Mijn terugblik op 2020

Op deze laatste dag van het jaar, vond ik een terugblik op 2020 wel op zijn plek. We kunnen stellen dat het voor iedereen een bijzonder jaar is geweest waar we met gemengde gevoelens op terugkijken. Dit jaar stond in het teken van het coronavirus dat de wereld over raasde, iedereen volledig in de ban hield en we enorm werden beperkt in onze vrijheid. Naast dit dieptepunt, waren er voor mij persoonlijk toch ook een hoop bijzondere hoogtepunten waar ik met een dankbaar gevoel aan terug kan denken. Graag blik ik daarom samen met jullie terug op 2020 en licht ik hierbij de meest opmerkelijke en indrukwekkendste momenten uit die ik niet snel zal vergeten.

terugblik 2020

Italië in lockdown

Op maandag 9 maart werd bekend dat Italië in een volledige lockdown ging. Het land ging op slot en was de dringende boodschap om vooral binnen te blijven. Enkel om gezondheidsredenen, werk of in geval van nood was het toegestaan om buiten te zijn, iets waar erg streng op werd gecontroleerd en je een hoge boete riskeerde wanneer je zonder bovengenoemde redenen toch buiten was. Aangezien ik op het moment van de lockdown bij Debbie in Casa Santangelo verbleef, begon ik vanaf de eerste dag met het delen van dagelijkse verslagen. Op deze manier hield ik mijn volgers op de hoogte van de huidige situatie, kregen zij een goede indruk van hoe streng deze lockdown daadwerkelijk was en was het voor mij een ideale manier om mijn ei kwijt te kunnen.

lockdown italie boeken tips boekentip salerno naples napels napoli

Hoewel ik dagelijks met een positieve instelling opstond, kon het zo nu en dan toch best pittig zijn. De onzekerheid van hoe lang deze situatie zou gaan duren en wat dit voor ons allemaal op de lange termijn zou betekenen, zorgde soms voor een dipje. Gelukkig was ik in goed gezelschap en hebben deze moeilijke momenten er ook voor gezorgd dat de vriendschap tussen mij en Debbie verder is gegroeid. Samen hebben we een bijzondere tijd meegemaakt die we ons leven niet meer zullen vergeten.

Ook het delen van mijn dagelijkse verslagen bleek een positief effect te hebben. Niet alleen diende het voor mij als een uitlaatklep en gaven de lieve en aanmoedigende berichten mij veel steun, ook steeg het aantal volgers op social media enorm. Steeds meer mensen waren nieuwsgierig naar de situatie in Italië en werden mijn, vaak persoonlijke, verhalen en kijk op de situatie erg gewaardeerd.

Mede door de grote hoeveelheid reacties die ik dagelijks ontving, werd ik aangemoedigd om vooral door te gaan met het publiceren van deze verslagen. Dit heeft ertoe geleid dat ik nu een heus dagboek heb waar ik doorheen kan bladeren en blijft het bijzonder om te zien hoe ik bepaalde momenten heb omschreven en beleefd.

Mocht je nieuwsgierig zijn wat ik in de vijfenvijftig dagen van de volledige lockdown allemaal te melden had, kun je dit nalezen in het artikel Italië in lockdown.

Het digitale kookboek Campania op je bord

De verplichte huisarrest maakte bijzonder creatief en probeerde ik de tijd in huis zo goed mogelijk te benutten. Een van deze creatieve uitspattingen werd uiteindelijk het digitale kookboek Campania op je bord, dat op 7 april van dit jaar verscheen en ik samen met chef Michelle Bogers van Taste Guide Naples schreef. 

campania op je bord kookboek ebook napels naples napoli

Voor het kookboek verzamelden we drieëndertig recepten uit de regio Campania om onze volgers op die manier kennis te kunnen laten maken met de smaken van deze prachtige regio.

Vanaf afstand, zij in Napels en ik in Salerno, werkten wij dagelijks samen om dit kookboek tot stand te brengen. Deze mooie en spontane samenwerking in deze vreemde periode was voor mij al een cadeautje, maar het eindresultaat was toch wel de kers op de taart! Het was voor mij wederom het bewijs wat je samen voor elkaar kunt krijgen en hoe je een ander, ondanks de afstand, kunt motiveren en inspireren. De lancering van dit kookboek behoort dan ook zeker tot een van de hoogtepunten die dit jaar mij heeft gebracht.

