken, ga dan op stap met een Nederlandstalige local voor een Street Art Tour. Als geen ander weten zij de pareltjes te vinden en kunnen veel achtergrond informatie verschaffen over de werken en de kunstenaars. Uiteraard komen tijdens deze tour ook de Pasquini’s pareltjes aan bod maar ontbreken ook de werken van veel andere internationaal bekende artiesten niet. Je kunt de Street Art Tour boeken door het contactformulier in te vullen op deze pagina.

alice pasquini napels street art tour
Photo credit Geeske Punt
felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli