Het eiland Ischia is paradijselijk mooi. De berghellingen worden met een groene gloed bedekt, gevormd door de combinatie van olijfbomen, citrusbomen, wijngaarden en groen tufsteen. Wanneer je de pracht en kleurrijke flora van Ischia aanschouwt, is het moeilijk voor te stellen dat er op het eiland een plek is die nóg meer natuurlijke schoonheid te bieden heeft. In het gebied Le Mortelle word je echter verrast door de tot werkelijkheid geworden droom van de Argentijnse Susana Walton. In de sprookjesachtige Giardini La Mortella stap je de door haar persoonlijk vorm gegeven botanische tuin binnen, gevuld met fonteinen, beekjes en een scala aan tropische en exotische planten.
De Waltons
De aanwezigheid van de schitterende tuin La Mortella is te danken aan de Engelse componist William Walton en zijn Argentijnse vrouw Susana. In 1949, kort nadat zij in het huwelijksbootje waren gestapt, meerden de Waltons op het eiland Ischia aan. William was gefascineerd door dit stukje aarde waar Odysseus de gevaren van de zee had weten te trotseren en waar de herinneringen aan de Griekse en Romeinse overheersingen nog tastbaar waren. Het was dan ook zijn wens om ergens in de Golf van Napels een plek te vinden om te wonen en zich door de magie van de streek te laten inspireren.
Het reisbureau vond voor hen een goede en redelijk betaalbare woning op Ischia en de verhuizing was een feit. De Waltons voelden zich al snel thuis op het eiland en verbleven uiteindelijk zo’n tien jaar in deze woning. In die periode ontstond het verlangen om een stuk grond op Ischia te kopen waar zij hun eigen huis konden laten bouwen. Zij vonden een groot stuk grond in het gedeelte van het eiland dat Le Mortelle wordt genoemd, verwijzend naar de mirtestruiken die in dit gebied tussen de rotsen groeien. Het ging om een kaal stuk land dat was bezaaid met vulkanische stenen, maar Lady Walton zag waarschijnlijk direct de potentie van dit stuk grond en was op slag verliefd.
Groene vingers
William en Susana wisten de heuvel in tien jaar tijd om te toveren tot een van de mooiste tuinen van Italië. William reisde voor zijn werk de hele wereld over maar droeg toch zijn steentje bij. Uit de verschillende plaatsen die hij bezocht, bracht hij planten mee terug naar het eiland zodat Susana deze kon plantten. Het was namelijk met name Susana die zich met de vormgeving van de tuin bezighield en haar groene vingers graag in de aarde liet wroeten.
Op het stuk grond lieten de Waltons een huis bouwen, dat tegenwoordig als concertzaal, museum én archief fungeert. Op deze locatie kun je aan de hand van foto’s, schilderijen, boeken, brieven, manuscripten en andere voorwerpen een idee krijgen van het leven van de Engelse componist.
Waltons muzikale nalatenschap
Toen William Walton in 1983 overleed, richtte Lady Walton de Fondazione William Walton op. Dit was een van zijn laatste wensen, die met het oprichten van een stichting zijn muzikale nalatenschap levend wilde houden. Hij wilde van La Mortella een plek maken waar jonge componisten van zijn muziekstukken konden leren en waar zij aan hun eigen composities konden werken. Susana Walton liet deze laatste wens in vervulling gaan en wist op deze manier zijn liefde en kennis voor muziek te koesteren en met het publiek te delen. In 1991 werd de betoverende tuin opengesteld voor het publiek, waar jaarlijks nog steeds veel jonge componisten gebruik van maken.
In 2003 vertrouwen Lady Walton het beheer en eigendom van La Mortella aan de Fondazione William Walton toe, waarop de naam van de stichting officieel in Fondazione William Walton e La Mortella werd gewijzigd. Tot op de dag van vandaag is La Mortella in het bezit van deze stichting, die de tuin beheert en tevens culturele activiteiten organiseert. Zo worden er tijdens de drie seizoenen dat de tuin geopend is nog steeds muzikale evenementen georganiseerd die in het museum en in het Teatro Greco plaatsvinden.
Magische sfeer
De tuin beslaat in totaal een oppervlakte zo’n drie hectare en is voorzien van ruim vierduizend soorten planten, afkomstig van over de hele wereld. De eerder genoemde stichting levert uitstekend werk en La Mortella wordt tot in de puntjes verzorgd. Bij de ingang krijg je een plattegrond en aanvullende informatie mee, waardoor je precies weet wat voor moois je onderweg allemaal tegenkomt. Breng je een bezoek aan Ischia, laat je dan verrassen door de overweldigende schoonheid en vreedzame sfeer van La Mortella. Ik geef je alvast een klein voorproefje van de betoverende schoonheid die je in deze magische tuin tegen kunt komen.
Indeling
De tuin is over twee niveaus verspreid. Voor het lager gelegen gedeelte, La Valle genaamd, schakelde Lady Walton de hulp van tuinarchitect Russel Page in. Het hogere niveau, La Collina, werd door Susana zelf onder handen genomen. Zij was een gepassioneerde tuinvrouw en zij liet zich door haar eigen creatieve ingevingen leiden om de tuin verder vorm te geven. Van beide niveaus breng ik een aantal hoogtepunten in beeld.
La Valle
Wanneer je de tuin vanaf de ingang bij La Valle betreedt, word je omringd door vele bomen en zeldzame planten. Al wandelend door de vallei, heb je geen zicht op de directe omgeving en je wordt volledig ondergedompeld in de wereld die Russel Page heeft gecreëerd. Page heeft deze sfeer bewust gecreëerd om op deze manier de artistieke inspiratie van William Walton te stimuleren.
Bij de ingang wordt de omgeving gekenmerkt door dennen die door Lady Walton zelf werden geplant toen ze nog een hoogte van gemiddeld dertig centimeter hadden. De laan die door vallei loopt, is omgeven door tropische bomen en gekleurde en heerlijk geurende bloemen.
Fontana 4 vasche
Via een tunnel die door bamboepalm is gevormd, kom je bij de Fontana 4 vasche uit. Rondom de fontein staan vier bankjes waar je van deze vreedzame omgeving kunt genieten, omringd door magnolia’s, hortensia’s en varens terwijl op de achtergrond enkel het geluid van stromend water klinkt.
Na de fontein loopt het pad verder, dat wordt gekenmerkt door een beek die de vallei doorkruist. Aan je linkerkant zie je een enorme boom met een opvallende stam die wordt bedekt met vele kleine doornen. Deze Ceiba speciosa is een uit Argentinië afkomstige boom die door Susana Walton zelf in 1983 werd geplant.
Fontana grande
Via de Fontana ottagonale (een achthoekige fontein) kom je bij de Fontana grande terecht. De fontein is gevuld met papyrusriet, lotusbloemen en waterlelies en in het midden zijn er verschillende planten afkomstig uit Afrika, Nieuw-Zeeland en Latijns-Amerika te herkennen.
Serra della Victoria
Met de trap kom je bij de Fontana alta met daarachter de Serra della Victoria. In deze kleine kas kun je de Victoria amazonica bewonderen, een waterlelie waarvan de bladeren een diameter van maar liefst drie meter kunnen bereiken. De bladeren hebben een hoge rand en kunnen zo’n veertig kilo dragen. De bloem is ongeveer veertig centimeter breed en bloeit slechts twee nachten. Wanneer de doornige knop zich bij het vallen van de avond opent, komt er in de eerste nacht een witte en geurige bloem tevoorschijn. De geur die de bloem verspreidt, trekt kevers aan die voor de bestuiving zorgen. Overdag sluit de bloem, om in de avond weer open te gaan. Door de bestuiving hebben de bladeren ditmaal een lichtroze kleur.
Achterin de kas is in de rotswand La Bocca ze zien. Dit werk werd door beeldhouwer Simon Verity vervaardigd, geïnspireerd door William Waltons meesterwerk Façade.
La Collina
Na de vallei te hebben bezocht, kun je via een pad het hogere gedeelte van de tuin bereiken. Alvorens je aan de klim begint, kun je een stop maken bij het theehuis om op het terras neer te strijken voor een lunch of een kop Engelse thee en een stuk taart.
Giardino Mediterraneo & Ninfeo
Waar de vallei gesloten is en geen zicht biedt op de omgeving, zijn er in dit gedeelte van de tuin veel plekken waar je een blik op de bergen en zee kunt werpen. Zo kom je in de Giardino Mediterraneo in een gedeelte terecht waar de heuvelachtige omgeving van het eiland zich weer openbaart. De Giardino Mediterraneo is met planten uit de mediterrane omgeving gevuld. Naast gewassen die op Ischia zelf voorkomen, zijn er ook planten te vinden die uit andere delen van de wereld afkomstig zijn met een vergelijkbaar klimaat. Het uiterste puntje van de heuvel wordt gevormd door het Ninfeo (Nymphaeum), een monument gewijd aan de nimfen. In het midden staat een spiegelfontein met rondom een inscriptie waarmee Susana Walton wordt herdacht.
Een paar passen verderop is er in een hoekje een fontein en een beeld van Venus te zien, met daarachter in steen de woorden Genius Loci (de geest van de plaats). Op deze plek wordt de as van Susana Walton bewaard, die op deze manier na haar dood voor eeuwig met de tuin en haar levenswerk verbonden blijft.
Roccia di William
Wanneer je het Ninfeo verlaat, wandel je langs een uitgebreide verzameling Aloë planten om vervolgens bij de Roccia di William te komen. In deze piramidevormige steen wordt de as van William Walton bewaard en in twee talen is een opschrift te lezen waarmee de componist wordt herdacht.
Tempio del Sole
Weer een stuk verder leidt een trap naar de ingang van de Tempio del Sole, de Tempel van de Zon. Deze ruimte was oorspronkelijk voor het opvangen van regenwater bedoeld, maar werd door Susana Walton tot tempel omgetoverd. Zij schakelde hiervoor de eerder genoemde Simon Verity in die de verschillende ruimtes versierde met werken gewijd aan Apollo, de god van de zon. De reliëfs worden afgewisseld met regels uit de muzikale werken van William Walton.
Teatro Greco
Verderop in de tuin is het Teatro Greco te vinden, het grootste project waar Lady Walton zich in de laatste jaren van haar leven mee bezig heeft gehouden. Het theater bestaat uit verschillende tribunes, omgeven door planten en rozen en biedt een spectaculair uitzicht op het stadje Forio. In de zomer vormt het theater het toneel van muzikale evenementen waar internationale jeugdorkesten hun kunsten vertonen.
Sala Thai
Achter het Teatro Greco kom je in een oosterse tuin terecht, geïnspireerd door Susana’s reizen naar Thailand. Aan het water vind je een schattig huisje, de Sala Thai, vanwaar je uitkijkt op het water dat is gevuld met lotusbloemen. Het geluid van de kleine bamboefontein aan de zijkant van het huisje werkt rustgevend en nodigt je uit om hier even plaats te nemen en in stilte te genieten van het levenswerk en schitterende erfenis van Susana Walton.
Algemene informatie
La Mortella is tussen april en oktober geopend. Tijdens de wintermaanden is het enkel mogelijk om op bepaalde dagen een bezoek met een gids te reserveren. Dit kan via de website. De tuin is met het openbaar vervoer gemakkelijk te bereiken. De ingang is aan de Via Francesco Calise, 45 in de gemeente Forio, località Zaro. Wanneer je met de auto bent, is er een parkeerplaats waar bezoekers gratis kunnen parkeren. Deze parkeerplaats bevindt zich aan de Via Zaro. De exacte locatie kun je bekijken via deze link.
Trek voor een bezoek zeker een paar uur uit en laat je verrassen en betoveren door deze magische tuin waar William en Susana Walton heel hun hart, ziel en zaligheid in hebben gestoken.
Reisgids Ischia
Het e-book Ischia – Het groene eiland in de Golf van Napels biedt alle inspiratie en informatie om alles uit een verblijf op het eiland te kunnen halen. Ik heb mijn persoonlijke tips verzameld zodat jij de mooiste plekken op het eiland niet hoeft te missen. Fijne adressen om neer te strijken voor een aperitief of een uitgebreide maaltijd, prachtige wandelroutes en bijzondere verhalen die jou het ware gezicht van Ischia laten zien. Daarnaast vind je een hoop extra informatie die goed van pas kan komen, zoals de bereikbaarheid en het openbaar vervoer en ik tip een aantal heerlijke accommodaties.
Meer tips voor jouw trip naar Ischia zijn te vinden in onderstaande artikelen
- De mythe van Tifeo onder het eiland Ischia
- Ischia: het groene eiland in de Golf van Napels
- Sant’Angelo – Pittoresk vissersdorpje op Ischia
- De geniale vriendin op het eiland Ischia
- Waar slapen op het eiland Ischia
- Waarom jij het eiland Ischia wilt bezoeken
- De heerlijkste eilandspecialiteiten van Ischia