Mijn Napels van Saskia Balmaekers

Reikhalzend keek ik uit naar de publicatie van Mijn Napels, het nieuwste boek van Saskia Balmaekers dat begin april verscheen. Eind 2019 werd ik door Saskia bij de maak van dit boek betrokken en kreeg ik de taak om al haar geschreven teksten door te nemen. Een taak die ik met plezier op mij nam en op deze manier bovendien al een indruk van de inhoud van het boek kon krijgen. Niet alleen op deze manier heb ik een bijdrage mogen leveren aan Mijn Napels, ook ben ik zelf met mijn verhaal in het boek terug te vinden. Het is een enorme eer om op de pagina’s van deze publicatie te mogen schitteren en was het fantastisch om het boek uiteindelijk zelf in handen te mogen houden. Hoewel we ons de lancering van Mijn Napels iets anders hadden voorgesteld, was het toch een bijzonder en vreugdevol moment dat ik niet snel zal vergeten.

Voor het eerst weer voet op de lungomare 

Wanneer ik denk aan het moment dat ik na vijftig dagen weer voet zette op de boulevard in Salerno, weet ik nog precies hoeveel emoties dit bij mij teweeg bracht. Om half zeven ’s morgens ging ik de deur uit, voorzien van een mondkapje en de nodige papieren. Ik vond het spannend om weer zomaar de deur uit te gaan en een van mijn favoriete plekken in de stad op te zoeken.

Aangekomen op de boulevard, moest ik mijn best doen om de tranen tegen te houden, wat uiteindelijk niet lukte. Maar het waren tranen van puur geluk en het besef hoe weinig een mens eigenlijk nodig heeft om dit te kunnen ervaren. Ik herinner mij nog goed hoe intens de kleuren die dag waren. Het gras leek fel groen te zijn, de pastelkleurige gebouwen oogden warmer dan vijftig dagen eerder, de flanken van het Lattari gebergte waren voorzien van een prachtige groene gloed en leek de zee wel blauwer dan ooit. En dan die heerlijke voorjaarsgeuren. Bomen waar ik de naam niet van weet maar volop in bloei stonden en zo’n heerlijke geur verspreidden, de zilte zeelucht, het pas gemaaide gras.

Deze eenvoudige wandeling over de boulevard, kan niet ontbreken op het lijstje met hoogtepunten van dit afgelopen jaar.

lungomare boulevard salerno napels naples napoli lockdown

Amalfikust na de quarantaine

Wie mij volgt, moet inmiddels wel weten hoe ontzettend dol ik op de betoverende Amalfikust ben. Het was dan ook een bijzonder (en wederom emotioneel) moment toen ik eindelijk weer met eigen ogen haar schoonheid mocht aanschouwen. Op 19 mei nam ik vroeg in de ochtend de bus om rond acht uur in een volledig verlaten Positano rond te wandelen. Je kunt stellen dat dit een redelijk unieke ervaring was, vooral voor die periode van het jaar. Ik dwaalde door de steegjes, bracht wat tijd door op het strand en nam vervolgens de bus naar andere plaatsen aan de kust. Het was een bijzondere en intensieve dag en maakt de herinnering aan deze voorjaarsdag mij nog steeds heel erg gelukkig. 

positano felicia tour virtuele tour local salerno napels

De City Walk Salerno voor Ciao tutti

Het verschijnen van de door mij geschreven City Walk Salerno voor Ciao tutti, was voor mij wederom reden voor een klein feestje. Ik ben bijzonder dankbaar voor de mooie samenwerking met dé nummer 1 website op het gebied van Italië in Nederland en België en dan ook erg trots dat ik deze uitgave aan mijn portfolio toe mag voegen. Samen hebben we er echt iets moois van gemaakt en ben ik nog steeds erg gelukkig met het prachtige eindresultaat.

city walk salerno tour local virtuele tour

De verlaten tuinen van Villa Cimbrone & in de krant

Donderdag 28 mei is een dag die ik niet snel zal vergeten. Ook op die dag was ik vroeg uit de veren om richting de Amalfikust te trekken, ditmaal voor een bezoek aan het sprookjesachtige Ravello. Het moment dat ik moederziel alleen door de verlaten tuinen van Villa Cimbrone wandelde, heeft diepe indruk op mij gemaakt. Het idee dat je al deze schoonheid voor jezelf hebt en daar in alle rust van mag genieten, blijft ontzettend bijzonder en vrij uniek. Ruim drie uur lang dwaalde ik hier rond en was het een genot om alleen op het Terrazza dell’Infinito te staan en het waanzinnige uitzicht in mij op te kunnen nemen. 

ravello cimbrone infito terrazza salerno tour local

Hoewel deze dag al perfect was, ontving ik onderweg naar Salerno een bericht waardoor deze dag uiteindelijk meer dan perfect werd. Een paar dagen eerder had ik namelijk een kort gesprek gehad met een journaliste die interesse had in mijn verhaal en werk. Aangezien ik verder niets meer van haar had vernomen, had ik de indruk dat ze wellicht niets met het verhaal zou doen. Toen zij mij die dag een bericht stuurde met de vraag of ik de krant al had gezien, wist ik niet hoe snel ik een winkel moest vinden om de bewuste krant te kunnen kopen.

