Baia della Scarrupata: betoverende baai op Ischia

Ischia is een waar wandelparadijs. Tussen het groen zijn er tal van paden te vinden waarmee je al wandelend de natuurlijke pracht van het eiland in de Golf van Napels kunt ontdekken. De wandelroutes voeren je door een verscheidenheid aan landschappen, van geurige dennenbossen en uitgestrekte wijngaarden tot steile kliffen met adembenemende uitzichten over de zee. Met voldoende energie en zin zou je in principe het hele eiland rond kunnen wandelen, aangezien de meeste routes naadloos in elkaar overlopen.

wandelen ischia eiland

Een wandeling die absoluut de moeite waard is om je wandelschoenen voor in te pakken wanneer je naar Ischia gaat, is de route naar Baia della Scarrupata. Deze betoverende baai weerspiegelt de pracht van het eiland en biedt adembenemende uitzichten, kristalhelder water, en de mogelijkheid om te genieten van de rust en schoonheid van de natuur.

baia scarrupata ischia wandeling eiland

Avontuurlijke route naar een betoverende baai

De Baia della Scarrupata (of Sgarrupata) is een schitterende baai in de gemeente Barano. Deze sprookjesachtige baai met kristalhelder water kun je bereiken via een spectaculaire wandelroute, met verschillende mogelijke startpunten om uit te kiezen.

wandeling ischia eiland

Een van de startpunten bevindt zich op de Via Corso Regina Elena, in de wijk Vatoliere (Barano). Dit startpunt is gemakkelijk bereikbaar vanaf de hoofdweg. Vanaf daar wandel je de over de weg naar beneden. Bij de splitsing, net voor de Chiesa di Sant’Alfonso, sla je het linker weggetje in dat naar het bos leidt. Wanneer je een ijzeren kruis ziet, bevindt zich rechts daarvan een klein pad met een houten bord dat de richting naar een restaurant aan zee aangeeft. Volg dit pad en je komt al snel bij een vrij steile trap; vanaf hier begint de afdaling naar de baai.

De smaragdgroene zee schittert ver beneden je en vormt samen met de verschillende tinten groen van het landschap een van de spectaculairste vergezichten van het eiland. Het voelt alsof je een glimp opvangt van een stukje hemel op aarde, dus neem vooral de tijd om van de afdaling te genieten. Eenmaal op het kiezelstrand aangekomen, is het tijd voor een verfrissende duik in het heldere zeewater, zodat je de bijzondere omgeving vanuit een ander perspectief kunt bewonderen. Heb je trek gekregen na de afdaling, dan kun je aanschuiven bij Ristorante La Pace, waar verrukkelijke lokale gerechten worden geserveerd.

Algemene informatie

Startpunt route Via Corso Regina Elena
Bereik- baarheid startpunt Je kunt gebruik maken van de bussen die het eiland rondrijden. Vanuit Ischia Porto neem je de CD-lijn (circolare destra) en stap je uit bij de halte Incrocio per Cimitero.
DuurDe afdaling naar het strand vanaf het genoemde startpunt duurt ongeveer 30 tot 40 minuten. Voor de terugweg omhoog kun je iets meer tijd rekenen.
OverigHet pad is uitdagend en geschikt voor mensen met sterke benen en knieën. Voor mensen met hoogtevrees is dit pad geen pretje. Een andere manier om de baai te bereiken is met de watertaxi vanuit Sant’Angelo.

scarrupata ischia wandeling eiland napels hiking

Wandelen met een gids

Wandelen met een ervaren gids is de perfecte manier om niets van het eiland Ischia te missen. Marianna Polverino van Ischia Hiking is de ideale persoon om mee op stap te gaan. Geboren en opgegroeid tussen het groen, kent ze de paden als geen ander. Als klein meisje verkende ze nieuwsgierig de verborgen paden tussen de wijngaarden en raakte ze gefascineerd door de imposante Monte Epomeo. Dit enthousiasme heeft ze behouden en omgezet in haar beroep. Met passie vertelt ze over haar eiland en neemt ze je mee naar de meest verborgen plekken, waarbij ze de mooiste verhalen deelt. Haar ogen stralen wanneer ze over Ischia spreekt, en ze geniet ervan om haar kennis met anderen te delen.

hiking ischia gids

Marianna biedt tal van excursies aan, waarvan haar persoonlijke favoriet de route is die van Campagnano naar Piano Liguori leidt, om vervolgens af te dalen naar de Baia della Scarrupata. Na een verfrissende duik word je opgehaald door een bootje dat je naar het vissersdorpje Sant’Angelo brengt, waar je met een aperitief kunt proosten op een geslaagde dag.

Meer tips voor Ischia zijn te vinden in onderstaande artikelen:

Reisgids Ischia

Het e-book Ischia – Het groene eiland in de Golf van Napels biedt alle inspiratie en informatie om alles uit een verblijf op het eiland te kunnen halen. Ik heb mijn persoonlijke tips verzameld zodat jij de mooiste plekken op het eiland niet hoeft te missen. Fijne adressen om neer te strijken voor een aperitief of een uitgebreide maaltijd, prachtige wandelroutes en bijzondere verhalen die jou het ware gezicht van Ischia laten zien. Daarnaast vind je een hoop extra informatie die goed van pas kan komen, zoals de bereikbaarheid en het openbaar vervoer en ik tip een aantal heerlijke accommodaties.

felicia salerno travel

Booking.com