Het artikel raakte mij omdat Veronica (de journaliste) niet alleen verwees naar Tramonti en dat mijn liefde daar is ontstaan, maar ook op het feit hoe ik continu bezig ben met het maken van nieuwe connecties en samenwerkingen. Ze heeft er een schitterend stuk van gemaakt, waar ik dan ook bijzonder trots op ben. In combinatie met het speciale bezoek aan Ravello, kan 28 mei niet ontbreken in deze terugblik.

felicia krant local tour virtuele tour ciao tutti

Goddelijke wandeling

Tijdens de lockdown mijmerde ik geregeld over de mooie wandelingen die je langs de Amalfikust kunt maken en hoe ik stond te trappelen om mijn wandelschoenen weer aan te kunnen trekken. Toen ik op 3 juni na lange tijd weer de goddelijke route van il Sentiero degli Dei mocht bewandelen, gierde de vreugde dan ook door mijn lichaam. Deze wandeling behoort tot mijn favoriete routes in het gebied en was ik dolgelukkig dat ik, wederom helemaal alleen, in stilte de pracht van de omgeving weer in mij op kon nemen.

sentiero degli dei salerno travel

Op stap met Nederlandse locals in Napels

Het weerzien met mijn Nederlandse vriendinnen in Napels, was een vreugdevol moment waar wij allen zo naar hadden verlangd. Gedurende de lockdown spraken wij elkaar dagelijks en hebben wij elkaar door de moeilijke moment heen geholpen. Het was niet alleen heerlijk om na lange tijd de sfeer van deze unieke en bijzonder stad weer te mogen ervaren maar was het vooral elkaars gezelschap die deze dag tot een groot feest hebben gemaakt. Het was een dag vol verrassingen, bijzondere ontmoetingen, lekkere hapjes, goede koffie en werd er werd er uiteraard heel wat gelachen. Deze prachtige dag werd afgesloten met een prosecco terwijl op de achtergrond hét symbool van Napels schitterde: de machtige Vesuvius.

nederlandstalige gidsen napels, napoli naples tour local
Iris, Felicia, Leny en Michelle

De vele mooie ontmoetingen en boekingen

Aan het begin van de zomer begon het toerisme weer voorzichtig op gang te komen en werd ik steeds vaker benaderd door mensen die van plan waren richting Campania te komen. Met plezier heb ik deze mensen dan ook op weg geholpen en ervoor gezorgd dat zij een schitterende herinnering aan hun verblijf in Campania mee naar huis konden nemen.

Hoewel ik niet altijd beschikbaar was om de tours zelf te kunnen doen, heb ik toch een flink aantal keren zelf wat mensen mee op stap mogen nemen om hen kennis te laten maken met de schatten van onder andere Salerno en Napels. Het stemde mij vrolijk dat steeds meer toeristen de weg naar Salerno en omgeving wisten te vinden, maar was ik bovendien vereerd dat men samen met mij de geheimen van deze stad wilde ontdekken. Aangezien ik niet iemand ben die op de tijd let en op mijn gemak de mooie plekken van de stad laat zien, liep het af en toe wat uit. Voor mijn echter geen enkel probleem omdat ik dit met enorm veel liefde en plezier heb gedaan. Ik ben ontzettend dankbaar voor alle personen die ik mee heb mogen nemen, een kijkje heb kunnen geven in het dagelijks leven van deze prachtige havenstad en kennis heb kunnen laten maken met traditionele lekkernijen.

Daarnaast ben ik ontzettend blij met een ieder die via mij een unieke ervaring heeft geboekt. De last minute boekingen stroomden binnen, waar ik erg vrolijk van werd, en was ik dagelijks bezig om het allemaal zo goed mogelijk te regelen. Wijnproeverijen, fietstours, tours met local door Napels, Vespa tours, Street Art Tours, Food tours en uiteraard de Lemon Tour werden dit jaar volop geboekt. Met een grote glimlach denk ik terug aan deze drukke en productieve periode.

Mijn bezoek aan de citroenboomgaarden

De kennismaking met de familie Aceto en het bezoek aan hun citroenboomgaarden, behoort absoluut tot een van de memorabele momenten die dit jaar mij heeft gebracht. Het bezoek maakte op mijn zo’n diepe indruk, dat ik bij thuiskomst direct achter de laptop kroop om de emoties die ik voelde onder woorden te kunnen brengen. Dit stuk werd uiteindelijk gepubliceerd door Ciao tutti en wist hiermee zelfs een plekje in de top 20 van meest gelezen artikelen van 2020 te veroveren! Heb je dit artikel nog niet gelezen, dan raad ik je zeker aan om dit alsnog te doen en je even onder te dompelen in de sferen van een puur stukje Amalfikust.

Thuis in Tramonti

Ruim twee weken bracht ik in het schitterende Tramonti door, voor mij misschien wel de belangrijkste plek aan de Amalfikust. Tramonti voelt voor mij aan als thuis en heb ik dan ook intens genoten van de tijd die ik hier dit jaar door heb mogen brengen. Ik heb hier heerlijke wandelingen gemaakt, nieuwe plekjes ontdekt, uitgebreid Ferragosto gevierd met de hele familie en nieuwe contacten opgedaan. Mijn verblijf in Tramonti en de tijd met mijn familie daar, staat dan ook zonder twijfel op het lijstje met hoogtepunten die dit bijzondere jaar rijk was.

Het bezoek van Saskia Balmaekers

Waar het feestje in april niet door kon gaan, werd dat in september flink gevierd. Saskia bracht een bezoek aan de regio Campania om alsnog de publicatie van haar nieuwste boek te vieren en was ik uiteraard van de partij. Hoewel wij elkaar al een aantal jaar kenden, was het de eerste keer dat wij in het echt zouden ontmoeten. Het was duidelijk dat er direct een klik was en was het bijzonder om zo veel tijd met haar door te mogen brengen om samen de kleuren, geuren en smaken van het gebied te ervaren. Het was enorm gezellig maar ook leerzaam en inspirerend. Zo vond ik het fascinerend om op te merken hoe Saskia de omgeving als het ware scant en de details in haar hoofd registreert. Ook werd er uitgebreid gesproken over nieuwe plannen en projecten die hebben gezorgd voor een flinke dosis enthousiasme en motivatie.

Dit bijzondere bezoek zal mij nog lang bijblijven en denk ik dan ook geregeld met een glimlach aan terug.

Najaar aan de Amalfikust

Het najaar was zoals altijd gevuld met schitterende dagen en had ik voortdurend de behoefte om buiten te zijn. Met de Amalfikust op een steenworp afstand, zat ik een paar keer per week dan ook in de bus om hier even buiten te spelen. Een verfrissende duik in het helderblauwe water, het maken van een stevige wandeling, het controleren van adressen of het uitproberen van een lekkernij op een specifieke plek, waren voor mij redenen om weer een buskaartje te kopen en de hele dag aan de kust door te brengen.

De herinneringen zijn er inmiddels te veel om op te noemen maar heb ik onwijs genoten van de lange en intensieve dagen waarop ik vele kilometers heb afgelegd, honderden traptreden heb beklommen, tientallen kopjes koffie heb gedronken, wijntjes achterover heb getikt en elke keer weer een nieuw en authentiek stukje Amalfikust heb mogen ontdekken.

Het ontstaan van de Online Kookworkshop Napels

In het najaar liep het aantal besmettingen helaas weer op en leidde dit uiteindelijk tot een tweede lockdown. Deze keer voelde het echter anders aan omdat we min of meer wisten wat ons te wachten stond. Ook ditmaal ging ik niet bij de pakken neer zitten en riep ik samen met Michelle de Online Kookworkshop Napels in het leven. Toen het nog was toegestaan om tussen de provincies te reizen, hadden we een aantal meetings om dit idee uit te werken en besloten we het gewoon te gaan proberen. Niet alleen ben ik ontzettend blij dat wij deze beslissing hebben genomen, het geeft mij bovendien erg veel plezier om bezig te zijn met de organisatie van deze lessen en alles wat daarbij komt kijken. Voor mij is deze geweldige kookworkshop wederom het bewijs dat wanneer je de handen ineen slaat, tot fantastische ideeën kunt komen.

We zijn nu twee maanden verder, hebben al ruim honderd deelnemers mogen verwelkomen in de digitale keuken en gaan we ook in 2021 hier vrolijk mee door! 

Buitengewoon ongewoon jaar

Voor deze terugblik op 2020 heb ik slechts vijftien hoogtepunten gekozen die voor mij weergeven hoe bijzonder dit jaar is geweest. De speciale momenten, unieke ontmoetingen en de blijvende herinneringen zijn er echter veel meer. Dit was een jaar waar ik persoonlijk een enorme groei heb gemaakt, mezelf nóg beter heb leren kennen, een jaar waarin ik vaker dankbaarheid heb gevoeld dan dat ik mij terneergeslagen voelde en een jaar waarin ik nieuwe vriendschappen voor het leven heb gesloten. 2020 was een buitengewoon ongewoon jaar maar toch zo onwijs bijzonder. Op naar een nieuw jaar gevuld met nog veel meer speciale momenten!

felicia, salerno, salerno travel, naples, napels, napoli